PARTNER SERWISU
dcosrzmn
szczudelko

szczudelko

Ostatnie 10 wpisów
Co tutaj sie wyprawia..... Wiceprezes zlozyla rezygnacje, Girkowi bank sprzedaje akcje na kredyt.... Jakas masakra.

Nie będę się mądrzył bo kiepski spec ze mnie, ale lubię mieć jakieś odniesienie:
sesja 21.09 -17% volumen 0,9 mln
sesja 10.10 -21% volumen 1,2 mln
sesja 16.10 -16% volumen 0,5 mln
sesja 18.10 -26% volumen 3,1 mln

Tutaj juz jest sama spekuła:
Przypuszczalnie tylko Girek i Newind tutaj został z akcjami powyżej 5% (choć to raczej pobożne życzenia) reszte kolejni akcjonariusze upychali spekulantom którzy lapali sie na informacje o:
-emisji po 4 zl (sesja 24.08)
-artykuł że najgorsze miesiące za spółką (sesja 26.09)
-falszywe wybicie (sesja 10.03)

Generalnie zgadzam się że to wszystko wygląda bardzo słabo i prozno szukac u mnie po takiej wtopie obiektywizmu...

Niczego tutaj już nie jestem pewien...W większości objęto akcje przez potrącenie zobowiązań i to niekoniecznie krótkoterminowych. Wg mnie w obecnych warunkach bez pomocy jakiejs rządowej agencji po prostu nie maja szans wyjść na prostą, chyba że stanie się cud i w akcjonariacie pojawi się w końcu jakiś poważny gracz. Obroty były spore, do tego kolejne miliony akcji już się drukują.

Może ktoś jest zainteresowany czystym ITQ i potrzebował oczyszczenia społki?

Czekam dziś lub na początku przyszłego tygodnia informacji o zmianach w akcjonariacie, w innym przypadku czarno to widzę..

Czy aby na pewno? Jedna emisja za 20 mln sie powiodla(swoja droga ciekawe jak beda zaksiegowane akcje z mozliwoscia rzadania wykupu 4 zl plus 7% i kto taki przywilej ma). Czego w raporcie za 2Q jeszcze nie bylo. Gdyby udala sie druga emisja (o czym np. Qumak ostatnio informowal ze negocjuja warunki objecia czesci za dlugi) plus 6 mln z nieruchomosci plus 5 mln z kontraktu z ktorego marze i tak spadaly robi sie lepiej. 730 tys akcji ktos pod progiem 5% przytulil od Girka, Chyba nie zdarzyl sprzedac bo BPS upychalo w tym czasie. Warto zauwazyc ze Ebitda w 2016 byla prawie 30 mln(nawet jesli zbycie ZCP mialo spory wplyw na ten wynik). Plus ze w 2017 zwiekszyli udzial w DTP z 66% do ponad 80%. Ciekawe jest ze w radzie zasiada dwie osoby wydaje sie mocno powiazane z partia rzadzaca(jeden to chyba co tydzien sadzi pamflety w radiu maryja). Co chyba bylo gwarantem ze pko bp nie rzadalo splaty kredytu tylko ciagle byli przy negocjacyjnym stole. Raczej bez trzeciej emisji sie nie obejdzie ale wazne ze maja rok czasu na nia a kontrakty z COI i NASK powinny tez generowac gotowke co pozwoli wreszcie cos dzialac. Zastanawia mnie tylko ezdrowie. Czy w ogole ktos bedzie zainteresowany uslugami w chmurze w spolce w sanacji... Szkoda ze glowny akcjonariusz jest bez kasy, przydalby sie tutaj ktos solidny i wiarygodny.

Czy moze ktos wyrazic opinie czy czasem to co sie dzieje w tej spolce to nie jest dzialanie na szkode akcjonariuszy mniejszosciowych?

W zeszlym roku spolka poinformowala o emisji akcji i ambitnym planie akwizycji. Podpisali umowy na przejecie Rightsoft za gotowke oraz ITMED czesciowo za gotowke czesciowo z emisji akcji. Szczegoly umow mozna znalezc w raportach biezacych. W kwietniu zostal podpisany aneks o przesunieciu terminu zakupu Rightsoft na maj po czym dostalismy info o utajnionej decyzji o sprzedazy SI Almy ktora byla strona w przejaciu Rightsoft. SI Alme miala przejac spolka z torunia ktora miala zaplacic do 15 maja 5 mln zl. 15 maja cube itg opublikowalo raport okresowy w ktorym napisali ze kwota jeszcze nie wplynela po czym po sesji znowu aneks o przeniesieniu wlasnosci SI Almy na spolke z torunia oraz brak terminu zaplaty za nia. Terqz jest 18 maja i mialo dojsc wg poprzedniego aneksu do przejecia rightsoft przez si alme ale teraz sie nie dowiemy bo nie wiadomo czemu zgodzili sie na sprzedaz SI Almy bez otrzymania pieniedzy. Smaczku sytuacji dodaje ze druga przejmowana spolka ITMED jest wlascicielem pakietu akcji Data techno parku z wroclawia i ta spolka tez sie przewija w dziwnych sprawach o ktorych mozna poczytac w gazecie wroclawskiej.

Jestem w trasie i pisze na szybko z telefonu wiec moglem cos niedopowiedziec albo przekrecic wiec bede wdzieczny za zapoznanie sie z raportami biezacymi.
Ale pytanie moje jest czy jakis specjalista moze sie wypowiedziec w tej kwestii? Czy to nie jest dzialanie na szkode akcjonariuszy mniejszosciowych? Miedzyczasie bylo sporo transakcji pakietowych, czy wszyscy mieli rowny dostep do informacji?

irfy napisał(a):

To nie rynek. Przy tym wystrzale na +41% wolumen był pięć razy niższy niż dzisiaj. Wtedy to była klasyczna podpucha

A skad wiedzieliscie ze nastepnego dnia obrot bedzie piec razy wiekszy? Aaa zapomnialem ze jestescie analitykami...

Ja jestem programistą robotów i robię w Kaludze i Nizhnym Novgorodzie. I to co się tu dzieje to jest szok. W Kaludze w VW taktzeit do 2015 będzie prawdopodobnie dwukrotnie wyśrubowany a w Skoda-GAZ to jakaś próbna produkcja już jest ale wymaga zwiększenia kwalifikacji operatorów. A w rusku ludzie pieniądze mają i mają bzika na punkcie wszystkiego co niemieckie. Zakładam że to samo dzieje się w chinach, indiach czy brazylii. Ale patrząc z perspektywy poszkodowanego przez PBG boję się czy borek nie podzieli losu w/w spółki:D Zwłaszcza że gdzie już słyszałem zdanie "najważniejsze to przetrwać ten rok".

Jeżeli ma ~40% głosów a z nowej emisji załóżmy ~400mln chce objąć załóżmy ~100mln czyli 1/4 to im większa cena tym dla niego korzystniej.
Jeżeli liczyć po ilości akcji ~27% to przy takich samych pozostałych założeniach teoretycznie cena dla wiśni nie powinna mieć większego znaczenia.

Mam pytanie. Idąc za stwierdzeniem im niższa cena konwersji tym niższa cena rynkowa i im niższa cena rynkowa to niższa cena konwersji. To gdyby tak faktycznie było to wiśni do pewnego momentu opłacałoby się skupować akcje z rynku (przy założeniu że na pewno cena konwersji będzie większa niż rynkowa do pewnej wartości)niż brać udział w emisji. Dlaczego? bo im niższa cena konwersji tym więcej traci.
Udział w emisji uzasadniałby tylko brak chętnych na objęcie pełnej transzy.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 2 listopada 2017 07:58:23
Liczba wpisów: 10
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,252 sek.

jckyfhcm
hpowlhtr
dhdlmobs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cqzofvuu
tynepzgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat