PARTNER SERWISU
hozeycix

Portfel Tomq

Tomq
0
Wpisów: 45
Wysłane: 27 lipca 2010 23:19:48
Inwestuje już od kilku miesięcy, jednak dopiero ostatnio udało mi się zrobić porządek w portfelu i chciałbym go tu zaprezentować. Liczę przede wszystkim na krytykę, wytykanie błędów i porady, bo wiem, że to najlepsza pomoc w udoskonalaniu własnych poczynań na GPW.

W ciągu ostatniego tygodnia powychodziłem z różnych inwestycji i zacząłem wybierać spółki, dzięki którym mógłbym przyłączyć się do krótkoterminowych wzrostów. Wywaliłem tauron (po 5,09 - imho średnie cena za tą spółke), choć w wątku o nim pisałem, że będe trzymał, "bo kiedyś odbije, a wątpie, żeby spadło poniżej 5 zł". Cóż, żal mi było "odjeżdżających pociągów" gdy stałem w tłumie na stacji. Nad cieprliwością bede musiał popracować, bo nie raz sprzedałem spółke, która pózniej odbiła na tyle, że nie tylko odrobiła stratę ale i przyniosłaby zyski.

Gant. 23,17
Sektor - deweloperzy.
Spółka którą kupiłem z wielkim bólem serca. Dlaczego? Kilka tygodni temu nabyłem ją po niezwykle okazyjnej cenie (imoho) - 20,50; były małe spadki i wyszedłem z niej ze strata - 19,50. W serwisach ING pzreczytałem, że może być obsuwa na rynku i pomyślałem, że lepiej go wywalic skoro już tyle stracił i nie ma zamiaru odbić. Odbił kilka dni później.

Spółka wydaje mi się jednak na tyle "mocna", że postanowiłem odkupić po wyższej cenie.

Przesłanki do zakupu:
C/Wk - 0,73 - wydawała mi sie niska, wybierając spółki do portwela bałem się kupić coś przewartościowanego. Wiem, że ten jeden wskaźnik nie jest wyrocznią, ale też nie oppierałem się tylko na nim.
Rating A-
Free Float - 66%
Brak straty netto lub operacyjnej
Dług/Ebit - 67% - jest to wartość dla mnie niepokojąca, choć zdaje sobie sprawę, ze nie każdy kredyt jest zły.
zwrot z kap. własnego - 0,3%

Ponadto spółka dobrze sobie radzi z działalnością bieżącą media.stockwatch.pl/data/broke...

Analiza techniczna - www.fototube.pl/pix/img10/org/... (by V3nom)
RSI całkiem niedawno wygenerowało zielone światło dla kupna, a jeśli spojrzeć na BOL - kurs wyglądał ładnie (choć więcej potencjału miał gdy za pierwszym razem go kupiłem po 20,50...). Do tcyh dwóch wskaźników jestem najbardziej przywiązany. Również krtótkoterminowa średnia cen przecieła długoterminowa, a obie zostały przecięte przez kurs - to równiez odczytałem jako dobry znak. Wolumen również zachęcał.

Cel: 26,10zł
Sygnał do ucieczki: 17,99

Polimex 4,71
Sektor - budownictwo

Przesłanki do zakupu:
Spółka technicznie ładnie wygląda - mamy odwrócenie trendu spadkowego, kurs idzie na razie jak po sznurku, mozna dopatrzeć się głowy (17.06.2010) z ramionami. Najbliżsyz opór na 4,76, potem wierze (ehh..), że uda się osiągnąc szczyt z 1 kwietnia. www.fototube.pl/obraz,poli.gif...

RSI w porządku, BOl już nie tak pięknie, średnie również nie zachwycają, ale za to w ujeciu rocznym widze trend wzrostowy , z małym szaleństwem rozpoczętym 24 marca br. www.stockwatch.pl/at/polimexms... . W tym miejscu ukłony dla Dapi'ego - za podpowiedzi dotyczące modułu AT.
Wolumen powyżej średniej z ostnich tygodni zdaje się potwierdzać wzrostowy trend.

Rating spółka ma "przeciętny" (BBB-).
C/Wk na poziomie 1,55 - imho jak na wig20 nie jest źle.
65% akcji w wolnuym obrocie, dywidendę spóka płaci, dług do EBITu to niecałe 9%. Strat z działalności nie ma, choć zysk ekonomiczny jest na poziomie 8% - neiesty nei bardzo wiem z czym się go je.
zwrot z kap. własnego - 0,2%.

Cel - 5 zł jest jak najbardziej realne, gdy nie pojawi się lepszy kandydat to poczekam, może uda się 5,3.

MCI 7,00
Sektor: inne finansowe.

Przesłanki do zakupu:
Tu podobnie jak z Gantem, spółke miałem u siebie, ale zbyt nisko ustawiony stop-profit wyrzucił mnie poniżej 7 zł. Spółke barałem pod lupe już wcześniej i wydała mi się na tyle ciekawa, że chętnie do niej wróciłem.

Głównym akcjonariuszem spółki jest jej szef Tomasz Czechowicz. Na zdrowy rozum to biorąc skoro osoba posiadająca dużą ilośc akcji jakiejś spółki ma wpływ na te spółke to chyba bedzie robiła wszystko by zwiększyć ich wartość?

MCI ponadtow wydaje mi się spółką bardzo "rozwojową". Jej działalność to przedewszystkim inwestowanie w rozne projekty, zwiększając ich wartość, spółka również rośnie w siłe.

Ponadto:
mrk napisał(a):
Mci jest bardziej skorelowane z indeksami (szczególnie mwig40) niż lst. Jeżeli zacznie się fala wzrostowa na mwigu chociazby taka jak w marcu to mci będzie rosnąć szybciej. Na uwagę zasługuje też fakt ze prawdopodobnie pozbyliśmy sie glownego hamulcowego, który od dawna dusil kurs przy próbie wzrostów (Arka).

i

www.fototube.pl/pix/img3/org/d...

v3nom napisał(a):

Dla mnie największe znaczenie ma stabilny kanał wzrostowy (1, zielone linie). Kurs porusza się jak po sznurku i na razie nie ma co kombinowac (...).
Aktualnie kurs kończy korektę, wychodząc górą z klina zniżkującego (2, czerwone linie) i tworzy krótkoterminowy trend wzrostowy (3, czarna kreska). Kolejne opory to wspomniane już okolice 7.3 i 7.7 (4).,Martwi trochę kiepski wolumen (5), który jednak wyszedł ponad EMA10 podczas wybicia.

RSI mówi nam, że niedługo trzeba bedzie wysiadać, ale wzrost wolumenu nie ponagla do tego. BOL sugeruje korektę.

C/Wk - 1,28
Rating AAA
Free float 60%
Dług - zaledwie 1%
zwrot z kap. własnego - 0,01% (cieniutko).

Cel: 7,70, ew. w/w 7,3zł.
Sygnał do ucieczki 6,47.

Gdy pokonasz samego siebie nikt nie stanie na drodze do zwycięstwa.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 sierpnia 2010 11:27:43
jakieś zmiany w portfelu? Sprzedałeś mci tak jak założyłeś za 7,7? Patrząc z perspektywy czasu to całkiem niezłe posunięcie teraz jest parę procent niżej

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,110 sek.

sgkvbnid
derydpfu
aehljzbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vimnngmv
iugqnclb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat