PARTNER SERWISU
wdquzcza
Aron Nukem

Aron Nukem

Ostatnie 10 wpisów
Ja dostałem. Nabyłem też na rynku wtórnym. Nie wiem co o tym myśleć. Czy żeby oddać głos to trzeba tylko odesłać to pisemko podpisane? Czy jeszcze jakieś świadectwa depozytowe trzeba dokładać?
Poza tym - dobrze rozumiem, że jako posiadacz obligacji to jedynym wyjściem jest zmiana na jakieś udziały w firmie? Może ktoś laikowi wytłumaczyć co to ewentualnie by dawało? Co w przypadku jak posiadacze obligacji zagłosują przeciw układowi?

hm... dziś nie powinno być odsetek za VIG0115? bo u mnie w Aliorze pustawo...

Odsetki od MAS0714 w terminie :)

Odsetki od WHH1214 wypłacone w terminie :) Mam nadzieję, że wytrwają jeszcze ten rok :)

BTG1113 wykupione dziś terminowo hello1 hello1

pytanie - czy forum na bankier.pl to jest w ogóle wiarygodne źródło informacji? czy raczej olać? bo a'propos perspektyw - ktoś coś tam pisał na początku sierpnia pozytywnego...

Mam pare złotych do zainwestowania i szukałem obligacji tak do 1,5 roku do wykupu i z YTM ponad 5%. Znalazłem kilka spółek i myślę nad zakupem czegoś z poniższej listy (tymi na górze niby najbardziej zainteresowany jestem - ale głównie przez termin i rentowność:) ).
PLF0814
MBR0814
MAS0714
ORK0314
ADM0115

Coś odradzacie? Albo któraś jest tak fajna, że warto te kilka tysięcy zainwestować tylko w nią? :) A może sobie po 1 kupić z każdej (pomijam całkowicie i z premedytacją kwestię prowizji) i mieć zróżnicowanie? :)
Niestety (albo właśnie stety) te firmy to nie GNT gdzie wątki mają po kilkanaście stron a nie wiem gdzie i jak poszukać większej ilości informacji o sensowności inwestycji. Albo nawet to co znajduję to w ogóle mnie przekonuje, i coraz bardziej myślę żeby jednak poszukać lokaty na 3-4% i mieć wszystko gdzies :p

Poradzcie coś za co mnie żona nie ubije jak za rok spyta gdzie kasa Shhh

A tak na szybko - warto kupować? pewna spółka w miare? widziałem na szybko, że fajna rentowność i że jest tu zabezpieczenie hipoteką. myślicie, że warto w to wejść? :)

podpiąłbym się do tego pytania bo w sumie w krótkim terminie coś możnaby zarobić :p

odsetki od MVF1213 dziś zapłacone terminowo.

Ale też policz w drugą stronę - im bliżej do wykupu to te różnice rzeczywiście mogą przekładać się na duże różnice w YTM netto ale jak przeliczysz to na PLNy to ciągle będą to groszowe sprawy jakieś na jednostkę obligacji. Z resztą może ich nawet nie być de facto jak pieniądze leżą i czekają na jakieś zakupy :) Zarobisz to samo co sobie wyliczysz tylko YTM będzie się różnić.

Czasami przy kilku dniach do wykupu (przed przyznaniem odsetek) YTM wynosi grube dziesiątki procent a zysk jest złotowy :)

Czy jakieś nowe głosy w tej sprawie się pojawiły? Jakieś odpowiedzi z DMów? Albo odpowiedź na reklamację od której to się zaczeło? :)

Resal napisał(a):
Odsetki od 0314 nie zostały wypłacone.

Albo sie nie znam albo ja mam to co mi należne za GNT0314 :)

godzine temu jak sprawdzalem to cisza w Aliorze

ja w Aliorze nie mam...

U mnie brak odsetek za GNT0314

Uprzedziłeś mnie :) Też miałem pisać, że co to za stwierdzenie, że nie powinny :) Licząc YTM netto przy pewnej obligacji z narosłymi odsetkami (mimo, że za pierwszy okres wyjde na zero z podatkiem) wychodzi mi ok. 15% i to akceptuje :) Nie wiem jaka cena będzie obligacji na początku cyklu a teraz jest niższa właśnie przez narosłe odstetki - akceptuje to to kupuje :)

Tylko przez ten Aliorowy dyskont troche sypie się moje YTM :p Bo leci o prawie 2%...

To ja (jako świeżak) nic już nie rozumiem... Alior raz liczy podatek od dyskonta od ceny z odsetkami skumulowanymi (post powyżej) a raz bez nich (post tiger'a)? Bo ja właśnie się zatanawiam nad zakupem czegoś z dużymi odsetkami narosłymi i to dość zmienia mi YTM netto :) Jak to w takim razie rozumieć wszystko?

Witam,

Chciałbym zapytać, czy ktoś coś może więcej powiedzieć o tej spółce czy konkretnie o papierach BTG1113. Jakoś nie znalazłem tematu o nich. Powiem szczerze, że doświadczenia nie mam ale jakoś dla mnie wyglądają zachęcająco. W sumie w internecie nie znalazłem dużo informacji o spółce a złego nie znalazłem właściwie nic. Tak więc coś mnie przekonuje w kierunku tych obligacji. To dobry pomysł? :D

Witam :)

Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o inwestowanie więc generalnie interesują mnie narazie obligacje o nominale 100 i zamiar kupowania po max 2 sztuki :) Bardziej celem sprawdzenia i "zabawy" niż trzepania kokosów :)

Zwróciły moją uwagę obligacje MVP0114, MVF1213 i MFG1213. Powiedzcie mi, czy dobrze myślę, że w przypadku braku wykupu przez firmę to nie ma znaczenia, które obligacje będę miał i i tak będę w plecy? :) Idąc dalej - kupując coś z serii F czy G generalnie mniej stracę bo mniejszy koszt zakupu niż MVP0114 a jak wykupią to większy zysk? Dobrze kombinuję? :) Myślicie że można zaryzykować? :) Bo wątek nie ma jednoznacznego wydźwięku :)

Dzięki :)

Już teraz rozumiem dokładnie jak to działa... To chyba wyczerpuje temat :)

Ja też próbowałem to ogarniać przed zakupem pierwszych obligacji i wychodziły mi zupełnie inne wyniki korzystając z YIELD a z tabelki. i wyszło mi, że w YIELD w cenie wpisujemy cene czystą :) i nie dodajemy żadnych odsetek! Ewentualnie w celu przejścia na netto dodajemy podatek od odsetek czyli właśnie 19% razy tutaj przykładowe 0,91 w przeliczeniu na 100. No i na całość dajemy prowizje :)
Ale żadnych skumulowanych odsetek nigdzie nie wciskamy.
I ty chyba właśnie ten błąd popełniłeś :)

Chyba że kolejny wieczór analizowania poszedł się "gonić" i nie mam dalej pojęcia co i jak :)

Jakby co to mój arkusz jest w osobnym wątku i może tam ktoś mnie zweryfikuje :P

PS. Jakie rozbieżności mogą być w wyliczaniem przez YIELD a tabelką i XIRR? bo u mnie są rzędu do 0,10%. to dobrze?

PS2. YIELD nie ma wziętego pod uwagę podatku od dyskontu, prawda? Bo jak zakup poniżej 100 to mam duże rozbieżności...

Dzięki za odpowiedzi :)

Co do minimalnej kwoty inwestycji to jestem świadom, że przy zakupie jednej za 100 spada rentowność ale chciałem to generalnie wiedzieć, żeby dokładnie liczyć :)
Poza tym przy pierwszych zakupach wole kupic za 100-200 zł i mniej zarobić albo ewentualnie wtopić tylko tyle bo źle kupie, niż za 1600 od razu :)

Co do drugiego to nie odpowiedziałeś w sumie na ważne dla mnie pytanie :) Może źle je wyraziłem - kiedy "zakupiona" zostaje obligacja jak kupię ją w czwartek, piątek, sobotę i niedzielę? :D Jak są liczone te dni dokładnie?

Co do ostatniego to w innym wątku mój arkusz przedstawiłem to sprawdzenia - tu generalnie chodziło mi o te wielkie (jak dla mnie) liczby. Ale już wiem skąd się biorą :)

A reszta to wiem już o co chodzi :D Tylko nie wiem co kupić na debiucik :D

Witam serdecznie,

Od paru dni siedzę i tworzę tabelkę do liczenia rentowności zakupu obligacji z zamiarem przetrzymania ich do czasu wykupu :)

Kopię mam pod tym linkiem i jest uzupełniona (raczej) poprawnymi rzeczywistymi danymi.
Link do arkusza

Szare pola uzupełniam - resztę mi liczy. Liczy na dwa sposoby - ze wzoru znalezionego na forum i z tabelki (też z forum :) ). Na koniec bierze mi niższą rentowność i porównuje z oprocentowaniem netto lokaty (żeby żonę przekonać :) ). Obligacja dla której są obliczenia jest w komórce G2.

Prowizję liczę z Alior'a bo tam mam zakładać rachunek maklerski.

Proszę o ewentualne sprawdzenie błędów i uwagi :p Bo na pewno gdzieś się machnąłem :)

Jak coś zagmatwałem tu czy w formułach to chętnie wytłumacze :)

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu zbieram się z zamiarem zakupu obligacji i raczej trzymania ich do wykupu. No ale ja jak to ja - musze wszystko policzyć i posprawdzać i zaplanować. Przy założeniu trzymania do końca - jest to łatwiejsze w liczeniu więc dobre na początek :)

Jako, że jestem żółtodziobem totalnym to mam kilka pytań technicznych :)

Po pierwsze - czy dobrze liczę prowizję biura maklerskiego? Alior ma 0,19% ale min. 3 złote. Rozumiem, że jak kupie jedną obligacje za 100 PLN to mam liczyć 3 PLN kosztu na obligacji, ale już jak kupie 2 obligacje te same to koszt prowizji jest 1,50 PLN? No i procent prowizji (w przypadku większych kwot tranzakcji oczywiście) liczony jest od ceny zakupu plus skumulowane odsetki? Czy jakoś inaczej?

Po drugie - chodzi o zasade D+2 - nie wiem jak liczone są dokładnie te dni robocze więc zapytam wprost i proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :) to co kupie w poniedziałek to liczone/kupione jest od środy, wtorek - czwartek, środa - piątek. a z czwartku - poniedziałek następny? piątek - wtorek następny? a co z sobotą i niedzielą? we wtorek czy środę?

Po trzecie - zakładając że chcę coś kupić to mogę liczyć poprostu czy opłaca mi się kupić za cenę jaka wisi na stronie głównej Catalyst'a w notowaniach jako najlepsza oferta sprzedaży? I jak się opłaca mi to poprostu kupić? Czy to nie jest takie proste.

No i czwarty przykład już mocno konkretny:
Patrzę na trzy przykładowe obligacje jakbym miał je jutro (w poniedziałek 2013-02-18) kupić i liczę sobie ich rentowność (YTM netto) i wychodzą mi następujące wyniki przy teoretycznym zakupie jednej sztuki:
MVP0114 - 8,59%
TBR1013 - 42,78%
DGT0414 - 22,68%

Czy takie rentowności są w ogóle prawidłowe i możliwe? I tak naprawde z czego mogą wynikać aż takie duże rozbieżności? Dodam, że dobór był przypadkowy zupełnie :)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 31 sierpnia 2016 15:19:56
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,244 sek.

cpqklpec
pieozcuo
zgunkqow
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqbdjyuh
pehsbvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat