PARTNER SERWISU
teqifktn

Woodie-Buggie

MarginCall
PREMIUM
0
Wpisów: 33
Wysłane: 30 lipca 2008 23:37:20
Jesli rozpoczynasz kariere jako trajder to predzej czy pozniej trafisz na pewna dosc znana strone. Powitaja Cie tam szczytne hasla, metaforyczna swieczka na gorze i animowane dolary w ilosci wiecej niz pozadanej. Kto trafil to wie, a kto nie trafil to pewnie trafi na swojej trejderskiej drodze... Adresu nie podaje, bo nie mam zamiaru naganiac.

Nie chce oceniac strony - chce sie podzielic tylko jedna rada. Pozyteczna, zareczam. Jak ja wykorzystasz to zarobisz (zmniejszajac swoje straty na starcie). Jesli jestes na poczatku drogi trejdera, to zanim pograzysz sie z zapalem neofity w dostepne tam materialy zrob jedna rzecz: sciagnij sobie z innych zrodel jak najwiecej materialow dotyczacych CCI. Na cale szczescie uwzieli sie tylko na jeden wskaznik, wiec naprawde pracy nie bedziesz mial duzo. Przeczytaj (koniecznie z innych zrodel!) jak ten wskaznik dziala, kiedy sie sprawdza, a kiedy nie. Przeczytaj czyjego jest naprawde autorstwa, jak zostal opracowany, i jak jest kalkulowany. Z ta wiedza mozesz smialo atakowac ZLR, HFE, a nawet TT :). Ta wiedza pozwoli Ci wykorzystac mocne strony tych setup'ow i uniknac slabych.

MarginCall

P.S. Pamietaj, ze ZLR w choppy day moze Cie zalatwic na amen.
P.S. 2 Swoja droga maja pierwsze miejsce na swiecie w kategorii "Zrobić cyrk ze wskaznika oscylatorowego".
P.S. 3 Dla jasnosci - CCI sam w sobie jest bardzo dobrym wskaznikiem.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 7 września 2008 14:26:42
MarginCall

Dość długi czas zajmowałem się tym CCI i niestety prawdę mówiąc, nie potrafię go stosować inaczej, niż tylko jako "wrzuć w obserwowane". Każde inne zastosowanie, jakiego próbuję, obniża moją skuteczność. Dodam, że zajmuję się tylko akcjami, nie kontraktami. Czy mógłbyś jakoś rozwinąć temat, zapodać kilka linków... bez naganiania - moja prośba. Dzięki.

ps. CCI w ogóle przydaje się do akcji?

MarginCall
PREMIUM
0
Wysłane: 11 września 2008 00:19:18
Witaj,

Nie do konca rozumiem o jakiego typu linki Ci chodzi? Napisz blizej czego szukasz...

Jezeli chodzi o CCI to jest to zdecydowanie jeden z lepszych wskaznikow. Zarowno do akcji, jak i kontraktow. Tak naprawde do kazdego plynnego instrumentu z rozsadnym zakresem zmiennosci. Szczegolnie przydatny w agresywniejszym stylu trejdowania (bardziej krotkoterminowym). Do dluzszych trejdow lepiej bedzie spisywal sie RSI, choc oczywiscie wszystko zalezy od preferencji, ustawien i indywidualnego stylu.

Jezeli szukasz wskaznika podobnego do CCI to z pewnoscia musisz przyjrzec sie %R, czyli Larry Williams' Percent Range Indicator. Sposob kalkulacji jest zupelnie inny niz CCI, ale sygnaly sa zaskakujaco zblizone.

MarginCall

Snake
0
Wysłane: 11 września 2008 00:58:44
Dzięki za odpowiedź.

Byłem na Twojej stronie (świetna! niektóre teksty - szczególnie te po angielsku - jeszcze trochę mnie przerastają) i zauważyłem tam m.in. fajne - choć nieco "skrócone" - opisy działania niektórych wskaźników. Ponieważ od dłuższego czasu zajmuję się tematyką budowania systemów, chciałem właśnie od Ciebie "linków" (jakichkolwiek informacji, ale trochę bardziej szczegółowych) o CCI. Wydaje mi się, że nie do końca potrafię wykorzystać ten ciekawy wskaźnik. Jak już wspomniałem, u mnie jest to tylko jeden z sygnałów wstępnych (wyprzedzających), a to za mało.

Dlatego dużo mi daje Twoja sugestia o łączeniu go np. z RSI. Przemyślę to, popróbuję, może coś gdzieś doczytam.

Dygresja: % Williamsa stosuję wspólnie z STS ze względu na "odwrotną" budowę:
%R = (max-C) / (max-min)
STS = (C-min) / (max-min)
Fajnie się uzupełniają.

pozdrawiam

Snake
0
Wysłane: 12 września 2008 00:43:00
ps. odnośnie tego, co powyżej - tak jak pisałeś, %R zamiast CCI i wtedy w takim "własnym stochasticu" trend/cena, to odpowiednio użyty STS (kierunek ruchu) do %R; gdy piszesz o RSI w połączeniu z CCI, to chyba to będzie działać podobnie, tylko w szerszym zakresie (bo stochastyczne są za szybkie)...

... nie przejmuj się; tylko głośno myślę...

MarginCall
PREMIUM
0
Wysłane: 12 września 2008 10:38:56
Snake napisał(a):
ps. odnośnie tego, co powyżej - tak jak pisałeś, %R zamiast CCI i wtedy w takim "własnym stochasticu" trend/cena, to odpowiednio użyty STS (kierunek ruchu) do %R; gdy piszesz o RSI w połączeniu z CCI, to chyba to będzie działać podobnie, tylko w szerszym zakresie (bo stochastyczne są za szybkie)...

... nie przejmuj się; tylko głośno myślę...

Poczekaj. Zle mnie zrozumiales. Moja mysl byla taka: RSI lepszy do dluzszego horyzontu, zas CCI bardziej krotkoterminowo. Nie chcialem ich laczyc, chociaz faktycznie mozna pokombinowac by przy pomocy RSI oznaczac generalne okienka wejscia, a za pomoca CCI wyznaczac precyzyjne punkty w okienku.

Koniec koncow i tak zycie pokaze, ze to nie dziala, ale praca nad takim systemem bedzie z pewnoscia ciekawie zmarnowanym czasem.

Pamietaj o prostocie. To podstawa. Jezeli korzystasz z kilku wskaznikow pamietaj o powiedzieniu:
"Daj czlowiekowi jeden zegarek to zawsze bedzie wiedzial ktora jest godzina. Daj mu trzy rozne zegarki by nigdy nie byl pewny jaka jest precyzyjnie godzina."

MarginCall

MarginCall
PREMIUM
0
Wysłane: 13 września 2008 20:59:09
Natomiast jak chcesz sie milo zaskoczyc skutecznoscia to ustaw dlugosc RSI na na 2, tak na dwa, wiem co pisze i przypatrz sie sytuacjom kiedy wskaznik spada ponizej wartosci 2...

Pozdrawiam,
MarginCall

Snake
0
Wysłane: 14 września 2008 10:44:32
Tak naprawdę to w ogóle nie lubię łączyć żadnych wskaźników. Łączę STS z %R, bo... to po prostu działa.
Skupiam się raczej na różnych skalach czasowych (coś jak u Eldera, jednak o wiele bardziej prymitywnie - z punktu widzenia filozofii raczej, nie techniki).

W sprawie RSI: ja akurat obliczam je po swojemu, według wzoru rekurencyjnego, tak więc okresy liczę trochę inaczej, ale wiem, o czym mówisz. Efekt ten można też uzyskać dzięki transformacie Fishera. W ogóle używanie dwóch różnych okresów RSI daje dobre efekty - po warunkiem, że się wie jak.

Zagadnąłem o to CCI, bo po prostu nie czuję wskaźnika, a czuję za to, że pewnie można go jakoś fajnie wykorzystać. W przeciwieństwie do wielu, wielu innych, które uważam za "sztukę dla sztuki" i akademickie wymysły.

Masz rację, co do ilości wskaźników. Uważam, że trzy to maksimum (osobiście stosuję cztery, ale jak wspomniałem STS i %R traktuję "wspólnie"). Za to kwestia, którą zasygnalizowałeś, czyli badanie różnych okresów (albo interwałów) - tutaj, według mnie: im więcej, tym lepiej.

Dzięki. Nie zawracam więcej głowy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,235 sek.

zisgvepb
jwntwqpx
obyibehf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
urwxrlhq
anwcdbyj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat