110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 grudnia 2016 16:24:34
Odkupiłem Amicę do poziomu 3% portfela(koniec gotówki!). Dzisiejsza dzienna świeczka + obrót wyglądają zachęcająco, jeżeli 6 tygodni spadków to była korekta, to czas na jej zakończenie.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2016 17:31:19
Mikołaj w tym roku przynosi prezenty. Portfel odżywa po miesiącach marazmu i bezruchu. Wczoraj i dzisiaj 1% wzrosty całego portfela. Przy zaangażowaniu w akcje w wysokości 45% i kilku niemrawych walorach takie wzrosty są znaczące i dawno tu niewidziane.Oby tak dalej.
W portfelu spekulacyjnym gram dość ostro. Wymieniłem kontrakty na KGHM i PKO, serie grudniowe na marcowe. Kupiłem dziś na zamknięciu WIG20, trochę późno, ale wykres wygląda obiecująco. Oprócz tego trochę drobnicy typu CDR, 11BIT, CelonPharma. Jeszcze dosłownie kilka dni temu wyglądało, że będę miał pierwszą stratę podatkową. Obecnie jest już nieźle "na plusie". Oby tak dalej.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2016 10:00:49
FPKO na spekulacyjnym pozamykane +8%, taki był plan, złapane wsparcie, przed oporem (okolice 28 zł) sprzedane. PKO już mi nie potrzebne, jeżeli przebije opór i będzie rosło dalej to zarobię na FWIG20.
Zdecydowałem się też na domknięcie kontraktów na KGHM, nie wiem dokładnie jaki zysk, bo "kręciłem kółeczka", ale kwotowo jest pokaźny. KGHM, wchodzi w strefę oporu i myślę , że jest szansa na korektę, może uda się odkupić taniej. Mam też spory pakiet "czystych" akcji, te trzymam. Średnioterminowo, jak na moje oko spółka będzie rosnąć.
Edytowany: 7 grudnia 2016 10:16
|
|
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2016 17:14:06
Zamknięte inwestycje Assecobs: zysk 18% PgsSoft: wynik zerowy na sprzedanym pakiecie, ogólnie ,w ciągu roku lekko na minusie Spółki o małej płynności, nie widzę nic co mogłoby ruszyć kursem. Nie wykluczam powrotu, na razie chyba będę umiał znaleźć coś z lepszymi perspektywami, choćby pod spekulacje grudniowo - styczniowe. A sporo się dzieje.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2016 09:42:57
Na spekulacyjnym domknięty kontrakt na WIG20 +30 pkt. Chyba dobry moment na korektę. Nie mam żadnych otwartych kontraktów (taki odważny żeby brać "S-ki" to teraz nie jestem). Na zamkniętych pozycjach w tym portfelu, w tym roku podatkowym, po tej transakcji wyszedłem na "0" By nie wprowadzać zamieszania, przestaję komentować swoje ruchy spekulacyjne, postaram się by wpisy dotyczące IKE były mniej chaotyczne, może rzadsze, ale bardziej czytelne
Edytowany: 9 grudnia 2016 09:46
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2016 18:33:28
Koniec roku, czas podsumowań Aktualnie w portfelu (były zmiany od ostatnich wpisów): 11BIT 3% AMICA 3% BENEFIT 2% BUDIMEX 2% CDPROJEKT 4% CELON PHARMA 6% CIECH 3% KETY 3% KRUK 5% MEDICALG 3% MONNARI 1% PCCROKITA 3% PZU 5% TRAKCJA 2% UNIWHEELS 4% WIRTUALNA 2%
KRU1220 22% ECH0318 9% PCR0419 9% PCR0517 9% AUT0217 2%
Wiem, wiem, zbyt duża dywersyfikacja, będę się starał zmniejszać. Portfel jest wypełniony w 100%, "0" wolnych środków.
W grudniu portfel zwiększył wartość o 3,5%, co jest wynikiem satysfakcjonującym, choć nie do końca bo WIG osiągnął wynik 7%, a Arka Akcji 6%. 50% portfela stanowią obecnie obligacje korporacyjne, które nie wpływają na wartość portfela tak dynamicznie jak akcje, co jest pozytywem w czasie spadków, ale przy dużych wzrostach na rynku akcji pogarsza relatywne wyniki portfela. W grudniu najbardziej zyskały: KRUK 16,4%, PZU 13,5%, 11BIT 11% i CelonP 10%. Stratnych pozycji praktycznie nie było.
