Generalnie akurat na podstawie boryszewa nie zgadzały się wyniki. Próbowałem zarówno jedne dane ze skonsolidowanego 12m brać, a wynikowe z ostatnich kwartałów. Ale może wina leży tu w fakcie, że zob rozumiałem jako zobowiązania krótkoterminowe, długoterminowe oraz zobowiązania na przyszłe nal.
Czyli generalnie jeśli dobrze rozumiem to z pozycji zobowiązań muszę wyodrębnić do wyliczenia długoterminowe pożyczki i kredyty, dlugoterm. zob finansowe- z pap wart.
Tylko nasuwa mi się pytanie czy czasami w tych pozycjach nie mogą zawierać się wartości zobowiązań hadlowych w postaci odroczonych płatności, czy też w formie kredytów na finansowanie handlowych zobowiązań bieżących.
Dodatkowo zastanawiam się czy na potrzeby pracy dyplomowej mogę trochę uprościć i do liczenia wziąć pozycje całych zobowiązań, czy też jest to bardzo niepoprawne i lepiej do każdego wyliczenia wyszukać odpowiednich wartości (tylko jak sobie pomyśle, że dodatkowo znowu musze przewertować 100 sprawozdań różnych spółek to od razu słabo).
Edit: chyba po części znalazłem już odpowiedź w innym temacie.
WatchDog napisał(a):Dokładne pasywa: kredyty, pożyczki, wyemitowane obligacje, leasing finansowy. Dyskusyjne jak ująć leasing operacyjny, ale jeśli nie przekracza granicy istotności, można pominąć.
Jako zob czyli dług odsetkowy