Maverickatowice. Dosłownie jak bym siebie widział jeszcze nie tak dawno. Dokładnie te same błędy popełniałem co Ty. Największymi był brak konsekwencji i cierpliwości.
Teraz już naprawiłem te błędy i od razu przełożyło się to na wyniki w portfelu. Czytam Twoją kronikę cały czas i jak sprzedawałeś Dudę pomyślałem "chłop robi błąd" gdy postanowiłeś sprzedać GPH nie mogłem zrozumieć dlaczego to robisz ? "Sprzedaje spółkę która jest na najlepszej drodze do wzrostów ?
Poradzę Ci bo i mnie tak doradzili a chcę żebyś też zarabiał a nie tracił.
Jeśli zdecydowałeś się na spółkę jesteś przekonany o jej świetności i w wybranym momencie ją zakupisz to jesli spada nie uciekaj w panice ze stratą. Albo sprzedaj ją od razu albo jeśli spadnie więcej trzymaj i ewentualnie dokup aby uśrednić cenę. Każda spółka wcześniej czy później powróci z ceną. Przykładem może być u mnie właśnie Duda. Kupiłem po 1,50zł później ponieważ leciała dokupiłem po 1,40zł i nie sprzedałem nawet jak kurs sięgał 1,28zł. Teraz kurs powrócił praktycznie do mojej średniej ceny zakupu i jestem zadowolony bo nie straciłem a może jeszcze i zarobię na tej inwestycji.
Podobnie w drugą stronę czego przykładem jest moje GPH.
Kupiłem po 1,10zł i trzymam. Nie powiem bo również mnie nie raz kusiło żeby sprzedać ale analizując wykres (ichimoku) mówiłem sobie "po co sprzedawać jeśli cały czas rośnie ? Trzeba wycisnać jak najwięcej." I trzymam do tej pory choć w założeniu miałem sprzedać po 1,60zł chcący zainkasować 50gr na sztuce. I cieszę się że nadal posiadam te akcje bo teraźniejszy zysk jest o wiele większy.
Dlatego super że postanowiłeś to zmienić. Na początku jest ciężko się przestawić na nową strategię ale jak zobaczysz poprawę w wynikach będziesz zadowolony z dokonania zmain.
Powodzenia.