PARTNER SERWISU
rdhqlzeq

Wskaźniki wykorzystujące wartość EV

enchate
0
Wpisów: 48
Wysłane: 8 marca 2011 22:02:05
Witam, do pracy dyplomowej wyliczam wskaźniki zawierające w sobie wartość EV. Postanowiłem, że to co mi wyjdzie sprawdzę z wynikami na stockwatchu. I niestety jedne od drugich się różnią (a zakładam, że niestety moje). Także chciałem spytać gdzie konkretnie jest błąd, czy też może od zupełnie złej strony się za to zabieram, ze wskaźnikami jak C/wk czy c/zo wiadomo nie było problemów.

Do wyliczania EV korzystałem ze skonsolidowanych raportów, a gdy nie wychodziły jak te ze stockwatcha to próbowałem też mieszać je z okresowymi (także z niepowodzeniem).

EV wyliczam poprzez: ( CENA AKCJI * LICZBA AKCJI + ZOB + KAPITAŁ MNIEJSZOŚCI - ŚRODKI PIENIĘŻNE) / do wyboru EBIT, EBITDA czy P .

I tu konkretnie pytanie jak to wyliczyć by w końcu mi wychodziło, bo nie wypada mi w pracy wypisywać błędów.

Pozdrawiam

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 marca 2011 16:25:07
ZOB = Dług odsetkowy, czyli kredyty, pożyczki obligacje i podobne. Bez zobowiązań handlowych.
Podaj konkretną spółkę, bo możesz mieć rozbieżność w danych źródłowych. Bilansowe są na dzień, ale wynikowe za okres i tutaj zebrać 4 kwartały nie zawsze jest proste.

enchate
0
Wysłane: 9 marca 2011 23:57:02
Generalnie akurat na podstawie boryszewa nie zgadzały się wyniki. Próbowałem zarówno jedne dane ze skonsolidowanego 12m brać, a wynikowe z ostatnich kwartałów. Ale może wina leży tu w fakcie, że zob rozumiałem jako zobowiązania krótkoterminowe, długoterminowe oraz zobowiązania na przyszłe nal.

Czyli generalnie jeśli dobrze rozumiem to z pozycji zobowiązań muszę wyodrębnić do wyliczenia długoterminowe pożyczki i kredyty, dlugoterm. zob finansowe- z pap wart.
Tylko nasuwa mi się pytanie czy czasami w tych pozycjach nie mogą zawierać się wartości zobowiązań hadlowych w postaci odroczonych płatności, czy też w formie kredytów na finansowanie handlowych zobowiązań bieżących.

Dodatkowo zastanawiam się czy na potrzeby pracy dyplomowej mogę trochę uprościć i do liczenia wziąć pozycje całych zobowiązań, czy też jest to bardzo niepoprawne i lepiej do każdego wyliczenia wyszukać odpowiednich wartości (tylko jak sobie pomyśle, że dodatkowo znowu musze przewertować 100 sprawozdań różnych spółek to od razu słabo).

Edit: chyba po części znalazłem już odpowiedź w innym temacie.

WatchDog napisał(a):
Dokładne pasywa: kredyty, pożyczki, wyemitowane obligacje, leasing finansowy. Dyskusyjne jak ująć leasing operacyjny, ale jeśli nie przekracza granicy istotności, można pominąć.

Jako zob czyli dług odsetkowy
Edytowany: 10 marca 2011 00:09

enchate
0
Wysłane: 13 marca 2011 20:26:18
Nikt mniej wiecej nie wie czy nie mozna uznac wartosci po prostu jako suma zobowiazan?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 marca 2011 20:21:19
Można zrobić jak uważasz, pod warunkiem, że to opiszesz oraz że w jednakowy sposób wyliczysz benchmark. Akurat świat finansowy uparł się nie brać kredytu kupieckiego do długu netto i nie bierze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,123 sek.

arfzzqji
lyupkssk
tjbyqghu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
amdkuakv
xvuizgod
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat