Do xlogic oraz wszelkich innych zainteresowanych:
arkusz prosty dostępny na stronie podanej przez xlogic zawiera w sobie błędy i nieprawidłowo liczy.
Przykład:
Proszę wpisać w arkuszu strategia nr 1 lub strategia nr 2 jako pierwszą pozycję jakąkolwiek opcję (put lub call, dowolny strike, dowolną ilość, dowolną cenę)
Jako druga pozycję proszę wpisać jakikolwiek futures (dowolna cena, ilość)
Teraz proszę w opcji z pierwszej pozycji zmienić ilość opcji i zobaczyć co się dzieje.
Hint: trzeba obserwować co się dzieje w kolumnie E podczas tych czynności.
Ciekawostka nr. 2 - ten arkusz ma datę utworzenia sprzed kilku lat - można się domyślać że od kilku lat sobie wisi na stronie z tym błędem.
Informowałem o tym giełdę wysyłając mejla na
pochodne@gpw.pl ale żadnej reakcji nie było dlatego z czystym sumieniem rozpowszechniam wiedzę o tym błędzie.
Arkusz prosty więcej błędów chyba nie ma. Arkusz złożony akurat tego błędu nie ma, ale nie wiem czy nie ma innych :)
Ogólnie arkusz prosty jest napisany okropnie - adresacja jest zwalona, formuły an ukrytych arkuszach również (są 3 razy dłuższe niż mogą być mają w sobie bezsensowne powtórzenia i właśnie tam tkwi ten błąd, nawet adresowanie formatowań jest przedobrzone)
Po tym co zobaczyłem arkusza rozbudowanego wolałem na wszelki wypadek w ogóle nie używać :)
Natomiast co do strategii to można ją rozbudować w drugą stronę putami żeby przy spadkach wyglądała symetrycznie - i tak dobrać striki żeby środek był trochę wyżej.
Wtedy jeśli się ruszy niespecjalnie to mamy zysk niewielki, jeśli trochę bardziej to jest obszar straty a jeśli jeszcze bardziej to nieograniczone zyski. Kierunek ruchu jest wtedy obojętny. Co więcej jeżeli indeks ruszy się w górę to można wtedy stosunkowo tanio wyeliminować obszar straty w przypadku spadku (na części z putów) licząc że jeżeli spadnie z powrotem to stosunkowo tanio wyeliminujemy obszar straty na części z calli i możemy przy odrobinie szczęscia cały wykres "zlewitować".
Jeśli tak chcielibyśmy zrobić to kierunek ruchu jest nie istotny ważne żeby indeks "chodził" i możemy przekształcać.
Pozdrawiam
Tomek