Temat:
SERINUS
Szutnik napisał(a):Troszkę dygresyjnie, by nieco rozładować atmosferę. Dr Jan ma jednak poczucie humoru. Serinus to łacińska nazwa gatunkowa afrykańskiego ptaka, po polsku zwanego Kulczyk właśnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Serinus Boskie. Łebski koleś z doktora.
|
|
Temat:
FASING
Nie emocjonowal bym sie tym tak bardzo. Jesli chcieli pozbyc sie akcji szybko to musieli zaoferowac odpowiedn niska cene. Czy mniejszosciowi zostali wyd.... :-) to sie dowiemy dopiero przy okazji nastepnych sprawozdan finansowych. Na razie ucierpieli tylko krotkoterminowi - ale takie jest ich ryzyko.
|
|
Temat:
PGNIG
Właśnie zobaczyłem oczami wyobraźni 1GJ z węgla w tej samej cenie co z gazu .... się rozmażyłem ;-)
|
|
Układ jest chyba najbardziej prawdopodobny wśród wszystkich spółek z GK PBG. Jednak, imho, przez najbliższe parę miesięcy szkoda poświęcać tej spółce pieniądze - nawet jak zawrą układ. Chyba, że ktoś lubi spekulować w bardzo krótkich terminach :-). Tu zrobili twardy 'RESET' i nie wiadomo czy system się podniesie.
|
|
Temat:
PEP
Spodziewamy się kontrwezwania ?
|
|
Temat:
PEP
Po sprzedaży SM połowa kapitalizacji to gotówka...
|
|
Temat:
PEP
@Rafsty, chciałoby Ci się może napisać parę słów o wynikach zaprezentowanych dzisiaj ?
|
|
Czy ktoś z dyrekcji SW ewentualnie inny obeznany w temacie mógłby mi wytłumaczyć (ale tak jakby mówił do golden retriver'a) o co chodzi Panom z EPD w kontekście pkt 10a,b tego komunikatu ? Będą kupować akcje od Pioniera, który zaczął wychodzić z tej inwestycji ?
|
|
Ta spolka nie przestaje mnie zaskakiwac :-). Przeszacowania nieruchomosci byly bardzo prawdapodobne i nie zaskakuja, niemniej reszta to juz o kryminal zahacza. Ta spolka zachowywala sie jakby wogole nie miala wlasciciela. Niech wypchna w pieruna te mieszkania bo przez nie zbancza zanim rafako zdarzy tu zarobic jakies pieniadze.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Frey napisał(a):Bo to sąd przepisy wymyśla... A poza tym co jest skandalem - to, że sąd zgodnie z prawem postąpił...?
sąd przepisów raczej nie wymyśla, jednak zagranie Krug jeśli celowe, to zarazem również genialne w swojej prostocie.
|
|
Zapewne masz rację ;-) Jednak jakby dalej iść tym tropem, to można by wskazać, iż hackerzy często podkreślają, iż to nie wykradanie danych jest ich celem a znajdywanie nowych dziur w systemach, dzięki czemu producenci oprogramowania mogą je naprawiać.
Można by wtedy Patrowicza odbierać jako takiego weterynarza polskiego rynku kapitałowego... Niestety właściciel psa nie słucha diagnozy choroby. ;-)
btw. wklejone zdjęcie z podpisem jest bezcenne.
|
|
... to coś jak zatrudnianie 'byłych' hacker'ów w firmach zajmujących się ochroną danych. Imho, jest w tym pewna logika.
|
|
Temat:
PGNIG
Dzisiaj miał być wydany raport o zasobach gazu w łupkach. Jednak nie sądzę by kurs pgnig w najmniejszym stopniu zareagował nawet gdyby się okazało, że jest go tyle ile prognozowali amerykanie. Kluczem do wzrostu kursu, wg mnie, jest stabilizacja wyników, a to może umożliwić tylko wolny rynek i zwiększanie wydobycia własnego (norwegia). Dopóki URE będzie narzucać ceny, to będziemy na właśnie takiej huśtawce. Imho, jednak światełko jest. PGN bardzo pozytywnie zaskoczyło po wynikach za 1Q2011. Teraz (co prawda dzięki transakcjom ma pochodnych ale co tam) również zaskoczyło. Jak tak dalej będzie zaskakiwać to wg mnie to już będzie bardzo dobry powód by nie schodzić poniżej 4pln za akcje.
|
|
Temat:
PBG
Cytat:Kuriozum braku efektywności rynku polega na tym, że padająca "niby" matka nie ciągnie w dół córek , a te nawet wykazały pokaźne wzrosty (HBD +7,7%; RFK +2,67%; CPE =4,23%)podczas gdy PBG -7,23%. IMHO podniesienie kapitału przez PBG, nawet po bardzo niskiej cenie, to dla spółek zależnych nic złego. Dla nich liczy się tylko to by ten kapitał został skutecznie podwyższony. Spółki zależne wg mnie zaczną spadać dopiero w momencie gdy PBG nie uda się tego kapitału pozyskać. Np. EPD (HBP chyba również) mają podpisane umowy z PBG o wzajemnej odpowiedzialności za zobowiązania. RFK chyba jeszcze nie podpisało takiej umowy - pewnie prędzej czy później pewnie podpisze. Wg mnie nie ma tu specjalnej nieefektywności.
|
|
Saves, Twoje obawy są jak najbardziej uzasadnione. Tego absolutnie nie podważam. Niemniej jestem jednak zdania, że co jak co, ale akurat ochronę środowiska przy realizacji różnych projektów budowlanych to mamy aż za mocną. Ilość formalności, które trzeba dopełnić przy projektowaniu i realizacji różnego rodzaju inwestycji (np. energetycznych) jest ogromna. Uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach inwestycji (dotyczy oczywiście również inwestycji wydobywczych) to śmiem twierdzić, największe wyzwanie w drodze do uzyskania pozwolenia na budowę dla każdej inwestycji.
Sprawa jest już mocno skomplikowana w przypadku budowy farmy wiatrowej. Pomyślałbyś, że w przypadku nawet takiego projektu, trzeba uwzględnić wpływ farmy na wody gruntowe ? Akurat w tym przypadku chodzi o duże fundamenty mogące wpływać na przepływ wód gruntowych - taki przykład.
Drugi przykład - ostatnio bloków 5 i 6 w Elektrowni Opole. Decyzja środowiskowa została zaskarżona gdyż nie uwzględniono w raporcie sposobu zagospodarowania jakiegoś odpadu. To pokazuje, jak skomplikowanym procesem jest projekt takiej inwestycji. Tak naprawdę, jak się taki jeden 'przedsiębiorczy ekolog' będzie chciał przyczepić, to w takim projekcie zawsze coś znajdzie, gdyż pole do tego ma ogromne.
|
|
v3nom napisał(a): JTB, a zatem komu mam wierzyć? Tuskowi i firmom wydobywczym? (konflikt interesów). Nie mam czasu, żeby lecieć do Pensylwanii i sprawdzić jak tam jest dokładnie. Może faktycznie jest to kraina mlekiem i miodem płynąca, a autor Gasland wyssał wszystko z palca. Ale staję po stronie tamtych ludzi, bo jestem w stanie sobie wyobrazić taką sytuację i u nas.
Rób tak jak ja. Ja nikomu nie wierzę.
|
|
Gazu na świecie nie zabraknie nigdy. Jego ilość wydobywalna to prosta funkcja ceny gazu i ewentualnie dostępu technologii (co też jest poniekąd funkcją ceny gazu). Po prostu im jest droższy tym go 'więcej'. Z gazu trzeba korzystać teraz gdy jest na niego zapotrzebowanie, a nie gdy technologia pozwoli na produkcję tysięcy GWh ze szklanki wody. Co Cię obchodzi środowisko 2,5 km pod ziemią ? Substancja może być tak 'wściekła' na ile pozwala obecny rachunek ekonomiczny. Grunt by nie wydostawała się poza obszar szczelinowania. Wystarczy sumienna kontrola procesu wydobycia. A że raz na 10 lat coś się wydostanie... cóż, ryzyko jest wszędzie. Zobacz ile cystern z podobnymi czy bardziej 'wściekłymi' substancjami jeździ codziennie po drogach... Protestujesz ? Na gosp. wodnej nie znam się zupełnie, jednak śmiem twierdzić, że trzeba ją wzmacniać w inny sposób niż blokując wydobycie gazu... Jeszcze jedno, pierwsze słyszę by stany jakoś 'chroniły' swoje zapasy ropy. Im się ta ropa 'konwencjonalna' po prostu kończy i tyle. Na bloombergu niedawno pokazywali wykres ile kasy ładują w technologie do wydobycia ropy z łupków - zapewne nie w celu by ją magazynować i chronić :-) Filmy takie jak 'gasland' to po prostu pralnia mózgu. Nie mówię, że w 100% to ściema, jednak na każda sprawę trzeba spoglądać z różnych perspektyw. Zresztą po samym autorze tego filmu widać, czego można się spodziewać :-) Trochę się 'zielono' na wątku zrobiło, a to przecież nie forum greenpeace tylko stockwatch... tak więc jeśli całe to wydobycie ma doprowadzić do obniżek ceny energii bądź łatania dziur budżetowych to ja jest za :-) 'moze jak zaczniemy zakrecac kran posczas mycia zebow to i czesc problemow zniknie.' - to mi się podoba  podwyższyć cenę wody i nagle się okaże, że jest jej w nadmiarze ;-)
|
|
Temat:
PEP
PEP na to: "Wg umowy na dobrowolnego call'a, to SM ustala cenę odkupu, a póki co SM jest nasze..."
|
|
Proszę wybaczyć ten mały OT, ale chciałbym przedstawić Panom ładniejszą stronę gazu łupkowego ;-)
|
|
|
|
Temat:
PBG
Ja ostatnio słyszałem, że wszystkie inwestują bardzo podobnie gdyż dwie (?) z najgorszym wynikiem, muszą dopłacać klientom z własnej kieszeni, w związku z czym nie są skłonne do ryzyka (większego niż konkurencja).
|
|
Temat:
GANT
Wg teorii, którą wyznaję, techniczne opory są po to by odbierać akcje od 'techników' w trendzie wzrostowym, z kolei wsparcia istnieją po to by oddawać je 'technikom' w trendzie spadkowym :-). Jak dla mnie po przekroczeniu sma50 i i sma100 jesteśmy w trendzie wzrostowym i właśnie odbieramy akcje od zniecierpliwionych 'techników'. - Taka teoria :-) - co nie znaczy, że jeszcze raz nie zejdziemy poniżej 9pln.
@buldi: dodaj jeszcze do wykresu właśnie sma50 i sma100. Powinny się pokryć z twoim scenariuszem 'korekcyjnym' i stanowić dodatkowe wsparcie. SMA50 była cały czas oporem nie do pokonania w czasie ostatniego spadku.
|
|
Świetny artykuł o walce Premiera Tuska o gaz Łupkowy.
|
|
Temat:
GANT
Dzisiaj ogólnie sporo w mediach o Gancie. Najciekawszy wg mnie komunikat dotyczy zabezpieczenia środków na wykup obligacji zapadających w pierwszej połowie 2012, który to łączna kwota, jeśli dobrze liczę, wynosi ponad 85mln (GND0312, GNT0312, GND0612, GNT0612). O ile dobrze rozumiem przytaczany komunikat, to cały ten wykup ma przeprowadzić, że środków własnych. Mając przy okazji dość ambitne plany, dodatkowo dość niepewne otoczenie, w którym działają, rok 2012 wydaje się być pełen wrażeń. Nie dziwi mnie przy tym fakt, iż w takich warunkach zrezygnowali z ogłoszenia prognozy na 2012.
|
|
Temat:
PEP
Nie wiem czy użycie zwrotu 'rysuje ładny obraz biznesu' jest odpowiednie. W grudniu Ministerstwo Gospodarki zaproponowało poniższe współczynniki korygujące. Nie widziałem nigdzie nowszych propozycji. Wg nich dla farm wiatrowych o mocy powyżej 200kW (a z takimi mamy doczynienia) współczynnik ten ma wynosić niecałe 0,8. Wg mnie to jednoznacznie niekorzystna propozycja. Nie sądzę też by ostatecznie weszła w życie tak 'od ręki' i miała zastosowanie do wybudowanych już farm wiatrowych. Bum na farmy wiatrowe zaczął się jakieś 3 lata temu. Projekty powstawały w oparciu o pewne wieloletnie założenia. Nie wyobrażam sobie by ot tak teraz można te warunki pogorszyć. Czas zgłaszania poprawek do ustawy o OZE minął. W tym tygodniu miał być opublikowany projekt z naniesionymi zmianami. Pewnie nie będzie, bo Pawlak właśnie powiedział, ze prace nad poprawkami trwają. Ta ustawa to jak na razie wielka niewiadoma i imho potencjalnie groźna dla biznesu sprawa. Nadzieja na przyszłość jest taka, że koszt 1MW z turbiny wiatrowej co roku się zmniejsza, przydziały EUA do roku 2020 też dużo mniejsze a ceny energii będą rosnąć. Dodatkowo wspomniane zagrożenia to - okres dotowania farmy do 15lat dla niemodernizowanej farmy, - brak obowiązku odkupienia energii wytworzonej w OZE. O ile w tym drugim nie widzę specjalnego zagrożenia - większość farm i tak jest sprzedawanych dużym operatorom, to pierwsze również jest jednoznacznie groźne dla właścicieli farm wiatrowych. Będą zmuszani do ponoszenia dodatkowych kosztów na modernizację farmy wcześniej niż zakładali. Rynek OZE ma się ku zmianom. Trzeba obserwować co rząd ma zamiar wprowadzić w nowej ustawie.
|
|
Piszę maila do osoby odpowiedzialnej za relacje inwestorskie w EPD z paroma nurtującymi mnie pytaniami. Nie wiem czy jakąkolwiek sensowną odpowiedź otrzymam, ale spróbować nie zaszkodzi. Jakby ktoś miał jakieś propozycje to proszę pisać. Moje pytania są następujące
1. W artykule z dnia 17.10.2011, opublikowanym na stronie internetowej "Parkietu", który przytacza wypowiedź Prezesa spółki, Pana Krzysztofa Diducha, możemy przeczytać, iż planowane przychody ze sprzedaży w roku 2012 będą nie niższe niż te osiągnięte w roku poprzedzającym. Chciałbym zapytać, czy prognozy te są nadal podtrzymywane ?
2. Czy były przeprowadzane szacunkowe rachunki możliwych do uzyskania przychodów z tytułu współpracy Energomontażu - Południe z Rafako przy budowie Elektrowni Opole? Jeśli tak, to ile one mogą wynieść - pomijając oczywiście fakt możliwości stwierdzenia nieważności umowy z przyczyn jakie strony uwzględniły w umowie dodatkowej.
3. Czy zarząd przewiduje istotne zwiększenie CAPEX'u w przypadku gdyby do portfela zamówień spółki doszły kontrakty w ramach prac przy budowie jednego lub więcej bloków energetycznych w kraju? Jeśli tak, to ile mogłyby wynieść oraz jak byłyby finansowane?
4. Jak zarząd ocenia perspektywy dalszego pozyskiwania kontraktów na rynku zachodnim, w kontekście ilości przetargów ogłaszanych na tym rynku jak i konfliktu na linii Alstom - Rafako ?
|
|
No zabawki są konkretne, np. taka. Temat jak najbardziej do drążenia. Nie wiem czy nie podejdę do niego jeszcze raz. Od kiedy 10 lat temu kupiłem sobie pilarkę Sthil'a 4KM to poczułem w sobie zew drwala i trzyma do dzisiaj. Ogólnie temat drzewny mnie mocno wciąga ;-) btw. Nie wiem czy wiesz, ale nasze prawo nakłada takie kolosalne kary za ścięcie każdego jednego drzewa, że po zbyt pochopnym wycięciu paru większych drzew w 'swoim lesie' można szybko zbankrutować. Dlatego przed ścięciem każdego drzewa najlepiej jest je otruć, pozwolić by uschło a następnie napisać pismo z prośbą o ścięcie tych drzew. Dużo dowiesz się na forach 'leśnych ludzi'. Temat też dość wielokrotnie wałkowany.
|
|
Temat bardzo ciekawy. Podchodziłem do niego kiedyś. Mam parę hektarów podmokłych terenów. Chciałem tam posadzić olche (na drzewo kominkowe) - lubi takie warunki i dość szybko rośnie. Też planowałem to jako inwestycje dla następnego pokolenia. Jednak pojawiło się tyle problemów, że sobie odpuściłem (teraz myślę, że może zbyt szybko). Plan był taki. Zasadzić i wyciąć wszystko jednorazowo po 20-30 latach. Od razu odpadła forma 'lasu'. Na wycięcie każdego drzewa musisz mieć pozwolenie. Co roku możesz wyciąć parę sztuk wskazanych przez leśniczego. Owszem dopłaty jakieś są, ale przy rosnących kosztach pracy wg moich obliczeń to zupełnie się nie zwracało - a już na pewno nie był to rozsądny zarobek. Sam koszt ogrodzenia już mały nie jest - inaczej zwerzyniec leśny szybko rozprawi się z takimi sadzonkami. W jakimś rolniczym piśmie wyczytałem, że jest możliwość zrobienia plantacji. Problem jednak jest taki, że w prawie taki termin nie występuje i zasadniczo nie wiadomo co to takiego. W każdym razie możesz przejść się do nadleśnictwa i spróbować się dogadać z nadleśniczym w sprawie zawarcia umowy zezwalającej na wycięcie całej 'plantacji' za ileś lat - coś jak w przypadku świątecznych choinek (te jednak są chyba nawet gdzieś uregulowane prawnie). Takie plantacje jednak istnieją i ich właściciele twierdzą, że są to opłacalne przedsięwzięcia. Mnie jednak nie udało się obniżyć na tyle kosztów by stwierdzić, że to opłacalny biznes - postanowiłem, że wsadzę te pieniądze w PGNiG i z perspektywy dnia dzisiejszego, mogę stwierdzić, że była to raczej słuszna decyzja. Zawsze są jakieś inwestycje alternatywne do których trzeba porównać ten nasz przyszły las :-)
|
|
A kto ich w ogóle czyta ?
|
|
Temat:
PGNIG
Jakoś na początku zeszłego roku pisałem, że GazProm uczyni wszystko by poszukiwanie i wydobycie gazu niekonwencjonalnego w kraju stało się nieopłacalne. Pewnie widzą, że czarny PR w stosunku do gazu niekonwencjonalnego w tym kraju (w przeciwieństwie do Bułgarii) nie działa i już mówią o obniżaniu ceny mimo, iż pół roku temu twardo twierdzili, że taka obniżka jest niemożliwa. I na pewno nie robią tego z powodu jakiegoś arbitrażu wniesionego przez PGNiG. Imho widzą, że Tusk nie odpuści tej szansy. Pomysły w stylu stworzenia ' łupkowego Polkomtela' (jak to prasa nazywa) jasno tego dowodzą.
|
|
Coraz lepsze te analizy. Świetna robota.
- post po przeczytaniu do wykasowania ;-)
|
|
Interesująca rzecz w świecie polskich łupków. Po niepowodzeniach Exxon Mobile, pozytywna informacja od Talisman i San Leon. Najciekawsza w tym wszystkim jest głębokość na jakiej natrafili na gaz. Jeśli dojdzie do eksploatacji złoża, to może to wpłynąć na niższe koszty jeo wydobycia. Pytanie czy szczelinowanie na tej głębokości jest równie bezpieczne jak dla 3-4m.
|
|
Może trochę off-, ale patrząc tak z własnego doświadczenia, to coś w tych porównywarkach jest. Od dawna idąc do sklepu typu rtv, przed zakupem używam telefonu by zapytać serwisy tupu ceneo.pl o ceny produktu w internecie (poznaniak wychodzi ;-) ). Dokładnie wczoraj, dowiedziałem się o istnieniu, a później szybko wgrałem sobie aplikację na iPhona NokoutSkaner. Robi się zdjęcie kodu kreskowego produktu i natychmiast pojawia się lista z cenami z innych sklepów. Można oczywiście szukać też wpisując nazwę (symbol) produktu. Działa to niesamowicie szybko i jest niewiarygodnie wygodne. Wg mnie jakaś przyszłość w tym jest (obok kupowania bezpośrednio w sieci) - abstrahując od warunków emisji tej konkretnie spółki.
|
|
Temat:
GANT
To ja się zapytam, gdzie ta słabość? Jeszcze miesiąc temu byłem tutaj na -40%. Coś tu za szybko to się dzieje. btw. właśnie przeczytałem sobie artykuł Kamila o Catalyst, zwracający m.in. uwagę na obligacje, które Gant ma w tym roku do wykupu. Pierwsze już w marcu na kwotę 44mln.
|
|
Temat:
GANT
Ja bym powiedział, że wzrost nic nie stracił z powodów obrotów, bo te mocno spadły w momencie gdy kurs się zatrzymał na 8.5. Dla mnie to przystanek i tymczasowe odpuszczenie popytu, choć ta hiperbola wg mnie zapowiada jakąś korektę. Zastrzegam, że mam tu średnią 10pln i moja opinia jest zapewne mocno subiektywna :-)
|
|
Temat:
ENAP
Całościowo to ciężko by było - po to mam abonament na Szanownym SW, żeby ułatwiać sobie życie i nie musieć pewnych rzeczy robić :-)
Dla mnie głównym mankamentem tej spółki jest komunikacja z akcjonariuszami. Są raporty okresowe oczywiście, bieżące dotyczące głównie podpisanych kontraktów jednak ciąży mi brak obecności spółki w mediach. Z fundamentów to brak wizji na skok w ewolucji spółki (a nawet jeśli spółka takowe posiada, to oczywiście o tym nie wiemy - patrz wyżej). Co do nieudanej emisji E, to dla mnie to tylko odległa historia.
|
|
Temat:
ENAP
Pierwszy post w wątku od ponad roku :-) Ja tu siedzę już prawie miesiąc. Spółka osobliwa. Od lat robi swoje, specjalnie się przy tym niestety nie rozwijając. Zdrowa fundamentalnie, rosnący portfel zamówień. Przyglądam się jej od bardzo dawna. SP sprzedał ostatnio resztówki. Aż dziw, że nikt jeszcze tego nie przejął. Z wypowiedzi prezesa wynika, że q4 ma być o wiele lepszy. 27.02 raport. Czekamy.
|
|
Temat:
PGNIG
Dzejkob, może dziwić albo i nie. Zwróć uwagę na nadchodzące przemiany na rynku gazu. W przyszłym roku ma być uwolniony rynek gazu dla odbiorców przemysłowych, dla prywatnych chyba ok. 2016r. U polskich bram czekają wielkie firmy, gotowe dostarczyć miliony m3 gazu - zobacz listę spółek z dostępem do interkonektora. Możliwości importu gazu z zachodu i południa z roku na rok rosną. PGN jest skazane na utratę statusu monopolisty. Naciski z UE są ogromne. Pytanie: po co trzymać w takiej spółce większość udziałów ? Myślę, że MS, prędzej czy później, będzie chciał się pozbyć tego balastu (np. przy następnej hossie na akcjach). Wtedy (jeśli wypali sprawa gazu łupkowego), pobieranie opłat z tytułu wydobycia węglowodorów (jak i każdej innej kopaliny) jest jak najbardziej słuszne. Wtedy nie będzie już drenował swojej własności. Strategiczną spółką jest i będzie Gaz-System a nie PGNiG.
|
|
Temat:
PGNIG
Wg mnie krótkowzroczne i nieodpowiedzialne postępowanie. Pytanie ile waży gaz w koszyku inflacji (i tak bardzo wysokiej). Tu też może być przyczyna.
|
|
Temat:
PGNIG
Dwie rzeczy ostatnio zauważyłem w mediach - w sektorach mnie interesujących. Coraz większe zainteresowanie budowlanką dla energetyki oraz ciągłe podnoszenie kwestii braku nowej taryfy dla PGN i co za tym idzie, obniżanie prognoz. Dzisiaj URE znów wezwało PGN do uzupełnienia wniosku. Trochę mnie to śmieszy. Wygląda, jakby pgnig po raz pierwszy składał taki wniosek i cały czas nie wiedział co do niego załączyć.
|
|
Cytat:Dużym plusem filmu jest to że jest to mało "holywood'zka" produkcja. Dokładnie, z tego powodu w zasadzie nie da się oglądać ostatniego Wall Street. Osobiście odniosłem wrażenie, że oglądam 3005 odcinek opery mydlanej.
|
|
Temat:
GANT
Cytat:Oj, bo Gant rzeczywiście tak dużo waży na wyniku OFE Oczywiście, że nie waży. Tak jak napisałem, posiłkowałem się przykładem ganta, tylko dlatego, że akurat piszemy w wątku go dotyczącym :-) Co do wpływu reklamy na wybór OFE, pewnie ma Pan rację. Skoro jednak przeszłość nie gwarantuje przyszłości, to czemu nie wybierać funduszu bo akurat ma fajne logo ;-) Zresztą, jeśli dobrze pamiętam konkluzję przeczytanego jakiś czas temu artykułu o wynikach ofe (z całej ich historii), to chyba tylko dwa mogły się pochwalić znikomym zyskiem dla przyszłego emeryta.
|
|
Temat:
GANT
Cytat:To AF w czystej postaci. Sprzedają kiedy im tak wyjdzie no chyba, że giełda ma niesamowitą hosse i przekroczą progi. Imho faktycznie racja, ale nie wiem czy do końca. Myślę, że trzeba pamiętać o dopiero co przystępujących do OFE. Skoro już jesteśmy na wątku gnt, weźmy jego sytuację (hipotetyczną). Zarządzający może mieć zupełnie inne zdanie na temat spółki niż rynek. Wg hipotetycznego zarządzającego, gnt to dobra spółka, z przejściowym problem zadłużenia oraz przejściowo niesprzyjającym otoczeniem. Chciałby trzymać te akcje, gdyż wycenia je na 40pln. Jednak rynek nieubłaganie schodzi coraz niżej, tym samym osłabiając wyniki funduszu. Kowalski przed przystąpieniem do funduszu patrzy oczywiście (albo i nie) na rankingi OFE (które odzwierciedlają tylko przeszłość oczywiście, nie gwarantując nic w przyszłości). Hipotetyczny zarządzający zmuszany jest przez szefostwo do minimalizowania strat i wywalenia z portfela spółki tak nielubianej przez rynek. Choć na OFE na pewno ulica ma mniejszy wpływ niż na zwykłe fundusze, to jednak nie jestem przekonany co do tego, że to czysta AF.
|
|
Temat:
GANT
Nic z tego. Piszę do tgolik. Wnioski każdy wyciąga sobie sam, jeśli odczuwa taką potrzebę.
|
|
chyba jeszcze nie był wymieniany. Moim zdaniem najlepszy w tematyce, po Wall Street 1, choć mam wątpliwości czy obiektywny (w kontekście Paulson'a) Too Big Too Fail
|
|
Temat:
JOKE
|
|
Temat:
GANT
Niedawno zostały opublikowane dane o zmianie zaangażowania OFE w akcje. Można z nich np. przeczytać, że takie Generali wywaliło w 2011 w rynek ponad pół milion akcji i na koniec 2011 nie posiadało ani jednej.
|
|
Temat:
RAFAKO
Pamiętam jak jakiś kwartał temu czytałem wypowiedź przedstawiciela Alstom o kontaktach z PBG. Określane było one jako chłodnie poprawne. Jednak takie działanie to już chyba otwarta wrogość.
