Temat:
TECHMEX
Witam,
Liczba akcji 8 368 672 Kurs - około 2,3 Obrót dotychczas - 16 865 612 Obrót dla pakietu 100% - 19 247 946
Wniosek bliższy - nikt w tym papierze nie siedzi oprócz spekulantów. Wniosek dalszy - kurs pojedzie jak narysują.
K
|
|
Temat:
TECHMEX
Witam,
Czy ktoś z Państwa wie jak sąd uzasadnił dzisiejsze orzeczenie ? Czy orzeczenie z Ij instancji zostało uchylone z powodów formalnych czy merytorycznych, i jakich ?
pozdrawiam K
|
|
Temat:
TECHMEX
Kredyt Bank nie był stroną. Tylko siedział i słuchał uważnie. Z pewnością coś robią, bo widać, że są zaangażowani, ale z posiedzenia nic nie odkryłem
|
|
Temat:
TECHMEX
mir_oslaw napisał(a):Sciuorus Mam jeszcze jedno pytanie skoro wycena raportowa "bilansowa" tak znacznie rózni się od bieżącej wyceny to czy spółka wiedząc o tym fakcie nie powinna dokonać przeszacowania majątku do tzw. wartości godziwej i takie właśnie wartości zaktualizowane ujmomwać w srprawozdaniu. 1. Czy należy przeszacować wartość nie wiem. Wydaje mi się, że tak, byłoby logiczne, ale pewnie są tu różne możliwości. 2.Na rozprawie byli: Geokart DNB Nord Techdata Komputronik i Karen Kredyt Bank tyle co się przyznali, jeszcze kilka osób jako "publiczność"
|
|
Temat:
TECHMEX
aabbcc napisał(a):Otóż tak: nie można tu użyć matematyki z klas 1-3. Tu potrzebna jest matematyka wyższa: Czyli skąd wziąłeś wielkości? (...) Nie tak, W bilansie 307 Wycena godziwa 207 przy kontynuacji działalności Dodatkowe 144 to moje widzimisie, które ja uważam za niepewne, spółka nie. 27 mln nieściągalnych należności od SCOR 31 mln ulokowanych w spółce na Cyprze, która nie wiadomo co robi 38 mln przyszłych przychodów już zaksięgowanych, które mogą nigy nie zaistnieć 19 mln zapasów to zdjęcia cyfrowe - wartość niepewna 28 mln to WNiP - wartość niepewna razem - 117 mln Zgadzam się, że info o majątku zwiększa szansę na układ bo tylko kontynuacja działalności daje nadzieję na odzyskanie kasy. Firma jest rentowna. Prezes powiedział, że przy likwidacji majątek tylko 58 mln bo WNiP są wtedy mało warte. Ale z drugiej strony do czasu ustabilizowania się sytuacji przy 27 mln wartości księgowej aktualny kurs jest zawyżony. Ja ocenia właściwy przy takim ryzyku na góra 1 PLN.
|
|
Temat:
TECHMEX
polmoney napisał(a):do sciurus,
A jeżeli padło to 207mln to może chodzi o maksymalne urealnienie aktywów o nieściągalne należności itp., co po odjęciu tych wspomnianych 180mln długu daje 27mln? Tak ja to właśnie tak zrozumiałem. Od tego hipotetyzuję sobie, że jeszcze jest 144, z których część również może być zagrożona, ale to tylko moje zdanie. 27 mln nieściągalnych należności od SCOR 31 mln ulokowanych w spółce na Cyprze, która nie wiadomo co robi 38 mln przyszłych przychodów już zaksięgowanych, które mogą nigy nie zaistnieć 19 mln zapasów to zdjęcia cyfrowe - wartość niepewna 28 mln to WNiP - wartość niepewna = 143 (nie 144)
|
|
Temat:
TECHMEX
Do mir_oslaw
Tzn ja moje wyliczyłem tak: 307 - aktywa 207 = wartość majątku 180 = długi 144 = aktywa które trudno mi oszacować - w sytuacji najgorszej całe te aktywa na straty - hipotetycznie
te 144 są zarówno w 307 aktywach, jak i w 207 majątek, bo majątek obejmuje np. należności od SCOR wycenione po wartości bilansowej i wartość spółki na Cyprze. Ponieważ nie umię określić czy te 144 jest coś warte, a uważam, że np. należności od SCOR są nic nie warte, więc je odejmuję od majątku. Wychodzi mi majątek wart 63. Z drugiej strony 180 długu, czyli razem minus 117.
Jeśli ci nie zgadza się matematyka to się nie sugeruj. To tylko moja opinia
|
|
Temat:
TECHMEX
Aby nie było niepewności,
Dane podane w drugiej części postu
27 mln nieściągalnych należności od SCOR 31 mln ulokowanych w spółce na Cyprze, która nie wiadomo co robi 38 mln przyszłych przychodów już zaksięgowanych, które mogą nigy nie zaistnieć 19 mln zapasów to zdjęcia cyfrowe - wartość niepewna 28 mln to WNiP - wartość niepewna
to wyłącznie moje widzimisie, więc równie dobrze mogą być te pozycje bilansowe 3x więcej warte niż w papierach. Ja widzę ryzyko w tym zakresie.
wujek Lesio
|
|
Temat:
TECHMEX
Mati82 napisał(a):on chyba pomylił kap wlasny z aktywami. Jeszcze raz, żeby nie było niejasności. Wg sprawozdania aktywa 307 mln Wg szacunków Tymczasowego Nadzorcy Sądowego, które to szacunki potwierdził prezes dzisiaj na posiedzeniu wartość tych aktywów w cenach rynkowych wynosi tylko 207 mln. Tu rzeczywiście jest dwuznaczność - miałem na myśli majątek. Czyli aktywa w bilansie 307. Wartość majątku 207. aktywa - 307 wartość majątku 207 długi 180 Dodatkowe potencjalne obciążenia w aktywach 144 (przy czym to jest grubo maksymalna wartość, raczej to mniej) suma 117 na minusie. Jednocześnie spółka jest warto 4x więcej jeśli nie upadnie. Wynika to głównie z WNiP, które przy upadłości nie mają wielkiej wartości. Jeśli spółka działa - wartość majątku 207 mln Jeśli likwidacja - tylko 58 mln Tak na posiedzeniu padło. Ponoć doradca robił analizę. wujek Lesio
|
|
Temat:
TECHMEX
Witam,
Byłem, widziałem, Info z posiedzenia jest takie:
Rzeczywista wartość aktywów spółki 207 mln Długi 180 mln netto 27 mln liczba akcji 8,3 mln czyli wartość księgowa to około 3,3 PLN
ale
Wycena aktywów nie uwzględnia 27 mln nieściągalnych należności od SCOR 31 mln ulokowanych w spółce na Cyprze, która nie wiadomo co robi 38 mln przyszłych przychodów już zaksięgowanych, które mogą nigy nie zaistnieć 19 mln zapasów to zdjęcia cyfrowe - wartość niepewna 28 mln to WNiP - wartość niepewna
suma sumarum jak odliczyć 144 mln straconego lub niepewnego majątku pozostaje:
- 117 mln (NA MINUSIE !!!)
Aktualna kapitalizacja spółki wokół 20 mln to jednak nie jest okazja.
Nawet jak będzie układ, co wydaje się prawdopodobne, 2,37 PLN to wciąż o 1,90 PLN za dużo. Ja rezygnuję i robię pierwszy zakup po 50gr. Jedynie Pan z DNB Nord bardzo chciał likwidacji, pozostali wierzyciele są za układem. Argumenty Pana z DNB były pisane grubą kreską.
Dodatkowe info Karen i Komputronik i Techdata, dołączyli swoje wnioski o upadłość układową. Była również Pani z Geokart - tam zostało 60.000 do spłacenia.
wujek lesio
|
|