Witam wszystkich czytających.
Pierwsze primo. Nie polecam się na mnie wzorować, bo wątek dotyczy jedynie malutkiej części mojego kapitału, która jest przeznaczona do spekulacji na w20, (a konkretniej na wse wig20 futures based cdf). konto mam w xtb, spread pomiędzy ask i bid wynosi 3 punkty.
Wątek zakładam, bo moje dotychczasowe próby nie trzymają się ładu i składu, a mimo iż jest to niewielka część kapitału to warto by transakcje były zaplanowane i później solidnie ocenione.
Do rzeczy. Jaki jest plan? Plan jest taki żeby nie ścigać się z automatami. Interesują mnie wykresy od świec 1h i więcej. Ponieważ obecne ruchy w dół i w górę są dosyć silne (tylko nigdy nie wiem w którą stronę

) postaram się to wykorzystać otwierając przeciwstawne pozycje. Chcę spróbować czy nie łatwiej mi będzie myśleć kiedy zamknąć pozycję, niż kiedy ją otworzyć.
Wcześniejszych transakcji nie będę opisywał. Stan na dziś jest następujący przy kursie 2403.
Otwarte na S dwie pozycje (lp/kurs otwarcia/różnica)
1. 2283 (-120)
2. 2392 (-11)
Otwarta na L jedna pozycja
1. 2402 (-2)
Razem otwarte (-133)
Dotychczasowe zamknięte (0)
Jak widać obecnie posiadam 2 pozycje S i jedną na L, czyli jestem nastawiony na spadki. Jeżeli tak się rzeczywiście stanie, postaram się jak najniżej zrealizować pozycje na S i uśrednić w dół pozycję na L.
Nie planuje zamykać obecnej pozycji L ze stratą nawet jak będzie armagedon i spadniemy poniżej poprzedniego dna bessy. Jeżeli taki spadek będzie miał miejsce będę dobierał co jakiś czas pozycje na L a realizował zyski na pozycjach na S.
Jeżeli sytuacja mnie zaskoczy i będziemy rosnąć będę otwierał kolejne pozycje na S równoważąc je pozycjami na L.