PARTNER SERWISU
uwaymozg

Dragons Den / Shark Tank

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 3 czerwca 2011 02:02:30
Jakiś czas temu natknąłem się na jednym z kanałow BBC na program Dragons' Den i odrazu bardzo mi się spodobał. Podoba mi się zarówno sama idea jak i konwencja programu. W wielkim skrócie jest to tak jakby reality show w którym uczestniczy piątka bardzo bogatych obywateli którzy szukają okazji do powiększenia swojego majątku. Mają im to ułatwić pomysły prezentowane przez uczestników programu. Często można spotkać w tym programie ciekawe i oryginalne ale także totalnie absurdalne propozycje biznesowe. Uczesnicy muszą zebrać przynajmniej taką sumę po jaką przyszli żeby wyjść z "jaskini" z jikimikowliek środkami...

Oglądałem wiele wersji tego programu ale najbardziej podoba mi się właśnie ta Angielska z BBC i odpowiednik Amerykański - Shark Tank. Podoba mi się podejście milionerów do niektórych inwestycji oraz ich poczucie humoru. Zawsze chciałem być w takiej jak oni pozycji i móc powiększać swój majątek w taki sposób...

Ostatnio pojawiła się u Nas wersja tego programu - na antenie TV4. Pierwsza edycja była dosyć ciekawa i przyniosła kilka dużych i nieoczekiwanych inwestycji. Przykładem może być ta inwestycja, która dla mnie była szokiem:

Szokiem było dla mnie to że ktoś kupił ten pomysł za milion złotych...

Jednak moim faworytem pierwszego sezonu był ten biznesmen:

Oglądaliście któryś z tych programów? Jeśli tak, to jakie są Wasze opinie?

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 3 czerwca 2011 08:00:05
Ja oglądałem wszystkie odcinki :)

Najlepiej sprawdzał się Pan Owerko, zresztą z którym jest wywiad na portalu: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Najsłabiej radziła sobie ta kobieta, która chyba ani razu w nic nie zainwestowała. Odnośnie samego programu to jest jak najbardziej potrzebny i czekam z niecierpliwością na kolejną edycję. Ja osobiście byłem zszokowany jak ludzie przychodzili z pomysłami i nie mieli wszystkiego dokładnie skalkulowanego a tylko rzucali jakimiś kwotami z sufitu.

Abner1984
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 11:46:37
Pan Owerko faktycznie dobrze sobie radził w jaskini... Pani Garwolińska nie wydawała się skłonna podjąć ryzyko z żadną inwestycją. Nie wiem czy Ciebie też ale mnie za to strasznie irytowała postawa i styl bycia Pana Kaczmarskiego...

Z zagranicznych osobowości podoba mi się "chemia" pomiędzy uczestnikami brytyjskiej wersji. Natomiast najciekawszym milionerem jest chyba Mark Cuban pojawiający się gościnnie w drugim sezonie Shark Tank.

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 3 czerwca 2011 12:06:54
Rzeczywiście Pan Kaczmarski ma "inny" styl bycia. Ale też był okej. Ciekawe jacy inwestorzy będą w kolejnej edycji.

Pan Golonka ostatnio ostro inwestuje już poza programem swoim funduszem Xevin Investment bo kupił udziały w grono.net. Ciekawe czy uda mu się w dobie facebooka coś zrobić z Gronem.

Abner1984
0
Wysłane: 3 czerwca 2011 12:40:21
To ciekawa wiadomość... Może być ciężko odzyskać popularność Grona. Pamiętam jak przed NK i FB zdecydowana większość znajomych była na Gronie. Zawsze korzystałem z wielu dostępnych forów tam ale odkąd wylogowałem się i zapomniałem hasła już tam nie zaglądam... Portal ten miał swego czasu dobrą pozycję na rynku ale teraz chyba FB zdominował także i Nasz rynek. Ciężko, nawet bardzo ciężko, będzie zaproponować coś więcej niż Amerykański gigant...pozostaje chyba skopiowanie rozwiązań znanych z FB.

Jakby ktoś miał czas i chciał zobaczyć wersję Dragons' Den UK to dziś na BBC Entertainment emitowany jest stary odcinek. O ile się nie mylę jest to odcinek z 2004 roku więc można sobie zobaczyć w co ludzie chcieli inwestować 7 lat temu...thumbright

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,111 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat