tylko że dla Obamy to już druga kadencją. pamiętam ciekawą analizę Białka przed ostatnimi wyborami w usiech (ponad 3 lata temu). linki ciekawy fragment :) [...]Z tego co napisałem wynika, że dla koniunktury na Wall Street w perspektywie - powiedzmy - najbliższego roku nie ma znaczenia, kto wygra dzisiejsze wybory. Tu już karty zostały rozdane (problem "fiskalnego urwiska" to osobna kwestia o krótkoterminowym wpływie na rynki). Ma natomiast znaczenie dla koniunktury za mniej więcej 4 lata. Jeśli Obama przegra, to będziemy mieli do czynienia z odpowiednikiem sytuacji z 1992 roku, kiedy to Bush Starszy przegrał walkę o drugą kadencję. To byłaby zapowiedź kolejnej próby stymulacji koniunktury, która rozpoczęłaby się za mniej więcej 2 lata i doprowadziłaby w okresie kolejnych ok. 2 lat do fali hossy na rynku akcji (patrz sytuacja na Wall Street w 1996 roku). Jeśli Obama wygra, to - jak podpowiada historia - przyjmie podczas swej drugiej kadencji podejście "po nas choćby potop", co da w latach 2015-2017 czy też w latach 2016-2018 jakiś kolejny Armagedon a la 2007-2009 czy 2000-2002 (Chinageddon?).
|
|
(Reuters) - Russian aircraft have repeatedly breached Ukraine's airspace in the past 24 hours, a Pentagon spokesman said on Friday, and he called on Moscow to "take immediate steps to de-escalate the situation.
linka ciężko mi z telefonu wkleić. News łatwy do wygooglowania. Nieprecyzyjny z samolotem byłem.
|
|
Trudno uwierzyć że to co głosowali na Ukrainie miało jakikolwiek wpływ na rozwój wydarzeń.
|
|
Samoloty ruskie już latają nad Ukrainą.
|
|
Nie przyznaje się do separatystów, tylko mówi że użyje swoich czołgów które stoją na granicy, jak będą do separatystów strzelać. Samozwańczy są pełną gębą.
|
|
nie ma znaczenia czy gej czy obecny prezydent usa. oni z oficerem KGB w jego grę nie mają szans wygrać.
trzeba sięgnąć po swoje atuty i narzucić swoje warunki. jeśli gospodarczo nie uda się tego zrobić, to się z żadnej strony nie uda. żeby gospodarczo wygrać to każdy musi stracić, żeby putin stracił więcej. na to się nie zgodzą francja i niemcy i tyle w temacie. taka droga prowadzi prosto nad przepaść.
|
|
Trendu długoterminowego na osłabienie tej waluty to nie zatrzyma i w dalszej perspektywie Rubel będzie robić nowe, historyczne szczyty.
Nowe historyczne doły chciałeś napisać chyba.
|
|
myślę że bardziej takie informacje powinniśmy śledzić, niż ruchy jakiś wojsk. jeśli będzie poważny konflikt, to tylko gospodarczy. link Rano otrzymaliśmy informację o podwyżce stóp procentowych z 5,5% do 7% (stopa główna), co miało nieco zbilansować negatywny wpływ weekendowych wydarzeń. Teraz pojawia się informacja o tym, że bank centralny Rosji również interweniował na rynku. Dealerzy moskiewscy szacują, że bank centralny sprzedał na rynku ok. 10 mld USD, co ma stanowić 2% rezerw walutowych i w złocie.
|
|
putin stał się w jednej chwili przez społeczeństwa zachodnie porównywany z hitlerem. machina medialna ruszyła.
obecny rząd już przed interwencją putina miał całkowitą destabilizacje kraju i widmo wojny domowej. teraz zyskał uwagę całego świata i 'status pokrzywdzonego'. mogą sporo na tym zyskać. bez interwencji z zewnątrz ta spraw nie trafiłaby na salony światowe.
moim zdaniem ryzyko wojny w czystym wydaniu gdzie putin jedzie na kijów jest znikome. światem rządzi pieniądz a rosyjscy oligarchowie potrafią dobrze liczyć.
|
|
jednak trochę tąpnęło u nas. tak na moje oko, ale co ja się tam znam, to takie wydarzenia nie będą miały żadnego wpływu na rynek w perspektywie miesiąca. dodatkowo putin sobie ładnego samobója strzelił, a ukraina(mam na myśli obecny rząd) na tym sporo skorzysta jeśli chodzi o kasę i poparcie zachodu.
|
|
koledzy się skarżyli na świadectwa depozytowe z mbanku tu na forum, także radze przeczytać też ten wątek link. nikomu nie życzę, ale na IKE świadectwo depozytowe może być potrzebne prędzej czy później. padła tam jakaś kosmiczna kwota 500pln w przypadku świadectwa dla sądu.
|
|
zerknąłem na zestawienie. nie trzeba się rejestrować, wszystko dobrze się wyświetla z linka.
jak na razie prawie połowa portfela z NC. chyba będziemy bardziej skorelowani z indeksem NC niż z wig20. przy założeniu że czeka nas jeszcze hossa w tym roku, mieszanka może dać ciekawy efekt. małe spółki mogą dać dobrze zarobić. gorzej jak ryzyko jakie niesie ze sobą portfel się zmaterializuje. widać wyraźnie, że jest to portfel konkursowy, gdzie stopa zwrotu jest priorytetem kosztem ochrony kapitału.
nie jestem przekonany czy porównywanie naszego portfela z portfelami analityków ma sens.
|
|
Witam, w tym roku też się przyłącze do zabawy. Proszę o zakup INTEGERPL, w pierwszym możliwym terminie.
Wybór raczej nie jest konkursowy (takimi spółkami się nie wygrywa) i nawet przy dobrych wiatrach spółka nie zrobi bardzo dużej stopy zwrotu. Powinna za to trochę zrównoważyć portfel. Jest to już duża korporacja z mWIG40. Spółkę wybrałem zgodnie z tym jak wybieram spółki do swojego portfela. Kurs oscyluje w okolicach własnego maksimum. Nie lokalnego, ale maksimum od początku notowań. To kryterium zawsze traktuje nie jako techniczne, ale jako fundamentalne. Spółka cały czas się rozwija w swojej działalności, wkracza na nowe rynki, tworzy swoje modele biznesowe unikalne w skali światowej. Od dłuższego czasu czyli od około pół roku kurs się konsoliduje, ruch który po tym nastąpi powinien być dość silny.
|
|
Mam prośbę, żeby chętni do wspólnego działania podali adres mail na pw. a najlepiej żeby wysłali maila na adres obligacje.rod@gmail.com z liczbą obligacji. Założyłem ten adres żeby się łatwiej ze wszystkimi kontaktować. W mailu zwrotnym podam adres prywatnego forum, gdzie będziemy się komunikować. Proszę też o nieujawnianie informacji na temat naszych działań oraz zebranych już liczby osób na forach publicznych.
|
|
SirHoe napisał(a):osobiście uważam, że jedyna realna szansa na odzyskanie czegokolwiek to jak najszybszy wniosek o upadłość. w innym wypadku instytucjonalni wezmą co się da i nic nie zostanie.
sprawami formalnymi się zajmiemy jak się uzbiera odpowiednia liczba chętnych. jeśli sami nie damy rady napisać wniosku, można wysupłać jakąś kwotę na prawnika. wszystko zależy ile obligacji zbierzemy. zapraszam do kontaktu na priv. mogę policzyć obligację dla każdej osoby i jej wkład w kwotę. jak się uzbiera rozsądna liczba obligacji można zacząć działać wspólnie. jak do tej pory zainteresowanych jest 5 osób. w sumie mamy 293 obligacje. zapraszam następnych chętnych do kontaktu. nie ma znaczenia liczba obligacji, ewentualne składkowe będziemy obliczać od liczby obligacji.
|
|
też mi się wydaje że nic nie ściągnie. dlatego moim zdaniem lepiej złożyć wniosek o upadłość i zamknąć temat. tak przy okazji to zarząd i prezes taki wniosek już dawno powinni złożyć jeżeli nie ma opcji kontynuowania działalności.
|
|
myślisz że koło czerwca komornik coś ściągnie jeszcze? to dopiero szkoda kasy na te 5% żeby sprawę założyć.
|
|
osobiście uważam, że jedyna realna szansa na odzyskanie czegokolwiek to jak najszybszy wniosek o upadłość. w innym wypadku instytucjonalni wezmą co się da i nic nie zostanie.
sprawami formalnymi się zajmiemy jak się uzbiera odpowiednia liczba chętnych. jeśli sami nie damy rady napisać wniosku, można wysupłać jakąś kwotę na prawnika. wszystko zależy ile obligacji zbierzemy. zapraszam do kontaktu na priv. mogę policzyć obligację dla każdej osoby i jej wkład w kwotę. jak się uzbiera rozsądna liczba obligacji można zacząć działać wspólnie.
|
|
może trzeba zrobić zrzutkę na wniosek o upadłość. dla jednego drobnego to spory wydatek, ale już jak się 10-20 osób uzbiera to 1000pln na wniosek spokojnie można uzbierać. co sądzicie?
|
|
tylko korekta, na większe spadki nie wskazuje umacniający się dalej złoty. zobaczymy co będzie dalej.
|
|
ale 30zł, za rok czego? za datę ważności świadectwa? dla sądu takie same świadectwo przecież potrzebne... poszukaj jeszcze w regulaminach i cennikach, bo może nie wiedzą jak wypisać i chcą Cię na drzewo spuścić. napisz pisemnie i powołaj się na punkt w cenniku, niech Ci pisemnie odpowiedzą.
|
|
nie ma znaczenia na czym wtopiłem. przejrzyj wątek link. lista jest długa i to jest problem. skala problemów z regulowaniem zobowiązań z tytułu obligacji jest nieadekwatna do korzyści.
|
|
po trochę ponad dwóch latach inwestycji na catalyst moja stopa zwrotu jest gdzieś koło zera. na lokacie bym miał więcej. i tak jestem zadowolony, bo gdyby nie dywersyfikacja mogło być gorzej. generalnie początkującemu nie polecam tego rynku jak chce zarabiać pieniądze. jedyne co tu można zarobić to cenne doświadczenia z zakresu windykacji.
|
|
wzory zgłoszenia wierzyteności były na wątku, do tego robisz kopię wszystkiego (zgłoszenia i dokumentów) i na tej kopii piszesz, że jest to odpis.
