PARTNER SERWISU
lljbqwvv
1 2

Ranking Inwestorów SW 2011 - ANKIETA

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 15 grudnia 2010 13:16:49
Mila, przedstawiłem swoją wizję. Nie sądzę, żebyś musiał przytaczać więcej przykładów i argumentów. Nie obraź się, ale dla mnie ta dyskusja jest mocno bezcelowa Angel

Sądzę po prostu, że zbytnio chcesz to skomplikować. Giełda jest pełna zdarzeń losowych i nie rozumiem po co się przed tym zabezpieczać. Z tego co zrozumiałem chcesz mieć zarządzanie tam kapitałem. Może po prostu usiądź do komputera i napisz invest24? A arkusz kalkulacyjny Froga pójdzie do kosza Angel

Albo jeszcze lepiej, po co w ogóle punkty? Dać na start 10k i zrobić jeden ranking w grudniu. Ale znowu pojawia się pytanie: A co jeśli przez cały rok była bessa i wszyscy dotychczasowi zawodnicy są na stratach? A w grudniu przyjdzie jakiś leszcz i obstawi OILa za wszystko, wygrywając konkurs? To też prawdopodobne, takie jest życie...

Z mojej strony EOT, bo nie mam aż tyle czasu Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 15 grudnia 2010 13:17

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 15 grudnia 2010 14:23:20
v3nom napisał(a):
Mila, przedstawiłem swoją wizję. Nie sądzę, żebyś musiał przytaczać więcej przykładów i argumentów. Nie obraź się, ale dla mnie ta dyskusja jest mocno bezcelowa

Sądzę po prostu, że zbytnio chcesz to skomplikować. Giełda jest pełna zdarzeń losowych i nie rozumiem po co się przed tym zabezpieczać. Z tego co zrozumiałem chcesz mieć zarządzanie tam kapitałem. Może po prostu usiądź do komputera i napisz invest24? A arkusz kalkulacyjny Froga pójdzie do kosza

czytając Twoją odpowiedź też dochodzę do wniosku, że dalsza nasza wspólna dyskusja jest bezcelowa:-) albo nie czytałeś co pisałem, albo niewiele z tego zrozumiałeś. Przynaję, trochę się rozpisałem i może ciężko to przeczytać od deski do deski.
V3nom, bez urazy, ale znów nie przytaczasz żadnych argumentów i do tego nadal starasz się wmówić mi że chcę coś skomplikować podczas gdy metoda bez ujemnych punktów upraszcza sprawę (i zapewne zdajesz sobie z tego sprawę - przynajmniej mam taką nadzieję).

Konkurs ma służyć ocenie umiejętności uczestników, a nie ocenie czynników losowych jakie mogą zaistnieć. Jeśli twierdzisz że większa ilości czynników losowych ma pozytywny wpływ to może zaczniemy rzucać kostkami do gry i na tej podstwie będziemy ustalać punktację ? :-)
W sumie to też jest jakaś metoda ? prawda ? :-)

Nie rozumiem po co wplatasz w to arkusz Froga - przecież Frog założył tę ankietę chyba nie po to aby sobie ot tak wisiała - ale raczej po to ponieważ chciał poznać nasze opinie na temat rankingu. I tak naprawdę to Frog zdecyduje (a nie my) jak będzie wyglądał ranking w przyszłym roku - nieżależnie od wyników tej ankiety, niezależnie jaka opcja wygra. Bo to jest jego konkurs i ma prawo zrobić z nim co zechce:)

Reasumując: v3nom, zgadzam się z Tobą w jednej kwestii - dalsza nasza dyskusja nie ma sensu, tym bardziej że w kolejnych Twoich odpowiedziach merytoryka ustępuje miejsca coraz większej uszczypliwości.

Dobrze, że już mnie nie mylisz z kobietą, jak to miało miejsce w niedalekiej przeszlości joker

no coż,
pozdrawiamking

P.S. I mam nadzieję że bez urazy ?

Edytowany: 15 grudnia 2010 14:42

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 15 grudnia 2010 16:52:05
Cytat:
czytając Twoją odpowiedź też dochodzę do wniosku, że dalsza nasza wspólna dyskusja jest bezcelowa:-)

O widzisz, dochodzimy do podobnych wniosków, a nie musisz czytać elaboratów Angel

Narzekasz na brak argumentów, ale je przedstawiłem w pierwszym poście. Chodzi o to, że obstawiając wg Twojej strategi nic nie ryzykujesz, najwyżej wyjdziesz na zero. A z punktami ujemnymi możesz być pod kreską i zostać wyprzedzonym przez nowych graczy (tak jak na giełdzie). To odzwierciedla rzeczywistą sytuację. Mniej opłaca się "jechać po bandzie" i obstawiać największe balony, bo można stracić.

W przypadku jeśli przewiduję bessę, nie biorę udziału w konkursie. Proste. W Twoim systemie trzeba obstawiać zawsze, bo to jest optymalna strategia.

Cytat:
Konkurs ma służyć ocenie umiejętności uczestników, a nie ocenie czynników losowych jakie mogą zaistnieć.

To zawsze będzie przybliżenie. Część będzie strzelała jak w kasynie, ot dla zabawy. W jaki sposób to odzwierciadla cokolwiek innego niż czynnik losowy?

Równie dobrze możesz regularnie znajdować się poza pierwsza 20 i nie dostawać żadnych punktów, zarabiając realnie pieniądze. W rankingu będziesz figurował razem z osobami, które poniosły straty, albo o zgrozo będziesz za nimi... (w przypadku, jak komuś dobrze szło przez cały rok, ale wyczyścił konto w grudniu).

Cytat:
Dobrze, że już mnie nie mylisz z kobietą, jak to miało miejsce w niedalekiej przeszlości

Jesteś trzecią osobą, która mi to ostatnio wypomniała. Wybacz Panie "Miła" (bo tak można przeczytać Twój nick, zakładając brak polskich znaków), ale ludzki umysł działa na zasadzie uproszczeń i pewnych filtrów. Tak jestem człowiekiem Angel

Czy jest jeszcze na forum ktoś kto chce mi to wypomnieć? Proszę uczynić to tu i teraz, pókim dobry, albo zamilknąć na wieki! blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 15 grudnia 2010 16:52

mila
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 18:56:41
v3nom napisał(a):
To zawsze będzie przybliżenie. Część będzie strzelała jak w kasynie, ot dla zabawy. W jaki sposób to odzwierciadla cokolwiek innego niż czynnik losowy?

że tak się zapytam co ma piernik do wiatraka? czy Ty aby na pewno mnie czytasz?:)
to na jakiej podstawie gracz podejmuje decyzje inwestycyjne to jego sprawa. Natomiast sam konkurs nie może dodatkowo generować czynników losowych bo wtedy zacznie to przypominać dział horoskopów a nie grę giełdową. Nie chcę się powtarzać - jeśli nie udało Ci się zrozumieć to spróbuj przeczytać jeszcze raz to co pisałem już wczesniej. thumbright

v3nom napisał(a):
Równie dobrze możesz regularnie znajdować się poza pierwsza 20 i nie dostawać żadnych punktów, zarabiając realnie pieniądze. W rankingu będziesz figurował razem z osobami, które poniosły straty, albo o zgrozo będziesz za nimi... (w przypadku, jak komuś dobrze szło przez cały rok, ale wyczyścił konto w grudniu).

v3nom, normalnie ręce opadają:-) właśnie o to chodzi aby nie punktować wszystkich uczestników bo wtedy uodparniamy konkurs na zmiany frekwencji oraz dajemy większe szanse nowym graczom. oj v3nom v3nom :):) jak do Ciebie dotrzeć bracie ? :-)

v3nom napisał(a):
Jesteś trzecią osobą, która mi to ostatnio wypomniała. Wybacz Panie "Miła" (bo tak można przeczytać Twój nick, zakładając brak polskich znaków), ale ludzki umysł działa na zasadzie uproszczeń i pewnych filtrów. Tak jestem człowiekiem

hmm,,, zawsze myślałem, że nie można załozyc kilku takich samych nicków na forum - cóż, widać człowiek uczy się całe życie ;-)
king

pozdrawiam Dancing
Edytowany: 15 grudnia 2010 19:16

mila
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 19:46:31
v3nom - tak sobie myślę, że jest jakiś pożytek z tej naszej dyskusji - przynajmniej Frog nie będzie musiał podbijać wątku santa

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,181 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
omgfufot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat