Jak zwykle człowiek wykłada się na najprostszych rzeczach, a raczej ma najwięcej wątpliwości.
Liczę historyczną wartość kilkunastu wskaźników dla pewnej spółki. Kilka z nich zawiera w sobie cenę akcji. Najprostszym i najlepszym przykładem niech będzie wskaźnik C/Z
Hurtowo brałem ceny ze stooq.pl - dobre źródło danych. Jednak w pewnym momencie (oczywiście pod koniec pracy) zauważyłem, że w zakładce "dane historyczne" jest miejsce, gdzie można wybrać, które informacje mają być pomijane: dywidendy, splity, prawa poboru itp. Domyślnie wszystkie rzeczy są odznaczone, czyli np. dywidendy są uwzględniane w historycznych cenach akcji.
Weźmy np. KGHM:
http://stooq.pl/q/d/?s=kghUwzględniając dywidendy cena w dniu 10.07.2008 r. wynosiła 46,74 zł. Bez jej uwzględnienia wynosiła 98,00 zł. Ponad DWA RAZY wyższa.
Rozumiem, że ta 'realna' cena w danym dniu, to ta, która pomija dywidendy, prawa poboru, czyli 98,00 zł? I to ona najlepiej nadaje się do liczenia historycznych wskaźników typu C/Z, EV/EBIT i innych, które zawierają w sobie cenę akcji? W końcu w 2008 r. nie było wiadomo, jakie będą później dywidendy?
Jestem na 99% przekonany, że powinienem pomijać dywidendy itp., jednak natłok pracy, brak snu powoduje braki w myśleniu i wolałbym, gdyby ktoś mi to potwierdził ;)
Dzięki