|
|
jak masz narosłe odsetki 10zł to tyle dostaniesz w kuponie i powinno to być zgodne z tabelami odsetkowymi. z mojego doświadczenia wynika ze na ike taniej się kupuje z narosłymi odsetkami, bo potem w kuponie dostajesz całość, bez potrącenia podatku. to czasami widać w cenie która lekko dyskontuje podatek, który jest pobierany przy zwykłym kuponie.
jeśli chodzi o liczenie procentów, to uwzględnij że kupon możesz dostać zaraz po zakupie. czyli część odsetkowa wraca zaraz do ciebie.
|
|
czyli grube ryby zbiorą co się da przez komornika, bo mają dojścia i są szybsi, po czym ogłosi się upadłość i nic nie zostanie dla maluczkich. tak z ciekawości ma ktoś już sprawę u komornika?
|
|
bos wprowadził rachunki na rynki zagraniczne. macie jakieś sprawdzone miejsca do danych archiwalnych do amibrokera na nyse, nasdaq, lse, xetra?
te na polski rynek na stronie bos w formacie *.prn w zupełności mi wystarczają.
|
|
Temat:
FABRITY
potrwa aż będą sygnały, że jest szansa na jakikolwiek zysk. jak narazie to tylko kasa potrzebna na inwestycje.
|
|
wszystko fajnie, tylko nie jest napisane co się stało z obligacjami serii A, tych obligatariuszy co objęli serię C. to jest kluczowa sprawa. czy było równe traktowanie obligatariuszy w perspektywie upadłości czy nie.
|
|
w monitorze sądowym i gospodarczym powinni upadłość opublikować, ale nie wiem ile sąd ma na to czasu. termin zgłaszania roszczeń tyka w każdym razie od publikacji, o ile będzie co podzielić.
|
|
skąd wasze przypuszczenia, że za te 2 mln obligacje serii A zostały wykupione/zrolowane? jeśli tak się stało to ewidentny szwindel. jest paragraf na to. ale może być przecież tak, że seria C poszła bez wykupu części z A.
jeszcze ciekawa kwestia czy można anulować tą transakcję zakupu gruntu, jeżeli ta transakcja w sposób oczywisty i zaplanowany wyprowadza resztki majątku do grupy obligatariuszy serii C?
|
|
to pewnie zależy co jest we wniosku napisane
za ustawą o prawie upadłościowym i naprawczym
Art. 36. Jeżeli wniosek o ogłoszenie upadłości złożył dłużnik, sąd z urzędu dokonuje zabezpieczenia majątku dłużnika. Jeżeli z wnioskiem o ogłoszenie upadłości wystąpił wierzyciel lub inny uprawniony zabezpieczenia dokonuje się na jego żądanie. W przed-miocie zabezpieczenia sąd orzeka niezwłocznie.
|
|
za ustawą o prawie upadłościowym i naprawczym. kiedy sąd ogłosi upadłość to chyba nie ma znaczenia, bo majątek i tak zabezpieczony od wniosku. ważne jest pytanie czy ogłosi.
Art. 27. 3. Postanowienie w sprawie ogłoszenia upadłości sąd wydaje w terminie dwóch miesięcy od dnia złożenia wniosku. Zażalenie na postanowienie w sprawie ogłoszenia upadłości sąd drugiej instancji rozpoznaje w terminie miesiąca od dnia przedstawienia mu akt sprawy.
Art. 36. Jeżeli wniosek o ogłoszenie upadłości złożył dłużnik, sąd z urzędu dokonuje zabezpieczenia majątku dłużnika[...]
|
|
najlepiej spróbuj telefonicznie/mailowo się czegoś dowiedzieć. ewentualnie wyślij list ze zwrotką, to zobaczysz czy sekretariat działa.
|
|
Ann napisał(a): [...]Zieloną wyspą dawno nie jesteśmy...pkb coraz niższe, [...]
Salak napisał(a): [...]wedlugo chyba ostatniej prognozy NBP co do naszego PKB(1.1%) to wyglada na to ze bedzie najnizsze od 91 r....[...]
PKB cały czas rośnie, to o czym piszecie to dynamika wzrostu PKB. Recesja to będzie jak PKB zacznie spadać.
|
|
to zrobiłem pierwszy krok. za pomocą googla znalazłem brokerow na nyse ( http://nyse-trade.com/brokers/), wybrałem jednego i kliknąłem create account. pojawiły się formularze do wypełnienia, nie ma tego bardzo dużo. z ciekawszych spraw pytają o nazwisko panieńskie matki, dane zakładu pracy. po wypełnieniu formularzów elektronicznych pojawił się pusty pdf z tymi samymi polami do wypełnienia i prośba o wypełnienie ręczne zeskanowanie i odesłanie na adres mailowy razem z kserem paszportu, dokumentu potwierdzającego adres domowy oraz formularzem W-8BEN. ten ostatni z tego co rzuciłem okiem to pozwoli uniknąć podwójnego opodatkowania w usiech i w polsce. broker był w pełni przygotowany, do tego że aplikacje składają osoby z różnych krajów, bo słowniki i checboxy były ok. jedyne co to poskich znaków mi w nazwisku nie pozwolili wprowadzić. jak się zbiorę żeby przygotować i wysłać dokumenty to napiszę co dalej się działo.
|
|
To ja się podepnę. Zakładał ktoś rachunek maklerski w USA? z czym to się je? przyślą umowę do nas do polski? jak wygląda sprawa podatków? czy potrącają coś z automatu? wyobrażam sobie że u nas podatek bym mógł zapłacić dopiero przelewając kasę do polski, bo inaczej u nas nie mają szans wiedzieć że coś zarabiam.
tamtejsze indeksy cały czas na maksach, a u nas bryndza. nie ma co szukać pośredników myślę że lepiej tam rachunek założyć. mam chęć ro
|
|
Temat:
PHOENIX
ponieważ spółka jest notowana u nas, to myślę że stosuje się tu ustawa o ofercie. nie czytałem dokładnie czy są tam jakieś wyłączenia.
|
|
jak się uprawomocni, to pewnie spółka będzie musiała naprawić udowodnione szkody. nie koniecznie wiąże się to z wycofaniem akcji.
|
|
tak i jeszcze jakieś dokumenty dodatkowe dostanie. nie mniej zaskoczony jetem, że coś powstało. po dwóch ostatnich informacjach przekazanych przez spółkę nastawiam się na sporą dawkę dobrego kabaretu.
|
|
ten raport miesięczny to jakaś kpina jest.
|
|
a w kolejce następni, np rodan
|
|
na walnym taką dziwną uchwałę podjęli
Uchwała nr 3/25.06.2013 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia spółki pod firmą MEW Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie z dnia 25 czerwca 2013 roku w sprawie zmiany Statutu Spółki "§ 1 ZMIANA STATUTU SPÓŁKI Zwyczajne Walne Zgromadzenie zmienia § 4 Statutu Spółki w taki sposób, że usuwa ust. 8, 9 i 10. § 2 POSTANOWIENIE KOŃCOWE Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia."
zajrzałem do statutu, do tego paragrafu 4 i stoi tam
8. Zarząd Spółki jest upoważniony do dokonania, w okresie do dnia 7 listopada 2013 roku, jednego albo kilku kolejnych podwyższeń kapitału zakładowego Spółki o łączną kwotę nie wyższą niż 120 000,00 zł (sto dwadzieścia tysięcy złotych) (kapitał docelowy). Akcje emitowane w ramach kapitału docelowego mogą być obejmowane za wkłady pieniężne oraz niepieniężne. Zezwala się na ubieganie się o dopuszczenie akcji wyemitowanych w ramach kapitału docelowego, o którym mowa w zdaniu poprzednim, oraz praw do tych akcji do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w alternatywnym systemie obrotu oraz na ich dematerializację. 9. Zarząd jest upoważniony do pozbawienia prawa poboru w całości lub części dotyczącego każdego z podwyższeń kapitału zakładowego w granicach kapitału 4 docelowego, o którym mowa w ust. 8 po uzyskaniu zgody Rady Nadzorczej Spółki. 10. Zarząd Spółki w zakresie akcji emitowanych w ramach kapitału docelowego jest upoważniony do: 1) dokonania wszelkich czynności faktycznych i prawnych związanych z dopuszczeniem i wprowadzeniem papierów wartościowych, wyemitowanych w ramach kapitału docelowego, o którym mowa w § 8 ust. 8 do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w alternatywnym systemie obrotu, 2) zawarcia z Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych S.A., w zakresie dotyczącym akcji wyemitowanych w ramach kapitału docelowego umowy depozytowej, o której mowa w art. 5 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. nr 183 poz. 1538 ze zm.).
czyli pozbawiają zarząd możliwości emisji akcji, teraz przerwa na walnym jest do dnia 25 lipca 2013. wie ktoś o co chodzi?
|
|
to jak się bankrut trafi, to można po tych scalaniach do 1 akcji dojść. nie lepiej przerzucać na jakiś wydzielony rynek spółek śmieciowych i niech tam się zarząd martwi żeby scalenie zrobić?
|
|
Temat:
FABRITY
poruszona przez nas sprawa dodruku ma jednak dość szczęśliwy finał. przynajmniej tym razem.
z uchwał ZWZ
[...] Zarząd Spółki jest upoważniony do podwyższania kapitału zakładowego Spółki o kwotę nie większą niż 497.000,00zł [...] Zarząd Spółki jest uprawniony do podwyższania kapitału zakładowego w granicach kapitału docelowego wyłącznie z zachowaniem prawa poboru dla dotychczasowym akcjonariuszy Spółki. [...]
|
|
uważacie, że kurs zamknięcia na 1 sesji powinien być decydujący? nie lepiej zrobić średnią z jakiegoś okresu?
|
|
czyli żaden wybór. jaki jest większego opodatkowania? lepiej wziąć te 2% i wpłacić na IKE. stamtąd zawsze można wyciągnąć po uiszczeniu belki. a tak pieniądze zamrożone i jak się komuś zejdzie za wcześnie to nie będą dziedziczone.
absurdalne te propozycje są. to chyba dlatego, żeby fundusze nie protestowały za bardzo przeciwko braku możliwości kupna obligacji państwowych. wariant 1 wydaje się najrozsądniejszy, tylko jakie obsuwy kapitału będą miały ofe na samych akcjach? rynek catalyst powinien urosnąć, co z obligacjami komunalnymi też nie będą mogli?
|
|
ad1. jest problem ad2. zejście notowań poniżej 2 zł, ze średnią za powiedzmy pół roku ad3. wywalić na jakiś rynek groszowych papierów, i niech się w serwisach nie pokazuje w największych wzrostach czy spadkach. powrót powrotny na parkiet główny obłożyć większymi sankcjami niż zejście z głównego parkietu.
|
|
sama zasada wyboru między zus a ofe jest też śmieszna, na podstawie czego chcą żeby ludzie wybierali? każdy chce mieć jak najwyższą emeryturę. potem z tych samych pieniędzy jeden będzie miał większą emeryturę, a drugi mniejszą. kto się chce bawić we wróżkę?
|
|
czyli 17,52 + 2 tak jka w opcji do ZUS i jeszcze +2 tj. razem 21,52
czyli w opcji zus 19,52, a w opcji zus + ofe = 17,72 + 4 = 21,52
tak?
|
|
Drugi wariant to dobrowolność wyboru czy składki w II filarze przekazywać do OFE czy ZUS. Polacy sami mogliby zdecydować, do którego OFE chcieliby należeć, a brak decyzji nie oznaczałby losowania jak obecnie. W takim przypadku składka w całości trafiałaby na subkonto w ZUS. Ci, którzy pozostaną w OFE, będą mogli zmienić tę decyzję, natomiast przejście do ZUS będzie już nieodwołalne. Jeśli oszczędzający w OFE zdecydowałby się na powrót do ZUS, to zakupione przez jego fundusz emerytalny obligacje byłyby wtedy umarzane, a środki pieniężne - przelane na konto ZUS i zaksięgowane na subkoncie obywatela. Z kolei akcje ZUS miałby przekazać w zarządzanie instytucjom finansowym, prawdopodobnie niektórym PTE i TFI.
może ten ZUS spowrotem temu OFE przekaże w zarządzanie te akcje? :) a tak na marginesie to jak oni to wykonają? każdej osobie w konkretnym OFE przypiszą portfel? tzn 1,23452akcji lpp 12,342134 kghh, itd ???
Trzeci wariant to tak zwana "dobrowolność plus" z dodatkową, dobrowolną składką pracownika kierowaną do OFE. Ubezpieczony będzie mógł przekazać całą składkę do ZUS - czyli 19,52 procent, lub część - 17,52 procent, a wówczas pozostałe 2 procent do OFE. Wtedy ubezpieczony musiałby sam dopłacić równowartość 2 procent składki na konta Otwartych Funduszy.
tego już ni w ząb nie rozumiem. co to znaczy, że ubezpieczony sam dopłaci? dadzą mi te 2% do ręki? nie wierzę :)
|
|
Temat:
FABRITY
czy firma, która próbuje zrobić coś nowego na rynku powinna się tym chwalić na etapie projektu? czy może kiedy ma już pełne magazyny, wszystko dopięte i rusza akcja marketingowa? pomijam całkowicie czy projekt ma szanse na sukces, czy nie.
ciekawe w jakiej formie Wirtualny uraczy nas newsem o dodruku. wszak nawet stary kotlet dobrze podany będzie wyglądał apetycznie.
|
|
kilka pozwów składałem przez e-sąd tam są instrukcje, jak to się powinno robić. we wzorach jest jawnie określone, że odsetki ustawowe od dnia następnego po terminie płatności. jak ktoś ma chęć to może zajrzeć. www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?...
|
|
nie jestem prawnikiem, moje nakazy zapłaty zostały wystawione z innego tytułu niż brak wykupu obligacji.
|
|
pisałem już kilka pozwów na które wystawione zostały nakazy zapłaty i są już prawomocne. odsetki należą się od przekroczonego terminu płatności, a nie daty pozwu. tylko, pisząc pozew odsetki ustawowe od daty płatności do daty pozwu naliczałem zawsze sam i ta kwota wchodzi, do kwoty pozwu. natomiast odsetki od daty pozwu nalicza już komornik (jeżeli to on będzie ściągał należność).
|
|
szybki rzut oka na wykres, i widać że zawsze do tej pory większy ruch na wig20 był odwrotnie skorelowany do eurpln czy usdpln. wydaje się że jest to reguła.
|
|
przy hossie, waluty też powinny tanieć. po eurpln raczej widać, jest odwrotnie. NBP nawet w piątek coś tam sypnął w rynek.
|
|
mam rachunek i w bos i w xtb. bos to jest wyzszy standard obslugi Klienta jak na nasze warunki, za to maja wyzsze prowizje. 90% transakcji wykonuje w xtb ze wzgledu na mniejsza prowizje. sidoma mi w zupelnosci wystarcza. zdarzaja sie pewne wpadki tam, np. dodawanie nowej serii obligacji z opoznieniem. albo prace serwisowe w dniu kiedy gielda nie handluje, ale sa wyplacane kupony i nijak nie mozna sprawdzic czy gant wyplacil czy nie. nie rzutuje to jednak na jakies wymierne straty. z wad xtb to cena swidaectwa depozytowego, z ktorego juz pare razy korzystalem. kosztuje tam 100zł i w dodatku dlugo sie na nie czeka, przesylaja poczta. w bosiu kosztuje 30zł i mozna je odebrac w oddziale, szybciej to sie zalatwia.
dwa rachunki pomagaja mi tez w optymalizacji podatkowej. handlujesz sam ze soba i reazliujesz zysk albo strate na malo plynnych papierach.
generanie jednak to gdzie masz rachunek ma znikomy wplyw na wyniki. w moim wypadku jak robie kilka do kilkunastu transakcji w roku, to czy to jest 0,25% czy 0,39% to nie ma żadnego znaczenia.
|
|
przy 1k inwestycji, to biuro nie ma żadnego znaczenia. wybierz gdzie masz po drodze z roboty, żeby czasu nie tracić.
|
|
wszystkiego się trzeba nauczyć. wyobraź sobie, że wsiadasz do samolotu jako pilot bez wiedzy i doświadczenia na temat pilotażu. zgadnij co by się stało przy starcie?
nie wiem skąd się bierze opinia, że do inwestowania nie trzeba mieć wiedzy i doświadczenia. poczytaj coś o inwestowaniu, a nie spekulacji. polecam inteligentnego inwestora grahama, dobrze sprowadza na ziemię.
małe cele i mały kapitał na początek. będą wyniki to możesz stopniowo zwiększać zaangażowanie. nie będzie wyników, to potraktujesz to jako cenę za lekcje.
|
|
rzeczowa odpowiedź. potwierdzili fakt, że mogą drukować po nominale. trochę przemilczeli, że nie koniecznie te akcje za gotówkę będzie można obejmować. ale kto by się nad takim detalem rozpisywał.
reszta w komentarzu to opinie i przypuszczenia. przy inwestowania radzę opierać się na faktach, a nie na opiniach i przypuszczeniach.
|
|
Temat:
PHOENIX
No to już po wymianie. Dzisiaj pierwsze notowanie PEN. Kurs się jeszcze nie otworzył jak narazie TKO 2.00. Możemy prosić o zmianę nazwy wątku?
|
|
Temat:
MANGATA
kurs na maksimach ever,a spółka raczej zapomniana. jak to w mądrej książce przeczytałem. jak kurs robi nowe szczyty to znaczy, że chce Ci coś powiedzieć.
|
|
to jeszcze jedna z opinii z gowork.pl
Tuptuś - 2013-04-26 08:28:49 odpowiedz | cytuj Pan Prezes Witold Staniszkis na rozmowie kwalifikacyjnej był bardzo miły i przedstawiał firmę w samych superlatywach. Niestety kłamał w żywe oczy, jest oszustem, ani słowem nie wspomniał o braku płynności finansowej. Pierwsza pensja wpłynęła tak jak powinna a potem zaczęły się zaległości - teraz nie mam już 8 pensji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
reszta w podobnym tonie, to tak jakby ktoś chciał się obkupić po niskiej cenie.
|
|
wiem, że to może nic nie znaczyć, ale ktoś postawił zlecenie kupna na 100 sztuk po 70%. jakiś chętny (albo tylko udaje) na ten papier jest. w obecnej sytuacji 70% to nie wydaje mi się specjalnie tanio, jak niedawno było 80%.
|
|
TKO na obligacjach dynamicznie szybuje w górę. od 0.01 przez 1, 3, 5 teraz jest na niebotycznym poziomie 6%. w takim termie do końca dnia może będą jakieś transakcje w okolicach 30%.
|
|
co to jest ten art. 75 PB?
już znalazłem pb to prawo bankowe
Art. 75. 1. W przypadku niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu albo w razie utraty przez kredytobiorcę zdolności kredytowej bank może obniżyć kwotę przyznanego kredytu albo wypowiedzieć umowę kredytu. 2. Termin wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, o ile strony nie określą w umowie dłuższego terminu, wynosi 30 dni, a w razie zagrożenia upadłością kredytobiorcy - 7 dni.
czyli bank uważa, że emitent jest zagrożony upadłością.
|
|
zgodnie z ustawą o obrocie knf najpóźniej na 3 dni przed rozpoczęciem zapisów, może zgłosić żądanie wprowadzenia niezbędnych zmian. u nas zapisy są od 3 czerwca, także knf ma czas do 28 maja. podejrzewam że wykorzystają swój czas do końca.
|
|
WatchDog napisał(a):Nasza rola na rynku jest informacyjna i chętnie pomożemy medialnie, po zapoznaniu się z tym o co walczycie.
ogłasza się wezwanie z zamiarem dematerializacji akcji i wcofania spółki z obrotu za połowę wartości księgowej. spółki z ratingiem AAA i z workiem pieniędzy na koncie. może napisalibyście jakiś artykuł o dotychczasowych wezwaniach, które zakończyły się wycofaniem spółek z giełdy. ja nie mam wiedzy za dużej na ten temat może wy macie. cieakwe byłoby porównanie cen proponowanych w wezwaniach. może jakieś formy oporu przez drobnych były już stosowane? edit: czy zdarzało się że knf przed rozpoczęciem zapisów nakazał podwyższenie ceny? edit2: i co z tą dematerializacją, wystarczy 4/5 na walnym i już?
|
|
Wystaw swoje akcje na sprzedaż za 30 zł. Obecnie w akrkuszu po stronie sprzedaży jest 61889 akcji z tą ceną. Wcześniej było już ponad 70k. Do 5% nie tak dużo brakuje. Wystawienie zlecenia jest najłatwiejszym sposobem policzenia nas.
|
|
Skąd wziąłeś 80% na walnym?
|
|
u mnie działa
|
|
górne widły tam się pojawiły.
|
|
Temat:
PERMEDIA
tylko czy to wezwanie będzie nastawione, żeby skupić akcje i zamknać temat, czy ma jakiś inny cel? jeżeli chcą skupić to cena w okolicy wartości księgowej jest rozsądna. jak główny akcjonariusz ma inne plany, to cenę ciężko przewidzieć.
|
|
Janek Mazur napisał(a):SirHoe napisał(a):gdzie ten system był ostatnio wdrożony? czy widać jakieś zmiany na tych rynkach, jesli tak to interesuja mnie konkretne liczby, a nie ogólniki. Nie dysponuję takimi danymi. nie byli Państwo zainteresowani referencjami przed wdrożeniem systemu?
|
|
gdzie ten system był ostatnio wdrożony? czy widać jakieś zmiany na tych rynkach, jesli tak to interesuja mnie konkretne liczby, a nie ogólniki.
|
|
to zbieramy gotówę i czekamy aż trup wypadnie z szafy, taka jest hipoteza. czas zweryfikuje.
|
|
złoto ostro nurkuje przez ostatnie kilka dni. jakieś pomysły dlaczego? drukowanie kasy, problemy z płynnością to raczej czynniki, które powinhy powodowąć wzrost cen tego surowca. może w gospodarce jest jednak lepiej niż to widać na pierwszy rzut oka, a ogólne prosperity jest na horyzoncie.
|
|
chodzi Ci o zmianę wynikającą z WIBOR 6M? wszystkim obligacjom zmiennym spada oprocentowanie w związku z tym. na ike warto kupić przed wypłatą odsetek, zazwyczaj rentowność na ike jest wtedy dobra.
|
|
też się ostatnio zastanawiałem co kupić na ike. ponieważ msa mam już kilka sztuk, a dbam żeby portfel był mocna zdywersyfikowany to mój wybór padł na MWT1115. zalety do dobry kupon, spółka na gpw, silny akcjonariusz, seria będzie pierwsza do wykupu z tych co są obecnie na catalyst. wady to ciągle spadająca rentowność spółki, ryzyko zmian legislacyjnych w ochronie zdrowie.
|
|
Temat:
PHOENIX
[...]The first monthly report is scheduled to be released on April 15th together with unaudited financial figures for 2012.[...]trochę można poczytać tutaj
|
|
cytat z tego artukułu na stockwatch
Jak czytamy na stronie KNF celem zespołu nie było ulżenie doli inwestorów indywidualnych, lecz poprawa płynności banków, szczególnie zaagażowanych w długoterminowe kredyty hipoteczne
i wszystko jasne. ten system jest chory, ze juz otwartym tekstem pisza takie rzeczy. ceny nieruchomosci spadaja? deweloper niech sam rozwiaze swoj problem, ale problem banku to juz jest sprawa wagi panstwowej. no to droszy emitenci, trzeba bedzie kupony wieksze placic, zeby konkurowac z bankowymi obligacjami.
|
|
jak widać lobby bankowe działa. pewnie się jeszcze okaże że zmiany to w sumie będą tylko potrzebne na rynku międzybankowym...
|
|
Temat:
PHOENIX
rusza wymiana czeskiego phenix na holenderskiego photona Zarząd Spółki Phoenix Energy a.s. publikuje w załączniku treść publicznego wezwania Umowy Zakupu Akcji zgodnie z paragrafem 183a Ustawy Nr 513/1991 Coll., Kodeksu Handlowego, z późniejszymi poprawkami, otrzymanego w dniu 5 kwietnia 2013 r. od spółki Minority Shareholders Photon Energy B.V. zaadresowanego do akcjonariuszy mniejszościowych Phoenix Energy a.s. Dodatkowo Zarząd publikuje łączne stanowisko Zarządu oraz Rady Nadzorczej Phoenix Energy a.s. w odpowiedzi na warunki proponowane w wezwaniu, zgodnie z paragrafem 183a (4) Kodeksu Handlowego. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu - "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect". raport EBI
|
|
|
|
to już się dowiedziałem co się w xtb dzieje, cytuje jakby ktoś miał ten problem co ja.
Sidoma - prace techniczne
W związku z przeprowadzanymi pracami technicznymi w systemie Sidoma dostęp do systemu będzie niemożliwy od godziny 22:00 w dniu 28 marca 2013 roku do godzin popołudniowych w piątek, 29 marca 2013 roku.
Jednocześnie przypominamy, iż dni 29 marca oraz 1 kwietnia 2013 roku są dniami bez sesji giełdowych.
XTB.
|
|
za gnt0313 macie całość nominał+odsetki? w xtb nawet sidoma, się nie łączy. pewnie dzisiaj wolne sobie zrobili.
|
|
zawiadomienie można złożyć na swoim posterunku, policja przekaże to właściwej prokuraturze. dodatkowo w razie konieczności złożenia dodatkowych zeznań, można liczyć że odbędzie się to też na swoim posterunki.
|
|
nadzieje na wykup można mieć, ale trzeba się przygotować na najgorszy scenariusz. najlepszą formą nacisku wydaje mi się złożenie wniosku o upadłość likwidacyjną. szkopuł w tym, że opłata to 1k co w moim wypadku jet całkowicie nieopłacalne (mam dwie sztuki).
zostaje przygotowanie ostatecznego przedsądowego wezwania do zapłaty i wysłanie go jak najszybciej, jeżeli wykupu nie będzie. potem pozew do sądu, nakaz zapłaty, uprawomocnienie i komornik. im szybciej tym lepiej.
droga równoległa to zawiadomienie do prokuratury w związku z wykupem części obligacji. z tej drogi tez skorzystam jak nic nie wpłynie na konto.
|
|
no i co z tym Cyprem ustalili, bo informacja prasowa jakoś mi się wydaje niespójna.
Nowy program zakłada jednak natychmiastową likwidację banku Laiki, której pełne koszty poniosą udziałowcy, posiadacze akcji i właściciele nieubezpieczonych depozytów powyżej 100 tys. euro. Likwidacja Laiki pozwoli rządowi pozyskać 4,2 mld euro.
upadek banku i jego likwidacja, a rząd ma na tym zaoszczędzic?
|
|
maremiks napisał(a):
Ale termin rozliczenia był na 21.03 (przy zakupie 19.03), więc może jednak mogli?
19.03 poszło 38 sztuk na catalyst, chyba że poza rynkiem wzięli. tak czy inaczej powinni do kdpw dac kase w terminie, gdzie by rozdzieli po rowno. a tak poszla kasa i jej juz nie ma. czy uzbieraja pozostala czesc? mi sie wydaje, ze nie, a tylko upchneli to co mieli, tam gdzie chcieli.
|
|
dziękujemy za relację Panie Kamilu. prosze sie nie dziwic ze zwracamy uwage na kaze slowo, po infoamcjach typu 'chyba domknela sie emisja'.
|
|
lepiej napiszcie czy któraś seria obligacji nie jest już czasem wymagalna, po takim raporcie z taką stratą, i czy to nie ciągnie innych. jezeli nie obligi to pewnie jakies kretydy. szkoda czasu zeby sluchac prezesa co powie, zegar tyka.
|
|
ostatnia emisja jako jednya była publiczna, nie? pasuje na koniec łańcuszka.
|
|
za wywiadem przeprowadzonym przez stockwatch
Zastanowiłbym się jednak, czy wycena obligacji Marvipol SA nie wynika np. z upłynniania swoich aktywów przez podmiot mający problem ze spadającym zaufaniem inwestorów i umorzeniami jego jednostek uczestnictwa.
sugestia jest jasna. podmiot sypie w rynek. interpretuje to tak, ze podmiot sypie w rynek, bo zaden inny podmiot nie chce tego wziac. podaz jest, popytu nie ma i kurs spada. dalej pozostaje pytanie dlaczego nie mam popytu skoro nie ma duzego ryzyka, bo wszystko z firma ok.
nie bede juz w tym temacie dalej polemizowal, ale moim zdaniem twierdzenie ze cena obligacji nie ma nic wspolnego z tym co sie dzieje ze spolka jest bledne. czy ryzyko sie zmaterializuje czy nie, to jest inna sprawa.
|
|
rynek, to też instytucje z wielkim worem pieniędzy, które na bieżąco monitoruja rynek szukając okazji do zarobku. to też osoby pracujące tam i inwestujące prywatne środki. nie ma na rynku takich okazji jak tutaj nie obraczonych ryzykiem.
kazdy kto jest przekonany, ze nie ma tu zadnego problemu moze wziac kredyt i zapakowac sie po korek. zarobek bedzie nieprzecietny. powodzenia.
|
|
Wszytsko fajnie tylko MVP0415 można kupić za 65,99. Jeżeli ryzyko byłoby małe to popyt by się zabijał o te obligacje. Rynek wycenia ryzyko kursem.
|
|
troszkę do jednego wora wszystko wrzucacie. cypr ma problem z sektorem bankowym, przez duże depozyty ( raj podatkowy), które zostały utopione mi.in w greckie obligacje. banki są niewypłacalne. ich budżet w stosunku do sektora bankowego jest za mały, żeby samodzielnie rozwiązać problem. sytuacja nie wziela sie z ksiezyca tylko zostala sprowokowana przez samych cypryjczykow. dlaczego unijny podatnik ma sie dokladac do ruskich depozytow?
|
|
stare, ale nic się pewnie nie zmieniło. Bartek niepotwierdzony: Czy zabezpieczenie w postaci Gant FIZ to dobre zabezpieczenie, wnoszące coś ponad zabezpieczenie majątkiem własnym Gant? Luiza Berg: GANT jest podmiotem holdingowym, większość majątku Grupy jest pod FIZ oraz w strukturach luksemburskich i cypryjskich. link
|
|
jak to Twój pierwszy pit to nie ma opcji. zawaliłeś i płacisz podatek. na forexsie bardzo łatwo zrobić stratę. przed końcem roku otwierasz dwie przeciwstawne pozycje z dużym lewarem i małym spreadem np ma euro/usd. jak jedna strona osiągnie zamierzoną stratę to ją zamykasz i otwierasz nową taką samą. w nowym roku zamykasz obie pozycje. koszt takiej transakcji to 3xspread, a przy dużym lewarze można spokojnie duży zysk zrolować na następny rok.
|
|