Jakiś czas temu natknąłem się na jednym z kanałow BBC na program
Dragons' Den i odrazu bardzo mi się spodobał. Podoba mi się zarówno sama idea jak i konwencja programu. W wielkim skrócie jest to tak jakby reality show w którym uczestniczy piątka bardzo bogatych obywateli którzy szukają okazji do powiększenia swojego majątku. Mają im to ułatwić pomysły prezentowane przez uczestników programu. Często można spotkać w tym programie ciekawe i oryginalne ale także totalnie absurdalne propozycje biznesowe. Uczesnicy muszą zebrać przynajmniej taką sumę po jaką przyszli żeby wyjść z "jaskini" z jikimikowliek środkami...
Oglądałem wiele wersji tego programu ale najbardziej podoba mi się właśnie ta Angielska z BBC i odpowiednik Amerykański -
Shark Tank. Podoba mi się podejście milionerów do niektórych inwestycji oraz ich poczucie humoru. Zawsze chciałem być w takiej jak oni pozycji i móc powiększać swój majątek w taki sposób...
Ostatnio pojawiła się u Nas wersja tego programu - na antenie TV4. Pierwsza edycja była dosyć ciekawa i przyniosła kilka dużych i nieoczekiwanych inwestycji. Przykładem może być ta inwestycja, która dla mnie była szokiem:
Szokiem było dla mnie to że ktoś kupił ten pomysł za milion złotych...
Jednak moim faworytem pierwszego sezonu był ten biznesmen:
Oglądaliście któryś z tych programów? Jeśli tak, to jakie są Wasze opinie?
"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."