PARTNER SERWISU
cerwrjon

Na inne giełdy po naukę

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 4 lutego 2009 18:23:03
Witam. Przechodzę od razu do sedna. Jako żółtodziób, który chciałby się spażyć, mam kilka pytań odnośnie rynków zagranicznych. Wyjaśniam i uprzedzam od razu pytania, jak to żółty, a interesują go giełdy zagraniczne. Zero pokory:)

Otóż nie wiem czy podzielacie mój pogląd, ale z tego co czytam i obserwuje, to nasza giełda nie jest specjalnie najlepszym miejscem do nauki. Na co analizy, ślęczenie nad raportami jak i tak w zasadzie co innego piszą a co innego robią. Choćby przykład Krosna, Swarzędza, emisja a później ogłoszenie upadłości. Jak dla mnie jest to droga dla zawodowców z n-letnim stażem. Ponieważ nie czuje się na siłach, bo nie będę w stanie przewidzieć czy mnie w jakąś lipę wpuszczają czy nie, to chciałbym chociaż mieć pewność, że jak wtopię to z własnej winy, bądź w wyniku trudnych do przewidzenia zachowań rynku. A nie, że zostanę zwyczajnie wyrolowany przez zarządy spółek,którymi się interesuje.

Tak więc moje pytanie jest następujące. Czy giełdy zachodnie przestrzegają choć trochę zasad, na których handel na rynku kapitałowym się opiera. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, dobre lub złe?
Także co sądzicie o takich tworach jak OMX Group, giełda w Grecji, Słowacka, Angielska czy wreszcie giełdy chorwackie. Liczę na odpowiedzi, nawet tych co nie grali,bo wiedza wasza z tego co czytam jest na tyle interesująca i duża, że zwyczajnie zależy ciekawi mnie wasza opinia w tej materii.

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 5 lutego 2009 01:13:58
Pewnie przestrzegają takich samych lub podobnych zasad jak nasza albo jeszcze gorzej. angel4 Do nauki chyba zaczynając od głębokiej wody dobre są chyba tylko giełdy płynne, wszystkie te małe mają pewnie podobne przypadłości do naszej. Niby kurs dobry wszystko zgodnie z planem, a na akcjach jedna albo dwie transakcje na dzień. Na tym też się można nauczyć czegoś, ale ... więc pewnie wszystkie większe są niezłe, tylko to dość pojęcie względne jak rozumieć to niezłe. A o pokorę się nie martw, szybko się jej nauczysz angel4 chyba pierwsze czego uczy giełda to pokory. A z innej beczki, na giełdach o niskiej płynności papierów, więcej trzeba brać pod uwagę czynników, więc też mocniej trzeba się zaharować, choć jak uczy historia z lat 30 tych, w skrajanych wypadkach płynność nie jest decydującym czynnikiem. U nas, prócz małej płynności, wadą handlu jest brak krótkiej sprzedaży, stąd też mogą powstać nie do końca rozwinięte pozytywne reakcje na zjawiska, choć też ma to też pewne plusy, jako że wiele osób doskonali "sztukę łapania dołka", nie preferuję tego, ale ma to pewną wartość poznawczą. Strata zaś nie zawsze jest pochodną winy. Chciał nie chciał, że nawet trzymając się pewnych zasad i robiąc dobrze wszystko, ponosi się straty, bez swej winy w istocie, trzeba chyba je akceptować i iść dalej. Dobrym rozwiązaniem są wersje demo różnych rachunków, oferują to w większości wszyscy lepsi brokerze, więc po naukę nie trzeba koniecznie iść z forsą, nawet w Polsce też są wersje demo. Natomiast puenta będzie taka: jakby giełdy zachodnie przestrzegały uczciwych praktyk kupieckich to nie było by takiego bajzlu jaki jest obecnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,121 sek.

ppomvsdp
nnxtzont
iqzffvfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cbghiiac
wmzgpxvy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat