0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 58
Wysłane:
6 maja 2009 21:52:11
Hej, Mam takie dwa pytania: 1. Gdzie można znaleźć pełne notowania historyczne WIG albo WIG20 w formacie .xls?? Na GPW są płatne a na money.pl niepełne (max 50 notowań w jednym downloadzie). (chodzi mi o notowania od 01.01.2006 do marca 2009). 2. Czy znacie jakieś dobre bazy statystyczne z danymi z rynków finansowych(również tymi bardziej zawaansowanymi i szczegółowymi)? Oczywiście za free. Będę wdzięczny za fachową pomoc.
|
0 Dołączył: 2008-10-21 Wpisów: 167
Wysłane:
6 maja 2009 23:40:22
Normalnie to pełne notowania są np. w DM BOŚ: bossa.pl/notowania/daneatech/m...Baza Metastocka w formacie tekstowym bardzo dobrze importuje się do arkusza. Ewentualnie GPWInfoStrefa ( http://www.gpwinfostrefa.pl/) ma dane bezpośrednio w CSV, ale tylko indywidualne. Jeśli chodzi wyłącznie o notowania indeksu, to jak znalazł. Odnośnie danych jest trudniej. Co konkretnie rozumiesz przez bazy statystyczne? Polska czy świat?
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 58
Wysłane:
7 maja 2009 13:38:05
Często, przeglądając różne raporty analityczne, spotykam się z podanym pod danym wykresem źródłem: Bloomberg albo Reuters. Powyższe serwisy sa jednak płatne. Chodzi mi o jakieś dobre, bezpłatne bazy danych, w których w jednym miejscu znajdę dane począwszy od wzrostu PKB poszczególnych krajów, inflacji, bezrobocia, po stawki WIBOR/WIBID, LIBOR, kwotowania Credit Default Swap na obligacje państw i przedsiębiorstw itd., itp. p.s. generalnie, to chodzi mi w szczególności o kwotowania CDS ;p p.s.2 dzięki wielkie za info w sprawie notowań wig!
|