Kolega wyżej dosyć szczegółowo opisał zagadnienia omówione na warsztatach. Ze swojej strony mogę dodać kilka zdań na temat ostatniej części .
IV. Ryzyka podatkowe. Marcin Żuk
Generalnie było to omówienie podstawowych kwestii podatkowych związanych z inwestowaniem w obligacje:
-rodzaje zysku (kupon, wykup obligacji kupionych z dyskontem, sprzedaż obligacji kupionych z dyskontem
-koszty uzyskania przychodu ( Ciekawy przypadek różnic pomiędzy otrzymaniem obligacji w spadku i poprzez darowiznę. W pierwszym przypadku możemy rozliczyć koszty uzyskania przychodu, czyli koszt zakupu. W drugim przypadku nie możemy odliczyć kosztów zakupu, czyli płacimy podatek od całości: nominał + kupon
-rozliczenie straty – analogicznie jak w przypadku akcji czyli 5 lat
-przeniesienie inwestycji do zagranicznych podmiotów
Ostatni punkt zajął tak naprawdę 2/3 czasu a możliwość jego zastosowania wydaje się mocno ograniczona przez wysoko ustawiony pułap opłacalności. Koszt takiej zabawy w spółki w rajach podatkowych to 20-30 tys euro (info od prelegenta), czyli uśredniając 100 tyś zł rocznie. Zakładając 5% kuponu z obligacji możemy się zastanawiać nad takim rozwiązaniem mając portfel obligacji na 2 mln zł. Trochę mi jeszcze brakuje

więc nie byłem zbyt dociekliwy w tym temacie.
Po zakończeniu cześci IV okazało się, że została jeszcze godzina wolnego czasu. Korzystając z okazji że pani Justyna Czekaj była jeszcze na sali poprosiłem o dokończenie części II którą przerwała nam… przerwa obiadowa
Wnioski:
- w nowej ustawie o obligacjach pojawia się nowe ciało – Zgromadzenie Obligatariuszy, cos na kształt Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy.
- większość bezwzględna obligatoriuszy ( ważona kwotą wierzytelności) a nie tak jak do tej pory 100% może podejmować wiążące decyzje
- wycena zabezpieczenia musi być dostarczona obligatoryjnie każdemu obligatoriuszowi
- wraz z wyceną musi być podany podmiot, który dokonał wyceny
- odnośnie dobrych zabezpieczeń dodałbym jeszcze oświadczenie w trybie art. 777 KPC