PARTNER SERWISU
lknawfpj

Przepływy pieniężne VS Free cash flow ?

manoa
0
Wpisów: 24
Wysłane: 19 czerwca 2020 15:32:05
Witam,
Mam pytanie odnośnie poprawnego rozumienia wartości free cash flow. Korzystam z biznes radaru i tam wykonuje analizy fundamentalne i zastanawia mnie o co chodzi z parametrem na ostatnim miejscu w tabeli mianowicie Free Cash Flow, jak należy go odczytywać i jak on jest liczony a dokładniej jak wartości tam przedstawienie odczytywać jako pozytywne czy negatywne bo opisy FCF z internetu jakoś mi tutaj nie pasują.

Jak jest możliwe że przepływy są ujemne a cashflow dodatni ?
lata : 2015, 2018

lub odwrotnie
bardzo duze przeplywy a maly cash flow np rok 2017

Dzieki za pomoc

kliknij, aby powiększyć

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 czerwca 2020 17:11:19
To pytanie raczej powinieneś zadać twórcom tamtego serwisu... Nie wiem co oni tam liczą, ale:
1. Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej to gotówka wygenerowana na podstawowym biznesie.
2. Przepływy inwestycyjne to wydatki na inwestycje lub gdy są dodatnie to spłaty z inwestycji. Wydatki to mogą być zakupy środków trwałych, przejęcia, albo.... kupno jednostek uczestnicwa.
3. Przepływy finansowe to wszelkiego rodzaju ruch na akcjach własnych (emisja/skup), ruch na kredytach i leasingach (zaciągnięcie/spłata) i dywidendy.
Przepływy finansowe to nic innego jak suma trzech powyższych.
Za to free cash flow to trochę coś innego - ma reprezentować gotówkę jaką zostaje dla interesariuszy spółki, czyli dawców kapitału, a więc akcjonariuszy i kredytodawców.
W najprostszej formie będą to przepływy operacyjne pomniejszone o capex i tak chyba robi to wspomniany serwis.
Niestety od 2019 r. tak prosto już nie będzie, bo najem długoterminowy jest prezentowany jako leasing. Czyli np. spółka która wynajmuje miejsce w galerii handlowej nie będzie pokazywać kosztów najmu w przepływach operacyjnych, tylko spłaty rat leasingowych w kosztach finansowych. Z tego powodu żeby poprawnie policzyć FCF trzeba pomniejszyć od 2019 r. jeszcze wynik o wspomniane leasingi.

manoa
0
Wpisów: 24
Wysłane: 20 czerwca 2020 13:14:58
Dzięki za podpowiedź będę musiał się tym bardziej pobawić bo do pozycji : Przepływy pieniężne razem to wszystko mi się zgadza ale jak patrze na FCF to właśnie za cholere nie mam pomysłu jak oni to liczą i skąd te kwoty się tam biorą :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 czerwca 2020 19:05:23
No przecież Ci napisałem....
FCF = Przepływy pieniężne z dzialalności operacyjnej - CAPEX. Sprawdzałem czy faktycznie tak jest na danych za 2015 r. i to się zgadza
115142-79456=35686

Niestety takie obliczenie zgadza się także dla roku 2019, a tutaj zgadzać się nie powinno:
504000-248000=256000
To już nie jest FCF, ale najwyraźniej włodarze tamtego portalu nie wiedzą co pokazują. Tak łatwo liczyć po wprowadzeniu MSSF16 się nie da

housik
0
Wpisów: 9
Wysłane: 8 stycznia 2021 08:12:00
Wygląda na to, że Biznes Radar dodał już leasingi i tak jak AntyTeresa pisze Free Cashflow to przepływy operacyjne - CAPEX - leasing.

Tylko nie bardzo rozumiem sens stosowania CashFlow skoro w przepływach finansowych mamy jeszcze informację o odsetkach od leasingu czy kredytów czy ich spłaty. A żeby to sprawdzić muszę sięgnąć już do raportu. Bardziej w końcu mnie interesuje poziom czystej gotówki generowanej przez spółkę.

www.biznesradar.pl/raporty-fin...

kliknij, aby powiększyć

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 stycznia 2021 06:28:42
Cytat:
Tylko nie bardzo rozumiem sens stosowania CashFlow skoro w przepływach finansowych mamy jeszcze informację o odsetkach od leasingu czy kredytów czy ich spłaty. A żeby to sprawdzić muszę sięgnąć już do raportu. Bardziej w końcu mnie interesuje poziom czystej gotówki generowanej przez spółkę.

Sens stosowania FreeCashFlow, czy CashFlow?

Jeśli chodzi o FCF to sprawa jest jasna - to jest właśnie nadwyżka gotówki generowana przez spółkę, którą dzielą się interesariusze - akcjonariusze i wierzyciele finansowi. Spłata kredytu czy odsetki do obsługa jednego rodzaju interesariuszy. Emisja, skup akcji czy dywidenda to obsługa drugiego typu. Jak to się podzieli to już mniej ważne do oceny samej zdolności do generowania keszu.

Jeśli mówimy o CashFlow jako suma wsztstkich przepływów to także nie rozumiem, bo to nic nie mówi :) Ale to jest jak rozumiem coś co właśnie Ciebie interesuje. Nie rozumiem, bo spółka teoretycznie może nie generować żadnej gotówki netto - całość FCF wypłaci w dywidendzie i odsetkach na obsługę długu, a to jak najbardziej pożądany efekt :) Ale pewnie jakaś nieprecyzyjność się wkradła :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,226 sek.

pxfghopr
myfbkbwp
hfrucgvt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
imivlfpr
eymkiaez
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat