Temat:
BORYSZEW
gayur napisał(a):Operacja ta jest związana z pierwszym notowaniem akcji spółki BORYSZEW „bez prawa poboru” na sesji 6 października br. i wynikającą z tego znaczącą różnicą pomiędzy kursem zamknięcia akcji tej spółki na sesji 5 października br. i kursem odniesienia na sesję następną. Czy to oznacza, że dziś nie otworzą bo muszą się z tym bajzlem uporać ?
|
|
Temat:
BORYSZEW
style napisał(a):co oznacza 3.19 ? Skoro z obliczeń wychodziło ok 1.70 a TKO jest 2.21
Dlaczego zawiesili notowania borka ? Właśnie - co jest grane z notowaniami - może ktoś powiedzieć o której to ruszy ? Bo mi pomka siądzię :(
|
|
Temat:
BORYSZEW
dzięki za odp. - mój plan nie płacenia podatku, dotyczył oczywiście przyszłego roku. Wiem, że na tym padole są 2 rzeczy nieuniknione śmierć i podatki :( A wracając do tematu - plan był prosty sprzedać stare akcje, aby wykazać stratę, a nowe z PP trzymać na bardzo długi okres czasu, tak aby człowiek miał na przyszłą emeryturę, a do tego czasu może zniosą podatek belki, kto wie, wejdą nowe progi - pożyjemy zobaczymy. Zawsze sie jakis sposób znajdzie :) Jeszcze raz thx za odp.
|
|
Temat:
BORYSZEW
ArekB napisał(a):gfx napisał(a):dla pewności... mam akcje dziś w portfelu, a jutro dopiero będę mógł kupić akcje PP ? jak złożyć na nie zlecenie? pojawią się akcje np. 'BORYSZEW PP' i kupuje je normalnie tak jak inne akcje? jak zostaniesz z akcjami do końca dzisiejszej sesji to PP masz automatycznie. Pojawią się same na rachunku po pewnym czasie, pewnie po kilku tygodniach. Będa normalnie notowane więc możliwe będzie dokupienie PP lub wyjście z Borka i nie obejmowanie nowej emisji. Po kolejnych tygodniach po zapisaniu się na nowe akcje (2 szt z kazdego PP) i zapłaceniu 10 gr /szt , akcje stare i nowe połączą sie i będą notowane razem Od jutra handlujemy akcjami bez prawa poboru po cenie teoretycznej ok 1,67. Jaka faktycznie bedzie cena na otwarciu zależy od inwestorów i ich fantazji, zeszłym razem było to chyba +30% Jeśli dobrze Ciebie rozumiem, to dziś od 9-tej można handlować starymi akcjami bez utraty PP, nabyte w dniu wczorajszym ? Przykład: 1. Wczorajszy zakup: 1000 szt., 2. Wczorajsze zamknięcie sesji o 16.30 daje automatyczne PP, 3. Dziś sprzedaję wszystkie stare akcje - aby uniknąć podatku :P, 4. Prawo poboru pozostaje nienaruszone (2000 szt. po 10 gr = 200 zł), ale kiedy będę miał informację na temat zakupu 2000 szt. akcji po 10 gr, to jeszcze nie wiadomo, Pytam z tego względu, że słyszałem dwie sprzeczne informacje, że taki powyższy ruch (sprzedażowy all akcji) będzie można wykonać po 8 października. Z góry dzięki za odp. pozdr.
|
|
Temat:
ODLEWNIE
Przegląd prasy/Gazeta Wyborcza 25-09-2010, 08:33
MAN inwestuje w Starachowice 26 mln zł Co najmniej 26 mln zł do 2015 r. zainwestuje koncern MAN w Starachowicach. To pozwoli na przeniesienie z Plauen do Polski części produkcji autobusów piętrowych i turystycznych.
Kilka dni temu MAN BUS dostał zezwolenie na prowadzenie działalności w Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Starachowicach, co w praktyce oznacza rozszerzenie dotychczasowej działalności w strefie. Niemiecki koncern prowadzi produkcję w dawnej fabryce samochodów ciężarowych Star. Kiedyś były to ciężarówki, ale teraz głównie szkielety autobusów miejskich. Powstaje ich rocznie około 2 tys. – podaje „Gazeta Wyborcza”.
Nowe pozwolenie obejmuje wprowadzenie do produkcji dwóch kolejnych rodzajów autobusów – rejsowych, typu premium oraz piętrowych autobusów miejskich, podobnych do używanych m.in. w Berlinie. MAN w zamian za zgodę na działalność w strefie zobowiązał się do zainwestowania w strefie co najmniej 26 mln złotych, oraz zwiększenia zatrudnienia o 50 osób. Dzięki temu ma tam pracować około 1550 osób.
Tylko patrzeć, jak niedługo MAN podpisze umowę z ODL. Chyba, że już to zrobili i czekamy na info.
|
|
Temat:
ODLEWNIE
Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć, że na mieście gadają, że moska ma wejść w papier ?
Z góry dzięki za odp. pozdr.
|
|