Temat:
URSUS
|
|
Temat:
KGHM
a czy wiadomo coś na temat dywidendy ?
|
|
wcześniej też skupowali akcje własne i nic dobrego dla akcjonariuszy to nie przyniosło
prognozy zysku za 2012 i 2013 odwołane, duży spadek kupowanych aut w europie
|
|
Temat:
BORYSZEW
nie od dziś wiadomo że Roman pogrywa na akcjach, wszyscy tutaj liczyli że Romek ruszy kursem ale okazuje się że nic z tego, przesiadł się na ANTI a teraz na Polimeks
Borek pomału osuwa się do przedziałów 0,50 z powodu braku zainteresowania akcjami
|
|
Temat:
BORYSZEW
|
|
problem w tym że action to dystrybutor z prawdziwego zdarzenia mający odpowiednie marże a NTT to taki dziwny twór który chwyta kilka srok za ogon a tak naprawdę na rynku w ogóle się nie liczy
te obroty mogą wynikać ze sprzedaży komputerów instytucją państwowym ale tam marża malutka chyba jest bo konkurencja ogromna
i co najważniejsze nie dba o akcjonariuszy, przynajmniej tak było jak kurs był na poziomie 1,20
|
|
Temat:
BORYSZEW
jeśli wszystko pójdzie w górę to długo kursu nie utrzymają na tym poziomie,bo prędzej czy później wejdzie jakiś większy spekulant... i jeden drugiego podkupi
ale blokowanie kursu jest dobre można spokojnie dokupywać 4 000 000 mln akcji dzisiaj łyknęli w mniejszych pakietach i nawet nikt nie wie w którym momencie kupili....
i ile tak naprawdę tych akcji jest skupionych z runku poprzez różnych większych inwestorów
|
|
Temat:
BORYSZEW
mówisz tak jakby Boryszew był Bankrutem a w spółce wcale źle się nie dzieje, przejęte spółki zaczynają generować zysk, spółka nie za bardzo ma gdzie spadać
te wskaźniki to sobie możesz w buty wsadzić, wystarczy kilka dni większego obrotu i dobry impuls i nastawienie do spółki się zmieni.
|
|
Temat:
BORYSZEW
moim skromnym zdaniem to sytuacja na Boryszewie nie jest zła jeśli chodzi o wyniki z automotiw to Boryszew pokazał bardzo dobre dane
Volkswagen mocno działa w chinach i w Rosji wyniki sprzedaży na pewno utrzyma
nie rozumie tym samym nagonki na Boryszewa, obecna cena co do wcześniejszych poziomów jest stosunkowo atrakcyjna
|
|
Temat:
BORYSZEW
większość spółek mocno podrożała ostatnio, myślę że spekulanci o Boryszewie sobie przypomną, czekają tylko na dobry moment, odpowiednie info
tych akcji nie ma nie wiadomo ile
w obrocie jest 39% w tej ilości mogą być instytucje posiadające poniżej 5% samych drobnych akcjonariuszy może być stosunkowo mało,większość zniechęcona odpuściła, przesiadając się na inne spółki
a Boryszew cały czas skupuje ostatnia aktualizacja 10.09
|
|
Temat:
BORYSZEW
KNF powinie się przyjrzeć temu automatowi na tej spółce
|
|
Temat:
SERINUS
ja bym powiedział że bardziej ryzykowny niż dochodowy
dziwię się akcjonariuszom, że nie zadają pytań panu prezesowi co było dokładnie powodem nie przedłużenia koncesji, spółka straciła na wartości około 210 mln zł i jeszcze odszkodowanie w przyszłości prawdopodobnie, a tu nie ma żadnego wytłumaczenia ?
|
|
Temat:
SERINUS
odszkodowanie zapłacą bo jeśli nie to nie maja czego szukać w Brunei, zaczną im utrudniać i komplikować wszystko tak że sami wyniosą się z Brunei
wiele się tutaj pisało o transparentności spółki a spółka to zwykłe ściemniacze mogli by się uczyć transparentności od chińskiej strony
|
|
Temat:
SERINUS
ciekawe czemu pan Korczak o takich istotnych rzeczach nie informuje inwestorów, coraz gorzej to wygląda
-strata 70 mln $ -dodruk 60 mln akcji -odszkodowanie 16 mln $ skoro domagają się odszkodowania to znaczy że mają powody ku temu
|
|
Temat:
BORYSZEW
Boryszew dostał zgodę na budowę dwóch wieżowców w Warszawie
Analitycy oceniają potencjalny wpływ przeszacowania wartości działki w związku z uzyskaniem pozwolenia na budowę na 100 mln zł.
|
|
Temat:
BORYSZEW
krótkotrwałe obniżenie zysku wiąże się z przejęciami i całą restrukturyzacją.
Zysk i tak jest wyższy od oczekiwań analityków, przy wyłączeniu zdarzeń jednorazowych zysk r/r jest w 2012 wyższy o 15 mln.
Zysk operacyjny w I półroczu tego roku wyniósł 119 mln, jeśli się nie mylę, tak więc proporcjonalnie na koniec 2012 powinien wynosić około 240 mln a Boryszew prognozuje około 318 mln
dziwne jakieś ruchy na kursie tej spółki ostatnio są robione
|
|
Temat:
SERINUS
czytam i nie mogę pojąć tego tłumaczenia, przecież KOV musiał być informowany wcześniej że koncesje nie przedłużą bo robotę partaczą, moim skromnym zdaniem kierownictwo dużo wcześniej wiedziało co się święci bo ma dostęp do informacji na miejscu.
zainwestowaliście 210 mln zł a strona w Brunei poinformowała was tylko że koncesji nie będziecie już mieć jednym pismem ? tak mam to rozumieć ? to może nie warto tam już pakować dodatkowych środków?
jeśli w ten sposób traci się 70 mln $ to pokazuje jak firma jest zarządzana
|
|
Temat:
IDMSA
reputacja tej firmy jest tak nadszarpnięta że nikt rozsądny nie wejdzie w to
jeśli naprawdę zależało by im na ratowaniu tej firmy to wcześniej by działali
pomyśl czy ty mając wolne środki założyłbyś teraz konto w IDM ? ulokowałbyś środki w IDEA TFI ?, raczej nie bo jest wiele innych lepszych domów maklerskich i funduszy
więc pytam się jak firma ma się podnieść jak poniosła tak potężne straty, ludzie chcą wycofać środki z funduszu a nowych klientów nie będzie
jak utrzymać pracowników jak nie ma przychodów ? jak zdobyć środki na wypłatę w funduszu ? jak spłacić kredyty ?
życzę Ci żebyś zarobił na tych akcjach 1000%, ale czarno to widzę
|
|
Temat:
IDMSA
moim zdaniem to oni nie maja żadnych szans się podnieść z domu maklerskiego to pewnie większość klientów już pouciekała, więc z czego maja być zyski ??
|
|
Temat:
BORYSZEW
tylko kto odbiera te paczki?, jakoś dziwnie wysokie obroty na spółce ostatnio
|
|
Temat:
BORYSZEW
wystarczył artykuł i Borek rośnie +4% w czasie gdy inne spółki spadają dziwna ta nasza giełda www.pb.pl/2654432,10636,wystar...pod koniec miesiąca wyniki ciekawe co nam pokażą ? obroty na spółce trochę wyższe
|
|
Temat:
IDMSA
pani Popiołkowa napisał(a):@irfy Zginął przycisk "odpowiedz cytując" przy twoim wpisie, więc odpowiadam zwyczajnie. Nie wiem za bardzo jak odpisać, bo moder uzna, że robię uwagi personalne i wytnie post/część postu. Muszę zaryzykować - nie rozumiemy się, ale to nie tylko jest kwestia stylu (tj. twojego stylu wypowiedzi), lecz także komunikacji, która w twoim przypadku przebiega w jednym kierunku. Pouczasz, zamiast rozmawiać. Ty nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby przeczytać mój post i dlatego się nie dogadamy. A szkoda, warto posłuchać innych (temu zresztą służą fora), bo czasami się mylimy. I może tym razem (zupełnie przez przypadek i absolutnie na zasadzie wyjątku rzecz jasna) i ty się mylisz? To naprawdę możliwe. Jako przykład niech posłuży IDM. Piszesz: "Co do sympatycznych panów Leszczyńskich - owszem, będą głosować, jeśli najpierw kupią sobie jakieś akcje których nie zastawią:)" Otóż Grzegorz Leszczyński nie został wyzerowany na walne. Nawet po objęciu prawa głosu przez DB, on nadal ma 2,04% głosów. Jak wspomniałam, to tylko przykład. Obstaję przy każdym zdaniu, które wcześniej napisałam i mogłabym ich bronić, ale pisać elaboraty na temat każdego z nich... chyba nie warto. Tak na marginesie - fajny masz avatar. dla mnie posty kolegi irfy są jak najbardziej na miejscu i nie wydaje mi się żeby kogoś tutaj obrażał są to najlepsze posty na tym forum
|
|
Temat:
BORYSZEW
ile zrealizują to się okaże jak wyniki podadzą wyniki po restrukturyzacji zakładów mogą być różne i analitycy sobie o Boryszewie przypomną
ostatnio na akcjach kryzysu nie widać jakby wszyscy liczyli na dodruk w stanach bo wybory niedługo
|
|
Temat:
IDMSA
to już jest wydmuszka nic to nie da, nie takie spółki padały na giełdzie i życie toczy się dalej, część osób straci oszczędności życia na ich miejsce przyjdą nowi i tak w kółko
z innego wątku W dniu 9 lipca 2012 r. Marek Falenta dokonał darowizny w wykonaniu której przeniósł 3.523.340 akcji Hawe (dalej "Akcje Hawe") na rzecz spółki FALENTA INVESTMENTS LIMITED utworzonej i działającej zgodnie z prawem cypryjskim, wpisanej do Rejestru Spółek pod numerem HE 276213, mającej siedzibę: Arch. Makariou III, 33 Frixos Court, 6017, Larnaca, Cypr (dalej "Falenta Investments").
Falenta Investments jest podmiotem zależnym od Marka Falenty, w którym Marek Falenta posiada bezpośrednio 100% udziałów w kapitale zakładowym.
Przed przeniesieniem na Falenta Investments Akcji Hawe Marek Falenta posiadał bezpośrednio 7.898.363 sztuk akcji Hawe, co stanowiło 7,37% w kapitale zakładowym Hawe oraz uprawniało do 7.898.363 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Hawe stanowiących 7,37% ogólnej liczby głosów.
Po przeniesieniu na Falenta Investments Akcji Hawe Marek Falenta posiada bezpośrednio 4.375.023 sztuk akcji Hawe, co stanowi 4,08% w kapitale zakładowym Hawe oraz uprawnia do 4.375.023 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Hawe stanowiących 4,08% ogólnej liczby głosów.
Falenta Investments jest jedynym podmiotem zależnym od Marka Falenty posiadającym akcje Hawe S.A. i po dokonaniu powyższej darowizny jest właścicielem 3.909.600 akcji Hawe. Nie występują osoby, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c. Ustawy.
Po dokonaniu powyższej darowizny Marek Falenta posiada łącznie z podmiotami zależnymi (tj. z Falenta Investments) 8.284.623 akcji Hawe, co stanowi 7,73% w kapitale zakładowym Hawe oraz uprawnia do 8.284.623 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Hawe stanowiących 7,73% ogólnej liczby głosów."
|
|
Temat:
IDMSA
ja bym nie był taki pewny czy przetrwają patrząc na te pakiety na widłach po 1 mln akcji przy kursie 50gr
bez kapitału i klientów nie są w stanie istnieć
|
|
Temat:
IDMSA
nie ma co się dziwić że 50 gr jak ładują w rynek takimi pakietami, prawdziwy wyścig
bankructwo to będzie dla drobnego akcjonariatu, Ci co byli bliżej tak jak ojciec pana prezesa to już sprzedali
moim zdaniem to niezły ktoś tu miał łeb najpierw wyciągnęli akcje na 2 zł a potem wodospad
jeśli naprawdę ktoś miałby ratować ta spółkę to już by to było robione wcześniej
|
|
Temat:
IDMSA
przez ostatni tydzień przemielili tyle akcji że pan prezes może już ich nie mieć tak samo IDM
dzisiaj tylko zmieniło właściciela 14 mln akcji !!!
nie wydaje mi się żeby ktoś chciał przejąć firmę z takimi zobowiązaniami
dobrze że zawieszają notowania
|
|
Temat:
IDMSA
artykuł ukazał się w czasie gdy akcje były po 2 zł widocznie taki artykuł był wtedy potrzebny
gdyby firma broniła się przed przejęciem to zarząd nie sprzedawałbym akcji w pospiechu
myślę że decyzje już dawno zapadły i wszystko jest już jasne
|
|
Temat:
IDMSA
ciekawe podejście prezesa "czekać" samym czekaniem i nic nie robieniem sytuacji pan panie prezesie nie naprawi
firma jest w tragicznej sytuacji finansowej dlatego pan prezes i jego rodzina wysprzedaje akcje
|
|
nie sadze żeby była taka możliwość, przejmując firmy zobowiązał się do zapewnienia produkcji w Niemczech
zapomniałeś dodać że sprzedaż samochodów spada sam Citroen zwalnia 8000 osób
|
|
Temat:
IDMSA
może powie ile już sprzedał akcji ?
|
|
Temat:
IDMSA
zanim zjedzie do zera to jeszcze będą podbitki
|
|
cel został osiągnięty tj: wyciągnięcie od akcjonariuszy kasy to teraz Karkosikowi nie zależy, skończyły się obietnice o nowych przejęciach
gdzie te obroty po 50-60 mln dziennie ?
|
|
Temat:
SERINUS
po nowej emisji będziemy jeszcze niżej niż teraz, masz racje zabawy z kursem nie będzie bo oni nie zapłacą więcej niż 1 zł
każda nowa emisja powoduje spadek kursu i nie wmawiaj innym że cena do góry pójdzie
|
|
Temat:
IDMSA
obrót większy niż na niektórych spółkach z wig20, na EFH też jakiś dobroczyńca wywala akcje
|
|
Temat:
IDMSA
kolejna ściema żeby wywalić w rynek jak najwięcej akcji, takie same ściemy były w EFH jak skupowali akcje dla tajemniczego inwestora po 1 zł a gdzie kurs EFH jest każdy widzi
jakby walczyli z wrogim przejęciem to kurs byłby na poziomie 2 zł
przekręt goni przekręt
|
|
Temat:
IDMSA
sytuacja trochę podobne do BOMI tam ktoś wcześniej o miesiąc wiedział i pisał na forum, że ogłoszą upadłość, tutaj pewnie też były osoby które wiedziały że firma padnie i wywalały akcje na maksa i dalej wywalają w rynek ile się tylko da.
na samym końcu jest ulica która traci zawsze najwięcej bo ci co są bliżej zawsze na czas sprzedadzą, w przypadku BOMI kto wiedział wcześniej uratował 75% kapitału
ciekawe czy klienci mający rachunki w IDM są świadomi zagrożenia co do swoich środków na rachunkach
|
|
Temat:
IDMSA
pop napisał(a):No cóż, dopóki będą takie argumenty, że "czarodzieje coś wymyślą", to spadki zupełnie nie dziwią... A technicznie wygląda tak: mieliśmy ostatnio ruch powrotny do wyłamanego wczesniej super-ważnego wsparcia na 1,10, a dzisiaj odbicie od tego poziomu w dół i kontynuacja wodospadu. Ostatnie wsparcie na 0,79, jesli przebije w dół, to tym razem kolejny wodospad będzie zakładał podzielenie losów IDM-u z jego słynnymi spółkami portfelowymi... Reasumując-nie ma co gdybać, czy to okazja, czy nie, patrzmy technicznie, czekamy na test ostatniego wsparcia na 0,79 i zobaczymy co się będzie działo... tutaj niema żadnych wparć poziom złotówki runął w sekundzie dosłownie, dobrze że zawiesili notowania
|
|
Temat:
IDMSA
tak patrząc na te ich wtopy to nie chce się wierzyć że DOM maklerski takie numery robi
a zaufasz takim czarodziejom ? bo ja raczej nie
|
|
Temat:
SERINUS
czyżby ktoś z KOV czytał to forum bo niepełna 4 godz od wpisu pojawia się artykuł na parkiecie o AIM mnie zainteresował szczególnie ten fragment wypowiedź pana prezesa Szczególnie w kontekście planowanego debiutu na rynku AIM, na którym inwestorzy niezbyt przychylnie patrzą na zbyt dominującą pozycję jednego akcjonariusza. Standardem jest tam zaangażowanie na poziomie około 30 proc.[/b][/b][/b][/b] warto sobie przeczytać miło że ktoś zauważył że akcjonariusze są w plecy od emisji www.parkiet.com/artykul/9,1267...
|
|
Temat:
SERINUS
mnie martwi co innego spółka często nie wywiązuje się z obietnic i nie dotrzymuje terminów np AIM, a drobny akcjonariat służy za dawców przez cały czas( ciągłe podbitki obietnice i wywalanie i tak w kółko)
Funky oni wszyscy mają głowy na karku nie tylko Krauze, Karkosik też w spekulanta się zaczyna bawić, tylko drobnica cięgle w plecy na tych ciągłych obietnicach.
