PARTNER SERWISU
iacblqrt
1 2 3

Tydzień z Mennicą Wrocławską 9 - 16 stycznia

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 10 stycznia 2012 10:09:51
Jak wyglądają Państwa prognozy dla rynku złota na 2012 rok?

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 10 stycznia 2012 11:52:46
Dla przykładu jestem inwestorem z Olsztyna i mam ok. 500zł, które chcę przeznaczyć na zakup 2g sztabki. Jej cena to aktualnie 506.95zł. Ponoszę, więc minimalnie koszt 10 zł + 3% za ubezpiecznie ( 15,2zł) w przypadku wysyłki pocztą. W przypadku chęci sprzedaży koszt wysyłki do mennicy będzie pewnie podobny. Wynika z tego, że bez żadnych zmian cen złota jestem straty na starcie ok 50 zł, czyli 10 % wartości inwestycji.
Czy są jeszcze inne koszty? Jaki jest rzeczywisty koszt zakupu złota(kwota jaką zapłacę za otrzymanie sztabki minus kwota jaką otrzymam podczas sprzedaży)? Dla jakich kwot i horyzontu czasowego opłaca się kupić sztabkę złota.
Edytowany: 10 stycznia 2012 11:54

Mennica Wrocławska
0
Wpisów: 42
Wysłane: 10 stycznia 2012 13:07:06
Kamil Gemra napisał(a):
Jak wyglądają Państwa prognozy dla rynku złota na 2012 rok?

Wszyscy doskonale wiemy, że przyszłość, a szczególnie ta związana z rynkami finansowymi, jest nieznana. Nadchodzących wydarzeń nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Niemniej jednak perspektywy na 2012 rok są przyjazne dla metali szlachetnych, z bardzo prostego powodu. Kryzys finansowy zagrażający światu od kilku lat, nie został skutecznie rozwiązany. Interwencje rządów oraz banków centralnych w postaci dodruku pieniądza poskutkują szybującą w górę inflacją. To może pociągnąć za sobą wzrost wartości metali szlachetnych.
Ostatnio znów głośno mówi się o realnej szansie na zrealizowanie programu ilościowego rozluźnienia w polityce pieniężnej Stanów Zjednoczonych (QE3). Są to niepokojące perspektywy. W jednym z wywiadów dla brytyjskiej telewizji Sir Marvin King – prezes Banku Anglii – uznał obecny kryzys za największy od lat 30 ubiegłego wieku. Obecną sytuację zaś nazwał „niezwykłą”. Podkreślił również fakt, że kryzysy bankowe i zadłużeniowe, to problemy z którymi świat zmaga się od kilkuset lat. Czy więc rozwiązania Banków centralnych są słuszne? Wystarczy spojrzeć na cenę złota.
Złoto jest nazywane barometrem problemów monetarnych świata. Dlatego rosnąca cena metalu, to jasny sygnał ostrzegawczy dla rynków. Wzrost tego surowca jest również oczekiwany w nadchodzącym roku. Kierujemy się w stronę spadku siły nabywczej pieniądza. Państwa, walcząc z inflacją, obniżają stopy procentowe. Niższe stopy powodują, że inwestycje w lokaty bankowe czy bony skarbowe stają się gorszą alternatywą dla najdroższego metalu. Wakacyjna informacja Rezerwy Federalnej odnośnie utrzymania zerowych stóp procentowych przez najbliższy rok, może jedynie pomóc amerykanom w wyborze kierunku lokowania wolnych środków.
Wydarzenia na przełomie kilku ostatnich lat, spowodowały, że ludzie coraz częściej podważają wiarygodność banków, nawet tych największych. Coraz częściej są nieufni wobec instytucjom, w których mają zdeponowany majątek w postaci gotówki. Większość szuka bezpiecznej przystani. Od czasów upadku Northern Rock w Wielkiej Brytanii na przełomie lat 2007-2008 spadek zaufania drastyczni maleje. Kolejne plajty potęg finansowych – Bear Stearns, Lehman Brothers czy MF Global utwierdziły cały świat o poważnym problemie. Te niepowodzenia wskazują, że niewypłacalność banków jest zjawiskiem globalnym.
Pierwsza sesja w nowym roku na rynku złota zakończyła się wysoką białą świecą japońską (+2,5%). Miejmy nadzieję, że to zapowiedź lepszego okresu. Optymistyczny początek powinien zachęci inwestorów do akumulacji szlachetnego kamienia. Obecnie cena złota walczy z linią oporu na poziomie 1620 USD/oz.

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 13:22:27
barca100 napisał(a):
Dla przykładu jestem inwestorem z Olsztyna i mam ok. 500zł, które chcę przeznaczyć na zakup 2g sztabki. Jej cena to aktualnie 506.95zł. Ponoszę, więc minimalnie koszt 10 zł + 3% za ubezpiecznie ( 15,2zł) w przypadku wysyłki pocztą. W przypadku chęci sprzedaży koszt wysyłki do mennicy będzie pewnie podobny. Wynika z tego, że bez żadnych zmian cen złota jestem straty na starcie ok 50 zł, czyli 10 % wartości inwestycji.
Czy są jeszcze inne koszty? Jaki jest rzeczywisty koszt zakupu złota(kwota jaką zapłacę za otrzymanie sztabki minus kwota jaką otrzymam podczas sprzedaży)? Dla jakich kwot i horyzontu czasowego opłaca się kupić sztabkę złota.

Podczas transakcji skupu złota posługujemy się prostą regułą. Mianowicie od ceny spot z londyńskiej giełdy (cena w dolarach amerykańskich za 1 uncję złota) odejmujemy 1 % (marża). Musimy pamiętać również o tym aby uwzględnić aktualny kurs na parze USD/PLN.
Musimy pamiętać, że krótka sprzedaż na fizycznym złocie przyniesie straty. Trzeba uwzględnić nakładaną przez wszystkie mennice marżę plus koszty bicia sztabki (monety).
Cena wyświetlana na stronie Mennicy Wrocławskiej jest już ostateczną kwotą, jaką należy zapłacić za konkretny walor. Ceny są aktualizowane z częstotliwością 15 minut.
Sztabki jak również monety złote - to inwestycje z reguły długoterminowe (kilkuletnie). Najbardziej opłacalne i jednocześnie najpopularniejsze są sztabki wyższej gramatury (100g).

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 13:39:53
buldi napisał(a):
Mennica Wrocławska napisał(a):

Owszem, przełamanie od góry istotnej średniej kroczącej, jest sygnałem do odwrócenia trendu. Jednak wykres pokazał, że po trzech tygodniach od momentu przebicia, ruch surowca może nastąpić w górę. Obecna cena złota (w granicach 1600 USD/oz) powinna jednak zachęcić inwestorów długoterminowych do lokowania aktywów w ten surowiec. Spoglądając na analizę fundamentalną - sytuację polityczną na Bliskim Wschodzie oraz niezażegnany kryzys zadłużenia Europy - złoto nadal jest bezpiecznym aktywem oraz pozostaje w tendencji wzrostowej w długim horyzoncie czasowym.

Technicznie mamy poważne naruszenie trendu długoterminowego (wg wskazań kolegi Krewy) z którym się Państwo zgadzacie, natomiast kontynuacje wzrostów argumentujecie fundamentalnie j.w. Czy są jakieś inne przesłanki długoterminowe poza kryzysem europejskim i sytuacją na Bliskim Wschodzie którymi moglibyście poprzeć techniczny powrót do trendu wzrostowego?
Wydaje mi się, że te problemy mimo że nie ulegną natychmiastowemu rozwiązaniu mogą okazać się nie wystarczające na długi termin. Rynkom wystarczy dobry plan wyjścia z impasu (nie koniecznie efekty) by skierować pieniądz z wykupionych rynków metali szlachetnych na wyprzedane rynki akcji.
Bliski Wschód pominę, bo tam na okrągło jest gorąco.
Pytam bardziej w kontekście korelacji amerykańskiego zadłużenia z ceną złota.
Tęgie głowy twierdzą, że świat czeka przełom w polityce ekonomicznej i nikt do końca nie wie jaki obierze ona kierunek. Na świecie zapanowała moda na zaciskanie pasa. Amerykanie przycichli o QE3 a z podnoszeniem kolejnych limitów zadłużenia też mają coraz większy kłopot.
Co z kruszcami w sytuacji kiedy wszyscy odwrócą się od dalszego luzowania polityki pieniądza?
Jakie argumenty długoterminowe pozostaną?