|
|
Temat:
RAFAKO
Jak zapewne wszyscy zainteresowani wiedzą, można dzisiaj było przeczytać w mediach o decyzji KIO, która odrzuciła odwołanie Alstomu. Niby nic nadzwyczajnego. Jednak powaliła mnie na nogi następna wiadomość, którą podał PAP niespełna godzinę temu. Jak możemy przeczytać, owym błędem formalnym, który przyczynił się do odrzucenia oferty Alstom na budowę bloków 5 i 6 w Opolu były "braki formalne w ofercie Alstomu, które miałyby polegać na nieprzedłużeniu terminu związania ofertą i nieprzedłużeniu wadium" - wyjaśniła rzecznik. Jeśli to prawda, to ktoś musiał niezły lot ze stołka zaliczyć... Aż się wierzyć nie chce.
|
|
Temat:
PGNIG
Sęk w tym, że wiadomo o tym od dawna. Drugi sęk w tym, że w 2012, tym podatkiem ma być obciążone tylko srebro i miedź - i to też wiadomo od dawna. Nic nie wiem by były jakieś przymiarki do opodatkowania gazu w chwili obecnej. Widziałbym jeszcze parę innych sęków z powodu których nie obawiałbym się podatku od wydobycia gazu, jednak rynek widać lubi takie zrywy :-) Odbicie dzisiaj też raczej niemrawe jak na wczorajszy spadek.
|
|
Temat:
PGNIG
Co tu się stało ? Wracam ze spaceru z psem a tu -5% z +0,5%
|
|
Powiedz, jaki paragraf naruszyli, żeby KNF miał tu coś do roboty ? Poza tym poczekaj na informacje o sprzedaży akcji insider'ów. Nikt Tobie też nie zabrania naśladować ruchów zarządzających na akcjach spółki.
|
|
ths5 napisał(a):Dzięki za odpowiedzi, szkoda tylko, że żadna pani się wypowiedziała :). Może to i dobrze... zaraz byście się zaczęli kłócić która pozycja lepsza, długa czy krótka i na czym... ;-)
|
|
mdtrader napisał(a): Swoja droga ogladal ktos? bo dzisiaj wieczorem mam w planie poogladac a ciekaw jestem czy ktos z Was ogladal a jesli tak to jakie opinie.
Zasadniczo jeśli kogoś interesuje tematyka to zobaczyć trzeba, choćby dlatego, że filmów w tej tematyce jak na lekarstwo. Czas warto poświęcić również dla obsady. Zaje..fajna... rola Bettany i Tucci'ego - choć do roli z 'Conspiracy' nawet się nie zbliża. Parę fajnych scen. Niestety fakt, faktem, przez połowę filmu się naprawdę nic nie dzieje :-) Dialogi również często trącą taniochą i sztucznymi emocjami.
|
|
Temat:
GANT
Swoją drogą odnoszę wrażenie, że z kontrolowanego trendu spadkowego, wykres zaczyna przyjmować postać hiperboli. Czy dojdzie zaraz do paniki, która jak to często bywa, skończy i trend spadkowy ?
|
|
Temat:
GANT
Mam tu raczej na myśli stopy procentowe, które tak podniosą koszty obsługi zadłużenia, że nie da się tego rolować. Z drugiej strony mam też Ganta z innego powodu. Mają sporo nieruchomości.Ostatecznie gdybyśmy mieli faktycznie jakieś załamanie z hiperinflacją itp, to liczę na to, że w dłuższym okresie wycena zrówna się w faktyczną wartością majątku. Niemniej zdecydowanie większe prawdopodobieństwo daję scenariuszowi "60 pln w ciągu paru lat" edit. Jeszcze jedno, jak zaczną drukować EUR na potęgę to 60 pln w 2012 możemy zobaczyć. IMHO, temu ma służyć brak popytu na obligacje niemieckie, by postawić ich pod ścianą w tej kwestii.
|
|
Temat:
GANT
Poczułem się prawie jak na wątku KOV. Zaraz pewnie połowę wymoderują zresztą. Podziwiam bB86 (szacunek), że chce mu chce tu taką jałową dyskusję :-) Dodam tylko, że też widzę Ganta w ciągu 11 lat na poziomie przynajmniej 60 pln - jeśli wcześniej nie zbankrutuje w wyniku jakiegoś krachu, przez który nie będzie w stanie spłacić zobowiązań lub nie zostanie wchłonięty przez inną spółkę.
|
|
Temat:
POLNORD
Nie chcę studzić Twoich emocji, jednak pozwolenia na budowę to jedno, drugie to sprzedać wybudowane mieszkania z rozsądną marżą.
|
|
Temat:
RAFAKO
Konsorcjum z Rafako na czele, zostało wybrane w przetargu na budowę bloków 5 i 6 w Opolu. Imho, bardzo duża szansa, ale też i ogromne zagrożenie w przypadku gdyby nie podołali wyzwaniu.
|
|
Chyba moja nadinterpretacja była faktycznie zbyt daleko posunięta... Zapewne byłby już komunikat z PBG o tak ważnej transakcji.
|
|
Tak jak napisałem "jeśli dobrze rozumiem". Nigdzie nie ma wzmianki o PBG, to tylko mój domysł. To moja czysta nadinterpretacja.
|
|
Jako jedyny uczestnik tego wątku, nie mogę nie podzielić się (sam ze sobą ;-) ) dopiero co przeczytanym komunikatem z PGE. Zarząd PGE pozytywnie zaopiniował budowę bloków 5 i 6 w Elektrowni Opole. Jeśli jeszcze przetarg wygra Rafako, to będzie fajny prezent pod choinkę. Niezależnie jednak czy czy wygra go Alstom czy Rafako, nie widzę możliwości by Rafako (a tym samym Energomontaż Płd) nie brał udziału w budowie tych bloków. Jeśli dobrze rozumiem dzisiejszy komunikat z Rafako, to PBG poprzez spółkę cypryjską stało się już większościowym akcjonariuszem w Rafako. Imho, tym samym nic nie stoi już na przeszkodzie by przenieść EPD do RFK. Przydałby się jeszcze jakiś mały plusik na koniec roku w wynikach EPD. Jednak coś mi mówi, że w tym roku to już nie wyjdzie... Będzie ok, jak nie powiększą straty po pierwszym półroczu.
|
|
Temat:
GANT
Stosują kontrariańskie podejście do inwestycji ;-). Z tego co można wyczytać, to wszyscy wieszczą, dalsze pogarszanie się sytuacji na rynku nieruchomości. Niektórzy twierdzą, że stoimy nad przepaścią. Może wyciągnęli wnioski z ostatniej bańki i nie chcą budować na szczycie następnej hossy. Może chcą przechytrzyć rynek i wejść w nią z tanimi mieszkaniami budowanymi w bessie ? Takie gdybanie tylko. Sęk w tym, że reszta chyba myśli podobnie :-)
|
|
Wg 'prawo rynku kapitałowego', c.h. beck, 2003, Nb. 170, niewykonywanie zawodu przez 3 kolejne lata stanowi podstawę do skreślenia z listy maklerów. Czy to się zmieniło to nie wiem.
|
|
1) Nie słyszałem by Pan Jezierski kiedykolwiek mówił, że jest to gaz "cudownie odnaleziony". Wręcz przeciwnie, zawsze wszystkie służby geologiczne podkreślały fakt, że o istnieniu tego gazu wiemy od bardzo dawna.
2) skąd wzięła kwotę 200 mld ? Proste przeliczenie ilości odwiertów razy bieżąca kwota wykonania takiego odwiertu ?
3) Mówi, że Polska nie ma już gazu, a mają go Amerykanie. Czepia się, że firmy które uzyskały koncesje na poszukiwanie, mają pierwszeństwo w uzyskaniu koncesji na wydobycie. Jak ona sobie wyobraża to, że mogłoby być inaczej. Nikt by się nie podjął poszukiwań bez gwarancji, iż będzie miał pierwszeństwo do wydobycia tego co znajdzie. Koszt pozyskanie w ten sposób informacji geologicznej byłby kosmiczny dla budżetu.
Imho, problem jest, ale nie w tym na co zwraca uwagę. Dla mnie problem sprowadza się głównie do pieniędzy - znalezienia odpowiednio wysokiej opłaty za wydobycie by przynosiło do budżetowi (funduszowi celowemu) maksymalne korzyści, jednocześnie zapewniając stosowny zysk firmom wydobyczym
4) następna sprawa, przejęcia koncesji przez Rosjan. Ponownie powtarzają ten sam błąd. Gaz w złożu nie staje się własnością firmy wydobywczej !. Firma ma tylko prawo do jego wydobycia i czerpania korzyści z gazu wydobytego. Jeśli go nie wydobywa (nie wywiązuje się z umowy koncesyjnej) to koncesja może być jej odebrana.
Nic a nic, nie obchodzi mnie czy tą koncesję na wydobycie ma Gazprom czy PGNiG (z punktu widzenia zwykłego obywatela, nie akcjonariusza PGNIG, oczywiście) i gdzie on ten gaz wysyła. Ponownie: sęk w tym, żeby spółka wywiązywała się z umowy koncesyjnej, nakładającej obowiązek wydobycia tego gazu, płacąc za to możliwie wysokie środki do jakiegoś specjalnie stworzonego funduszu, jak to rozwiązali Norwegowie.
Pozatym kobieta mówi sporo rzeczy mających dla mnie sens. Szczególnie o tym w jaki sposób i przede wszystkim za ile przyznano koncesje na poszukiwanie gazu. Faktem, znanym nie od dziś, jest powszechny handel koncesjami. Nie wiemy jednak (Pani z CZR też tego nie wie tak naprawdę) po ile handluje się uzyskanymi wcześniej, wręcz hurtowo, koncesjami. Ile warte są one na wolnym rynku.
Co do polskich patentów na szczelinowanie, należałoby się pewnie dowiedzieć dokładnie w PNiG jak to wygląda w rzeczywistości. Z tego co wiem, to gaz w Pakistanie na koncesji PGNiG też jest "niekonwencjonalny" i tego nikt nie kryje. Podejrzewam, że jest jednak gdzieś różnica, między jednym i drugim złożem.
Kupy nie trzyma się to co Pani mówi o wydobyciu przez PGNiG gazu łupkowego. Najpierw mówi, że te 6k otworów to koszt 200mld a następnie, że PGNiG za 1,5mld zysku z 2009 mógłby samodzielnie prowadzić projekt wydobycia gazu, podczas gdy wiemy, iż do przemysłowego wydobycia tego gazu, trzeba zrobić setki otworów.
Tyle myślę wystarczy tego pisania, po obejrzeniu 20min. Pewnie, z racji długości, i tak tego nikt nie przeczyta :-)
Imho, film podobny do 'Gasland', mający przekonać szarego polaka do jakiegoś spisku. Choć niewiątpliwie porusza pewne kwestie, które wymagały by wyjaśnienia ze strony polskich służb geologicznych czy władz. Wg mnie widzą problemy w nie tych miejscach gdzie są one faktycznie.
|
|
sss56 napisał(a): Szczególnie polecam fragment z ok 24 minuty cena jaka będą płacić zagraniczne firmy do budżetu to 4,9 zł za 1000 m 3 !!! Dla porównania Polska płaci gazpromowi 1 360$ za 1000m3.
Zobaczę dopiero w środę (teraz jestem na "zrywającym" się UMTSie). Czy cena 4,9 pln za 1000 m3 dotyczy również polskich firm (PGNiG) ? Bo jeśli tak to trzeba zdecydowanie przeważyć w portfelu ;-) Niemniej w cenie jaką PGNiG płaci Gazpromowi za 1k m3 chyba się trochę pomyliłeś.... o jakiś 1k USD. Druga sprawa, trzeba mieć dobry background żeby oglądać takie filmy. Manipulacje w mediach odnośnie wydobywania gazu łupkowego są takie, że czasami zastanawiam czy nie pisał tego jakiś "ekolog" będąc przykutym do drzewa. Ogólna zasada, zawsze taka sama, im więcej czytasz, tym trafniej ocenisz faktyczną sytuację.
|
|
Temat:
GANT
Technicznie mi się to nie podoba. Cały czas odbijamy się od sma50 daily. Wszystkie próby zmiany trendu się na niej zatrzymują. Ja narazie oczekuję powrotu do ostatniego dołka. Myślałem, że dzisiaj, luką hossy, będą chcieli wyjść ponad maxy z ostatnich dwóch dni, jednak chyba ogólne, nienajlepsze nastroje, popsuły ten misterny plan.
|
|
Będzie jak z podwyższaniem limitu zadłużenia w US. W końcu się zgodzą. Nie tylko u nas politycy czują się dobrze na swoich stołkach.
|
|
Rozdrabniają się, kupili by parę głowic atomowych i żaden ECB ani inny IMF by im nie podskoczył. Zakup oczywiście sfinansowali by z obligacji zakupionych przez banki niemieckie czy francuskie i nikt by im więcej w sjeście nie przeszkodził.
|
|
Temat:
ENERGOPLD
Co prawda piszę sam do siebie, niemniej w wątku o spółce nie można pominąć tego wywiadu. Rozmowa z J. WIśniewskim, prezesem GK PBG, o planach względem Rafako i Energopld. Wygląda na to, że przez EPD przejdzie buldożer i postawią tą firmę od nowa.
|
|
Poszli za w20. Zrobili drugi dołek i stwierdzili, że wystarczy tej przeceny. btw. teraz to dopiero poczułem się jak plankton w oceanie pełnym rekinów :-) @fidelo77 - dziwne, u mnie prysznic zadziałał tak samo ;-)
|
|
na spx mi się dobrze fibonacci sprawdza. teraz jesteśmy na 38,2 całej drukowanej hossy. następny poziom ok. 1016 (50%).  kliknij, aby powiększyć
|
|
No dołożyli do pieca :-)
|
|
zaraz będzie flash crash na spx :-) albo stwierdzili, że im szybciej przetestujemy sierpniowy dołek tym lepiej
|
|
Temat:
PBG
Panowie, nawet nie wypowiadajcie tego słowa "niewypłacalność". Dzisiaj epd poręczyło obligacje pbg do kwoty 900mln. Jakby pbg miało problem ze spłatą tych obligacji to z mojej spółki nie zostanie nawet pył ;-)
|
|
Temat:
PBG
To nie dotyka PBG, za to imho może pomóc Rafako. Sęk w tym, że mówi się o tym już od dawien dawna. Pośrednio może też osłabić pozycję Hitachi w przetargach w Polsce.
|
|
Temat:
LOTOS
Apetyt na dywidendę ze sprzedaży Polkomtel ?
edit: nie śledzę notowań LTS na codzień, jakoś do mnie nie przemawia ta spółka, ale teraz spojrzałem i faktycznie, zachowanie kursu tych spółek mocno rozbieżne.
|
|
Będzie wersja e-book'owa ? (.acsm ?)
|
|
Temat:
PKNORLEN
Zakładając, że W.Białek w swojej ostatniej prognozie ma racje co do rynku i ustanowienia w piątek wtórnego dna to co byście powiedzieli na poziom 45pln jako potencjalny zasięg na PKN ? Mamy tu dołek z 20.07, następnie lukę z 3.08 no i 50% fibo. Imho powinno działać jak wielki magnez.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Ankieta powinna być wielokrotnego wyboru. Słuchanie tylko jednego rodzaju muzyki jest jak patrzenie tylko na wnętrze spółki bez odniesienia do otoczenia w którym działa ;-)
|
|
Temat:
GANT
Można prosić o uwzględnienie w analizie raportu kwestii GANT FIZ ? Nie bardzo rozumiem co to za wihikuł. Mogę się tylko domyślać, że chodzi o optymalizacją podatkową. Na stronie 57 pkt 1.8 możemy przeczytać
"Do końca roku planuje się zamknięcie części lokat GANT FIZ, wypłatę zysków z tych lokat do spółki cypryjskiej, a następnie wypłatę dywidendy (bądź zaliczki na poczet dywidendy) do GANT Development S.A. Opisane zdarzenia spowodują wygenerowanie przez Spółkę istotnego, nieopodatkowanego zysku finansowego, rzędu 40 – 50 mln zł."
btw. Jak to jest, że połączenie FIZ, ska oraz spółki cypryjskiej powoduje, że zysk ze sprzedaży certyfikatów FIZ jest nieopodatkowany ? Ciekawe :-)
|
|
Temat:
GANT
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd ten poranny wzrost kursu ? Ja w dzisiejszym raporcie nie zauważyłem nic optymistycznego.
|
|
Tak
|
|
tak
|
|
onochi napisał(a):Kurde co to będzie jak to się wszystko skończy. Nie będę wiedział w co wchodzić. Przydałoby się parę baniek gotówki na koncie  . Ja zamiast spać dzisiaj, myślałem przez noc co tu można spieniężyć żeby mieć cach na akcje ;-)
|
|
Jaki kryzys ? PKB Estonii w q2 +8,4% Jak oni to robią ?
|
|
Temat:
PGNIG
Wiem, że się kursu nie komentuje, ale nie mogę się powstrzymać haha PGN na widłach prawie wylądował :-) ...w ciągu 30min ps. nie obrażę się jak post zostanie usunięty
|
|
lajkonik napisał(a):sss56 napisał(a):jak ostatnio było 666 to dwa lata szlo do góry... To samo sobie pomyślełem szatan zstąpił na wall street :-)
|
|
Temat:
PGNIG
Wszystko co piszesz prawda jest. Co do mieszania sie Rosjan w czarny pr lupkowy to ja osobiscie jestem tego pewien.
|
|
Temat:
PGNIG
Zgadza się, narazie łupki to sprawa głównie polityczna. Jednak prędzej czy później stanie się sprawą ekonomiczno-polityczną (polityczną przecież nigdy nie przestanie być).
Wg mnie przeciętny polak myśli o łupkach właśnie podobnie jak AT, czyli mocno sceptycznie (tak przynajmniej odbieram Twoją wypowiedź). Czyli "pewnie jakiś gaz w tych łupkach jest, ale czy uda się go znaleźć, a jak znajdziemy to czy będzie opłacalne jego wydobycie, itd". Oczywiście, ciąg myślowy logiczny i wszystko po kolei do przeanalizowania, poczynając od dokumentacji zasobów po ekonomiczną ocenę ich wydobycia, jednak.... przychodzi amerykanin, jeden z drugim i mówi "słyszeliśmy, że podobno macie tu trochę gazu w łupkach, kupujemy koncesję, sprowadzamy sprzęt i zaczynamy jutro szukać"
Sorry, za ten długi i pewnie niepotrzebny wstęp, ale prowadzę do tego, że jak zawsze, najwięcej wygra ten kto zaryzykuje teraz, a nie za 6 lat mając na biurku stos raportów i analiz geologicznych ze wskazaniem gdzie wiercić oraz w momencie gdy będą powstawały pierwsze odwierty produkcyjne (o ile oczywiście kiedyś zaczną powstawać).
Nie kupiłem PGNiG "pod łupki", ale też nie widzę przyczyny dla której ktoś miałby teraz tego nie uczynić. Osobiście wszedłem w spółkę, gdyż widzę jakie jest parcie w Polsce na gaz (ogólny rozwój rynku) jak i widzę też bardzo duże szanse na stabilizację wyników finansowych spółki poprzez wzrost udziału segmentu wydobywczego (m.in. naturalny hedging). Siedzę trochę w branży (bynajmniej nie w PGNiG odrazu mówię) i widzę jak np. Niemcy patrzą na nasz rynek. Jeśli by mogli, to kupiliby 100% PGNiG najchętniej jutro ;-).
Oczywiście to tylko moje spostrzeżenie na sprawę PGNiG. W tym co pisze AT też oczywiście jest sens, jednak jeśli ktoś widzi ten gaz już niemal w swojej kuchence, to czemu miałby nie zaryzykować teraz ? Swiat jest pełen wizjonerów. Jednym się udaje a drudzy zostają "petrolinwestorami" ;-)
|
|
Temat:
PGNIG
Spartan, pytanie co dla Ciebie znaczy 'długo'. Ja pierwszy zakup akcji firmy zrobiłem w lutym 2010, później uśredniłem przed wysypem pracowniczych i najwięcej zakupiłem w dniu rzucenia na parkiet akcji z lockup'u. Wychodzi na to, że trzymałem akcje 1,5 roku, a w wchodziłem z zamiarem na 2-4lat. Moje optymistyczne nastawienie (wręcz niepoprawnie optymistyczne) do tej spółki powoduje to, że mimo iż rośnie bardzo wolno, to jednak jestem w nią skłonny zainwestować znacznie więcej niż w każdą inną spółkę na parkiecie.
Odpowiadając na Twoje pytanie. Każdy trend jest możliwy. Przy zbiegu paru okoliczności, np. drożejąca ropa, mocne osłabienie pln, masa nietafionych odwietrów itp. mogą puścić tą spółkę w długi trend spadkowy. Wszystko jest możliwe, tak samo jak to, że bank w którym masz lokatę zbankrutuje, a ty zostaniesz tylko z częścią gwarantowaną przez fundusz. Nie traktuję giełdy jako maszynki do robienia pieniędzy.
|
|
Temat:
PGNIG
Widzę, że wątek jakby zamarł. Jednak do rzeczy. Sytuacja dla mnie wygląda następująco.Ponieważ nic tu nie jest pewne, to postanowiłem podzielić środki przeznaczone na PGN na połowę. Jak załączony rysunek pokazuje, wykres raz to przebija dolne ograniczenie kanału, raz górne by następnie wrócić w jego obręb. Tak więc piątkowe zejście poniżej dolnego ograniczenia wykorzystałem do pierwszego zakupu. Druga połowa do zrealizowania gdzieś w okolicy 3,50 w przypadku kontynuowania paniki (imho zupełnie irracjonalnej). 31.08 raport za h1. Spodziewam się raczej obojętnych wyników za q2 i q3 - wystarczające jednak na utrzymanie się w trendzie. Natomiast q4 dzięki podwyżce taryf i wzrostowi znaczenia segmentu wydobywczego pozwoli na uzyskanie bardzo dobrych wyników. Po zrealizowaniu przez kurs założonego przeze mnie poziomu 4,50, tym razem zakładam, że następna fala pozwoli na dojście 5 pln. Jeśli niedźwiedzie nastroje się utrzymają i mieli byśmy dalej podążać w kierunku 3pln to plan bierze w łeb :-). Średnioterminowo - jeśli nie zejdziemy poniżej 3,40 pln jesteśmy bezpieczni. Długoterminowo - jestem przekonany, że spółka jest skazana na wzrost wartości. Bardzo podoba mi się opublikowana strategia. Nie sądzę też, żeby uwolnienie rynku gazu miało negatywny wpływ na PGNiG.
|
|
Mnie pociesza fakt, że w końcu, 1/3 gotówki czekająca bezczynnie na koncie zaczyna się już rozgrzewać. Będzie szansa m.in. na powrót do mojego PGNiGu. W stanach dołożyli do pieca w końcówce, widać bojowy naród, walczą do końca.
|
|
Nieźle się chłopaki rozpędzili :-) mWIG -5% W końcu coś zaczyna się dziać.
|
|
Oczywiście. Może źle położyłem akcent w wypowiedzi. Bardziej chodziło o to, że poprostu jest ciekawie. Nie mamy doczynienia ani z 'niekończącą' się bessą ani hossą bez korekt. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wg mnie równe szanse mają obie strony co czyni rynek właśnie, ciekawym. Najnudniejszą sytuacja jest taka jaką mam na EPD, tu ani w górę ani w dół. Marazm kompletny.
|
|
Podłącze się bo ciekawy wątek. Może jestem 'inny', ale trochę się dziwię dlaczego tak wszyscy narzekają - no chyba, że wszystko mają zapakowane w akcje i brak grosza w kieszeni. Ja czekam na dalsze spadki. Na moich małych spółkach mamy trend spadkowy i tylko czekam aż będzie niżej. Jak kupować to tylko gdy spada. Zgodzę się tymi 'naukowcami', że w krótkim terminie ruchy są nieprzewidywalne (no chyba, że sam kreujesz informację) i dlatego zawsze wchodzę w spółkę z nastawieniem paroletnim. Dla mnie najgorsza była hossa 2005-2007 gdyż w rosnącym rynku bałem się kupować. Obecnie mamy bardzo ciekawe czasy, jest czas wysiewu a na żniwa też przyjdzie pora.
|
|
Temat:
GANT
Wszystko zależy od ceny. Nie umiem przeprowadzić konkretnej analizy, ale na pewno da się oszacować (przy założonej rentowności) cenę akcji poniżej której lepszy dla akcjonariuszy byłby skup akcji i ich umorzenie. Narazie ten cały regulamin chyba podziałał na wyobraźnie kupujących.
|
|
@generation, przewidujesz bańkę na winie ? Czytałem swego czasu trochę artykułów na wspominany temat, jednak były to teksty podobne do twojego. Bardziej 'reklamówki' niż poważniejsze analizy rynku. Podajesz ekstremalny przypadek trafionej inwestycji w Lafita. Napisz jak wygląda ciemna strona inwestycji, ile można stracić - 98% ? Dla mnie inwestycja w wino - jak najbardziej. Jednak bardziej podoba mi się wersja w której sam (mając odpowiednie doświadczenie, wiedzę, czas i pieniądze) jeździsz, kupujesz i przechowujesz we własnej piwniczce, ewentualnie wynajętej (takie usługi też się pojawiły). Przynajmniej można z inwestycją poobcować ;-) Ja na winie kompletnie się nie znam, więc postanowiłem ostatecznie w to nie wchodzić.
|
|
Temat:
PGNIG
Lektura obowiązkowa, dla akcjonariuszy spółki na dzisiaj, to właśnie opublikowana nowa strategia spółki w perspektywie 2015 roku.
|
|
Temat:
PGNIG
O ilę się nie mylę to dla odbiorców instytucjonalnych ceny mają być uwolnione w 2012 - 2013. Dla gospodarstw domowych gdzieś czytałem, że do 2017-2019 - ale nie mogę znaleźć linka na potwierdzenie tych dat. Tyle w teorii, zobaczymy jak będzie w praktyce. Trzeba mieć po pierwsze czym przesłać ten gaz do kraju (m.in. rewers na jamale) oraz dodatkowo mieć zarezerwowane moce magazynowe (przy imporcie powyżej pewnego poziomu). Jeśli dobrze się orientuję to aktualnie importer musi posiadać moce magazynowe zlokalizowane na terenie polski (w pełni zarezerwowane przez ich jedynego właściciela – PGNiG). W nowej ustawie, nad którą pracują, umożliwia się korzystanie z magazynów położonych na terenie UE, jednak i w tym przypadku, będzie trzeba posiadać zarezerwowaną przepustowość żeby w razie konieczności ten gaz wprowadzić do kraju. Optymiści mówią, iż wydobycie na skalę przemysłową gazu łupkowego może mieć miejsce już za 5lat. Kto wie jakie będą wtedy warunki makro, jakie będą ceny gazu LNG oraz ropy. Obecnie faktycznie sytuacja jest tak idiotyczna, że PGNiG bardziej opłaca się wydawać środki na poszukiwanie i wydobycie za granicą niż w kraju gdyż wydobycie w kraju obniża im ogólny koszt pozyskania gazu i tym samym URE “w nagrodę” obniża im taryfę :-).
|
|