PARTNER SERWISU
qeicdoov
1 2

Problem z wyceną

szmalik
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 13
Wysłane: 17 sierpnia 2011 13:31:54
Witam
Wie ktoś, czy i gdzie można znaleźć schemat według, którego można wycenić spółkę jedną z metod (może to byc DCF lub porownawcza). Chcialbym dokonac wyceny pewnej spolki na wlasna reke w oparciu o dane historyczne, ale nie za bardzo wiem od czego zaczac. Znam teorie, ale potrzebowalbym jakiegos narzedzia. Moze ktos moglby mi pomoc i podrzucic jakiegos linka lub program, ktore mogloby mnie naprowadzic po kolei na przejscie przez ten proces. Zalezy mi na podejsciu etap po etapie, a ze wzgledu na ogrom zmiennych ktore trzeba uwzglednic, nie wiem w czym najpierw rece zamoczyc...
Mialem nadzieje, ze pakiet w abonamencie umozliwi pobranie takiej wyceny, ale dostepne sa jedynie wyniki ostateczne.
Z gory dzieki za pomoc :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2011 14:49:17
Narzędzie to Excel. Matematyka jest na poziomie szkoły podstawowej.
Wszystko tkwi w założeniach oraz znajomości materii, tj. otoczenia spółki i jej czynników wewnętrznych.
Jeśli chcesz gotowe arkusze, sięgnij do zasobów Damodarana
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/spreadsh.htm
Chętnie pomożemy, powiedz z czym się mierzysz, od czego wychodzisz. Wstawienie liczb do tabelki jest ostatnim, najprostszym elementem całej zabawy.

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 20:21:24
Chciałem dokonać wyceny pewnej spółki z sektora górniczego z okresu jeszcze przed jej upublicznieniem. Nie wiem jaka wycena będzie w tym przypadku najbardziej adekwatna biorąc pod uwagę branże, w której operuje. Stawiałbym na DCF, ale jeśli się mylę to poprawcie :). Postawiłem sobie za zadanie skonfrontować wyliczoną wartość wewnętrzną akcji spółki przed IPO i rynkowy kurs tych walorów na przestrzeni czasu (jak często wartości te były zbieżne).

WatchDog
50
Wysłane: 17 sierpnia 2011 21:43:23
Nie szedłbym aż w DCFa. Spółka wchodziła na giełdę, pokazała prospekt, musiały być w nim prognozy. Oparłbym wycenę o EV/EBITDA, C/W i C/Z dla grupy porównywalnych notowanych spółek, odejmując dyskonto 20%.

PS Chciałem jeszcze dodać do poprzedniego postu, że istotą SW nie jest dostarczenie jakiegoś magicznego uniwersalnego wzoru, który odkrywa Amerykę. Robimy coś, czego żaden analityk nie zrobi: codziennie automatem wyceniamy ponad 500 spółek 13 metodami, na podstawie bieżących kursów zamknięcia i szybko aktualizowanych danych fundamentalnych.
Edytowany: 17 sierpnia 2011 21:44

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 12:41:34
Dlaczego akurat 20% dyskonta?

PS Widze co robicie i naprawde doceniam :)

WatchDog
50
Wysłane: 18 sierpnia 2011 13:43:34
'Rule of thumb'. Zachęta do objęcia akcji. Trudno sprzedać po wycenie, czyli po tyle ile jest niby w danej chwili warte - trzeba dać zniżkę. Tak samo w markecie jak i na giełdzie.
Co do zasady rynek prywatny ma dyskonto względem publicznego, choćby na dużo mniejszą płynność.

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 20 sierpnia 2011 15:18:20
Jednak pokuszę się o DCF. Skad mozna wziac prognozy wynikow spolki, w prospekcie nie znajde chyba takich na 10 lat do przodu. Czy mozna przyjac, ze spolka bedzie rozwijac sie w takim stopniu w jakim srednio rosla sprzedaz za ostatnie trzy lata i przyjac reszte wynikow w sprawozdaniu jako procent od sprzedazy?

WatchDog
50
Wysłane: 20 sierpnia 2011 15:35:47
Na rok powinieneś znaleźć, może nawet na dwa. Tyle że zrób to sam, zobacz i zweryfikuj. Lepiej być ostrożnym i się pomylić w dół, niż przesadzić i przestrzelić.
DCF-a ciągnie się na 5 lat i potem jest Terminal Value oparte o jakieś nieduże tempo wzrostu w perspektywie nieskończnej.
A kluczem są właśnie założenia w tych dyskontowanych 5 latach. Większość analityków popełnia ten błąd, który Ty też starasz się popełnić: biorą dwu- lub trzyletni trend przychodów i ciągną do w przyszłość. Co wychodzi? Kicha.
Otwórz dowolną rekomendację DMu i zobacz na założenia. Nie mogę znaleźć mojej ulubionej, Ganta na chyba 120 zł (chyba ze wstydu zniknęła z netu), ale mam też BOMI na 23 zł: link.
Edytowany: 20 sierpnia 2011 15:36

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 20 sierpnia 2011 15:51:57
Jak w takim razie proponowalbys obliczyc ta 5 letnia stope wzrostu? Przypomina mi sie wzor g=ROE x (1-Dividend payout ratio), ale chyba nie znajdzie tu zastosowania tym bardziej, ze spolka nigdy nie wyplacala dywidendy...Eh?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 sierpnia 2011 17:29:58
Model wyceny, w właściwie prognozy zależy od tego co to za spółka... Inne tempo będzie dla małego startupa, a inne dla dużego przedsiębiorstwa. Trzeba pamiętać, że im spółka większa tym ciężej jej rosnąć. Dużo zależy też od branży. Niektóre są bardziej przyszłościowe inne mniej. itd. Nie ma złotej zasady jak należy postąpić.

WatchDog
50
Wysłane: 20 sierpnia 2011 19:05:56
Powiedz z łaski swojej co to za spółka, a na pewno parę osób będzie miało jakiś gut feeling odnośnie krzywej przychodów. Wiele zależy też od wielkości rynku i udziału w rynku, przewag konkurencyjnych, dynamiki w branży...
Jeśli wierzysz, że da się znaleźć 'odpowiedni' wzorek i podstawić, zmień podejście. Wycenę powinno dać się opowiedzieć, na prezentacji czy na zebraniu, używając tylko tablicy i flamastra, na kilku kluczowych liczbach.

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 20 sierpnia 2011 19:55:45
Spółka to Bumech S.A. i jest juz na gieldzie od 2008 r. Chcialem dokonac jej wyceny na danych historycznych poprzedzajacych debiut i sprawdzic jak ta wycena miala sie do faktycznej wartosci rynkowej na przestrzeni lat. Bedzie ciezko nie sugerowac sie danymi finansowymi za kolejne okresy, dlatego mialem nadzieje skorzystac z jakiegos wzoru. Podchodzac intuicyjnie do wynikow, gdzies tam podswiadomie bede miec na uwadze te juz opublikowane....

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 sierpnia 2011 23:07:14
Jak to Bumech to można zrobić tak. Zerknąć jak rozwijał się kopex czy famur kiedy były znacznie mniejsze. Oczywiście przez sprawozdania jednostkowe, aby tempa wzrostu nie zaburzać przejęciami. Jak to za mało, bo serwis itd, to na podstawie rachunku segmentowego wziąć spółkę usługową np Remak.
TO powinno dać perspektywę jak zaginać krzywą przychodów. Trzeba pamiętać jak kiedyś napisał WD:
"Drzewa nie rosną do nieba" :)

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 23 sierpnia 2011 10:06:18
Mam problem: licze FCF jako roznice NOPLAT-Capex-zmiana Kapitału obrotowego netto.
Mam prognoze przychodow w oparciu o srodki jakie spolka uzyska z IPO, wiem tez jakie inwestycje beda dokonywane w aktywa trwale i obrotowe z tych srodkow. Na nastepne lata przyjmuje wzrosty srodkow trwalych i obrotowych o sredni wzrost w stosunku do sprzedazy za okres sprzed debiutu (w oparciu o nowe wielkosci po inwestycji srodkow z IPO). Wzrost sprzedazy prognozuje w oparciu o sredni wzrost sprzedazy sprzed debiutu liczony jako CAGR (rowniez w oparciu o prognozowany wzrost przychodow po IPO). Problem polega na tym, ze przeplywy wychodza mi ujemne... Co mozna z tym zrobic? d'oh!
Model chyba zaklada, ze wszystko bedzie rosnac w oparciu o sprzedaz z ktorej beda finansowane nowe inwestycje. W momencie, gdy kapital na inwestycje pochodzi z emisji wszystko zaczyna szwankowac...
Edytowany: 23 sierpnia 2011 10:11

WatchDog
50
Wysłane: 23 sierpnia 2011 14:53:10
Cytat:
Problem polega na tym, ze przeplywy wychodza mi ujemne... Co mozna z tym zrobic?

Wziąć kredyt!
(sorry, nie mogłem się powstrzymać)

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 23 sierpnia 2011 16:03:42
Musze przyznac, ze faktycznie zabawne, ale nadal potrzebuje odpowiedzi :/

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 25 sierpnia 2011 00:53:21
Ok, inne pytanie. Jezeli robie prognoze przychodow, a wiemy ze spolka wchodzi na gielde i za uzyskany kapital powiekszy aktywa i wiadomo jaki bedzie mniej wiecej generowac dzieki temu przychod to nalezy wziac ta prognoze do obliczen czy uznac to jako zdarzenie jednorazowe i wysnuc prognoze przychodow na podstawie tendencji historycznej?

WatchDog
50
Wysłane: 25 sierpnia 2011 08:03:16
Absolutnie koniecznie trzeba zrobić nową prognozę (albo wziąć z prospektu) w oparciu o kapitał z emisji. W większości wypadków są emitowane nowe akcje pod biznes plan, i czasami nawet jest on realizowany.

Odnośnie tego co wyżej, ujemnych przepływów - jeśli tak wychodzi to nie walcz z tym tylko naprawdę zaciągnij kredyt na papierze. Jeśli nie w banku bo np. nie masz zabezpieczenia, to wydłuż rotację zobowiązań.

szmalik
PREMIUM
0
Wysłane: 25 sierpnia 2011 11:49:36
Przy analizie porownawczej mozna oprzec wskazniki do porownan na dwoch latach hiostorycznych i jedynie jednym roku prognoz? Poniewaz wycena jest robiona na okres kryzysu finansowego, niepewnosc co do przyszlych wynikow, moim zdaniem uzasadnialaby takie podejscie. Jak mysliscie?

WatchDog
50
Wysłane: 25 sierpnia 2011 12:54:37
Jeśli na etapie prospektu były już oznaki kryzysu, to wziąłbym poprawkę, ale niedużą - do końca większość ludzi bagatelizowała spadki i zaczęło się mówić o kryzysie w formie dokonanej dopiero wtedy, kiedy był już giełdowy dołek.
Sprawdź też temat opcji, to było bodaj rok wcześniej - masa spółek zmoczyła duże pieniądze na "strukturach zerokosztowych", ale nie wszystkie się tym chwaliły. Czy przypadkiem nie było ekspozycji na ryzyko kursowe tej firmy, którą analizujesz.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

zpovzjor
vfjhbutn
ddclfdin
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
friuljhq
ouofiryz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat