Cytat:Wybrałem GPWtradera i od początku października "bawię" się tam w daytrading inwestując w kontrakty terminowe na akcje.
W przypadku DT na akcje potrzebujesz bardzo płynnych kontraktów a tych dużo nie ma (max 10) i trzeba zwracać uwagę na jak najniższy możliwy spread ofertowy. Konto powinno Ci odejmować prowizję, więc jakieś pojęcie o opłacalności tego handlu już masz.
Cytat:Od początku października wyrobiłem 14,71% zysku i tutaj moje pytanie, czy takie konto demo ma odwzorowanie w rzeczywistości? Oczywiście zdaję sobie sprawę o tym, że inwestując prawdziwe pieniądze dochodzi czynnik psychologiczny ale czy konsekwentne trzymanie się swojego planu i strategii może przynieść taki zysk w rzeczywistości? Czy taka "zabawa" na koncie demo oddaje w jakimś stopniu to co może zdarzyć się na rachunku realnym?
Z pewnością demo daje jakieś pojęcie o tym jak sam proces wygląda. Na realnym rynku problemy na jakie napotkasz to płynność, skoki zmienności i przede wszystkim psychologia. Sam DT jest trudną sztuką, do tego czasochłonną i obciążającą emocjonalnie jak i umysłowo. Jeśli jednak chcesz spróbować to zacznij na realnym koncie minimalnymi stawkami (lepiej kontrakty o małej wartości w przeliczeniu, choć do DT potrzebujesz też sporej zmienności - ostatnio CDR taką zapewnia np.) i notuj wyniki miesięczne. Jeśli będziesz miał z rzędu 3 zyskowne miesiące możesz myśleć o zwiększaniu stawek.