PARTNER SERWISU
amzkapso

Pytanko

kilwater
0
Wpisów: 2
Wysłane: 26 listopada 2012 13:42:35
Witam wszystkich nazywam się Michał jestem studentem politechniki, mam 21 lat, trafiłem na wasze forum nie przypadkowo, mianowicie chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie które zadaje sobie już jakiś czas.
Giełdą interesuję się stosunkowo krótko, do tej pory grałem wyłącznie wirtualnie. Chciałbym zaznaczyć, że jestem bardzo zdeterminowany i chłonny wiedzy nie przeraża mnie Analiza Techniczna czy Fundamentalna, chociaż na razie jestem laikiem w tej kwestii.
Wracając do mojego pytania, ile czasu należy poświęcić na naukę aby móc myśleć o zysku np 10 % w skali miesiąca wiem, że to trudne do oszacowania ale może ktoś z autopsji wie:)... czy 10 % w skali miesiąca to dużo ? ile wyciągają najlepsi ?

Pozdrawiam.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 960
Wysłane: 26 listopada 2012 14:12:53
często bywa tak, że nowicjusze w pierwszym miesiącu inwestowania bez problemu osiągają taki wynik, szczególnie w hossie. uznają wtedy, że odkryli w sobie talent i mogą bezproblemowo utrzymywać się z giełdy. kolejny miesiąc może ich utwierdzić w tym przekonaniu. "jestem władcą wykresów" - pomyśli sobie jeden z drugim. a potem rynek urządza sobie z portfela takiego gracza jesień średniowiecza. w najlepszym wypadku pozostawia im akurat tyle, by mogli zainwestować w jeden kontrakt na indeks, co część graczy nie waha się wykorzystać, by podjąć próbę odrobienia strat.
dalsze losy takiego delikwenta zależą od umiejętności uczenia się na własnych błędach i poprawnego wyciągania wniosków.
pragnę zwrócić Twoją uwagę, że wiedza teoretyczna nie przekłada się automatycznie na zyskowne transakcje. umiejętności analityczne nie uczynią z Ciebie dobrego tradera, do tego wymagane są zgoła inne predyspozycje.

ja po kilku ładnych latach, spędzonych nad książkami i wykresami, mogę stwierdzić jedno - im więcej wiesz, tym większy brak wiedzy w sobie dostrzegasz. to jest niekończący się proces przyswajania i uczenia się.
co zaś 10% dotyczy - moim zdaniem powtarzalność takich wyników całym posiadanym kapitałem jest nierealna. przynajmniej dla mnie binky

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 26 listopada 2012 14:22:32
Cytat:
czy 10 % w skali miesiąca to dużo ? ile wyciągają najlepsi ?

to oznacza skapitalizowany stały zysk roczny na poziomie 200-300 % rok w rok... nie ma na świecie inwestora finansowego mającego stały zysk na tym poziomie, bez względu czy był inwestorem fundamentalnym czy technicznym.

Jak wyciągniesz skapitalizowane stałe średnie +25% rocznie w skali powiedzmy 5 lat zmiennej hossy-bessy, będziesz już doskonałym inwestorem.

o stałym zysku 10% w skali miesiąca zapomnij - totalne marzenie. Już lepiej zagrać w totolotka. Wypowiedzi o 10% stałego zarobku miesięcznego to takie trochę urban legends budowane przez dzieci hossy. Blogi pełne twardzieli, którzy wszyscy kupili KGHM za 20 zł i zarobili na nim fure kasy... blogi są porzucane z pierwszą bessą, która 2-3 krotnie zcina w dół tą furę, i nagle przestaje już być tak pozytywnie... a kredyty spłacać trzeba ;).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2012 14:27

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 26 listopada 2012 16:52:24
10% w skali miesiąca, miesiąc w miesiąc to bardzo dużo.
Praktyka jest różna i nieprzewidywalna, w końcu chodzi o nasze pieniądze.
Na GPW jestem juz pare ładnych lat i mnie by zadowalało 5% co miesiąc i byłbym najszczęśliwszy w swoim małym światku, a nawet i 3%blackeye
Ciągle czytam, fora, infa ze spółek, przeglądam wykresy, czytam wypowiedzi różnych ludzi m.in. z tego forum, a nawet i innych mniej szanowanychblah5 Wszystko po to żeby mieć więcej poglądów na dany temat, żeby móc porównać co myślą różni ludzie na przykład na ten sam temat i wyciągnąć z tego wnioski. Dla mnie najważniejsza jest psychologia. W końcu rynek tworzą ludzie i poruszają się po rynku w ramach pewnych psychologicznych zachowań, które można zobaczyć często przy pomocy analizy technicznej.
Ludzie ewoluują, rynek ewoluuje, niektóre schematy są i będą powtarzalne, inne niekoniecznie.
Ale dostrzegam to samo co krewa, im więcej wiem tym wydaje mi się że nic nie wiem. A nawet jeśli kiedyś się dowiem to rynek będzie o krok dalejblackeye i defacto dalej nie będę wiedział

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,126 sek.

cucgjkdg
ypccytly
zqwwhavn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vsqxpuro
wsrjjpmv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat