Jeżeli zostało więcej niż jeden okres odsetkowy to kalkulator liczy wewnętrzną stopę zwrotu IRR. Potem ta stopa jest modyfikowana w dół ze względu na standardy pokazywania rentowności obligacji. Polecam ten artykuł, który kiedyś pisałem. Tam będzie dużo szczegółów. Wyniki generowane przez kalkulator można sprawdzać w Excelu, głównie przy użyciu funkcji XIRR.
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...Z tym, że w tym artykule z tego co pamiętam to nie stosowałem początku inwestycji jako daty rozliczenia. Kwestia jest taka, że z punktu widzenia matematyki obligacji prawidłowe jest właśnie określanie początku inwestycji na datę rozliczeniową. Podobnie też na BondSpot są pokazywane rentowności właśnie w taki sposób. Tak jak powiedziałem, myślę, że zrobimy opcję Bez OTP, bo to dobry pomysł, o którym już zresztą dawno myślałem. Inną sprawą jest, że OTP powinno być standardem dostępnym dla każdego inwestora. Jego brak jest po prostu dodatkowym zyskiem dla domów maklerskich. Mogą sobie na "overnajcie" :) pieniądze zainwestować przez 2 dni (czasami więcej jak się weekend trafi).
Odpowiadając na dwa Twoje pytania w skrócie. Standardy liczenia rentowności dla obligacji generalnie zakładają reinwestycję odsetek wg wyliczonej stopy rentowności. Dla obligacji o zmiennym oprocentowaniu kupony są prognozowane na podstawie obserwowanej na rynku aktualnej stopy WIBOR. To chodzi automatycznie, każdego dnia w serwisie się aktualizuje.