PARTNER SERWISU
nqtilgpz

Sidoma i BGŻ - istotne pytania

EmcioPower
0
Wpisów: 6
Wysłane: 18 maja 2011 11:31:57
Witam, mam kilka nurtujących mnie od pewnego czasu pytań i chciałbym się nimi z wami podzielić. Od razu powiem, że jestem początkującym graczem, gdyż na giełdzie jestem dopiero od tego roku.

Do rzeczy, jak to jest z prowizjami na Sidomie, czy one pobierane są dopiero po wykonaniu się zlecenia czy po wygenerowaniu go? Tzn. czy mogę wrzucić na giełdę jakieś zlecenie i jeśli ono nie zostanie wykonane, a ja je anuluje to czy prowizja zostanie ode mnie pobrana?

Drugie pytanie dotyczy akcji spółki BGŻ, zamówiłem je przez Sidome w następujący sposób, Rachunek -> Dyspozycja zapisu na akcje NE bez pp, i dalej postępowałem zgodnie ze wskazówkami. Zamówiłem akcje gdy były jeszcze po 90zł, pieniążki na moim koncie zostały zablokowane ale zlecenie nie zostało zrealizowane tylko czeka na wykonanie na giełdzie, czy to powinno tak wyglądać i powinienem czekać na realizację zlecenia do debiutu na parkiecie, czy jednak coś zrobiłem nie tak dlatego zamówienie nie zostało jeszcze zrealizowane?
I co mam zrobić w momencie kiedy ceny akcji zmieniły się z 90 na 60zł, a ja zamówiłem je po starej cenie czy to zostanie automatycznie przeliczone w pewnym momencie czy powinienem ręcznie to jakoś zmienić.

Dziękuję za poświęconą uwagę.
Edytowany: 18 maja 2011 11:33

adapi
0
Wpisów: 12
Wysłane: 18 maja 2011 13:58:34
Prowizje pobierane są w chwili realizacji zlecenia (w chwili zawarcia transakcji). Po złożeniu zlecenia pieniądze (wartość zlecenia + prowizja) są tylko blokowane. W chwili anulowania zlecenia pieniądze są "uwalniane". Oczywiście może to trwać kilka do kilkudziesięciu sekund. Podsumowując: nie ma realizacji zlecenia - nie pobiera się prowizji.
Jeśli chodzi o BGŻ, to wszystko jest O.K. Po jakimś czasie (jeszcze przed debiutem) część pieniędzy zostanie "uwolniona" i wróci na rachunek. Zablokowane pozostanie tyle, ile wynosi iloczyn ostatecznej ceny i ilości przydzielonych Ci akcji (po ewentualnej redukcji) plus prowizja. Niczym się nie martw.
Twoje niepokoje nie mają związku z Sidomą. Na innych platformach jest podobnie.

EmcioPower
0
Wpisów: 6
Wysłane: 18 maja 2011 14:10:42
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Angel

kaamaa
0
Wpisów: 1
Wysłane: 5 stycznia 2012 18:37:24
mam pytanie złożyłam ofertę kupna akcji GPW szt 25, czy muszę wpisać w rubryce Wielkość ujawniona?
wpisałam 25 pokazuje mi informację ilość nie może być mniejsza od 100, wpisałam 100 pojawia się informacja ilość nie może być większa od ilości w zleceniu. Proszę o pomoc

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 stycznia 2012 09:54:24
Przejrzyj starawy, choć aktualny poradnik. Starasz się ukrywać liczbę akcji, tak jakbyś miała ich bardzo dużo - a masz za mało.

Cytat:
W formularzu zlecenia jest możliwość ukrycia wielkości zlecenia i ujawniania go w zadanych częściach w miarę realizacji. Wielkość części to minimum 100 akcji. Ukrywanie może służyć dyskretnym transakcjom, aby nie straszyć drobnych inwestorów ogromnym zleceniem. (Chociaż gdy ci zauważą transakcje z częściowo ujawnianą ilością bardzo się denerwują i bezsilnie wrzeszczą na forach "Trwa skup z ukrytego!", albo "Menda sypie z ukrytego!").

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,170 sek.

hstoumkh
amdibela
mabccxmv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cdgepjxe
ojzsjnsg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat