PARTNER SERWISU
gbhzlupv

Poczatki ;)

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 18 września 2009 09:59:49
Witam.
Jako, ze niedawno postanowilem zrobic sobie statystyke mojego rachunku maklerskiego, zeby wiedziec na czym stoje, podziele sie z tym co przez ostatnie 3 miesiace dzialo sie na moim rachunku (3 miesiace, bo niestety historia transakcji mojego rachunku tylko tyle obejmuje, teraz juz jednak bede na biezaco prowadzil zestawienie transakcji). Jak sie okazalo, bardzo dobrze, ze to zrobilem bo pokazalo mi to duzo moich bledow, ktorych bede sie staral unikac w przyszlosci. Moim utrapieniem jest przedewszystkim cierpliwosc i trudnosc do opanowania emocji (zadna nowosc chyba blackeye ). Moim celem jest niedopuszczenie do powaznych strat, i oczywiscie osiagniecie zysku. Staz - od marca biezacego roku ( dziecko hossy king ).
przeczytalem juz kilka ksiazek, zamierzam poglebiac jeszcze bardziej swoja wiedze gdyz z biegiem czasu gieldowe tematy sa jeszcze bardziej wciagajace i interesujace. stanowi to dla mnie idealna odskocznie od studiow na politechnice thumbright
Oto zestawienie na dzien dzisiejszy (- znaczy transakcja zakonczona, + ze mam aktualnie te akcje)

kliknij, aby powiększyć

Tutaj krotkie podsumowanie:

kliknij, aby powiększyć

widac, że nie wyszlo mi to tak zle. oczywiscie biore pod uwage to, ze okres w ktorym zaczalem sie interesowac gielda jest sprzyjajacy, wiec nie wiem jak bedzie dalej blackeye no ale zobaczymy.

niedawno tez zaczalem sie interesowac futures, chodz narazie boli d'oh!

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

na biezaco postaram sie pisac czym sie kieruje w wybieraniu spolek i opisywac dalsze zmagania.king
wszelkie uwagi i komentarze mile widziane blackeye
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
Edytowany: 18 września 2009 10:01

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 18 września 2009 10:48:11
masz dobry profil zyskow i strat, tj relatywnie duze zyskowne transakcje wzgledem strat - jesli to wynika z celowego ciecia strat to tym lepiej
masz tez co najmniej 3 bardzo udane transakcje

teraz nie pozostaje nic, tylko utrzymac te wyniki ;)

bldn
0
Wysłane: 18 września 2009 11:03:26
staram sie ciac straty - czasami ciezko wyczuc moment kiedy nalezy to zrobic a kiedy nie. ogolnie niedopuszczenie do straty jest najwazniejszym moim celem. trace zazwyczaj wtedy kiedy nabieram pewnosci siebie i chce szybko zarobic. widac to dokladnie na zestawieniu transakcji. te ktory trzymalem dluzej, zarabialy na siebie. po serii zyskow nabralem pewnosci siebie, chciwosc sie odezwala i dalej widac co sie dzieje. ale probuje nad tym zapanowac, moze kiedys sie uda king

Betikes
0
Wpisów: 21
Wysłane: 18 września 2009 11:07:18
bldn napisał(a):
na biezaco postaram sie pisac czym sie kieruje w wybieraniu spolek

Czekam z niecierpliwością na ten element Angel

A wyniki na spółkach rzeczywiście miłe dla oka (i kieszeni).
Życzę powodzenia w dalszych bojach na rynku salute

PS. przydałaby się jeszcze informacja o tym, jak długo daną spółkę trzymałeś
Edytowany: 18 września 2009 11:08

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 18 września 2009 20:13:23
bldn napisał(a):
staram sie ciac straty - czasami ciezko wyczuc moment kiedy nalezy to zrobic a kiedy nie. ogolnie niedopuszczenie do straty jest najwazniejszym moim celem.

gratuluje - umiejetnosc ciecia strat to jedna z najwazniejszych umiejetnosci - a ochrony kapitalu - najwazniejsza

a propos wyczucia - cala sztuka, zeby to zaplanowac przed transakcja. czasem naprawde ciezko wziac na wstrzymanie, gdy wykres/analiza wyglada jak dobre pieniadze, ale trzeba

bldn
0
Wysłane: 19 września 2009 21:45:12
no to bylo tak: blackeye
Zaczynalem, z kwota 3000 zl i obiecalem sobie, ze bede sie bawil tylko i wylacznie spolkami z wig20. sposob wybierania spolek, co i kiedy kupic byl mysle taki sam jak u wiekszosci - jakies tam podstawy analizy technicznej, bez zadnej wiedzy o gpw i spolkach. wraz z uplywem czasu zaczalem interesowac sie dzialaniem firm, a potem cala ekonomia i dzis dalej poglebiam ta wiedze z duza przyjemnoscia i determinacja. serie strat uczyly mnie opanowania i cierpliwosci, kilka zyskownych transakcji zmienilo mnie spowrotem w pewna siebie i chciwa osobe ;) do dzis walcze z emocjami i idzie mi to co prawda wolno, ale coraz lepiej z czego jestem bardzo zadowolony hello1

po zmieszczonych zdjeciach pewnie nie trudno zauwazyc, ze wiekszosc spolek ktore mialem w portfelu byly to spolki z duzymi problemami i niskim c/wk. taki troszke prymitywny wybor king jako, ze fundamenty firm interesuja mnie coraz bardziej szukalem dobregop zrodla wiedzy na ten temat i raczej lepiej trafic nie moglem :) niektore spolki okazaly sie calkiem slusznym wyborem np asbis, ktory calkiem dobrze wychodzi na prosta Think

ciag dalszy nastapi blackeye

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 19 września 2009 22:00:27
Nie rozumiem dlaczego tykasz kontraktów? Może spróbuj od razu na forexie a dowiesz się gdzie Twoje miejsce.

bldn
0
Wysłane: 19 września 2009 22:02:23
a co złego jest w kontraktach ?
za rady sprobuj od razu na forexie szczerze dziekuje. znam swoje emocje i jezeli bede wiedzial, ze moge sprobowac to napewno sprobuje. nie sztuka stracic pieniadze.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 19 września 2009 22:16:26
W kontraktach niczego złego oczywiście nie ma! Ale z tego co piszesz wynika, że Twoja wiedza nie pozwala na zarabianie na kontraktach! Aby być dobrym na kontraktach trzeba być dobrym najpierw na akcjach (tych najbardziej płynnych) potem na kontraktach na te najbardziej płynne papiery, następnie na kontraktach na indeksy no i dopiero teraz możesz spróbować swoich sił na forex!

bldn
0
Wysłane: 19 września 2009 22:21:08
masz racje, moja wiedza jest bardzo mala. na szczesci nie zabrania mi to analizowac sytuacji w jakiej znajduja sie surowce waluty i indeksy ;). a to, ze sie myle, no coz. nie myli sie ten kto nic nie robi Think

swoja droga ciekawy byl by temat taki, omawiajacy wzjemne korelacje surowcow indeksow oraz walut. w koncu wszystko to sie sklada na poprawna gre na kontraktach. blackeye

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,158 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat