PARTNER SERWISU
uzxwmxul
IDOC

IDOC

Ostatnie 10 wpisów
siekoo napisał(a):
oferta tansza o prawie 50%? w zyciu nie uwierze, zeby oferty w cenach byly rozbiezne o polowe kwoty. nikt o zdrowych zmyslach nie zawyza ceny swojej oferty, wiec co pozostaje? a Asseco ma w dorobku historie informatyzacji ZUS, poczty polskiej, KGHM i innych - jaka? odsylam do google.

Prawdziwą informatyzację Poczty Polskiej w 2001 roku rozpoczął Emax (obecie Sygnity) rękami Winuela tworząc ZST (serce infromatyzacji PP, system do śledzenia przesyłek + komunikacja pomiędzy oddziałami i centrami ekspedycyjno rozdzielczymi). Tego już nikt nie pamięta. Asseco włożyło w to palce kupując spółkę która stworzyła częśc kliencką do przyjmowania przesyłek i rozliczeń...a którą przez lata nie pozwalało integrować z ZST, moim zdaniem działając tym na szkodę PP.

Co do SIRE...Asseco wyceniło ofertę bardzo agresywnie i na moje oko z prawie zerową marżą (mają w tej wycenie udział koledzy z upadłego Utilis-a :). Winuel zapewne policzył solidnie ale "po staremu" kiedy miał monopol na tą część systemów informatycznych PSE Operator. Niewielu pamięta że PSE było akcjonariuszem Winuel-a. Zarząd Computerland przed połączeniem z Emax zażądał aby PSE opuściło szeregi akcjonariuszy i słono za to zapłacił. Trzeba przyznać że przebitka dla PSE była niezła (w stosunku do ceny zakupu z 2000 lub 2001 roku :)
Aby poprawić rentowność Asseco może liczyć na zlecenia dodatkowe dotychczas zamrożone dla Sygnity (po odejściu ekipy Utls-owej).
Wszystko to jest skomplikowane i wielowymiarowe, łącznie z tym że sytuacja zmieniała się wraz z ruchami w PSE Operator (vide odsunięcie ś.p. Stefanii Kasprzyk r.i.p).

Mam kolegów po obu stronach. Powodzenia życzę zwycięzcom jak i zwyciężonym.
Artur pozdrowienia dla ekipy !

ex WNL :)

Artur napisał(a):
Sygnity wystartuje w przetargu na serwis sprzętu pod system SIRE dla PSE, którego autorem jest firma Winuel.

www.parkiet.com/artykul/26,967...

Nie tylko oni wystartują. Ja też jestem jednym z autorów tego systemu i bardzo wielu kolegów i koleżanek z mojej firmy :)
Powiem więcej, w mojej firmie jest obecnie więcej autorów tego systemu niż w Winuelu.

Artur, przetarg spowoduje że nie tylko Utilis/Infovide i Winuel wystartują. Jeśli pojawi się konkurencja spadnie cena i zyska tylko klient :-/

IdoC

td83 napisał(a):

A mówi się coś o ewentualnym inwestorze lub przejęciu?

Nie spotkałem się w firmie od dawna z plotkami o przejęciu czy inwestorze. W Winuel-u raczej nie będzie juz podstaw bo łatwiej byłoby firmę sprzedać niż dział w Sygnity którym będzie za chwilę.
Zauważam ze plotki o przejęciu najczęściej pojawiają się najpierw na "giełdowych" forach a później na korytarzach w firmie :)

Pozdrawiam
IDOC

Nikt jeszcze nie skomentował tego:
Bye-Bye WINUEL

Artur, co o tym myślisz :) ?

Zapytajcie Artura kiedy będzie nowa stronka :)

Pozdrawiam
IDOC

pop napisał(a):

Dzieki WatchDog za miłe słowa.Nie tak łatwo pisać coś negatywnego,akcjonariusze raczej chcą czytać,że jest wszystko super i kurs będzie szedł do gory,i to ostro...Ale staram się pisać delikatnie,by nikogo nie urazić,nie mam złych intencji,ale rozumiem jesli komuś się nie podoba pisanie negatywów, czas i tak zweryfikuje te opinie.
A teraz odpowiadam:
1.Z umów serwisowych na ogół są tak niskie marże,że praktycznie są bez znaczenia,pieniądze to są z konkretnych przetargów,a nie z takich umów,no chyba,że jakiejś firmie uda się wytargować jakimś cudem większą marżę.
2.Kary umowne z przetargów są wręcz astronomiczne,więc nie ma żartów z niedotrzymaniem terminów
3.Proporcji przychodów z umów biegnących do tych z umów nie znam,ale z tego co wiem w przybliżeniu to może być w granicach 7-12%-ale zastrzegam,że to są moje prywatne przypuszczenia,więc trzeba wziąć jakąś granicę błędu
4.Odniosę się do postu Andrzeja72:
Asseco jest chwalebnym wyjątkiem,choć nie żyje raczej z przetargów publicznych,więc porównanie trochę wypacza ogólną sytuację.Jestem pełen podziwu dla Asseco,jego wyniki- to jest rewelacja jak na obecne warunki

Witam !

Ad1. Nie zgadzam się z tym punktem. Assceco tak dobrze stoi ponieważ rokrocznie ma olbrzymie przychody z umów serwisowych i utrzymaniowych (spojrzyj choćby na ZUS, banki, ministerstwa które zlecają robotę Asseco bez przetargów bo system jest ich autorstwa). Asseco równiez doskonale przeszło przez okres fuzji. Na rynku jest mało informacji o tym jak przebiegła ale to tylko dobrze świadczy o niej samej. Nie bez znaczenia jest skuteczna "JEDNOWŁADZA", tego Sygnity nie ma od dawna.
Ad2. Boleśniejsze od kar jest zupełne odcięcie od przetargów publicznych. Takie ryzyko dotyka wiele firm z branzy. Warto wspomnieć o Comarch-u który juz był posądzany o niewywiązanie się z umów podpisanych po wygranych przetargach, kilka razy prezentowano na forum artykuły o takich sytuacjach dotyczących Sygnity.
Ad3. Marże spadły to wszyscy wiedzą. Ale ... wystarczy 2-3% marży na dostawie PC-tów za kilkadziesiąt milionów niż walka przez rok dwa przy produkcji softu za kilka milionów gdzie ryzyko jest niepomiernie duże a planowana marża topnieje w wiecznych utarczkach o zakres z zamawiającym. Dostawy sprzętu i usług i softu z półki są o wiele bezpieczniejsze w tych trudnych czasach.
Ad4. j.w.

Co do Sygnity. Dużo się w tej spółce ostatnio dzieje, duzo in plus. Niestety nie wszystko super dobrze rokuje na przyszłość. Na pewno chwalebne jest cięcie kosztów, ale ... po omacku można odstrzelić dobrych specjalistów którzy mogą przynieść firmie spore pieniądze. Moim zdaniem Sygnity ma zapewnioną płynność do końca roku. Sygnały które przyjdą w grudniu i styczniu raczej ustabilizują kurs lub nawet go lekko podniosą (szczególnie po takim zjeździe). Nie wykluczam nagłych zmian ale raczej na plus, nie będzie to jednak najazd kawalerii, raczej SYG czeka powolne dzwiganie się z kolan.

Muszą się podnieść bo jeszcze trochę a znajdzie się sprzedawca mydła który w trymiga przejmie firmę, rozparceluje i posprzedaje co lepsze kawałki :)

Pozdrawiam
IDOC

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 13 września 2011 20:04:13
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,313 sek.

uzkxoxau
fqruzaic
debmgyqs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cfxsyspe
sjvwpjjf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat