Temat:
STARWARD
A gdzie jest Watchdog? Może jakiś komentarz z jego strony?
|
|
Temat:
NETWISE
Dzien dobry. Nie znalazłem wątku Spółki więc zakładam.
Mała Spółka z branży informatycznej. Rosnąca branża (integrator CRM). Dobre wyniki i wskaźniki, dywidenda. Ciekawa Spółka na long.
Ktoś ma w portfelu? Zapraszam do dyskusji.
|
|
Adagio: Rafał Zaorski nie jest pseudo specem, to bardzo kumaty człowiek, na zupełnie innym etapie umysłowym i inwestycyjnym niż Ty :) więc troche szacunku :)
Po tym co napisaleś to lepiej uwazaj :) Bo rynek i Ciebie przewiezie, to tylko kwestia czasu .. Lepiej stawiaj ciasno te swoje Sle :) w ktore tak wierzysz :)
|
|
Temat:
MABION
Może mi ktoś wytlumaczyć o co chodzi z tym opóznienem z ostatniego komunikatu? Czy decyzja EMA tez bedzie opóźniona ?
|
|
Cześć flesz. Interesują mnie dwie spółeczki z Twojego portfela. Mianowicie: Teliani i Mennica. Czy zmieniło sie Twoje postrzeganie tych firm po raportach kwartalnych i rocznych? Pytam bo zastanawiam sie nad dołozeniem obu tych firm do swojego portfela i kazda "cegiełka informacji" mi sie przyda:) Pozdrawiam.
|
|
U mnie portfel od dluzszego czasu bez akcji. Jesli pomysly z OFE sie zmaterializuja to ogranicze srodki i transakcje na GPW do minimum. Juz tamten rok mnie mocno wymeczył psychicznie, a przyszłosc poki co nie rysuje lepiej.
|
|
Widzac sypanie speniałem :P Mialem nadzieje ze odbiore po 0,45 Jednak ta nadzieja juz we mnie umarła. Nie udalo sie.
|
|
Leniuch: Robyg jest w trendzie wzrostowym, powodow do sprzedazy zbytnio nie ma, dla dlugoterminowca. Jednak jesli ktos proboje łapac gorki dołki, zwroc uwage ze patrzac na wykres to Robyg po wybiciu nowych szczytow wracał do bazy, ktora zawsze jest stopien wyzej. Ja jako jasnowidz hehe, baze widziałbym teraz na poziomie 3.00-3.10
Powod sprzedazy? Po prostu zrealizowalem zysk, liczac na powrot.
|
|
Wiesz co:) wlasnie spojrzalem :) widzialem w ciagu dnia i w miare spoko było.. ale fix dopiero teraz zobaczylem.. ciekawie ciekawie.. Zaskakujace ze ktos tak sie wyproznił pod koniec fixu.. Bede obserwował baczniej. Mozliwe ze ktos nerwowy z poziomu 20-21zl sie skraca..
|
|
Robyg K 2.97 - S 3.18 23.5% portfela zysk na pozycji +6,5%, zysk na calosci portfela +1,5% Kpi K 0,50 - S 0,55 5% portfela, zysk na pozycji +9%, zysk na calosci portfela +0,6%
Obecnie: Pgs soft 9.43 - 4.5% portfela Gotowka: 95,5%
Troche trudno mi sie obecnie odnalezc na rynku, z uwagi na wysokie poziomy zagranicy. To mi caly czas siedzi z tyłu głowy. Dlatego zrobie troche przerwy i poobserwuje.
|
|
flesz; co sadzisz o kpi? Jakies dziwne ruchy tam.. szczegolnie dzis dzien mnie rozczarował, takie sypanie..
|
|
Zbieram od jakiegos czasu KPI Dzis tez odrobinke wpadlo. Jednak jest to mała pozycja. Napisze o tym kiedy indziej, ile i za ile.. Poki co sobie delikatnie zbieram od jakiegos czasu.. i zaznaczam ze jestem :) Troche newconnect nie zaszkodzi:P
|
|
pko k 25.77 - s 26.27 - 46% portfela, zysk na pozycji +1,2%, zysk na calosci portfela +0,55% To muł ocieżały przy takim rynku, wkurzył mnie hehe:P
K Robyg 2.97 - 23,5% portfela
Obecnie w portfelu Robyg 2.97 - 23.5% portfela Pgs soft 9.43 - 4.5% portfela Gotowka 72%
|
|
Pko 25.77 - 46% Psw 9.43 - 4.5% Gotowka - 49,5%
Ryzykuje mocniej z tym pko. Najwyzej wsparcie pusci, a ja bede płakał :P
|
|
Pkobp K 25.80 - 30,5% portfela
Jest na dolnej bandzie. Pytanie.. odbije czy przeleci w dół? Oto jest pytanie. Dlatego pakiecik wzglednie mały. W negatywnym scenariuszu moze spaść nawet na 24-25. Wg mnie:)
Obecnie PKO 25.80 - 30,5% PSW 9.43 - 4,5% Gotowka - 65%
|
|
Co do k2 to życzeniowo spodziewam się korekty. Na zakończenie wczorajszej sesji pojawiło się info o zbyciu akcji. Dla mnie jest ono troche zaskakujace. Pytanie czy będzie to miało wpływ na kurs.. Spółka sama w sobie jest w ciekawym momencie fundamentalne.. chociaż konkretów jeszcze nie ma, a jeśli będą to jak je ocenia inwestorzy. Idea jest jak najbardziej pozytywna.. póki co.. bo zobaczymy jak to będzie wyglądało jeśli pojawią się konkrety
|
|
Powiem Wam, ze pomimo ze mało osob tutaj pisze. To najwazniejsze dla mnie sa publiczne wpisy. Od poczatku roku portfel zyskał +24,7% Niektore transakcje naruszały zasady dywersyfikacji z uwagi na wielkosc wzgledem wielkosci portfela, ale w sumie dzieki nim wynik jest calkiem dobry. Ale pozwalam sobie na to tylko na spolkach najpłynniejszych lub na takich ktore znam dosc dobrze, chociaz oczywiscie to nic nie gwarantuje:)
Miło mi jak czasem ktos tutaj cos napisze, pomimo ze nie wrzucam analiz czemu kupuje albo czemu sprzedaje. Czesto robie to na "czuja" :) Ale najwazniejsze jest dla mnie ze upubliczniam swoje transakcje. Bardzo czesto mnie kusi ze na przyklad kupie to i tamto, a pozniej sobie mysle... "spokojnie, wrzuce do kroniki i bedzie wstyd ze wzialem jakiegos gniota albo kupilem cos w pędzie"
Dlatego kronika sluzy mi przede wszystkim ograniczeniu głupich transkacji w ktorych oddaje sie zyski. I na mnie to działa i duzo mi pomaga. Dziekuje Wam ze jestescie:) Dziekuje tym ktorzy tutaj cos napisali, jak i tym ktorzy tylko czytają.
Odnosnie transakcji naruszajacych zasady dywersyfikacji to wczoraj chciałem wziac w dolku dziennym za znaczna część portfela pkobp, ale czekałem.. pozniej odjechał i sobie patrzyłem ze fajnie by było gdyby.. Szybki dil by był, ale sie zmył i obszedłem sie smakiem :P
|
|
jeszcze zapomnialem o brasterze, wyleciał pare dni temu.. braster k 15,03 - s 14,60 - 6% portfela, strata na pozycji -3,5%, strata na calosci portfela -0,2%
Takze obecnie w portfelu PSW 9,43 - 4,5% portfela Gotówka - 95,5% portfela
|
|
Kgh szybki dil K 68,91 - S 68,09 - strata na pozycji -1,7%, strata na calosci portfela -0,18%
Zakup pod odbicie z 69, ktore moze nastapi, nie wiem:) Ale poki co wszystko koncertowo psuje miedz.. Chociaz swoja droga kghm i tak nie spada jakos mocno jak na taka miedz.
Obecnie w portfelu PSW 9,43 - 4,5% portfela Gotówka - 95,5% portfela
|
|
K2I K sr 16,11 - S sr 20,30 - 33% portfela, zysk na pozycji +25%, zysk na całosci portfela +8,2% Obecnie w portfelu PSW 9,43 - 4,5% portfela KGH 68,91 - 10% portfela Gotowka 85,5% Ten kgh zaczyna mnie lekko uwierać z uwagi na miedz Pozatym mysle co dalej.. ale raczej chwila odpoczynku z niskim zaangazowaniem w akcje, a pozniej bede budował portfel.
|
|
kgh na moje oko to na dwoje babka wrozyla. 1. gdzies tam mozna sie doszukac jakiejs linii i wsparcia 69, a pozniej 65 2. mozliwe ze bedzie podejscie pod 2000 na w20 co by pomogło 3. ale miedz tragedia, chociaz na plus ze kombinat poki co sie jakos trzyma kolo tego 69
|
|
rcfs3w20 9% portfela K 76,71 - S srednio 81,27 zysk na pozycji +5,2%, zysk na calosci portfela +0,5%
Kgh K 68,91 10% portfela Mam mieszane uczucia co do tej pozycji, ale nie szaleje tylko 10% portfela.
|
|
rcfs3w20 9% portfela - sr 76,71 Poki co starczy. Kolejne zakupy certa, jesli wig20 bedzie wchodził na 2000pkt.
|
|
Rcfs3w20 6% portfela sr 77,07 Mam zamiar tutaj dojsc do 10-12% portfela, tylko czekam jeszcze na byc moze jakis ruch wzrostowy w20
|
|
Powiem Ci ze tez miałem przez chwile sfinksa.. wziąłem po 4,63 jakoś 1000 akcji Mini pozycje na próbę żeby zaznajomic się z kursem.. zapuscilem taka satelite hehe. chciałem dobierać jeśli zachowanie kursu byłoby mocne.. jednak tak się nie stalo, a kurs zaczął wychodzić lekko w dół z "mojej" bazy. I zrobiłem pstryk i po 4,53 wywalilem.. do końca nie byłem przekonany czy dobrze robie.. Zresztą łatwo mówić po fakcie.. wiele razy tez ucinalem za szybko zysk :) i to jest moja wada z którą walcze.. Jednak jedno wiem na pewno.. nie jestem hodowcą ... strat..
A może spróbuj takiej strategii .. 1. Wybierz 20 spółek w trendach wzrostowych 2. Na wejście szukaj lokalnej korekty .. jakiegoś poziomu wsparcia. 3. Obserwuj i po jakims czasie wywal te spółki które są slabe.. lub przebijają poziomy w dół. 4. Odzyskana kasę dołoz do tych które juz masz i są mocne.
Szybka i prosta strategia :)
|
|
mp1: co do psw i k2i to swego czasu mialem 90% kapitału raz w jednej raz w drugiej, a tez bylo i pol na pol..(psw obserwowalem od 0,80gr) Gdybym tylko nic nie robil to byloby super, ale tez spadki na ogolnym .. sierpien itp.. nieco zakłuciły moj obraz.. pamietalem tez sierpien 2011 gdzie pozbylem sie wszystkiego pare dni przed spadkami i teraz wolalem stac z boku. Jednak teraz bylo nieco inaczej. Wtedy moje przewidywania do ogolnej sytuacji na rynku i moich spolek sie sprawdzily, a w tamtym roku, sytuacja ogolna w miare sie sprawdzila, ale sytuacja moich spolek juz nie do konca. Coz zycie..
Wojtku: obserwuje kgh i miedz jak i ogolna sytuacja rynkowa i wydaje mi sie ze kgh jakos okazyjnie teraz nie wyglada.. jakby porownac na dzien dzisiejszy wykres kgh z miedzia to na moje oko cena blizej 65 bylaby adekwatna, co tez nie oznacza ze okazyjna, ale skubaniec spadac nie chce. Biorac pod uwage ze kgh szybko rosnie i szybko spada mozliwe ze jest tuz przed spadkami no chyba ze miedz zaskoczy plusami..
|
|
Eska na dax zamknieta wczesniej okolicy 10000 pkt Zysk okolo 500zl Zaczalem za ciasno piramidowac i mnie szybko wywalilo, ale dalo sie z tego ruchu wyciagac 2x - 3x wiecej. Ale ok, wyszlo jak wyszlo. Inna sprawa Dalem sie wkrecic w brastera wczoraj, ale czytajac forum to widze ze nie tylko ja sr 15.03 - 6% portfela Troche bujneło dzis, wykres nie wyglada juz tak pieknie jak wczoraj w srodku dnia, ale coz.. moze cos z tego bedzie.. Wczoraj po ładnym wzroscie na sporym obrocie, liczylem na opad na malych transakcjach i wyciagniecie na koniec dnia, jednak opad był, a pozniej juz nic  i dzis kontynuacja w dol tego ruchu "nic" Liczylem na szybka transakcje z tym brasterem, jednak chyba sie pobujam z nim troche, no ale zostawiam, zaangazowanie male i nie dokladam.
|
|
Wziete short na dax po 10083pkt za 450zl z dzwignia 1:100 Nie jest to duza pozycja jak na fx o ktora bym mial sie martwic, w sumie mikrus, ale nie zamykam tego, niech polezy. stop nad dzisiejszymi szczytami. A jesli scenariusz korekcyjny sie sprawdzi to bedzie miły bonus.
Heh, juz widze ze dax odbija, a w20 wraca do starej formy, czyli przed szereg :P
|
|
Wojtek, w ilu procentach swojego realnego portfela jestes obecnie wypełniony akcjami?
|
|
Dzis dzien na fx start 450zl Cztery transakcje na dax: +105 z rana na S, dobrze ze zamkniete bo pozniej byl ladny up i nie bylo mnie wtedy przy kompie. -45 od szczytu S, za ciasny SL i wybite niemalze w punkt. +105 nieco nizej szczytu poprawka na S +150 Tez S po godzinnej konsoli 12 - 13 brane po wyraznym zejsciu w dol indeksu
Teraz tez mała konsolka sie robi na daxie 13,30 - 14.00, jednak chyba juz nie bede dzis kusił losu.
Co do akcji, czekam na korekte i to co ta korekta pokaze.
|
|
Testował ktos sposob na FX z otwieraniem przeciwstawnych pozycji. Mam na mysli cos takiego.. Przykladowo jest jakas mała konsolidacja na poziomie powiedzmy 1.00 - 1.10
Otwieram pozycje: S po 1.05 z sl na 1.12 K po 1.05 z sl na 0.98
W przypadku Kupna, to pozycja Sprzedazowa wypada na SL, a otwarta pozycja ciągnie i sl na bep W przypadku Sprzedazy, to pozycja Kupna wypada na SL, a otwarta pozycja ciągnie i sl na bep
Zdaje sobie sprawe ze bywaja czyszczenie SLi i obie pozycje moga mi wypasc ze strata tak naprawde podwojną dla konta:) albo wybicie moze byc fałszywe i wtedy z jednej pozycji bede miał strate, a z drugiej zysk ktory szybko oklapnie..
Nigdy czegos takiego nie robilem i tak naprawde naszły mnie takie luzne weekendowe przemyslenia:)
|
|
Dziekuje za pokrzepiający wpis:) Oraz milego weekendu
A nastepny tydzien bedzie kolejny w ktorym najwieksza walke trzeba toczyć z samym soba i zgłebiac tajniki swojej psychiki. To jest wlasnie trudne oduczyc sie pewnych mechanizmow psychicznych na ktorych czlowiek od młodosci bazował.
|
|
Przemyslenia odnosnie FX. Wczesniej jak kupilem przykladowo po 3 a oddalem po 4, a dwie godziny pozniej bylo po 6 To cierpialem Teraz musze miec to gdzies. Zarobione? Zarobione! I zamykam platforme jesli mam z tym problem. Wczesniej duzo bledow popelniłem ktore swoja zaczątek miały własnie w tym powyzszym przykladzie. Od tego zaczynalo sie pozniej motanie.. nie trzymanie zasad.. Wczesniej czesto mialem na przyklad 5 transakcji i wszystkie 5 było trafne, zamkniete lepiej lub gorzej ale transakcje trafne. I wszystko byloby ok. Ale czasem psychika mąciła i chciała wiecej, zebym nastepna zamknał lepiej itp... od tego sie zaczynało motanie.. zjazdy, cudowanie i tracenie (tutaj nawiazanie do tego co pisalem z 2 tygodnie temu) Wniosek: zarobione, super, zamykam, czesc :) Mniej psychicznego kombinowania.
|
|
kgh k 74,01 - s 76,49 - 6% portfela, zysk na transakcji +2,8%, zysk na calosci portfela niecale +0,2% oraz +0,1% portfela na fx, przed chwila na daxie. Nie kusze wiecej losu, poogladam wiedzmy z boku i weekend. Fx zrobilem sobie przerwe nieco ponad tydzien na oczyszczenie umysłu
|
|
kghm k 74,01 - 6% portfela
|
|
Wojtku, a nie obawiasz sie kghm? Brzydko to nazwe, ale czy nie obawiasz sie ze jest nagrzany? Podobnie w20 gdzie wielu juz mysli tylko o wzrostach? Nie mowie ze nie nadejda, wiosna to dobry okres na wzrosty, ale czy nie byloby milo zrobic jakas duza korekte zeby wybic z glowy wzrosty i dopiero wtedy pociagnac do gory?
Swoja droga sam na to czekam i poki co stoje z boku.. a index sie powoli wspina :) pko mi odjechał, o kghmie nie wspomne:P Caly czas mam mieszane uczucie co do dalszych wzrostow bez jakiejs fajnej korekty, ale poki co moje oczekiwania sie nie realizuja. No ale czekam, bo nie chce brac teraz. Dawniej juz bym brał i czesto bylo tak ze pozniej miesiac siedzialem na korekcie zeby wyjsc na plusy.
|
|
Enea k 11,11 - s 11,29 9% portfela, zysk na pozycji 1%, zysk na calosci portfela 0,1% Ale chyba niepotrzebnie sprzedane.
K2I sr 16,11 - 33% portfela Psw sr 9,43 - 4,5% portfela Gotowka 62,5% portfela
K2 powiekszony, byc moze cos z tego bedzie. Pozycja raczej na dluzsze potrzymanie.
|
|
Dzis dax niejednemu na FX napchał kieszenie, ale pewnie tez sporo osob sie wyzerowalo:P Taka karuzela z mocno negatywnym wydzwiekiem. Tez podlaczam sie do prosby o słowa komentarza :)
|
|
cdr 6% portfela k 23,40 - s 24,98 - zysk na pozycji +6%, zysk na calosci portfela +0,4% niecale
Obecnie Enea 9% portfela sr 11,11 K2I 13% portfela sr 15,98 Psw 4,5% portfela sr 9,43 gotowka 73,5%
Enea wzieta by miec cos z w20, bez wiekszych rozwazan na temat tej pozycji. Obserwuje pkobp, chcialbym wziac, ale moze uda sie zlapac jakas korekte..
|
|
K2i 13% portfela śr 15,98 Psw 4,5% portfela śr 9,43 Cdr 6% portfela śr 23,40 Gotówką 76,5%
Obserwuje tez w20 ale jakoś nie jestem przekonany. Wzrosty przespalem. A teraz sytuacja jest coraz bliżej taka ze albo wzrośnie albo spadnie:) chociaż nie można też wykluczyć przymiarki do zmiany trendu. Jutro popatrze na w20. Obserwuje mocno k2 jeśli uda się pobic szczyty to podwoje. Poszukam inspiracji w kronikach innych uzytkownikow na jakąś mała pozycję z newconnect. Calesco mnie nęci od pół roku:) tylko ta płynność. .
|
|
Wojtku, nawet sobie rozpisałem zelazne zasady. Ktorych sie wczoraj nic a nic nie trzymałem. Efekt od razu widoczny. Ale z pozytywow jest tylko to ze kwota jest mała i za kazdym razem dostaje wynik - jak reaguje na to i tamto psychicznie. Poki sie z tym nie uporam na pewno nie wrzuce tam nic wiecej. Najwyzej bede sie mielil jak g.... w przereblu przez jakis czas. Sa tutaj ogromne mozliwosci, ale z uwagi na szybkosc jest cala masa pulapek, glownie psychicznych. Najgorsza to wir strat jedna po drugiej. Wczoraj znowu moj mozg znalazl sobie wytlumaczenie "kwota mała wiec ryzykuj, w koncu ustrzelisz trend ktory zrekompensuje"
Podejrzewam ze od wiekszej kwoty bym sie stanowczo trzymał zasad, bo po prostu od wiekszej kwoty to juz nie ma zartow. Ale to tylko moje gdybanie, i nie chce tego sprawdzac w praktyce, nie jestem na to gotowy.
|
|
Dzis delikatna akumulacja akcji. Na pierwszy rzut poszło PSW i K2I Razem obie spolki za 11% portfela, srednie podam pozniej bo byc moze jeszcze dobiore albo cos innego. Na psw obawiam sie 1 kwartalu z uwagi na koszty, kolejne kwartaly powinny byc raczej bardzo dobre, plus przenosiny na głowny. K2 moim zdaniem sie przeobraza, jest szansa na skokowy wzrost. Kto wie.. Co do FX wczoraj sie bardzo zle czulem a mimo to handlowalem i to byl najwiekszy blad. Skutek Start 800 - koniec 400 Walcze dalej
|
|
Start 800 - koniec 800 W ciagu dnia jednak zaliczylem down do 450 :) z ktorego wychodzilem do tej pory, udalo sie, wychodze, jutro nowy dzien.
|
|
Dzis dzien juz koncze na FX 475 start - koniec 800
|
|
Dobra dzis, mikro kwoty na fx z 250zl pykło na 475zl i koncze dzien.
Bede handlował tak jak handlowałem w tamtym tygodniu. Bo na tym rynku da sie, tylko najwiekszym wrogiem jest psychika, a najbardziej daje o sobie znac kiedy pojawiaja sie straty.
|
|
Kurde, na moje oko to tak jakbys chcial znalezc swiety gral. I pewnie duzo czasu temu poswiecasz. Czasem moze lepiej wziac to co daje rynek i nie rozmyslac ze idzie wyzej (sam padlem tego ofiara na fx). A straty szybko ciąć.
|
|
Dax - ger30 i jest to dax future złoto - xau/usd
na zlocie fajny trojkat, coraz blizej jakies roztrzygniecie.
Proboj, najlepiej na wlasnej skorze sprawdzic. Ja sie nie poddaje, ale ograniczylem juz ryzyko do minimum. Wczesniej tez malo ryzykowalem. Ale teraz to juz w ogole :) Bo odrobina hulaszczego podejscia i wypracowane w pocie czola zyski topnieja w kilka chwil.
|
|
na przyklad ja siedze tylko na daxie i złocie. Z d1 np na daxie czy złocie jest podobnie. No chyba ze chcesz wplacic 5k i handlowac za 500 lub 1000zl wtedy moze i bedzie ok, ale obsuwy beda tez bardzo duze, pozycja bedzie trwała poki bedzie pod nia zabezpieczenie. Jesli handlujesz za 500zl a masz na koncie fx 5k to moze potrwac długo taka pozycja, ale tez istnieje spora obawa o to ze z kwota 500zl w pozycji i na rachunku 5k zjedziesz na D1 do tych wlasnie 500zl. poza tym majac na koncie 5k istnieje spora pokusa usredniania w dol :P
|
|
Minimalna i rozsadna to tak w sumie 500zl-1000zl, chociaz i ze 100zl mozna pohandlowac A co do D1 to jest to tak dalekie ze pomimo ze masz racje to moze Cie wybic 5 razy. Chociazby wczoraj moja pozycja L na złoto kolo 12.00, wybite i w gore ;] Bardziej skupiłbym sie na m5 pozniej m15. D1 to juz naprawde duzo. Myslalem o tym zeby robic transakcje na m5 jak idzie po mojej mysli to dokladac pozycje i przechodzic na m15 i stop na zero. Ale zanim dojdzie sie do D1 to naprawde musi byc szybki i wyrazny trend.
|
|
Jak masz 10k to 500zl wplacasz na fx, masz wtedy stop na kapitale. Jak masz 100K to 1000zl wplacasz albo nawet tez 500zl i obserwujesz jakie figle płata psychika. Nie ma co sie łudzic ze sie od razu zarobi. Trzeba załozyc od razu to ile moge stracic.
|
|
Dzwignia jest raczej standardowa 1:100 Poczytaj info o koncie zanim je otworzysz.
Wczoraj po serii bledow mozg podpowiadał, "ee wez wloz 10% kapitału, jedno zawiosłowanie i bedzie super" ale nie nie :) bo tak sie czysci kapitał. Dzis zaczynam od naprawde mikro kwoty, ułamek procenta portfela.
Flesz, najzabawniejsze ze to wszystko wiem i pilnowalem tego w tamtym tygodniu. Jednak wczoraj dostałem jakiegos zamroczenia i z psychika cofnalem sie do kamienia łupanego. Ale juz dochodze do siebie, mozliwe ze ten post na forum pomogł, bo miał za zadanie przyznania sie do błedu i pewnego rodzaju oczyszczenia mysli.
A jeszcze odnosnie konta demo, moim zdaniem sluzy tylko poznaniu platformy. Jednak po zalozeniu konta real, załozmy ktos ma 2k i wrzuca tam 2k to powodzenia, uruchamia sie wyobraznia, oraz rozne mechanizmy psychologiczne ktore bardzo szybko czyszczą konto. Chociaz nie musi to byc reguła :P
|
|
Chwilowo bylem poza rynkiem akcyjnym poniewaz testowalem forex. Doswiadczenia rozne. Zaczne od plusow. Grałem 1% swojego kapitału. W tydzien udało mi sie zrobic +400% z tego kapitału przeznaczonego na forex. I było ok, kontrolowałem psychike, trzymałem sie zasad. Wczoraj rano miałem pozycje L na daxie ale ze musialem odejsc od komputera, to ją zamknałem. Po przyjsciu okazało sie ze bym dołozył kolejne kilkaset procent do mojego kapitału na FX. No ale tak sie nie stało. I to byl przełomowy moment, zaczeła sie seria błedów ktorych sie wczesniej wystrzegałem i to kontrolowałem. A od wczoraj powielam kilka błedów i motajac sie zjechałem z rachunkiem do punktu wyjscia. Dostałem konkretnego liscia w twarz. W tym momencie zastanawiam sie czy po przerwie kontynuowac trejdy na fx czy zaprzestac tego. W tamtym tygodniu co wszedłem w pozycje to mialem zysk. Na 10 transakcji mialem srednio 8 trafnych, z czego wiekszosc to byl maly zysk bo szybko uciekałem jak nie szło po mojej mysli. Kontrolowalem to. A od wczoraj co wchodze w transakcje to mam od razu buta. Aczkolwiek troche podupadłem psychicznie w tych dwoch dniach. Popelnilem mase bledow. Chociaz te bledy to byly na wlasne zyczenie. Najpierw mozg podpowiadał ze musze zarobic to co mi odjechało na daxie wczoraj, a pozniej po stracie, mowil zebym odrobil strate i tak w kołko az do punktu wyjscia. Dalem sie wpedzic w spirale błedów.
Ktos w Was probował FX? Macie jakies rady? Spostrzeżenia?
|
|
Pozycja forexowa rano: Dax K 9454,8 - S 9549,5 1% portfela z dzwignia 1:100, zysk na pozycji +100%, zysk na calosci portfela +1%
Jednak na daxie caly czas jestem, chcialem budowac pozycje delikatnie na eski, jednak bawie sie na L. Jak dax zawroci bede lekko piramidował shorta.
|
|
Ostatnie wzrosty niemal całkowicie z boku. Kghm moj koń odjechał beze mnie. Ale tlumacze sobie ze i tak bym go nie trzymał z uwagi na brak roztrzygniecia na miedzi. Uspokajam psychike :P Pzu k 32,47 - S 33,50 27% portfela, zysk +2,6%, zysk na calosci portfela +0,7% Forexowa pozycja L na złoto brana po godz 16 jak sie wybijał i zamkniete kolo 23. K 1211 - S 1233 1,4% portfela z dzwignią 1:100 Zysk na pozycji +185%, zysk na całości portfela +2,6% Obecnie 100% gotowka, czaje sie na eski na indeksy i caly czas obserwuje złoto.
|
|
Wczoraj 11b k 78,61 - s 76,00 13% portfela -3,8% na pozycji i -0,5% na calosci portfela
Jednak kghm, wczoraj na fixie wpadł. Skusiłem sie.
Kghm K 57,10 - S srednia 58,80 - 90% portfela +2,5% na pozycji i +2,2% na całosci portfela
Troche pojechane po bandzie, szczegolnie jak dzis rano zabaczylem Japonie, ale cudem udalo sie odrobic straty z tego tygodnia, nawet z nawiązką.
W nastepnym tygodniu ciekaw jestem Chin, oraz czy bedziemy mieli odbicie od wsparc na rynkach. Poki co pozamykalem wszystko i obecnie 100% gotowka.
Co do kghmu nie wykluczam ani wzrostow ani spadkow, chociaz bardziej sklaniam sie ku temu drugiemu. Czas pokaze, najwyzej bede wskakiwał w biegu :)
|
|
11b K 78,61 13% portfela - SL gdzies pod 73zl
Obserwuje mocno kghm pod wieksza pozycje, aczkolwiek absolutnie nie wydaje mi sie aby te poziomy byly atrakcyjne. Wydaje mi sie ze nawet 55zl na dzien dzisiejszy nie jest atrakcyjny. Co wiecej jesli miedz zanurkuje mocniej (a odbila sie od linii trendu) to nie wykluczam ze kghm bedzie testował dołek lub nawet go przebije. Ale do tego potrzeba słabej miedzi oraz slabego otoczenia. Kghm jest fajny bo szybko rosnie ale tez szybko spada i jest płynny. Poki co obserwuje. Cos tam proboje, ale to za 4% portfela akurat dzis K 58,92 - S 59,49 Ale to taka pozycja ze na cukierki, nawet jej nie uwzgledniam :P
|
|
Wojtku, wspomniałeś o ATC. Zamierzasz wrócić do tej pozycji? Czy bardziej chcesz się skupić na shortach? Atc wydaje się ciekawy do kontynuacji trendu tylko te otoczenie wprowadza dodatkowy element strachu. W ogóle odnośnie spółek pro wzrostowych to K2 sobie bardzo ładnie radzi. Powiem Ci ze czasami ograniczona płynność bywa dobra:) bo nie można wyjść i człowiek trzyma się swojej głównej strategii ignorując z konieczności szum :))
|
|
Troche to głupie zagranie. Bo dzis dobralem ATC Ale jednak wywalilem caly Atc po 4,03 i 4,02
kilka sekund przed zejsciem na 3,90
ATC K 4,17 - S 4,02 10,5% porftela, strata na pozycji -4%, strata na calosci portfela -0,45%
100% gotowka, lipa sie robi
|
|
ATC dobrane po 4,08
ATC sr 4,17 - 10,5% portfela 89,5% - gotowka
Pozycja na ATC powiedzmy zbudowana cała, wiecej nie chce, teraz tylko czekac na SLa ;]]] Chociaz moze tym razem ATC mnie zaskoczy i urosne z nim.. SL dam nisko 3,71 zeby mnie znowu ATC nie wycyckał.
Kghm jednak ulega presji miedzi. Przy tej miedzi poziom okolo 55zl jest dla mnie ciekawy, poki co nie ruszam
|
|
Szybka transakcja z rana. JSW K 11,35 - S 10,93 9,5% wartosci portfela, wypadl na slu. Strata na pozycji -4% i -0,4% na calosci portfela Transakcja z serii tych nieprzemyslanych na szybko, na ktorych raz jest troche na plusie, raz troche na minusie, tym razem minus.
Kghm nadal mocny, szczegolnie jak na taka miedz.
|
|
Jakbym miał taka pozycje jak mialem pare dni temu na kghm to do jutra rana bym miał kilka siwych wlosow na glowie wiecej. A takto moge ze spokojem obserwowac jak jutro rynek zareaguje na odpisy.. Jestem ciekaw.. tak czy siak nie biore, chyba ze na widlach  zreszta musze najpierw zobaczyc jaka bedzie reakcja, dynamika potencjalnego ruchu, obrot, otwarcie. Mozliwe ze duzo jest juz w cenach, jutro sie okaze co i jak :) Jutro moze byc ciekawy dzien
|
|
Ten Arctic to jest trudny. Mam na nim identyczna sytuacja jak kilka tygodni temu, kiedy po zakupie od razu mnie spałował i wysłał na SLa. Teraz pozycje mam mniejsza i Sla chwilowo nie stawiam. Mam nadzieje ze poziomy 4,10 - 4,13 beda wsparciem i sie utrzymaja.
Kilka słow o kghmie, pomimo ze jest na minusie dzis, to obserwuje go caly czas i widze ze jest mocny, gdyby nie otoczenie to bym nadal na nim siedział. Otoczenie mąci mi obraz.
|
|
ATC sr 4.22 - 7% portfela 93% - gotowka
|
|
PGN K 5,035 - S 5,09 9% portfela, zysk na kebaba na talerzu i trzy browary i pizze i cukierki PGE K 13,30 - S 14,19 - przed fixem, 28% portfela, zysk na pozycji 6,5% i 1,9% na calosci portfela
W portfelu obecnie: ATC K 4,27 - 3,5% Gotowka - 96,5%
|
|
Pge i pgn dzis zamykam na fixie Na pge jest calkiem spoko zysk, na pgn mozliwosc straty lub zarobku kebaba :) Zobaczymy czy bedzie w bulce czy na talerzu :))))
ooo Arctic K 4.27 3,5% portfela
|
|
kghm dzis zadziwiajaco mocny, jak na taka miedz. Jednak nie chce nad tym rozmyslac dlaczego. Bede czekal nizej. Aczkolwiek na kgh pojawily sie sygnaly kupna moim zdaniem, jednak po takim rajdzie mysle ze korekta by sie nalezala szczegolnie ze miedz swojej kreski nie przebiła. Planuje tutaj powrot, jednak chwilowo poobserwuje, bo kurs sie troche nagrzał. Moze dobrze zrobilem, moze zle, jednak wrobel w garsci i spokoj na weekend.
|
|
Kghm K 56,41 - S 62,99 72% portfela - zysk na pozycji 11,5%, oraz 8,5% na całosci portfela
K PGN 5,035 - 9% portfela, do wywalenia dzis na fixie, obojetnie plus czy minus.
|
|
Chyba na dluzej zostane z tymi akcjami, szczegolnie kghm
|
|
Ciekawy fix na w20. Kghm dzis nie powalił na kolana, ale miedz ładnie i jutro jest spora szansa na powtorke z rozrywki na kghm.
|
|
Kghm K 56,41 srednia, 72% portfela Pge K 13,30 28% portfela
Ryzyko podwyzszone. Obserwacja baczna, szczegolnie miedzi i kgh SLe jeszcze nie wiem gdzie beda, ale w negatywnym scenariuszu nie chciałbym sie obsunać bardziej niz 5% portfela. Takze bede kalkulował co kiedy wywalić w razie niepowodzenia.
|
|
28% portfela PGE K 13.30
Gram na podwojne dno, z zasiegiem wybicia na 15zl. Ryzyko o tyle ze jeszcze nie wybił:P ale jest szansa, wtedy podwoje pozycje.
|
|
Kghm K 52,75 - S 55,20 bylo to 56% portfela Zysk na pozycji 4%, zysk na calosci portfela 2,2%
Podliczyłem zyski i straty tylko ze stycznia i wychodzi mi +4,1% na calosci portfela A obracam tak 10%-50% portfela w akcjach, czyli mozna by nawet powiedziec ze +8% z tej połówki. Druga połówka lezy na depozycie na procencie
Chwilowo 100% to gotowka. Kghm planuje powrót, jednak kupuje sobie spokoj na weekend. Milego weekendu.
|
|
Z uwagi na wielkosc pozycji na kgh, stopa przesuwam na nieco ponizej minimów dzisiejszej sesji. W negatywnym scenariuszu pozwoli to zminimalizować ryzyko i mimo wszystko na odrobienie wczorajszej straty z pzu.
Przy okazji przy takim ukladzie wydarzen kiedy ten sl zostanie wybity to dzisiejsza swieczka na kgh przestanie ładnie wygladac, jesli pozniej nie zostanie to wybronione..
|
|
Na poczatek, pzu - dalem ciała, po prostu. pzu k 31.38 - s 30.82 wyleciał na slu i jakby sie wybił w dół. strata na pozycji -1,8% i -0,6% na całosci portfela Natomiast kghm wg mnie pokazał sie dzis z dosc dobrej strony i dlatego pojechałem po bandzie i powiekszyłem ta pozycje, miedz wychodzi na plus, jest szansa na jakies odbicie Obecnie 56% portfela kghm sr 52,75 - SL na pozycji 51,76 44% gotowka Prosze nie komentowac negatywnie, zdaje sobie sprawe z ryzyka
|
|
Nie no, timing idealny :( Do stopów jeszcze troszke Ma wyleciec to powylatuje..
|
|
Kghm 30% K 52.68 - SL 51,76 Pzu 26% K 31.38 - SL 30,86 Gotowka 44%
Stop lossy na poziomie niecałych 1,5% wartosci calego portfela. Gram pod odbicie na płynnych walorach. Uwazam ze szanse są:) Zobaczymy czy na zdrowie wyjdzie, czy odbije sie czkawką. Dobierac nie zamierzam. Albo odbije, albo wywali się na stopach.
|
|
Pzu 26% K 31.38 (Sl 30,86) - pod odbicie, jak nie pyknie to SL blisko. gotowka 74%
W porownaniu z kgh to pzu to muł bagienny, ale jakby do okolic 33zl doczłapał to bede zadowolony. Kgh obserwuje mocno tez pod odbicie.
|
|
kghm k 52,30 - S 53,59 18% portfela +2% na pozycji i +0,4% niecale na calosci portfela
Przez male niedopatrzenie mi sie sprzedalo, za pozno zareagowalem. Ale patrzac z perspektywy 5minutowej transakcji to moze byc :)
|
|
kghm wyleciał na moim SL - wlasnym
k 52,21 - S 53,01 +1,5% na pozycji, +0,3% niecałe, na całosci portfela
100% gotowka Moze zle, moze dobrze, jednak kwestia odbicia nie jest jasna.
|
|
Arctic wyleciał caly k 4,01 - s 3,83 -4,5% na pozycji, -0,7% calosci portfela
Obecnie kghm K 52,21 - 27% portfela, 73% gotowka
|
|
Arctic sr 4,01 4% zostało.
9% pozycji poszło na fixie, szkoda ze po 3,81 ale trudno
Strata na zrealizowanej transakcji 4,01 - 3,81 -5% i nieco ponad 0,5% portfela uszczuplilem.
Obecnie 96% gotowka, 4% arctic
|
|
Arctic stopa chciałem ustawic na 3,76 Ale nie zdarzylem, lub zapomnialem, moze to tak mialo byc bo by wyleciał. Ale za to teraz mam rozkminke..
|
|
Arctic dobrane po 3,94 Arctic calosc, 13% portfela sr 4,01 Gotowka 87% pozycja na Arctic zbudowana cała, czekam teraz na rozwoj wydarzen, albo góra albo stop loss:)
Miedz na plusie, kghm ze strachu na minusie, podejrzewam ze gdyby dzis byla miedz na minusie to na kghmie by byla powtorka z piatku. Poki co nie biore, sytuacja zbyt ryzykowna.
|
|
Wojtku, ciekawy blog. Od siebie moge dodac, ze da sie:) Ale jest to trudne. Wśród swoich znajomych jestem jedyna osoba ktora tak robi, reszta zyje z dnia na dzien nabijajac marże zachodnim koncernom w galeriach:) Tez tak zaczynałem jak osoba z bloga i w sumie nadal to robie. Na temat kapitału nie bede sie wypowiadał. Regularne oszczedzanie plus inwestowanie potrafi zdziałac cuda w perspektywie paru lat. Tylko obecnie byłbym bardzo ostrozny jesli chodzi o inwestowanie :) Byc moze przyjdzie lepszy czas ktory wynagrodzi nam męki przynajmniej z ostatniego roku:) Ale w tej chwili bylbym ostrozny. Powiedzenie kupuj gdy leje sie krew uwazam za przereklamowane:)
|
|
6,5% portfela - Arctic 4,08 zakladam powiekszenie tej pozycji po wybiciu 4,20 (nie zebym od was zgapiał, przygladam sie tej spolce od pol roku, a ostatnio od ostatniego miesiaca od okolic 3,30 co pare dni o niej mysle. Swoja droga uwazam ze ostatni miesiac był bardzo dobry na wykresie Arctic)
kghm słabo, miedz nie rozpieszcza, rynki zachodnie rowniez. Jesli sie uda to bede rozwazał wejscie pod odbicie kolo 50zl. Ale najpierw musze widziec, jaka bedzie sytuacja na zachodzie, oraz jaki bedzie styl tych okolic 50zl, o ile w ogole tam dojdzie:)
Zastanawiam sie tez nad PGE pod odbicie. ostatnie dni w miare mocne.
|
|
Dziekuje za wpis. Rynek mamy jaki mamy. W20 slabo, reszta - tez sytuacja nie do konca jasna. Na pewno gdy sie sytuacja unormuje to trzonem portfela bedzie to co napisalem w pierwszym wpisie. A poki co skacze to tu to tam. Duza pozycja na kghmie byla tylko dlatego ze jest tam plynnosc oraz uznalem ze impet spadkowy tracił na sile. Tym razem sie udalo. Kwestia szczescia i wyczucia. Jednak w przyszlosci portfel na pewno nie bedzie bazował na szczesciu i wyczuciu. Mysle ze bedzie bardziej przypominał Twoj portfel.
Pozatym to co tutaj wyprawiam juz pokazuje ze dosc mocno naginam swoja bazowa strategie, a wlasciwie chwilowo od niej odstapiłem. Pewne wnioski juz moge z tego wyciagnac.. :)
Tak czy siak, obecnie 100% gotowka i obserwacja.
|
|
kghm sprzedany, K 53,30 - S 56,03 +4,5% na pozycji (+2,2% na calosci portfela)
Nie wiem czy dobrze, mozliwe ze odkupie.
|
|
kghm 46% portfela sr 53,30
Stop gdzies zaraz pod 50zl, oraz baczna obserwacja.
|
|
kghm 12% portfela sr 53,73
ehh jednak skusiłem sie, łapie pierwszy potencjalny dołek. Pozycja wzglednie nie duza. Zacznie odbijac to dobiore, spadnie to wywalam:) standardowa strategia w moim wykonaniu w łapaniu dołka.
|
|
Może niektórzy myślą że to portfel Ferdka Kiepskiego. Heh taki zarcik.. ale słowo kiepski w Polsce jest mocno znane i myślę że pomaga portfelowi w popularności :)
|
|
kghm za 3% portfela :P 54,60 - zakup dla checy :)
|
|
Kurcze, ale fart z ta ropą. Po prostu fart. Dołek puszcza z 2008/2009 Gdybym nie wywalił parę dni temu fartem. . To pewnie bym wywalal jutro ... lub czekał na podbitke żeby wywalic..
|
|
Sprzedane certy na rope po sredniej 1,96 Nie wiem czy dobrze. Tzn w terminie paru godzin to bardzo dobrze Zysk na pozycji +5% W obecnej chwili 100% to gotowka. I przestaje łapać dołki. Chciałbym wrocic do swojej prowzrostowej strategii tylko mam mocne obawy czy jest na czym to robic. Chwilowo obserwuje i analizuje i wiem ze nic nie wiem, a z takim podejsciem wole siedziec na gotowce, przynajmniej w tym momencie.
|
|
Proszę o zakup K2Internet w pierwszym możliwym terminie.
|
|
Również zgłaszam się do zabawy. Po nowym roku podam swój typ:)
|
|
Dobrane ciut L3OIL
rcfl3oil sr 1,86 - 12% portfela gotowka 88%
|
|
Tez przygladam sie MNC, pod koniec dnia było widac troche przepychanki, pod koniec fixu niepotrzebnie ktos ubił i powstał cień. Spokojnie by sprzedał po 15 bez ubijania.
|
|
Sprzedany do konca kghm po 61,95 druga połowa
Cała pozycja sr 61,97 +2,9%
W portfelu tylko: 10% rcfl3oil sr 1,89 90% gotowka
Z ta ropa to nie wiem co zrobic ;] Nie wyglada za dobrze, ale poczekam jeszcze troche. Od nowego roku wprowadze wiecej łądu i składu w kronice:)
|
|
PGE sprzedane po 12,97 zysk na pozycji odejmujac prowizje +4,5% Kghm skrócona pozycja o połowe po 61,99, zysk sprzedanej połowy to +2,9%
Obecnie 16% kghm sr 59,90 10% rcfl3oil sr 1,89
74% gotowka
Obserwuje ostrożnie dokad te odbicie podejdzie i niebawem bede brał S
|
|
Rope jednak gniote:)
jednak na pocieszenie, dwie pozycje z wig20 odrobiły straty z ropy i nawet jestem okolo +1% na plusie na calosci portfela, liczac rowniez depozyty
|
|