od pewnego czasu dręczy mnie problem techniczny..
Wszyscy pewnie wiedzą czym jest
Warset, podstawa działania naszej giełdy. Prawie wszyscy również znają w zarysie jego działanie. To ja mam pytanie do maklerów, bo nie daje mi to spokoju.
Godzinę przed otwarciem notowań Warset zaczyna przyjmować zlecenia określające TKO. Te nadchodzące zlecenia są również podstawą do kolejności wykonania transkacji (wiadomo że najpierw PCR potem PCRO, potem cena) ale....
załóżmy hipotetycznie że w nocy zostały złożone do 3 rożnych DM takie same zlecenia na zakup papierów z tym samym parametrem transakcji.
Na jakiej zasadzie Warset wtedy kolejkuje domy maklerskie? Czy zlecenia DMów trafiają do Warsetu równo wszystkie o 8:00:01 ? Czy jest jakaś tajna lista sortująca kolejność zleceń ze względu na dom maklerski ?
Sytuacja z NC - do sprzedania jest 1000 akcji po 1 zł, w nocy zostają złożone równocześnie 3 zlecenia na zakup 900 akcji po 1 zł.. kto i dlaczego dostanie to zlecenie pierwszy, kto pozostałe 100 akcji a kto wcale? Druga sprawa czy są priorytety w przesyłaniu informacji w drugą stronę? Jak Warset wysyła do DMów informacje o przyjęciu lub odrzuceniu zlecenia jeśli dostał równocześnie 3 takie same błędne zlecenia z 3 różnych DMów?
poza banałami o podstawach Warsetu nigdzie nie potrafię tego znaleźć....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD