Witam,
Zaczynam powoli praktycznie poznawać opcje z teorią się powoli zapoznaję, wgryzam się też w praktykę.
Widzę że są na tym forum experci od opcji :)
Post jest długi ale mam nadzieję że przesłanie jest jasne.
Pojawił mi się pewien zgryz.
Np. na dzisiejszej sesji ~g. 13tej analizuję sobie możliwość otwarcia bull spreada.
Wybieram sobie striki 2150 i 2300.
I sobie analizuję.
delta: IV:
Call
2150 0,557 26,29
2300 0,336 24,45
Put
2150 -0,395 20,71
2300 -0,616 18,96
A tutaj wykresy:
Ceny opcji są bezpośrednio z tabeli notowań i po takich kursach jak na obrazku mogłem strategię otwierać.

kliknij, aby powiększyćRóżnica P/L jest 0,5 pkt.
Na chwilę analizy (czyli godzinę 13tą) strategia z putów ma deltę -0,395+0,616=0,221 a z calli 0,557-0,336=0,221, czyli identyczną.
odejmując zmienność opcji kupionych od wystawionych (nie wiem czy to ma jakiś głębszy sens, ale) otrzymujemy 1,75% dla putów i 1,84% dla calli, dla calli jest większa więc należałoby założyć że jest większe prawdopodobieństwo że rozjadą się ceny calli uczestniczących w strategii niż putów, a jeśli calle mają szansę się bardziej rozjechać to w terminie przed wygaśnięciem cena całej strategii calli powinna być bardziej zmienna/niestabilna niż putów.
Zmienność jest większa dla calli, więc powiedziałbym że ceny calli mogą się bardziej zmieniać niż ceny putów więc jeżeli już to większy depozyt powinien być na poczet calli wg. mnie? I tu pierwszy zgryz ponieważ KDPW wyliczyło większy depozyt dla putów - P/L identyczny, zmienność większa dla calli a depozyt większy dla putów - domyślam się że to jest spowodowane różnymi zachowaniami przed terminem wygaśnięcia które uwzględnia algorytm wyliczania depozytów.
Kalkulator depozytów ze strony KDPW wyliczył mi następująco(najpierw dla putów):
wymagany depozyt 1271,5 0
wartość opcji netto -770,5 752
depozyt na ryzyko 501 468
dla putów za otwarcie strategi dostaję do ręki 750 zł które idą na depozyt, więc muszę od razu w depozycie umieścić 501 zl
dla calli muszę zapłacić od razu 755 zł za samo otwarcie strategii, i umieścić depozyt 468 zł czyli łączny koszt wejścia w tę strategię to 468+755=1233 zł
Podsumowując
1. delta jest identyczna
2. zmienności są trochę różne ale większe dla calli
3. koszt początkowy otwarcia + wstępny depozyt jest większy dla calli
4. ale depozyt większy dla putów
Czyli wg. mnie wg. pkt. 3 dużo rozsądniej jest otworzyć tego bull spreada na putach. ale pkt. 4 sugerowałby że jednak budowa na putach jest bardziej ryzykowna.
I tutaj pojawia się mój główny dylemat:
Czym w praktyce różnić się będzie powyższy spread dla put i dla call?
W terminie wygaśnięcia P/L jest identyczny więc jedyna różnica może być w tym co się będzie działo po drodze i wysokości depozytu wymaganego?
I czy rzeczywiście rozsądniej jest zbudować to na putach (ze względu na koszt początkowy) czy jednak ze względu na "coś" nie jest to takie oczywiste? I jeżeli to czym jest to "coś"?
Pozdrawiam