dziwię się tylko że ludzie nie rozliczają Kov z niedotrzymanych obietnic
|
|
Temat:
MIDAS
patrząc na to co się dzieje to ludzie którzy zakupili akcje na poziomach 1,20-1,40 są sporo w plecy w porównaniu do tych, którzy teraz kupują i na dodatek zmuszeni są wyłożyć 2,80 za każdą akcje mało prawdopodobne jest aby główny udziałowiec chciał obejmować nie wykupione pp, emisja jest robiona po to aby zebrać od akcjonariuszy po 2,80 za każdą posiadaną akcje www.parkiet.com/artykul/119116...ruszenie kursem w górę z taką ilością akcji w obrocie będzie dosyć trudne przy obecnych obrotach
|
|
Temat:
SERINUS
ja bym zaryzykował stwierdzenie że się cofnęło bo już nie ma siły rosnąć, nie ma chętnych którzy by zaryzykowali kupno Kov powyżej poziomu 1,50
|
|
Temat:
SERINUS
ARWENA napisał(a):My stawiamy zarzuty firmie że odwiert się przesunął o miesiąc a Oni muszą się zmagać z tyloma czynnikami. Sam prowdziłem w życiu kilka inwestycji i nie zdażyło mi się idealnie trafić z terminem zakończenia który sobie wcześniej założyłem. Dlatego apeluję o więcej pokory i szacunku dla Ludzi pracujących w Kov i zwracam się również z tym apelem do siebie. tu nic pokora nie da jak nie będzie rezultatów to osuniemy się jak zwykle
|
|
Temat:
MIDAS
bez sensu jest twierdzenie że wycofa spółkę z giełdy
|
|
Temat:
SERINUS
wreszcie zaczyna się rozliczanie działań zarządu z osiągniętych wyników a te są słabe jak na obecny czas
|
|
Temat:
MIDAS
masz racje mln ludzi korzysta ale drugi raz takiego neta by nie wzięli
miałeś taki internet ? ja miałem i za darmo bym tego badziewia już nie chciał z limitami
po za dużymi miastami to jest strasznie kiepski transfer, taki internet można mieć mieć więc za darmo z aero2 wystaczy złożyć wniosek
problemem nie jest szybkość ale limity i wysoka cena nie przystająca do warunków umowy
|
|
Temat:
SERINUS
jakoś mnie to nie przekonuje, bo kurs znowu szoruje po dnie a spekula już zaciera ręce i za jakiś czas znowu zrobi podbitkę a wierny akcjonariat(na minusie) znowu będzie się przyglądał w nadziei że może to już upragnione wybicie
ale powrotu na poziomy 1,80 jeszcze tu długo nie zobaczymy
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit napisał(a):menager napisał(a):moim zdaniem KI wyłożyło kasę na OML-42 i ją zatrzyma, dla kulczyka to jest obojętne, która spółka będzie miała tą koncesje, obie firmy są jego
pan Prezes wyraźnie dał do zrozumienia że Kov zastanawia się czy wejść w ten biznes dla mnie jest to jasne że Nigerii nie dostaniemy i powinniśmy się skupić na Ukrainie bo mamy kredyt do spłaty Skoro obojętne to dlaczego nie KOV?Nie ma się co sprzeczać bo ja zdania nie zmienię chyba że na ESPI będzie komunikat że nie. bo Kov nie ma jak na razie kasy na to złoże Kulczyk nie dawno sprzedał salony samochodowe i z tej kasy pewnie sfinansuje to a pieniądze z wydobycia będzie czerpało KI bo to ono zapłaciło za koncesje
|
|
Temat:
BORYSZEW
ja to widzę że ktoś tu za wszelką cenę trzyma kurs bo nakupił akcji drożej i zależy mu aby kurs za dożo nie spadł
|
|
Temat:
SERINUS
patrząc na działania tej spółki to coraz gorzej jest, ostatnio to nawet nie wiadomo w jakim kierunku idzie ta spółka
tyle gadania było z OML-42 i co ? i nic nic z tego nie wyszło dla Kov
|
|
Temat:
MIDAS
anty_teresa napisał(a):Mnie wydaje się, że LTE jest odpowiednim medium dla ludzi, którzy nie mają dostępu do operatorów kablowych, czyli małych miasteczek i wsi. Tam pozostaje TPSa i to też nie wszędzie, bo łącza są często nieodpowiednie. To niejako wpisuje się w strategię CPS, tzn odbiorcą jest ten sam użytkownik. Na razie jednak z LTE jest ten problem, że zasięg jest na razie znikomy i występuje raczej tam, gdzie tego potencjalnego odbiorcy nie ma. 100M normalnemu userowi nie jest potrzebna, ale jak się już myśli o sieci domowej to wtedy zaczyna mieć to znaczenie. Problemem jest natomiast dostępność routerów. Takich które obsłużą taką prędkość jest chyba 2 sztuki do tego drogie... LTE dla mnie na razie to jeszcze kwestia przyszłości. oprócz internetu kablowego od jakiegoś czasu jest system CDMA(radiowy) dla małych miast i miasteczek wszyscy podniecają się szybkością 100mb ale przecież są limity i tu jest problem co z tego że mam super szybki internet jak limit wystarczy mi na 10 dni a potem muszę dodatkowo płacić, a w nocy to się śpi
|
|
Temat:
SERINUS
marcinkl78 napisał(a):witam mało piszę , ale trochę się interesuje wątkiem , mam parę akcji . Nie widziałem nigdzie stwierdzenia Kulczyka , że nie będzie emisji akcji , przynajmniej tak mi się wydaje . Wydaje mi się że na razie nie będzie debiutu na AIM , że całość ryzyka na razie bierze na siebie , ale czy po wycenie aktywów nie mógłby objąć całej nowej emisji w KOV . Mysle , że można by wydrukować , np.200 mln.akcji które objął by KI i powiększył by zaangażowanie do około 66% , wszyscy byliby w miarę zadowoleni chyba......A kiedyś podzielił by się akcjami z zainteresowanymi podmiotami , już w cenie wyższej , jakby rozwinął koncesje OML 42 . tak rozumiem wzięcie ryzyka na siebie.... jak pomieszalem coś przepraszam , ale tak sobie to poukladalem ...
nowa emisja w lepszych czasach ma być po to żeby się dzielić ryzykiem z nowymi akcjonariuszami
|
|
Temat:
SERINUS
moim zdaniem KI wyłożyło kasę na OML-42 i ją zatrzyma, dla kulczyka to jest obojętne, która spółka będzie miała tą koncesje, obie firmy są jego
pan Prezes wyraźnie dał do zrozumienia że Kov zastanawia się czy wejść w ten biznes dla mnie jest to jasne że Nigerii nie dostaniemy i powinniśmy się skupić na Ukrainie bo mamy kredyt do spłaty
|
|
Temat:
SERINUS
ja tu widzę sytuacje że spekula zrobiła znowu swoje i poszła na inne spółki
|
|
Temat:
BORYSZEW
na obecną chwile to chyba nie będzie zbytnio chętnych co by chcieli oddawać borka w granicach 60 gr
|
|
Temat:
BORYSZEW
jakby faktycznie Romek chciał sprzedać akcje to najpierw akcje by wywindowali do poziomu 90gr a nie sprzedawałby po 60 gr
może tutaj chodzi o nie zapłacenie podatku w tym roku ?, w tamtym roku Boryszew zrobił emisje przed końcem roku i przez to większość osób w tym największy akcjonariusz obejmując nową emisję obniżył sobie podatek do zapłacenia, a w tym roku może sprzedawać po zaniżonym kursie odkupując jednocześnie i też zmniejszy należny podatek do zapłacenia.
60gr jak na Borysze to nie jest wygórowana cena, może o to chodzi żeby kurs stłamsić w dół tak jak ostatnio a potem kupować tanio
możliwości wiele
|
|
Temat:
BORYSZEW
mi tez się wydaje że skupują zeby łatwiej było bujać kursem, obecnie cieżko jest ruszyć kursem
Karkosik słynie z tego ze kupuje i przejmuje w nie pewenych czasach
|
|
Temat:
REGNON
dreamer napisał(a):Spolka zaczyna nowe zycie i bedzie wehikulem inwestycyjnym. www.parkiet.com/artykul/7,1125...Teraz nie ma co patrzyć na przeszłość firmy, giełda wycenia przyszłość a ta jest obiecująca. Dzisiejsza cena jest śmieszna, akcje powinni kosztować co najmniej 5 razy tyle, czyli 80gr. dobrze sobie przestudiuj wątek centrozapu i pronoxu i pomyśl w co wdepnąłeś
|
|
Temat:
SERINUS
a czy emisja na AIM to nie to samo
|
|
Temat:
SERINUS
wm napisał(a):Moim zdaniem mozliwy jest i taki scenariusz: sytuacja na rynku nie sprzyja spolkom wchodzacym na AIM, rowniez na tym forum ktos wspominal o tym ze nikt nie zaplaci za nowe akcje wiecej niz za obecne. Dlatego odbieram post Redface jakos tak: mozemy wam (instytucjom z Londynu) zaoferowc akcje w cenie np. 3 x obecny kurs na GPW, oni mowia ze moga te akcje kupic trzy razy taniej w Warszawie, no to kupujcie ale bez Nigerii. Negocjacje tocza sie caly czas. Moze zarzad KOV tez juz jest zmeczony ciaglym dolowaniem spolki i teraz chce pokazac ze tanio sie nie.sprzeda. Ale to jest tylko moia opinia. No i prosze was z pretensjami i pouczaniem Korczaka jak prowadzic PR spolki to jest moim zdaniem infantylizm. Czytam to forum juz.prawie rok i Redface dosyc czesto powtarzal ze nie bedzie koloryzowal faktow jak to ma w zwyczaju inna spolka. przyjacielu to Kov zależy na pozyskaniu pieniędzy a nie inwestorom, inwestorzy mają do wyboru wiele spółek, które zabiegają o ich pieniądze ktoś wkładający 100 mln będzie chciał mieć tańsze akcje niż są obecnie bo to on wykładając kasę na ryzykowną inwestycje dyktuje warunki Kov nie ma wyjścia musi pozyskać środki na AIM na GPW ich nie pozyska, a inwestorzy w Londynie dobrze o tym wiedzą zadałem pytanie czy byli by chętni na nową emisje na GPW i odzewu żadnego dzisiaj nie było, to pokazuje dlaczego chcą zrobić emisje na AIM
|
|
Temat:
SERINUS
a ile my tej ropy mamy już wydobytej
najbardziej mnie rozbrajają wasze informacje o planowanym zysku w 2013r, nie macie żadnych informacji o prawdziwych kosztach ,oraz o planowanych wydatkach w 2012r a już liczycie zysk, wprowadzając tym samym nowych akcjonariuszy w błąd. Takie wyliczenia może robić tylko spółka gdyż posiada wszystkie niezbędne dane.
tak samo ma się sprawa z debiutem na AIM pisanie o cenie 3,50 jest nie poważne, jeśli nie znajdą chętnych w Londynie to zrobią emisje u nas bo pieniądze muszą zdobyć i interes akcjonariuszy nie będzie tu brany pod uwagę,pan Korczak wyraźnie napisał, że nie wykluczają emisji na GPW
teraz moje pytanie ile osób byłoby chętnych na nową emisje na GPW
ja osobiście byłbym chętny ale cena musiała by być niższa od obecnej
ciekawy jestem opinii innych
|
|
Temat:
SERINUS
nie jestem strachliwy tylko kalkuluje wszystko, po co mają drożej płacić na AIM jak do marca mogą spokojnie skupować na GPW ?
to po ile będzie nowa emisja powinno was interesować, bo tak jak mówisz to są wasze oszczędności
o wejściu na AIM wiadomo było już od dawna
|
|
Temat:
SERINUS
wczoraj zadałem panu Prezesowi pytanie czy w przypadku słabego zainteresowania akcjami na AIM dopuszczają możliwość emisje poniżej ceny z IPO nie określił się więc chyba taką możliwość dopuszczają
ta kwestia powinna być wyjaśniona przed nową emisją, żeby wszyscy posiadający akcje mieli jasność
|
|
Temat:
SERINUS
ARWENA napisał(a):menager napisał(a):wczoraj był dobry moment na sprzedaż akcji tak jak pisałem
nie twórzcie teorii o instytucjonalnych
akcje przez dłuższy czas były były po 1,2-1,35 można było nakupić ile się chciało i sprzedawać wczoraj
nie mówię już o takich zakupionych po 0,90-1,00 bo takie też był sprzedawane
i znowu ulice ubrali Menagerek@ Łamiesz zasady forum. Mam nadzieję że znikniesz z forum bo twoje naganianie doskonale pasuje do znanego Nam Wszystkim forum. Nie mogłem się powstrzymać. Co za koleś. ja nie naganiam, wyraziłem wczoraj tylko swoje zdanie,które się potwierdziło dzisiaj prawdą jest że akcje były tańsze wcześniej, czy podaje jakieś nieprawdziwe informacje ? wczoraj było pełno postów naganiających na wzrosty jakoś wczoraj nie protestowałeś
|
|
Temat:
SERINUS
wczoraj był dobry moment na sprzedaż akcji tak jak pisałem
nie twórzcie teorii o instytucjonalnych
akcje przez dłuższy czas były były po 1,2-1,35 można było nakupić ile się chciało i sprzedawać wczoraj
nie mówię już o takich zakupionych po 0,90-1,00 bo takie też był sprzedawane
i znowu ulice ubrali
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Rynek pewnie zorientuje się jutro, jak gazety napiszą. Na razie na TVNCNBC nie wspomnieli, na parkiecie nikt nie wspomniał, WNP nie wspomniał, nawet SW nic nie napisał. Akcjonariusze wiedzą co się w spółce dzieje i co ten zakup oznacza dla KOV. Natomiast reszta musi się dowiedzieć. Niestety jak zawsze w ESPI pojawił się element niedopowiedznia. Wcześniej było, że negocjujemy ale może się nie udać. Teraz kupiliśmy, ale nie wiadomo czy będzie nasza. Jak zadebiutujemy na AIM pewnie znowu się coś znajdzie w stylu: mamy już i koncesję i kasę ale nie wiemy czy ropę znajdziemy. Nie można było tego w ESPI opuścić. ps. Może ktoś podpowie naszym ekspertom od Afryki z TVNCNBC, że KOV rośnie z powodu ropy. Bo inaczej usłyszę dziś komentarz: O Kov rośnie. Kov wydobywa gaz na Ukrainie. wszyscy wiedzą dobrze z jakiego powodu rośnie ale to nie jest powód żeby się na niego rzucać, sporo urósł i cześć osób sprzedaje. ponawiam pytanie do pana Prezesa czy w przypadku słabego zainteresowania akcjami na AIM dopuszczacie sprzedaż poniżej kursu z IPO ?
|
|
Temat:
SERINUS
nie podajemy poziomów jakie byśmy chcieli aby były, takie działanie na forum jest zabronione kolego
|
|
Temat:
SERINUS
co z umową panie Prezesie bo tutaj potrzebujemy konkretów ?
180 dni minęło i żadnych rezultatów nie ma ?
kolejne 14 dni minęło i cisza ?
|
|
Temat:
SERINUS
tu nawet nie widać chętnego na 20 mln akcji a ty mówisz o 200mln jakby taki chętny był to kurs nie zatrzymałby się na poziomie 1,50 a teraz nie leciałby w dół
wiem że strata boli ale nie powinna ona przysłaniać zdrowego rozsądku, za swoje błędne decyzje powinniśmy winić samych siebie i wyciągać wnioski
wszyscy tu piszą że umowa podpisana a co w przypadku gdy debiut na AIM się nie uda ?
|
|
Temat:
SERINUS
dla dużego inwestora to trzeba jeszcze cenę obniżyć żeby był skłonny wyłożyć 100mln to on dyktuje warunki
na obecną chwile to każdy szuka spokojnej przystani
|
|
Temat:
SERINUS
na moje oko to właśnie drobnica jest zapakowana pod korek i nie za bardzo ma kto kupować
poziomy oporu już przerabialiśmy nie dawno jak akcje były po 85 gr tutaj niema żadnych oporów
tutaj nikt nie zbiera spekula nieźle zarobiła na ostatniej podbitce
|
|
Temat:
SERINUS
teraz to i tak nie ma znaczenia bo na giełdach robi się panika a Stany lecą w dół
|
|
Temat:
KGHM
bobski napisał(a):też dorzucę swoje trzy grosze. papier zareagował na ZAPOWIEDZI premiera spadkiem, wszyscy naokoło radzą ucieczkę od papieru który nagle zaczął parzyć w inwestorów w rączki. na takim papierze jak KGH nie ma lepszej okazji do zakupów jak takie przeceny, chyba, że znacie lepsze. Mam nadzieję, że Szutnik ma rację, i że ja mam rację, bo poubierałem się dzisiaj w ten papier jak miś polarny ;). pozdr! moim zdaniem to KGHM nie traci tylko z powodu wypowiedzi premiera ale dlatego że duzi akcjonariusze pozbywają się akcji bo Węgry mają problemy Francji grożą obcięciem reitingu nasza sytuacja też nie jest do pozazdroszczenia Euro skoczyło i coraz bliżej nam do progu 55%
|
|
Temat:
SERINUS
tak ale dla Kulczyka to żadna strata nawet jak Kov nic nie znajdzie, on ma pełno rożnych biznesów nawet jak jeden z 20 zakończy się klapą to pozostałe 19 dadzą zysk, a dla drobnego akcjonariusza zapakowanego pod korek będzie to koniec z giełdą
spółka potrzebuje kasy i dodrukuje tyle ile będzie potrzeba i kurs nie będzie miał znaczenia
o tym po ile będzie nowa emisja zdecydują w Londynie i na pewno nie zapłacą więcej niż na GPW
|
|
Temat:
SERINUS
nowa emisja rozwodni wartość akcji i zbliżenie się do poziomów 2 zł będzie w dłuższym czasie nie możliwe takie jest moje zdanie na ten temat
a po za tym znalezienie chętnych na nowe akcje nie będzie łatwe, jeśli teraz nie chcą kupować po 1,15 i nie kupowali po 80gr to czemu mieli by płacić drożej
żaden fundusz w tak nie pewną inwestycje nie wejdzie już się raz sparzyli na Petrolu
|
|
Temat:
SERINUS
na razie to jest takie gdybanie
na przyszłość należy pamiętać że jak się coś przedłuża to znaczy że coś jest nie tak a nie tworzyć nowe teorie
na giełdzie w między czasie to się mogą jeszcze różne rzeczy wydarzyć
|
|
Temat:
SERINUS
a po co wam informacja przecież wy wiecie że umowa jest na 100% podpisana
giełda to nie koncert życzeń panowie
żadnej informacji nie będzie bo umowy na razie nie ma
|
|
Temat:
SERINUS
po za Ukrainą nie odnieśli żadnych sukcesów na dzień dzisiejszy !!! trzymajmy się faktów a nie spekulacji
ja myślę że to Nigeryjczycy chcą wynegocjować dla siebie najlepsze warunki.
|
|
Temat:
SERINUS
może komuś zależało żeby taki tekst się ukazał
|
|
Temat:
SERINUS
nie wprowadzaj kolego ludzi w błąd bo nie masz żadnej pewności że podpiszą a głupoty wypisujesz, juz wczoraj wszyscy tworzyli teorie że na pewno już podpisali
nauczka na przyszłość skoro nie ma komunikatu to znaczy że coś jest nie tak
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Co jest istotne to straty:
I-II kw. 2011 narastająco = -6,26 mln USD (wobec -11,72 mln USD straty rok wcześniej)
I-II-III kw. 2011 narastająco = -5,39 mln EUR = -7,33 mln USD (wobec -11,82 mln EUR = -16,06 mln USD straty rok wcześniej)
I kw. 2011 = -2,43 mln USD (wobec -4,13 mln USD straty rok wcześniej) II kw. 2011 = -3,83 mln USD (wobec -7,59 mln USD straty rok wcześniej) III kw. 2011 = -1,07 mln USD (wobec -4,34 mln USD straty rok wcześniej)
Poprawiłem - ostatni raport podawał kwoty w EUR wcześniejsze w USD. Przepraszam za pomyłkę. Czyli został jeszcze milionik dolarów do wypłynięcia nad powierzchnię wody :) Myślę, że Q4 jeszcze na lekkim minusie z racji szczelinowania i prac związanych z AIM ale Q1 2012 może być pierwszym kwartałem, kiedy to spółka wyjdzie na lekki plus.
tak tez myślałem ze KOV będzie dalej na minusie a tyle tutaj pisaliście że 2011 to będzie duży plus nie ma co dokonywać wyliczeń bo spółka przez najbliższe lata potrzebuje o wiele więcej pieniędzy niż uzyska z Ukrainy
|
|
Temat:
SERINUS
Poza tym dużym firmom z rygorystycznymi procedurami ciężej się poruszać w tak nieprzewidywalnym środowisku jak Nigeria.
a moim zdaniem to właśnie takim małym firemkom jak Kov jest ciężej
tutaj są potrzebne konkretne informacje na ESPI, do puki ich nie będzie to kurs będzie tam gdzie jest
|
|
Temat:
SERINUS
nie cenotwórczych kolego ja nie pytam o dokładną kwotę a ni o dokładny termin co do dnia
myśląc tak jak ty to każdą informacja można uznać za cenotwórczą
według Ciebie pan prezes jest tu tylko po to aby udzielać informacji no coment ? bo jeśli tak to nie ma żadnego sensu
każdy post pana prezesa o tym co tutaj pisze można w takim razie uznać za cenotwórczy
|
|
Temat:
SERINUS
przy okazji mam jeszcze dwa pytania do pana prezesa bo jakoś zamilkł ostatnio ?
w którym kwartale przyszłego roku jest planowany debiut na AIM i czy w ogóle będzie (nie pytam o ten rok bo raczej szans już nie ma) tyle tutaj było mówione o przygotowania a teraz cisza
moje drugie pytanie czy wyniki za 3 kwartał dadzą zysk na plusie czy Kov nadal będzie na minusie w ujęciu rocznym ? nie pytam o kwotę tylko czy na plus czy na minus
ja nie psuje atmosfery to firma swoimi działaniami sprawia, że kurs jest tam gdzie jest
cóż z tego ze może będą wyniki szczelinowania jak wielkich zysków z tych odwiertów nie będzie bo koszty są spore a firma potrzebuje ogromnej kasy na nowe odwierty ?
|
|
Temat:
SERINUS
dla mnie to wygląda tak
jeśli chodzi o Ukrainę to są stare odwierty, które kiedyś były nie opłacalne obecnie po szczelinowaniu są opłacalne ale wielkich zysków z nich nie wyciągniemy ( bo koszty są spore)
jeśli chodzi o złoża po shellu to shell je porzucił bo też kokosów tam by nie zrobił a teraz Kov i inne małe firmy próbują szczęścia
ja tu żadnego impetu nie widzę raczej ubieranie na poziomie 1,20 ale mogę się mylić, obroty są mizerne, skoro ma impet to czemu grubas nie łyka tych akcji ?
|
|
Temat:
SERINUS
jak by miało iść do góry to fundy wyrywały by akcje sobie z rąk a kurs byłby na poziomie 1,70, zbyt wiele podbitek tutaj przeżyłem na tej spółce.
manewry na tej spółce są łatwe bo akcjonariat jest słaby a ludzie ubrani wysoko
a tak wrócimy na 1,00 pozbierają trochę i w kółko tak bo infa są w drodze
zazwyczaj jak giełda w góre to my w dół a jak giełda w dół to my w górę
|
|
Temat:
SERINUS
wniosek z tego taki, że w przyszłym tygodniu spekula zrobi taki sam manewr jak wczoraj
|
|
Temat:
SERINUS
i po fajerwerkach jak zwykle na Kovie ci co sprzedali zarobili a reszcie pozostają marzenia
przyglądając się ostatniemu komunikatowi odnoszę wrażenie że to sukces za duży to nie jest bo koszty szczelinowania są duże
zadawałem panu Prezesowi pytanie o debiut ale nic nie odpowiedział czyli w tym roku nie ma co na niego liczyć, powiecie że się czepiam znowu terminów ale nie lubię być robiony w ...........
najważniejsze pytanie jakie każdy akcjonariusz na tej spółce powinien sobie zadać to jaki zysk po odliczeniu kosztów zostanie na Ukrainie ?, wszyscy ekscytują się zwiększającym wydobyciem ale jak odliczymy koszty to już tak różowo nie jest
|
|
Temat:
SERINUS
a według ciebie termin 180 dni został dotrzymany ? czy nie został dotrzymany ? już zapomniałeś o problemach z wodą i złamanymi wiertłami i partaczeniem roboty przez operatora,oraz przeciągającymi się terminami prac w tamtym roku ?
za całość odpowiada spółka a nie operator bo to oni sobie dobierali współpracowników, jeśli nie umieją robić interesów w tamtym rejonie to powinni się wycofać z tego i nie marnować pieniędzy bo jak na razie rezultatów od IPO w afryce nie widać.
Lepiej było by skoncentrować się na Ukrainie.
co do AIM to pytam bo czas ucieka i zaczyna się podobna sytuacja jak z terminem 180 dni, zaraz zaczną się dyskusje i snucie głupich teorii, nowa emisja musi być atrakcyjna bardzo atrakcyjna dla inwestorów w Londynie żeby ktoś chciał kupić te akcje. Obecna wycena kursu akcji nie jest atrakcyjna dla nich bo jakoś nie kupują chyba akcji na GPW a przecież mają taką możliwość. Wiele tu było już teorii o grubasie ktry zbiera a jak widać grubasa nie było tylko drobni inwestorzy łykali akcje ja tzw. pelikany. a co do tej transparentności w stylu no coment to jakoś nie przynosi to żadnego pożytku bo inwestorzy nie garną się do zakupów tego rodzynka i mają racje, wiele spółek już się odbiło po +40 - +70% a Kov jak na razie przynosi tylko straty i proszę nie piszcie mi, że trzeba czasu. Jak prace w afryce będą szły tak jak do tej pory to wchłoną całe zyski z Ukrainy i za 2 lata będziemy na tym samym pułapie cenowym.
|
|
Temat:
SERINUS
najbardziej winny jest zarząd spółki, że nie dotrzymuje terminów, bo jakby dotrzymywali terminów to tych artykułów by nie było i pomyłek związanych z nimi.
działanie spółki po za Ukrainą w oczach nowych i części obecnych inwestorów są nieudolne dlatego kurs jest tam gdzie jest i nie ma tu co tworzyć nowych teorii.
i mam jeszcze jedno pytanie do pana Prezesa Korczaka czy termin debiutu zostanie dotrzymany (do końca roku) ? bo jakoś nie widzę tego osobiście 60 dni zostało
przepraszam za ostry język ale taka jest prawda
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Generalnie komunikat mówi o finalizacji umowy zatem może rozpocząć się ostra gra pod oficjalne info o ostatecznym dopięciu transakcji. Kto zostanie bez akcji? Kto będzie chciał się obkupić po korek? Wbrew pozorom jest to takie info, które daje czas na wejście. Mało czasu zostało wręcz maksymalnie 2 tygodnie może mniej. Obstawiam jutro początek ostrej akumulacji akcji i tak samo w przyszłym tygodniu. Dużo zależy też od podaży czy ktoś jeszcze odważy się wyjść, grać DT czy akcje będą już trzymane kurczowo. Popyt na akcje może być wzmożony więc bardzo dużo zależeć będzie od podaży. kolego ludzie już są zapakowani pod korek a nowych inwestorów nie widać zarabiają na innych spółkach, które nieźle dały zarobić ta twoje nowa teoria o ostrej jeździe upada tak jak większość waszych teorii,które upadły pozostało jeszcze 60 dni i zobaczycie że z AIM nic nie wyjdzie
|
|
Temat:
SERINUS
parę dni temu pisane tu było, że spółka nie dotrzymuje terminów to wielkie oburzenie było
|
|
Temat:
SERINUS
JuanPreciado napisał(a):Absolutnie zgadzam sie z Funkytownem. Nie mówiąc nam dlaczego rzecz się przeciąga zastawiają nam pole do spekulacji. Oczywiście chodzi o pieniądze. Obecna część negocjacji jest NIEFORMALNA i nie można w zasadzie szczegółów podawać. To tak zwane dwa tygodnie na wręczanie łapówek. Oficjalna część zakończyła się w 180 dniach. czyli 180 dni na wręczenie to za mało było tak :) ? Fankytown nie był podstawiony pisał na spadek żeby tanio kupić @Kastalto nie do Ciebie to było tylko do osób, które wcześniej pisały do wykasowania
|
|
Temat:
SERINUS
zgadzam się w 100% z Funkytown co nie którzy nawet z porażki potrafią zrobić sukces
ręce opadają
czasami to się zastanawiam czy osoby piszące tutaj nie są podstawione, bo jak można z nie dotrzymania terminu pisać że to dobre info czy, że pokazali klasę
|
|
Temat:
SERINUS
news wcale nie jest spoko bo za 2 tygodnie może być taka sama sytuacja kolejne przedłużenie lub giełda może być w odwrocie
|
|
Temat:
SERINUS
spółka jak na razie milczy bo nie ma żadnych nowych informacji do przekazania jak tak dalej pójdzie to o AIM zapomnijmy
tak jest to problem bo wtedy zaczęłoby się rozliczanie z terminów a widocznie jak na razie zrealizować tego nie można
z tego co mi się wydaje to ulica się zapakowała po uszy nawet nasz kolega Funky też bo ostatnio coś ton zmienił
|
|
Temat:
SERINUS
marzenia dobra sprawa tylko że z tego pieniędzy nie ma, na tym forum jedna osoba równie dobrze może pisać z 5 kont wystarczy mieć 5 laptopów i moderator nie jest w stanie tego wykryć.
to tak w celu uświadomienia innym że nie wszystko co się czyta jest zawsze prawdą
|
|
Scarry napisał(a):@alex to co podałem wyżej, Notowania Mobilne, jest całkowicie w czasie rzeczywistym, żadnych opóźnień. Polecam Ci obejrzeć ten zalinkowany film.
Naprawdę fajny program, choć płatny. program notowania mobilne jest darmowy w KBC(dla klientów zaoszczędza się 50 zł) jedna linia oczywiści prowizje mają stosunkowo niskie (dla studentów 0,25%), konto darmowe , wiele do życzenia pozostawia sposób składania zleceń, ale zyskuje się za friko notowania Mobilne jedna linia najlepszym rozwiązaniem dla inwestora są mini komputery UMPC (wielkości telefonu) na allegro jest pełno takich z Windows XP lub win 7 wielkości 5-7" mając taki sprzęt można wszystko allegro.pl/psixpda-umpc-3g-win...allegro.pl/laptop-umpc-asus-r2...allegro.pl/umpc-viliv-x70ex-3g...nie ma problemu z java i do każdego DM można się zalogować (ekran dotykowy, klawiatura,myszka,można dodatkowo podpiąć pod monitor LCD)i o wiele szybsze od telefonów taki mały komputerek z klawiaturą w kieszeni
|
|
Temat:
SERINUS
ludzie tutaj pytali o upływający termin 180 dni a my znowu schodzimy na Ukrainę
użytkownicy po prostu chcieli by wiedzieć co i jak,a tu jak zwykle wszystko się przedłuża
jak tak dalej pójdzie to o AIM zapomnijmy w tym roku
|
|