Edytowany: 30 grudnia 2016 18:35
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2016 19:24:56
Podsumowanie roczne: W ciągu roku 2016 portfel zwiększył wartość o 6,5%, gorzej niż benchmarki: WIG +11%, Arka Akcji +8%. Wynik jest niemal identyczny jak w 2015, z tym, że wtedy benchmarki "dołowały". W pierwszej połowie roku były okresy, kiedy nie miałem w ogóle akcji w portfelu, a kiedy się pojawiały stanowiły nie więcej niż 15-20%. Przez cały rok udział akcji nie przekraczał 50% portfela, stąd nie miałem szans pełnego uczestniczenia we wzrostach, początkowo na mWIGU, a końcówce roku na WIGu20. Dodatkowo wyceny obligacji zmniejszyły się w stosunku do roku 2015, co też ma odbicie w wyniku portfela (był czas gdy "kruki" "chodziły" po 106%!). W ciągu roku zrealizowałem sporą ilość transakcji, zarówno tych przynoszących niewielkie zyski , jak i tych przynoszących niewielkie straty. Część potencjalnego zysku zjadły prowizje. Przez większą część roku byłem bardzo mało aktywny na rynku, "odżyłem" w końcówce roku. Skonstruowałem portfel, który, mam nadzieję, przyniesie większe profity niż moja aktywność w 2016. Mam zamiar starać się realizować jak najmniej transakcji i wiem, że muszę trochę skonsolidować portfel (zmniejszyć dywersyfikację). Obecnie portfel to 50/50% obligacje/akcje. Raczej nie będę wyprzedawał obligacji, ich część ulegnie umorzeniu w 2017, być może dokonam nowej wpłaty w ramach limitu 2017, może akcje wzrosną nieco mocniej niż obligacje i jeżeli rynek pozostanie rosnącym (na co liczę),stosunek akcje/obligacje może się zmienić. Co przyniesie nowy rok trudno wyrokować, myślę, że obecnie jest spore ryzyko korekty wzrostów z końcówki roku (chyba, że będzie "efekt stycznia", wówczas korekta, szczególnie na "MISiach" może się oddalić w czasie), ale generalnie myślę, że rynek jeszcze urośnie. W ciągu całego 2017 jest ryzyko spadków i bessy na rynkach globalnych (USA!), tak, że trzeba zachować czujność. My na szczęście (?) póki co (w porównaniu choćby do USA) nie mamy specjalnie z czego spadać, więc trzeba zachować spokój i nie wpadać w panikę w czasie potencjalnych, nagłych załamań rynku.
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2017 11:08:30
Pierwsze tegoroczne transakcje: 02.01 sprzedałem część akcji PZU (zmniejszyłem zaangażowanie w PZU z 5 do 4%) by uwolnić środki na zwiększenie zaangażowania w Monnari. Na sprzedanym pakiecie zrealizowałem zysk w wysokości 25%. Jedynym powodem sprzedaży było uwolnienie środków. Tego samego dnia dokupiłem Monnari, zwiększając zaangażowanie do 2% portfela. Na Monnari grałem na odbicie od wsparcia w okolicach 9 zł, fundamentalnie liczyłem na poprawę wyników, szczególnie za grudzień. Wykres do wczoraj potwierdzał moje założenia, jednak wczoraj podaż zaczęła dusić próbę dynamicznego wybicia na zwiększonych obrotach, natomiast dzisiaj po ogłoszeniu gorszych od spodziewanych wyników na wysokich obrotach kurs zanurkował o 7%. Jak dla mnie spółka obecnie przestała wyglądać prowzrostowo i zdecydowałem o natychmiastowej sprzedaży. Realizacja marginalnej straty (0,05% portfela). Do Monnari nie planuję wracać. Preferuj spółki "pewne" z dobrymi i (lub) poprawiającymi się fundamentami. Kilka dni temu wydawało się, że jest nadzieja na pozytywne zaskoczenie i zaryzykowałem 2% kapitału, nie wypaliło, wiec się wycofuję. Monnari było moim typem do "Portfela Stockwatch 2017", teraz muszę znaleźć nową spółkę Kilka walorów mam wstępnie przeanalizowanych. Korekta "wisi w powietrzu" może trafi się jakaś "promocja"
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2017 11:41:39
W mijającym tygodniu zrealizowałem jeszcze 2 transakcje. 1.Sprzedałem, zmniejszyłem zaangażowanie (do 3 % portfela) w PZU, realizacja zysku 20% Spółka dotarła do oporu na wykresie (okolice 33zł). Tygodniowa czarna świeca, na 3 ostatnich świecach tygodniowych cienie podażowe, możliwe dalsze spadki (korekta do 29 zł?) 2.Sprzedałem, zmniejszyłem zaangażowanie (do 3 % portfela) w KRUKa, realizacja zysku 5%. Czarna świeca na tygodniowym, zakładam,że to tylko ruch korekcyjny ale istnieje (moim zdaniem małe) prawdopodobieństwo uformowania niższego od wrześniowego szczytu i dalsze spadki. Dlaczego małe - kurs pozytywnie, wzrostowo (po jedniodniowej, a w zasadzie kilkugodzinnej, panice)zareagował na grudniowe info o emisji akcji.
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2017 15:51:21
1.PZU (w nawiązaniu do wcześniejszego wpisu) - wygląda na to,że kurs się obronił. 2.Kupiony Mercator Medical, mój typ do "portfela Stockwatch", 3% portfela. Spółka jest na "moim radarze" od debiutu. W mojej opinii perspektywiczny, dobrze rozwijający się biznes, wskaźniki nie przesadnie wysokie. Na wykresie pokonany opór w okolicy 19 zł i wybijanie kolejnych "maxów". 3.Kupione PKO BP 1% portfela, pod wzrosty na bankach. Na PKO od pewnego czasu zarabiam na kontraktach. Przed kupnem na IKE liczyłem na cofnięcie kursu, ale rynek jest silny i mógłbym się nie doczekać. 4.Jedynie 1% wolnych środków, najprawdopodobniej przeznaczę na PKO, na razie w rezerwie.
|
|
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2017 20:46:02
Zamknąłem dziś spółki "growe": CDR -realizacja 20% zysku, nie podobają mi się cienie podażowe na ostatnich świecach tygodniowych. W przypadku korekty będę chciał odkupić. 11BIT- wynik sprzedaży pakietu to "0". Bardzo nieładnie wygląda ostatnia świeczka tygodniowa. Tu też liczę na odkupienie na niższych poziomach.
Wczoraj wyniki podał Budimex, no i ładnie wzrosły kursy Budimexu i Trakcji. Dziś odreagowanie po tych wzrostach, ale jest apetyt na więcej.
Ale liderem tygodnia jest Benefit (+8%), który na początku tygodnia wybił z kilkumiesięcznej konsolidacji, chyba trzeba będzie dokupić.
Edytowany: 13 stycznia 2017 20:46
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
17 stycznia 2017 16:58:39
Witam. Widzę że Twój portfel nadal ma się w dobrej kondycji co bardzo dobrze świadczy o zarządzającym nim :) Jak myślisz do jakiego poziomu powinna sięgnąć korekta na CDR ? Albo może inaczej. Jaki poziom korekty byłby dla Ciebie wystarczający abyś ponownie zainwestował w spółkę ?
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2017 17:25:41
Masa, witam Wygląda na to, że kurs się broni. Jest konsolidacja z szansą na wybicie szczytu/ oporu 56 zł. Odkupiłem już mały (1% portfela) pakiecik CDRed-u, po spodziewanym wybiciu będę (ponownie) powiększał pozycję. Kiepsko trafiłem ze sprzedażą, zarówno 11Bit jak i CDR (lokalne dołki). Wygląda na to, że jest hossa i trzeba "ścisnąć zwieracze" i trzymać. P.S. Na jakąś głębszą korektę już nie liczę.
Edytowany: 17 stycznia 2017 17:31
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
19 stycznia 2017 15:39:50
Przyznam szczerze ze patrząc na notowania dzisiejszej sesji również nie chce mi się jakoś wierzyć aby spodziewana korekta przez wszystkich nadeszła. Pamiętajmy jednak że korekta lubi przyjść nagle a że większość spółek ma już "przegrzane" wskaźniki więc ciągle wisi ona w powietrzu. Osobiście uważam że ogólnej korekty nie będzie a tylko poszczególne spółki lekko skorygują swoje kursy by potem dalej podążać w wyznaczonym kierunku :)
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2017 17:34:07
"Korekta w biegu" A tak przy okazji - CDProject wygenerował dziś sygnał kupna - nowy szczyt na podwyższonym wolumenie. Z "moich spółek" mamy też nowy szczyt na CelonPharmie i Trakcji a Mercator wygląda jakby miał kończyć korektę. Dopłaciłem do konta nowe środki z limitu IKE 2017. Generalnie (nie tylko na IKE) jestem "zapakowany" w akcje "po uszy".
Edytowany: 19 stycznia 2017 17:41
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2017 11:16:50
Sporo się dzieje w portfelu: 1.Zachęcony po podaniu dobrych wyników przez Budimex i wzrostem na podwyższonym wolumenie w zeszły piętek, w poniedziałek zwiększyłem zaangażowanie z 3 do 4%. Sądziłem, że jest szansa na wybicie nowego szczytu i wzrosty godne obecnej fali wzrostowej (hossy?). Niestety, obecnie mijający tydzień wykazał, że rynek nie ma obecnie ochoty na "wyciągnięcie" kursu. Odbieram to jako słabość i sprzedaję. Budimex fundamentalnie jest fantastyczną spółką którą mam cały czas "na radarze", ale obecnie chyba nie jest jej czas. Dziś wyprzedałem do "0". Wynik inwestycji "0" 2.Niejako w miejsce Budimeksu pojawiła się Trakcja, po zwiększeniu zaangażowana mam obecnie 4% portfela. Tu technika wygląda obiecująco - wybijanie nowych szczytów. 3.Kolejna spółka to Amica, bardzo dobra fundamentalnie, ciągle tania (wskaźniki), ale jakoś ostatnio brakuje tu siły. Zamknąłem ze stratą 7%. 4.Po zeszłotygodniowych wątpliwościach i wyprzedaniu z portfela obronił się CDProject, nowe szczyty. W związku z tym wrócił do portfela i stanowi jego 4%. 5.W związku z wybijaniem nowych szczytów zwiększyłem także zaangażowanie w Benefit (obecnie4% portfela)i CelonPharmę (7%) oraz w PZU (4%). 6.Dopłaciłem trochę środków w ramach limitu IKE 2017, trochę uwolniłem po wyprzedażach. Niecałe 7% portfela czeka na zainwestowanie. 7.Amica, Budimex jak i sprzedany w zeszłym tygodniu 11Bit znajdują się obecnie na lokalnych wsparciach i być może sprzedaż na obecnych poziomach jest błędem, ale wolę inwestować w siłę i zmienić strukturę portfela. Czas, jak zwykle, pokaże, czy było to właściwe.
Edytowany: 20 stycznia 2017 11:28
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2017 13:09:09
Dokupiłem jeszcze UNW i MDG, w obu wypadkach do 5% portfela. Kursy wyglądają jakby miały wyznaczyć nowe szczyty, spółki znam, fundamenty są. Jeżeli dojdzie do wybicia wolę być po właściwej stronie rynku. Jest ryzyko , że mogą się odbić od oporów i spaść,ale biorąc pod uwagę sytuację ogólnorynkową podejmuję ryzyko. W przypadku MDG oprócz tegorocznego jest jeszcze jeden istotny opór - 330 zł z przed 3 lat, jestem tego świadom.
Edytowany: 20 stycznia 2017 13:12
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2017 17:20:19
Chyba byłem dziś najaktywniejszym inwestorem z forum Dokupiłem jeszcze Kęty - do poziomu 4% portfela- nowy szczyt oraz Mercator Medical - do poziomu 4% portfela- nowy szczyt Sprzedałem PKO BP, jakoś przestał mi pasować do portfela, zbyt duży udział skarbu państwa. Strata 2% Uwaga: bo niektórzy "koledzy"  mają wątpliwości, wyniki poszczególnych spółek jak i całego portfela podaję z uwzględnieniem prowizji, konto w BOŚ, prowizja standardowa 0,38%. Portfel "żywy"/realny Zaskoczenie dnia - trudny do przewidzenia i uchwycony dopiero po zamknięciu sesji wystrzał na Wirtualnej Polsce, też chyba przyjdzie dokupić
Edytowany: 20 stycznia 2017 17:28
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2017 14:58:05
Zamknąłem PCC Rokitę, spółka bardzo dobrze zarządzana, fundamentalnie dająca nadzieję na poprawę zysków i poprawę kursu. Ale. Kurs 2 miesiąc praktycznie stoi w miejscu, małe obroty, opadające RSI.Brak siły. Zysk 7% Sprzedałem obligacje AUT0217(już jakiś czas temu, ale zapomniałem napisać), zysk 3%. Trafił się okazyjny zakup, więc skorzystałem. Dokupiłem Wirtualną (obecnie 3,5 % portfela)-powód oczywisty -wybicie z kilkutygodniowej konsolidacji, nowy max. Dokupiłem też Ciech (obecnie 4 % portfela)- wybicie ponad linię rocznego trendu spadkowego. Ciech wcześniej był kilka lat w spokojnym trendzie wzrostowym, liczę ,że wróci do tych tendencji. Fundamentalnie - wskaźnikowo jest stosunkowo tani. Wiążę z nim duże nadzieję i planuję dokupywać. Zainwestowałem 100% "starych" środków. Nowo wpłacone - w ramach limitu IKE 2017 - środki w całości w rezerwie. Myślę, że giełda jest już zbyt rozgrzana i zaczynam raczej myśleć o sprzedawaniu. Jeżeli kupowanie to na korektach. Na spekulacyjnym już od czwartku powoli realizuję zyski.
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2017 17:40:38
Amica odbija dziś na zwiększonym wolumenie. Często jest tak, że jak sprzedam -papier zaczyna rosnąć. Niestety Ale nie ma co narzekać, spółki portfelowe ostatnio zachowują się całkiem przyzwoicie - wreszcie, po ponad roku marazmu portfel "odżywa".
Edytowany: 23 stycznia 2017 17:41
|
|