Obecnie cena złota walczy z linią oporu na poziomie 1620 USD/oz. Jeśli cena zostanie przebita kolejnym pułapem będzie linia wsparcia z drugiej połowy listopada - 1665 USD/oz. To najbliższa techniczna przyszłość złota, która pokaże nam, w którym kierunku podążą ceny w I kwartale 2012 roku. Pod koniec ubiegłego tygodnia napłynęły pozytywne prognozy analityków Barclays Capital - która wskazują, że ceny kruszcu do końca roku mogą osiągnąć wartość 2200 USD za uncję, zaś średnia cena wyniesie 1875 USD/oz.

gargi9
0
Wpisów: 73
Wysłane: 10 stycznia 2012 14:08:17
gargi9 napisał(a):
Mam dwa pytania:

1. Czy była już przeprowadzana oferta prywatna?
2. W jaki sposób można kupowac wasze produkty?

Ad. 1 Nie była jeszcze przeprowadzona oferta prywatna.
Ad. 2 Zakupu można dokonać poprzez stronę internetową Mennicy Wrocławskiej http://www.MennicaWroclawska.pl, telefonicznie pod numerem infolinii MW, jak również bezpośrednio w Oddziałach Mennicy Wrocławskiej obecnie w Warszawie, we Wrocławiu, w Krakowie, w Lublinie oraz w Białymstoku.

Zatem kiedy będzie prowadzona oferta prywatna? Grupa Trinity będzie oferującym? Na co chcecie przeznaczyć zebrany kapitał?

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 14:15:35
WatchDog napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Czy są dostępne w miarę świeże wyniki finansowe, np. za III kw. 2011 r. narastająco, ewentualnie jakaś prezentacja omawiająca top line, bottom line, cash management?

Przychody Mennicy Wrocławskiej za rok 2011 oscylowały na poziomie 80 mln. złotych. Na wynik finansowy miały głównie wpływ dane z III i IV kwartału.

Czy dałoby się poznać strukturę przychodów? Nie chodzi mi o aptekę tylko jak myślicie o biznesie, jakie wydzielacie segmenty operacyjne?

Dziś ponad 80% przychodów uzyskiwane jest ze sprzedaży złota inwestycyjnego (50% monety lokacyjne, 50% sztabki)

Pozostała sprzedaż dotyczy srebra, platyny i palladu. Na dzień dzisiejszy usługa depozytowa jest niedochodowa, ale zamierzamy to zmienić w roku bieżącym.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 14:58:43
Ja mam może trywialne pytanie, ale jaka jest różnica pomiędzy sztabkami a monetami. Co lepiej opłaca się kupować ? Czy to rozróżnienie jest istotne?

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 15:18:23
gargi9 napisał(a):
gargi9 napisał(a):
Mam dwa pytania:

1. Czy była już przeprowadzana oferta prywatna?
2. W jaki sposób można kupowac wasze produkty?

Ad. 1 Nie była jeszcze przeprowadzona oferta prywatna.
Ad. 2 Zakupu można dokonać poprzez stronę internetową Mennicy Wrocławskiej http://www.MennicaWroclawska.pl, telefonicznie pod numerem infolinii MW, jak również bezpośrednio w Oddziałach Mennicy Wrocławskiej obecnie w Warszawie, we Wrocławiu, w Krakowie, w Lublinie oraz w Białymstoku.

Zatem kiedy będzie prowadzona oferta prywatna? Grupa Trinity będzie oferującym? Na co chcecie przeznaczyć zebrany kapitał?

Dokładna data nie jest w tym momencie znana. Zakładamy, że odbędzie się to w I półroczu 2012 roku. Zebrany kapitał chcemy przeznaczyć na rozwój firmy, m.in. na rozbudowanie obecnej oferty produktowej.

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 16:18:56
Kamil Gemra napisał(a):
Ja mam może trywialne pytanie, ale jaka jest różnica pomiędzy sztabkami a monetami. Co lepiej opłaca się kupować ? Czy to rozróżnienie jest istotne?

Wartość zawartego czystego surowca monetach bulionowych i sztabkach jest identyczna. Charakteryzują się najwyższą próbą. Wybór pomiędzy monetami a sztabkami to kwestia indywidualnych upodobań. Obydwie formy w równym stopniu są honorowane na całym świecie.

Monety bulionowe bite są w celach czysto inwestycyjnych (jako lokata kapitału). Nie posiadają wartości kolekcjonerskiej.

gargi9
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 10:56:31
Napisali Państwo, ze chcecie rozbudowywać ofertę produktową. W jakim kierunku chce iść spółka?

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 11:25:50
W przyszłości Mennica Wrocławska zamierza rozszerzyć ofertę metali szlachetnych (głównie platyny i palladu) oraz wprowadzić możliwość zakupu kamieni szlachetnych.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 12:36:02
Ja mam pytanie o ryzyko. Jak sobie z nim radzicie, ponieważ nie do końca rozumiem model biznesowy Mennicy.

Czy Państwo najpierw kupujecie jakieś określone ilości złota, trzymacie je u siebie (zatem narażacie się na zmiany cen) czy kupujecie złoto dopiero w momencie składania zlecenia przez klienta?

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 11 stycznia 2012 12:42:08
Czy planujecie Państwo rozwijać sieć dystrybucyjną? Czy w Waszych obecnych salonach można kupić tylko złoto, czy świadczycie też jakieś usługi?
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 11 stycznia 2012 13:32:45
Kto jest producentem wyrobów które Państwo produkujecie?
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 14:40:09
Kamil Gemra napisał(a):
Ja mam pytanie o ryzyko. Jak sobie z nim radzicie, ponieważ nie do końca rozumiem model biznesowy Mennicy.

Czy Państwo najpierw kupujecie jakieś określone ilości złota, trzymacie je u siebie (zatem narażacie się na zmiany cen) czy kupujecie złoto dopiero w momencie składania zlecenia przez klienta?

Utrzymujemy stały stan magazynowy, który zabezpieczamy w 100% różnymi instrumentami hedgingowymi (m.in. zabezpieczenie przed kursami walut i ceną złota). Dzięki temu zabiegowi generujemy zysk ze stałej marży. Na potrzeby indywidualnych inwestorów zamawiamy towar na bieżąco.

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 15:23:49
Teresa napisał(a):
Kto jest producentem wyrobów które Państwo produkujecie?

Współpracujemy z największymi mennicami europejskimi ( m.in. Heraeus, Umicore, Credit Suisse) oraz australijską mennicą Perth Mint.

gargi9
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 15:46:02
Jak wygląda handel złotem z punktu widzenia prawa podatkowego? Inwestor indywidualny płaci VAT? Jest podatek dochodowy czy podatek od czynności cywilno-prawnych?

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 15:49:56
Dapi napisał(a):
Czy planujecie Państwo rozwijać sieć dystrybucyjną? Czy w Waszych obecnych salonach można kupić tylko złoto, czy świadczycie też jakieś usługi?

Nasza sieć oddziałów cały czas się rozwija. W tym momencie mamy swoje salony sprzedaży we Wrocławiu, w Warszawie, Krakowie, Lublinie i Białymstoku. Obecnie oferujemy kupno metali szlachetnych (złoto, srebro, platyna, pallad ). Świadczymy usługi depozytowe - każdy nasz klient może przechowywać swój kruszec w naszym skarbcu.

Mennica Wrocławska
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 16:22:19
gargi9 napisał(a):
Jak wygląda handel złotem z punktu widzenia prawa podatkowego? Inwestor indywidualny płaci VAT? Jest podatek dochodowy czy podatek od czynności cywilno-prawnych?

Inwestor indywidualny zakupując złoto nie płaci podatku vat. Jak wiemy jedynie srebro, pallad i platyna jest obarczona tym podatkiem w wysokości 23%. W przypadku sprzedaży złota po upływie 6 miesięcy od daty kupna, klient jest zwolniony od podatku dochodowego - 19%.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,189 sek.

ctpvihpy
hbqrrtpv
vqpfepon
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vqlmpfhy
vsfsucgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat