0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
30 kwietnia 2010 15:49:38
przy kursie: 3,69 zł
chyba czas korekty sie skonczył. njablizszy opór to psychologia 4 zł a potem 4,2 zł a potem juz nic nie ma.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 687
Wysłane:
30 kwietnia 2010 15:57:12
Jaka jest kapitalizacja a jaka będzie WK po wpłynięciu obu dotacji bo nie chciało mi się liczyć? ;) Że też ich wcześniej nie prześwietliłem jak jeszcze latali za mniej niż 2 złote, często się na różnych imprezach SII promowali... Anyway, błąd już naprawiony ;) Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 82
Wysłane:
30 kwietnia 2010 17:35:44
iktorn napisał(a):Jaka jest kapitalizacja a jaka będzie WK po wpłynięciu obu dotacji bo nie chciało mi się liczyć? ;) Że też ich wcześniej nie prześwietliłem jak jeszcze latali za mniej niż 2 złote, często się na różnych imprezach SII promowali... Anyway, błąd już naprawiony ;) witamy na pokładzie... Contraria sunt Complementa
|
|
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
30 kwietnia 2010 19:23:50
witam, mam takie pytanko. Ostatnio zacząłem się interesować tą spółką. Jeżeli wartość dotacji ma przewyższać kapitalizację to dlaczego nie jest to jeszcze uwzględnione. Czy jest możliwość, że nie wpłyną do spółki? Jakiś powód takiej wyceny musi być
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
1 maja 2010 09:43:43
istota grantu polega na tym, że podmiot obdarowany wykazuje zaangażowanie finansowe poprzez podstawowe inwestycje strukturalne, stworzenie fundamentów oraz opracowanie rewolucyjnych pomysłów na nową działalność. fabryka w Poniatowej stoi, obligacje na budowę poszły jak świeże bułeczki, nad technologią pracują inżynierowie materiałoznawstwa z Politechniki Lubelskiej. i to jest fabryka nr 1. jak pomysł z pierwszą wypali ( linia produkcyjna do listopada, start produkcji w grudniu, rozpęd w marcu 2011 ) to grant zmaterializuje się i kurs poszybuje.
|
|
Wysłane:
1 maja 2010 10:04:27
rozumiem, czyli obecny kurs wyraża obawy, że spółka może z czymś nie zdążyć. Wziąłem niedawno spekulacyjnie, ale może zostanę tu na dłużej, w końcu firma dobrze się zapowiada i jest po sąsiedzku, więc czemu nie.
|
|
Wysłane:
1 maja 2010 10:12:21
mrk napisał(a):rozumiem, czyli obecny kurs wyraża obawy, że spółka może z czymś nie zdążyć. Wziąłem niedawno spekulacyjnie, ale może zostanę tu na dłużej, w końcu firma dobrze się zapowiada i jest po sąsiedzku, więc czemu nie. niekoniecznie. zauważ, że fajerwerkom, np. takim które ostatnio obserwowaliśmy na orle, zwykle towarzyszą spekulacyjne wahnięcia w dół. dzieje się tak dlatego, że mamy całe zastępy t.zw. analityków technicznych, którzy zamiast obserwować rzeczywistość materialną, wróża z wykresów niezależnie od fundamentów. spółka jest mała, więc podatna na to jeszcze przez jakiś czas, ale potem przerośnie spekulantów i stanie się cenną i szacowną korporacją.
|
|
Wysłane:
1 maja 2010 11:04:23
czasami rynek nie zauwaza albo nie doszacowywuje odpowiednio dobrych informacji, wg. mnie kurs dopiero zdyskontował pierwszą dotacje + cześciowo uruchomienie fabryki , pozostają do uwzglednienia w cenach: 1. uruchomienie całkowite bezproblemowe fabryki i rozliczenie dotacji, 2. wyniki finansowe z pierwszej fabryki, 3. rozruch dugiej dotacji, 4. uruchomienie drugiej fabryki i rozliczenie dotacji drugiej, 5 wyniki finansowe łacznie z dwóch fabryk,
koniec tego programu to 2011 czyli w pełnizdyskontowane powinno być najpóźniej gdzies w połowie 2011. ale jeśli pod koniec tego roku pierwsza dotacja i fabryka pójdzie ok. to inwestorzy założa juz pozytywne wyniki calości ( tzn drugiej dotacji i fabryki )i nie bedą pewnie czekać tak dlugo.
gdzieś w tym czasie pojawią sie jescze: jeszcze jedna emisja akcji z prawem poboru, split akcji, przenosiny z newconnect, wystapienie o kolejne dotacje,
spółka jest mega wciągaczem dotacji, nigdy nie miała problemów z rozliczeniem i pewnie jak bedzie okazja to znowu wyciagną kasę z unii.
po dwóch dotacjach i przy działających dwóch fabrykach patrząc przez pryzmat obecnych wycen spółek ( c/wk, c/z, ebitda, itd) to powinna kosztować powyzej 70 mln (kapitalizacja całości) złotych a to daje ponad 10 zł na akcje w perspektywie mysle 12 miesiecy.
|
|
Wysłane:
1 maja 2010 14:23:04
magnat napisał(a): gdzieś w tym czasie pojawią sie jescze: jeszcze jedna emisja akcji z prawem poboru, split akcji, przenosiny z newconnect, wystapienie o kolejne dotacje,
spółka jest mega wciągaczem dotacji, nigdy nie miała problemów z rozliczeniem i pewnie jak bedzie okazja to znowu wyciagną kasę z unii.
spółka pozyskała 12 mln z emisji akcji i obligacji na budowę pierwszej fabryki. Ta emisja z pp o której piszesz to ewentualne środki na współfinansowanie drugiej fabryki? To fakt ekologia jest bardzo modna jeśli chodzi o dotacje z UE, ale z tego co czytałem na na razie przed zakończeniem tych projektów spółka nie będzie starać się o kolejne większe chcąc dobrze zająć się tymi.
|
|
Wysłane:
1 maja 2010 14:40:22
polecam jeszcze porównać orzełopony z bb zeneris, pod wzgledem wskaźników itd. oni tez dostali duzą dotacje i jaka jest ich kapitalizacja.
|
|
|
|
Wysłane:
3 maja 2010 09:34:35
Politechnika Lubelska wydział materiałoznawstwo: tu można za psie, bo państwowe pieniądze opracować nowatorską linię technologiczną przetwarzania gumy w granulat w połączeniu z odzyskiem niegumowych komponentów opon, które można ponownie użyć, a więc sprzedać. to nie jest wielka filozofia zamienić gumę w granulat: coś podgrzejesz, wysuszysz, schłodzisz, rozdrobnisz. zbyt na gumę będzie zawsze, zużytych opon mamy pod dostatkiem: jedyny koszt to dowóz, a i to można administracyjne uregulować, od czego uchowaj nas Boże. jak zbudują pierwszą fabrykę to potem pójdzie 10 na licencji, a Orły będą spać na pieniądzach. ja sobie też uwiłem takie gniazdko i ... czekam.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 57
Wysłane:
3 maja 2010 21:00:37
Wydaje mi się, że byłoby zbyt ryzykowne opracowywać teraz nową technologię i testować prototypy urządzeń, biorąc pod uwagę planowany termin rozpoczęcia i skalę produkcji, no chyba że już coś mają w zanadrzu i będzie to drugi Aton (:
Są to dość złożone procesy, poczynając od posiekania opon na większe potem mniejsze kawałki (oprócz metody mechanicznej, niosącej zresztą groźbę pożaru, jest też metoda kriogeniczna, schładzania do niskiej temperatury, wtedy guma uzyskuje kruchość szkła), poprzez oddzielenie gumy od włókien kordu (tekstylnego – separacja pneumatyczna i stalowego – separacja elektromagnetyczna), do produkcji posegregowanego na rozmiary ziaren granulatu.
Raczej, zgodnie z biznesplanem, zakupią jakąś dostępną na rynku linię technologiczną, ewentualnie trochę podrasowaną. Z tego co udało mi się wyszukać w necie pewnie za co najmniej 500’000 EUR (droższe są bardziej wydajne i/lub produkują granulat lepszej jakości).
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 16:38:13
przy kursie: 3,38 zł
dzieki spadkom na całym rynku mamy teraz czas promocji na spólce, podejrzewam ze gdyby nie schłodzenie koniunktury to juz bylibysmy na na 5 zł. za poł roku rusza fabryka z pierwszej dotacji wiec bedą duze zmiany w wynikach społki. a do spolki wpłyna dotacje w wysokości 6 zł na akcje, wiec obraz społki bardzo sie zmieni na plus.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
8 maja 2010 20:50:07
A nie ma tu jakiegoś trupa w szafie? Czemu to takie tanie? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 maja 2010 12:10:00
mathu napisał(a):Przy pustym arkuszu strach w to wchodzić. Niestety. walorek został już dostrzeżony przez spekulantów. rynek nie zdyskontował jeszcze w pełni dotacji, mimo że kurs wzrósł od czasu informacji o drugim PARP-ie o 100 %. Weryfikacja wiarygodności spółki nastąpi na przełomie listopada-grudnia. Wtedy ma ruszyć fabryka nr 1. Jak wszystko pójdzie dobrze ( a dlaczego ma nie pójść? ) to nagłym wzrostem kursu OO ma szanse przyćmić atona.
|
|
Wysłane:
9 maja 2010 13:22:32
co to jest 100% ?????? tym wzrostem to spółka zdyskontowała raptem moze 30 % faktycznej wartości. 40 mln dotacji gdy teraz chyba kapitalizacja wynosi ponizej 20 milionów złotych. my dopiero jesteśmy przed głównym wzrostem to była tylko przygrywka.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 maja 2010 13:27:17
To czemu JUŻ nie wzrosło do 6 zł? Rynek nie jest ślepy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 maja 2010 13:50:41
mathu napisał(a):To czemu JUŻ nie wzrosło do 6 zł? Rynek nie jest ślepy. właśnie na tym polega urok giełdy: - zakładasz wzrosty, ale nigdy do końca nie wiesz kiedy nastąpią - ponosisz ryzyko rynkowe związane z działalnością firmy, której jesteś współwłaścicielem - w razie sukcesu realizujesz zyski skalkulowałem ryzyko i wszedłem do gry. dlaczego tak nisko? 1 niepewność rynku co do technologii przetwarzania gumy i bezproblemowgo i zyskownego zbytu granulatu 2 niepewność co do możliwości finansowania przedsięwzięcia przez ORŁA OPONY 3 czy firma potrafi równie łatwo realizować projekty, jak zdobywa dofinansowania? 4 na ile wiarygodna jest rodzinka Orłów? ad 1 zużyte opony po kosztach transportu. możliwośc ingerencji administracyjnej związanej z recyklingiem na plus dla firmy. zbyt na drobny granulat PEWNY. wielorakie zastosowanie, ceny gumy najwyższe w historii. ad 2 obligacje zeszły jak świeże bułeczki ad 3 zakładam, że tak, niemniej trzeba śledzić komunikaty o postępach prac w Poniatowej ad 4 jako najbardziej zainteresowani dywidendą, nie skrzywdzą mniejszościowych akcjonariuszy nadmierną produkcją akcji a la krauze
|
|
Wysłane:
10 maja 2010 12:30:10
przy kursie: 3,45 zł
mozna by dorzucic kilka rzeczy jeszcze ale zdecydowanie plusy przewazaja nad minusami a stosunek kapitalizacji do dotacji to chyba najwyzszy w całej giełdzie a moze i gospodarce:-)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 687
Wysłane:
10 maja 2010 12:50:22
przy kursie: 3,45 zł
Można zacytować stary dowcip z książki Grahama - idzie dwóch profesorów ekonomii, jeden z nich zauważa 20-dolarówkę na ziemi i gdy schyla się, żeby ją podnieść, drugi przytrzymuje go za ręke i mówi - gdyby to była prawdziwa dwudziestodolarówka to już by ktoś ją dawno zabrał. Tu może być podobnie... ja tam zawsze wolę się schylić na wszelki wypadek Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.