lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
pkocinski

pkocinski

Ostatnie 10 wpisów
radecky napisał(a):
pkocinski napisał(a):
no moze i tyle kosztuje ale wyglada na to ze stormm jest posrednikiem i od kazdej tony kasuje 5usd czyli i tak niezla kasa. no i w raporcie jest wzmianka ze w jago powstanie komorka " stormm"..

gdzie ta wzmianka... poprosze o namiar

danke salute

stockwatch raport stormm, komentarz zarzadu str.2

no moze i tyle kosztuje ale wyglada na to ze stormm jest posrednikiem i od kazdej tony kasuje 5usd czyli i tak niezla kasa. no i w raporcie jest wzmianka ze w jago powstanie komorka " stormm"..

i ja tez i ja tez. o co im ....... chodzi?!! memorandum zatwierdzone storm na dniach przestaje istniec a tu kontrakt i to jaki.. sprzedaz mocznika Eh? kiedys to grali na kontraktach hahhaha

zgadzam sie z powyzszym postem. wg mnie warunki ugody sa bardzo dobre. i teraz dla dudy to jak zaczynac wszystko z czystym kontem nikt go nie bedzie gnebil splata kredytow. a za 3 lata jak bedzie dobrze rzadzil to splaci wszystko bez problemu.

nie usunieta tylko zadzialal stop loss

no dobra czy ten uklad jest taki zly?? dla mnie nie. duda to znana marka wiec nie ma zagrozenia ze wypadnie z rynku.
dlugi zostaly zamienione na akcje ktorych banki nie beda mogly sprzedac do 2012 roku czyli nie ma poki co grozby ze beda sypaly od momentu zatwierdzenia ukladu. sam duda musi wplacic do kasy 20mln co na pewno pomoze firmie. splata tych 300 mln tak naprawde zacznie sie dopiero od 2012 roku wiec przez 2 lata bedzie mozna odrobic czesc strat. sytuacja w 2010 - 2012 powinna sie znacznie poprawic biorac pod uwage wychodzenie swiatowych gospodarek z recesji i nasze euro czyli pileczka, hotele gastronomia itp.up. no i kurs ktory dzis robnal w ciagu kilku min wyglada na ostra przewalke w celu zgarniecia jak najtanszych akcji. ja myle ze przyszly tydzien zamkniemy znacznie wyzej niz dzisiejsze otwarcie.

no dobra tylko :

po pierwsze dlaczego kosiorek i reszta juz siedza w jago

po drugie dlaczego w ostatnim raporcie kwartalnym przeplywy z dzialalnosci inwestycyjnej tylko 28 w porownaniu do 25295

po trzecie dlaczego splacaja kredyt akcjami zremba a nie z dzialalnosci operacyjnej czyli gry na kontraktach i na akcjach

wg. mnie zarzad juz zapomnial o stormmie a polaczenie bedzie szybciej niz mowisz ( chociaz i ja w marcu obstawialem koniec roku)

ze stormma juz raczej nic nie bedzie wszyscy czekaja na polaczenie i coraz wiecej akcji na s .. mysle ze najwytrwalsi wychodza bo teraz bardziej sie oplaca sprzedac storma i kupic jago zawsze to 0.5 akcji do przodu.. no ale szkoda ze to sie tak skonczylo

no to wyniki calkiem niezle biorac pod uwage dotychczasowa dzialalnosc storma wiec jesli II kw bedzie tak dobry dla gield jak jego poczatkek no i jak zremb wygra ten kontrakt dla nato to bedzie bardzo dobrze

no dobrze a co z kontraktami bo zakladam ze tym dalej sie zajmuja. z wypowiedzi niebrzydowskiego juz na poczatku roku wynikalo ze spodziewa sie duzego odbicia wiec jako "slynny gracz gieldowy" powinen brac l ki tak?? jesli nie graja to jaki sens istnienia tej spolki ...aktywa to nie wszystko mysle ze za bony korporacyjne cos zakupili be te pare setek tys zremba co sprzedali to raczej poszly na jakies koszty operacyjne niz na inwestycje. co do "wszystko musi byc zgodnie z prawem" to pewnie bedzie ale czy bedze tak jak mysla inwestorzy to juz watpie. wystarczy spojrzec na roszady w zarzadzie jago zaraz po ogloszeniu polaczenia, do gry wlaczyl sie lenartowicz znany z wspolnej akcji z maciusiem wiec PRAWO moze byc tu troche naciagane.

tak czy inaczej pojawila sie okazja zeby zarobic na stm wiec trzeba to robic po wynikach moze juz nie byc takiej euforii nawet przy zalozeniu ze zysk bedzie. moze byc jeszcze do gory na zrembie jak wywalcza ten kontrakt z nato jak nie...no coz.

no to tym razem sie udalo przebic te cholerne 1,27 i to calkiem niezle. zawiodlem sie troche bo mialo byc 1.65 w zeszlym tygodniu. wyniki tuz tuz gant budopol storm wszystko prawie leb w leb, jago troche odstaje i mysle ze tak zostanie dopoki nie bedzie konkretnej informacji o terminie przejecia no i o parytecie ( bo chyba bedzie musial sie zmienic). chociaz tak jak pisalem wczesniej nie wierze w polaczenie przed koncem roku. za duzo gotowki szuka swojego miejsca i mysle ze trafi na gieldy a wtedy spolki typu storm "karkosikowe perelki" magna i pare innych ktore pamietaja spektakularne wzrosty dadza dobrze zarobic bo w koncu jak jest dobrze to zapomina sie o porazkach..... stm czekam na pokaz sily jak za dawnych czasow heheh.

a wg mnie jest tylko jeden scenariusz .. gora. jaki zasieg nie mam pojecia ale za przemawia fakt ze pda sie zblizaja cenowo do akcji(wiec ktos cos musi wiedziec o asymilacji), wysokie zamkniecie przy wysokim volumenie, ostatnie sesje wyraznie pokazywaly ze do gry weszli wieksi gracze utrzymali kurs na poziomie jaki mial byc i dzis prawie 10% wyniki juz tuz tuz prezes w tvncnbc mowil ze maja byc lepsze no i to przejecie banku ciagle owiane tajemnica. powiem krotko jest pod co grac.a co bedzie za 2 miesiace nie warto nawet zgadywac.

no niech buduje i niech akcjonariusze zarabiaja chociaz ta grupa jest troche bez sensu bo w garnku razem z mrozonkami gotuja sie kontenery i akcje. trzy rozne branze..a ja nie widze osoby ktora to poprowadzi do sukcesu. tak czy inaczej mysle ze przyszly tydz stm jakies 1.65 pln jago max2.0

co do bonow korporacyjnych to masz racje..
co do polaczenia w Ikw to niestety tez hehe

jaki plus z polaczenia w grudniu??

wg mnie tylko 2 opcje wchodza w gre
- MN bedzie mial troche czasu na doprowadzenie storma do normalnego poziomu i tym samym odrobienie zaufania( przeciez stm mialbyc jego funduszem inwestycyjnym o czym swiadczy likwidacja wszelkiej dzialalnosci operacyjnej dawnego elektromontazu,
- wyzszy kurs stm to wiecej chetnych na jago

ja osobiscie jestem przeciw polaczeniu bo jago nie bedzie dawalo kilkudziesiecio procentowej stopy zwrotu z inwestycji w ciagu paru tyg. ta spolka prowadzi konkretna dzialalnosc wiec przychody i zyski/straty beda podstawa do wyceniania spolki a nie jak na stm plotki ze na "kontraktach wielkie zyski"...

od razu zaznaczam ze nie interesuje mnie juz trzymanie akcji pare lat ... za bardzo dostalem w d.. na tej bessie, pozatym kto moze wiedziec co bedzie za pare lat...

ile jeszcze zostalo do polaczenie to chyba zaden akcjonariusz nie wie. mialo byc do konca I kw, teraz gdzies na forum mowili ze czerwiec jest bardziej realny a ja osobiscie uwazam ze jak gielda odbije i stormowi sie troche petla na szyjce poluzuje to polaczenie moze byc i pod koniec roku..maj bedzie bardzo waznym miesiacem dla akcjonariuszy.. dowiemy sie co ugrali i ile maja gotowki na splate kredytow i obligacji.. nie traktuj stm jako inwestycji dlugoterminowej bo umoczysz ale przyszly tydzien da zarobic obroty duze i kurs idzie w gore spekulacja sie zaczyna bo na forach pojawiaja sie nicki sprzed 2 lat.....

duzych zyskow!!

i co dalej z tym stormem..?
od dolka juz ponad 100% tylko czy teraz dluzsza korekta i zjazd do groszowek czy moze do gory pod wyniki. obroty duze jak na storma i jakies pakietowki lataja razem z pogloskami ze ma " zaskoczyc wynikami" parytet wymiany juz sie oderwal gant rosnie zremb rosnie rynek rosnie wiec moze te wyniki faktycznie beda dobre. jesli tak to jeszcze pare setek procent urosnie bo to spolka spekulacyjna jesli nie no coz ...polaczenie z jago

wiec jak to jest z tym przejeciem ktora firma jest w gorszej sytuacji i ktora ktorej potrzebuje. sadzac po parytecie wymiany to storm jest bardziej umoczony .. ale nie rozumiem jedego, dlaczego majac kupe akcji ktore przeciez teraz sa na dnie jak wszystkie, parytet jest tak niekorzystny dla akcjonariuszy storma. jago ok firma ktora przynajmniej prowadzi jakas dzialalnosc w sferze realnej gospodarki ale jak dotad wyniki sa mizerne.. i skoro nie maja juz kasy to z czego zaplaca poreczony kredyt z stroma??

WatchDog chodzi mi o wyjasnienie :
sEVA
sWACC
Z-score

dzieki WatchDog i chociaz nie spodziewalem sie zadnych niespodzianek to troche mi nie tak po tej analizie hhehe. szkoda ze niewiedzialem o portalu rok temu to dzis bym pewnie nie pamietal o stormie a tak.. no coz to byla pierwsza sroga lekcja na gpw i dla poczatkujacych ja ujawnie NIGDY NIE SLUCHAJCIE JESLI WAM KTOS DORADZI" KUP TA SPOLKE MAM PRZECIEK Z DOBREGO ZRODLA ,POD KONIEC ROKU BEDZIE CHODZILA PO xxx PLN!!!!

pozdrawiam

i jeszcze raz do WatchDog . mozesz napisac co oznaczaja te skroty o ktore pytalem wyzej??

jesli chodzi o Jago to jest to kolejna spolka ze "stajni" M.N. i prawdopodobnie po analizie raportu nic dobrego nie bedzie mozna powiedziec ale.... jak juz zauwazyles na jago od czasu do czasu pojawiaja sie spektakularne wzrosty, niczym nie poparte ale jak sie podlaczysz w odpowiednim momencie to mozesz cos zarobic . jak ktos powiedzial wszelkie odchylenia od normy powroca kiedys do swojego naturalnego stanu wiec trzeba byc uwaznym i zapomniec o pazernosci.. z drugiej strony jago to branza spozywcza a to chyba wychodzi MN bo przeciez park bronisze to tez niezla inwestycja i jakos sie kreci, pozatym przejecia i raczej dobre perspektywy ;o ile oczywiscie zarzad nie postanowi zrobic jakiegos przekretu. ja obserwuje ta spolke chociaz dostalem kiedys cynk z "dobrego zrodla" ze jago bedzie kosztowac powyzej 10pln (cena byla cos kolo 4,5) nie posluchalem i nie kupilem i teraz jest po 2 z kawalkiem . caly czas obserwuje i zaczynam myslec ze to moze juz czas bo wkoncu zrealizowali czesc przejec ,inwestycja w nowa chlodnie zakonczona wiec powinno cos sie ruszyc a jesli wziac pod uwage ogolna sytuacje gospodarcza kraju i prognozy spowolnienia -to coz -zamiast telewizorow lcd trzeba bedzie kupowac mrozonki heheh.

ok dzieki ale o tej rentownosci to moglbys dzis cos napisac

mam prosbe do watchdog czy moglbys zerknac na ta spolkie od strony fundamentalnej jest juz raport polroczny.. niestety strata jak zawsze i zastanawiam sie czy oby ta nowo zarejestrowana spolka nie posluzy do wyprowadzenia reszty kapitalu.. z gory dzieki a tak przy okazji przydalo by sie troche wiecej o czytaniu raportow na tym serwisie..

i tu jest problem bo o ile wszyscy wiedza ze gielda rzadza tlumy to nieliczni je obserwuja i kieruja sie analiza techniczna czy fundamentalna. a czy tak duzy spadek na gpw byl spowodowany jakas katastrofa w polskiej gospodarce?? czy jakimis wybitnie zlymi wynikami spolek?/ no otoz nie .. lecialo bo tlum sie wystraszyl i madre rady analitykow nie pomogly.. wiec jak grac zeby wygrac??!!!!
czasami to mysle ze trzeba zapomniec o analizach i po prostu czytac gazety i fora i sprawdzac jak reaguje tlum i leciec razem z nim 3some w koncu w grupie zawsze razniej

ciagle spada ale.... cos sie tu zaczyna dziac wg mnie za wysokie skokowe odbicia i wiekszy volumen przy czym wieksze zlecenia na s no i raport w poniedzialek choc nikt sie cudow nie spodziewa . jedyna dobra wiadomosc to to ze elektrim pewnie niedlugo zagosci na parkiecie i niebrzydowski zacznie sie chwalic sluszna swoja decyzja o nie odpowiadaniu na wezwanie a jesli sprawdzi sie jego przepowiednia ze na elku bedzie mozna zarobic nawet tysiace % to i storm na tym zyska (mimo ze oddal wszystkie akcje w wezwaniu) wkoncu to jego spolka a ludzie wbrew pozorommaja krotka pamiec jesli chodzi o pieniadze..i o bolesnych stratach sie zapomina gdy przed oczami stoja wzrosty po 30 -40 % na jednej sesji... zreszta podobnie jest teraz na karkosikowych perelkach hehe

a coz to za spolke zalezna dzis zarejestrowali??? moze ktos cos wie??

czy ktos ma ta spolke? czy ma jeszcze jakies szanse na odbicie?

dzieki za szybka odpowiedz i za link. jesli chodzi o angielskie wersje to jak najbardziej jestem zainteresowany..

witam co sadzicie o trakcji.. wg mnie spolka ktora da zarobic w przyszlosci mysle o conajmniej 3 latach no i "zarobic" tzn kilkadziesiat procent. trakcja ma dobrego prezesa ktory wyksztalceniem i doswiadczeniem przebija pewnie 1/3 prezesow na gpw po drugie renowacja i budowa trakcji kolejowych to temat na czasie biorac pod uwage oplakany stan obecnej infrastruktury kolejowej, ambicje rzadu, no i euro 2012 do tego dobra wiadomosc o funduszach ue ktore juz nie sa zagrozone wiec gotowka poplynie do polskiej kasy.. po trzecie elektrownie wiatrowe ktore tez niejako sa wymogiem ue a wiec i na tym trakcja ktora juz jest calkiem zaawansowana w tym temacie moze zarobic sporo kasy. od debiutu cena trzyma sie w granicach 4,8 - 5,2 wiec jakies 25% na plusie i widac zainteresowanie duzych instytucji mimo ze do tej pory zadna sie jeszcze nie ujawnila..

jesli macie jakies opinie zapraszam do dyskusji

watch dog mam prosbe.. znasz jakies dobre ksiazki ewentualnie e booki lub linki gdzie moge sie troche podszkolic dotyczace analizy fundamentalnej a konkretnie czytanie raportow spolek. wiem ze to raczej dzial rachunkowosci i od tego trzeba by zaczac ale mi sa potrzebne przyklady na co zwracac uwage czytajac raport co moga oznaczac posczegolne pozycje itp. kiedys na starym stok watch byl calkiem fajny wpis ale tez troche okrojony.
pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 18 lutego 2016 09:46:08
Liczba wpisów: 29
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat