0 Dołączył: 2012-03-04 Wpisów: 171
Wysłane:
4 marca 2012 19:40:32
Jestem kompletnie zielony w temacie "opcje", a pilnie potrzebuję przykład (tickery) zakupu (czyli ryzyko jest ograniczone premią opcyjną) pary opcji symetrycznych z GPW. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dzięki.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
4 marca 2012 20:06:30
W Twoim pytaniu jest pewna sprzeczność, bo nie ma opcji symetrycznych. Można natomiast stworzyć symetryczny układ opcji, ale znów nie wykonalne przy użyciu samych długich pozycji czyli zakupu. Poniżej masz przykład symetrycznego układu złożonego z jednej pozycji długiej OW20O2220 i jednej krótkiej OW20O2240 po piątkowych cenach zamknięcia.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 20:32:15
Hmm... a czy jest na GPW jakiś inny instrument pochodny o ograniczonej stopie zwrotu/strat z cechą symetryczności? Jakieś warranty Raiffaisena czy coś podobnego?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
4 marca 2012 21:47:22
buldi napisał(a):W Twoim pytaniu jest pewna sprzeczność, bo nie ma opcji symetrycznych. Można natomiast stworzyć symetryczny układ opcji, ale znów nie wykonalne przy użyciu samych długich pozycji czyli zakupu. Poniżej masz przykład symetrycznego układu złożonego z jednej pozycji długiej OW20O2220 i jednej krótkiej OW20O2240 po piątkowych cenach zamknięcia. Nie rozumiem pytania, ale akurat ten układ, przynajmniej w potocznym tego słowa rozumieniu, symetryczny nie jest (nie ma osi symetrii). Symetryczne są za to na przykład long straddle, czy long strangle, oba do uzyskania przy pomocy samych długich pozycji.
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 21:56:43
Niesymetryczność opcji, podobnie zresztą jak warrantów polega na tym że przy ograniczonym koszcie - premi (w przypadku pozycji długich) możesz uzyskać nieograniczony zysk. Stelaże nie spełniają tego warunku.
Edytowany: 4 marca 2012 21:59
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:04:13
Stelaże są symetryczne geometrycznie. To o czym piszesz to (a)symetria ryzyka. Jak napisałem, trzeba by jeszcze wiedzieć, o co dokładnie chodziło pytającemu :)
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:17:44
Zgadza się. Jestem za tym by kolega Marek sprecyzował - najlepiej powołując się na definicję pojęcia symetrii - zanim się tu z Wapkilem poobijamy .
Edytowany: 4 marca 2012 22:27
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:19:15
Wyraziłem się mało fachowo. Chodziło mi o parę instrumentów, które będą zachowywać się symetrycznie w zależności od zmiany cen instrumentu bazowego. Tzn. jeżeli jeden rośnie, to drugi o tę samą wartość spada i odwrotnie. No i ryzyko strat jest ograniczone (nie potrzeba wnosić zabezpieczeń).
Cel: Potrzebne jest mi to do optymalizacji podatkowej :)
Edytowany: 4 marca 2012 22:22
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:26:13
No to stelaż Wapkila pasuje do Twojego pytania, a więc długi put i długi call. Może być też 1 x długa na kontrakcie + 2 x długi put.
Edytowany: 4 marca 2012 22:32
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:43:21
OK, wielkie dzięki.
|
|
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 22:58:22
Nadal nie jestem pewien, czy rozumiem pytanie. Nie wiem też jak to się może przydać do podatków i w czym tu przeszkadza depozyt. Zgodnie z opisem, zajęcie pozycji na takich dwóch instrumentach powinno zachowywać stały poziom zysku (straty) niezależnie od ruchu kursu (wartość jednego będzie spadała o wartość wzrostu drugiego). buldi napisał(a):No to stelaż Wapkila pasuje do Twojego pytania, a więc długi put i długi call. Chyba nie całkiem. Jeśli moje rozumienie pytania jest poprawne, te instrumenty musiałyby, niezależnie od aktualnego kursu, mieć przeciwne delty. Opcje tak nie zadziałają. Tak zachowają się dowolne dwie przeciwstawne pozycje, na przykład dwa kontrakty, (jeden long, drugi short) dwie identyczne opcje long i short, itp. Dla prostych instrumentów ciężko to uzyskać bez depozytu (żeby się nie wykasowały muszą być w różnych portfelach, a wtedy dla short pojawi się depozyt). Warranty zachowają się jak długie opcje. Może da się ten efekt, przynajmniej daleko od poziomów knock-out, uzyskać na certyfikatach turbo (nie sprawdzałem jak działają)?
Edytowany: 4 marca 2012 22:59
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 23:17:35
Wapkil - ja tu mądrego nie udaje, bo wiem tylko tyle co gdzieś tam wyczytałem, ale z Marczakiem bym nie polemizował. Cytat:Delta - mierzy wielkość zmiany ceny opcji w zależności od ceny instrumentu bazowego (underlying). Zatem dla opcji call Delta jest dodatnia natomiast dla opcji put Delta jest ujemna.
bossa.pl/edukacja/opcje/greeks...
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 23:38:16
Chyba nie rozumiem, o czym Buldi piszesz. Nie ma potrzeby z niczym polemizować. To, że jedna liczba jest dodatnia a druga ujemna nie oznacza, że muszą to być liczby przeciwne.
Jak napisałem, jeżeli pytającemu faktycznie chodziło o zachowanie stałego poziomu zysku lub straty, stelaż w tym nie pomoże. Względne zmiany delt w stelażu nie są jednakowe, więc i delty zazwyczaj nie są przeciwne. Właśnie dlatego rozstawiając stelaż można zarobić lub stracić.
|
|
Wysłane:
4 marca 2012 23:46:47
Nawiązałem do tego: wapkil napisał(a):.... Jeśli moje rozumienie pytania jest poprawne, te instrumenty musiałyby, niezależnie od aktualnego kursu, mieć przeciwne delty. Opcje tak nie zadziałają.
Nieazależnie od tego co będzie wyczyniać greka z opcjami w stelażu, nadal pozostanie on symetryczny w kontekście tak sprecyzowanego pytania. Jedynie oś wykresu się będzie przesuwała w jedną bądź drugą stronę.
Edytowany: 4 marca 2012 23:49
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 00:01:49
Buldi, Marek Butelka symetrię zdefiniował w ten sposób: Marek Butelka napisał(a):Tzn. jeżeli jeden rośnie, to drugi o tę samą wartość spada i odwrotnie Przekładając to na język opcji, oznaczałoby to dwa instrumenty, o stale przeciwnych deltach (delta jednego jest zawsze równa minus delcie drugiego). Opcje w stelażu nawet jeśli w danym momencie spełniają ten warunek (teoretycznie na przykład call i put o identycznych strike'ach w punkcie ATM), tracą tę cechę przy zmianach kursu (jedna delta rośnie bardziej niż spada druga). Nie może być inaczej. Gdyby delty były stale przeciwne, nigdy byś na stelażu nie zarobił. Cały zysk na jednej opcji zjadałaby strata na drugiej, dokładnie tak, jak chyba chciał pytający.
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 00:12:01
Rozumiem, ale chyba żaden instrument nie zachowuje się identycznie jak jego teoretyczny model, nawet kontakty które również mają swoje odchyły z powodu bazy:) Ech ta nieefektywność giełdowa. wapkil napisał(a): Nie może być inaczej. Gdyby delty były stale przeciwne, nigdy byś na stelażu nie zarobił. Cały zysk na jednej opcji zjadałaby strata na drugiej ...za wyjatkiem sytuacji w której wartość jednej opcji przekroczyła by wartość zapłaconej premi za opcję przeciwną. W zasadzie na to właśnie liczą ustawiający stalaż.
Edytowany: 5 marca 2012 00:13
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 00:27:17
buldi napisał(a):...za wyjatkiem sytuacji w której wartość jednej opcji przekroczyła by wartość zapłaconej premi za opcję przeciwną. Co jest niemożliwe dla instrumentów, które mają stale przeciwne delty. Pomijając całą teorię, proponuję zaprotokołować, że przy obecnej interpretacji pytania, zgadzamy się, że stelaż opcyjny nie spełnia wymagań ;) buldi napisał(a):Rozumiem, ale chyba żaden instrument nie zachowuje się identycznie jak jego teoretyczny model, nawet kontakty które również mają swoje odchyły z powodu bazy:) Nawet jeśli pojedynczy instrument niekoniecznie, para short/long już tak. Dwie pozycje opcyjne, jedna short coś, druga long to samo coś zawsze mają przeciwne delty. Podobnie dwa kontrakty (jeden short, drugi long). Dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie, choć wymagałoby ono depozytu.
Edytowany: 5 marca 2012 00:33
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 00:36:10
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 00:37:37
wapkil napisał(a):buldi napisał(a):...za wyjatkiem sytuacji w której wartość jednej opcji przekroczyła by wartość zapłaconej premi za opcję przeciwną. Co jest niemożliwe dla instrumentów, które mają stale przeciwne delty. To jest insynuacja. wapkil napisał(a): Pomijając całą teorię, proponuję zaprotokołować, że przy obecnej interpretacji pytania, zgadzamy się, że stelaż opcyjny nie spełnia wymagań ;)
Jeżeli wg Ciebie tylko idealnie przeciwstawne pozycje tzn long i short tej samej opcji lub na kontraktach na tej samej seri, czyli pozycje wzajemnie się zamykające, to proponuje zaprotokołować że instrument spełniający takie warunki nie istnieje.
Edytowany: 5 marca 2012 00:45
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 01:12:31
buldi napisał(a):To jest insynuacja.  Nie jestem matematykiem, ale obawiam się, że to po prostu wynik całkowania wartości takich instrumentów po kursie instrumentu bazowego. Ciekawe czy takie wyjaśnienie pozwoliłoby pytającemu przekonać US ;) buldi napisał(a):Jeżeli wg Ciebie tylko idealnie przeciwstawne pozycje tzn long i short tej samej opcji lub na kontraktach na tej samej seri Nie tylko. Jest wiele takich instrumentów, choć poza wymienionymi na GPW przyszły mi do głowy ewentualnie tylko certyfikaty turbo (choć nie wiem jak działają, mogą więc nie spełniać wymagań). buldi napisał(a):czyli pozycje wzajemnie się zamykające W jednym portfelu. Wystarczy (nawet w ramach jednego NKK) mieć kilka portfeli, żeby się nie zamknęły.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.