PARTNER SERWISU
ncnbyhlu
1 2 3
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 września 2008 22:20:43 przy kursie: 711,00 zł
Oto mamy kolejną spółkę informatyczno-elektroniczną, wsadzoną w sektor handlu hurtowego:
www.stockwatch.pl/gpw/pronox.a...

Jej wejście na giełdę było bardzo ładnie sprzedane PR'owo. Oto dystrybutor sprzętu komputerowego, który ma wyższe marże niż inni bo ma swoją własną markę (EasyTouch), a kapitał z emisji chce przeznaczyć na budowę montowni (zwanej fabryką) telewizorów LCD w Polsce - a następnie eksportować je dalej w Europę. Chwyciło.

Podczas bessy kurs spadł z 21 zł na około 7, a wskaźnik C/Z z ponad 20 do prawie 7.
Co ciekawe, jest to zdecydowanie niżej niż konkurencja z branży. Action ma ponad 10, AB prawie 15, a NTT i Komputronik prawie 20. Wygląda na to, że Pronox odniósł sukces w przesunięciu się do innej branży, tyle że okazała się ona niżej wyceniana niż ta stara.

Odpowiedź tkwi oczywiście w raportach. Wprawdzie rosną przychody, ale zysk na sprzedaży pozostaje bez zmian. To znaczy, że firma generuje coraz mniejszą marżę na obracanym towarze. To nie dziwi - konkurencja na rynku telewizorów jest tak wielka, że są one mniej zyskowne niż akcesoria komputerowe (zwane pogardliwie plastikiem). Niestety, rosną też koszty sprzedaży, czyli marketing i inne wydatki ponoszone na wygenerowanie obrotu. Spowodowało to, że w II kwartale 2008 r. zysk operacyjny stał się mocno ujemny. Wcześniej tak nie było, chociaż huśtał się od zera do niewielkich plusów stanowiących z 4% przychodów. To wystarczyło, żeby często generować zysk brutto, choć przepływy tego nie potwierdzają. Suma przychodów operacyjnych za ostatnie 2 lata to minus 36 mln zł. A bilans gotówki przez ten okres to minus 12 mln zł.

Wcześniej rynek niepubliczny dał spółce 15 mln zł (bodaj z obligacji zamiennych na akcje), zaś w ofercie pierwotnej pozyskano 30 mln zł. Dzisiaj nic z tego nie zostało - w kasie gotówki jest tyle co przed emisją akcji. Poszła ona w aktywa oraz została zużyta na działalności operacyjnej. Czyli na razie jest słabo.

Jak będzie dalej? Raport za II kwartał w ogóle się nie zajmuje planami, jest okrojony tylko do części obowiązkowej. Możemy jednak wyczytać, że "sezonowość sprzedaży jest nieznaczna" - hmmm... w elektronice? Że sprzedaż to w ogóle ciągle rośnie (w ujęciu r/r). Że wiodącej marki konsumenckiej EasyTouch sprzedali za 30 mln zł, z tego wygenerowali niecałe 4 mln zł marży, a w ogóle to jest to zaledwie 10% w skali przychodów. Cóż, przystawiając to do planów, w ramach których EasyTouch miał się sprzedawać w całej Europie oraz w Chinach (!) jak szalony, do tego przez Amazon (no, parę pozycji w listingu znalazłem, ale stocki są po 1 szt. i recenzji nie ma... to chyba za dobrze nie schodzi) i w konsekwencji ET stać się większy od firmy-matki - te plany to na razie chyba nie wychodzą...

Patrząc jeszcze raz na wskaźniki, widzimy bardzo niskie stany. Ale nie będą większe, dopóki nie zaczną solidniej rosnąć przychody i zostawać większa marża. Bo jako "przewalacz" cudzego towaru, konkurenci są i dużo lepsi, i dużo więksi.
Edytowany: 31 maja 2012 08:03

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 5 września 2008 23:57:35 przy kursie: 711,00 zł
Jest tyle fajnych spółek do analizy... akurat wybrałeś te ;)
Miałem od debiutu i oddałem ze stratą - na szczęście bo jakbym dalej trzymał ... to ... ;)
W sumie od tamtej pory obserwuje notowania
Ale co tu wymagać od importera chińskich myszek?
Montownia lcd... technologia już nie nowa, za płotem czeka następna
Trochę się z tym spóźnili
Nie wiem... ja trzymam się od pronoxu z daleka ;)
Jak urośnie kurs do 20zł tam kiedyś kupie ich myszke i zjem ze smakiem ;)
Tak z przekoru ;)

WatchDog
50
Wysłane: 6 września 2008 11:28:17 przy kursie: 711,00 zł
Wybacz tongue10

Akurat tę branżę znam bardzo dobrze, więc mam coś więcej do powiedzenia niż zwykle "kapitał taki, zadłużenie takie". Na warsztacie kolejni dystrybutorzy IT... oraz oczywiście kolejne spółki z GPW.

Jarbas
0
Wysłane: 7 września 2008 11:44:31 przy kursie: 711,00 zł
WatchDog napisał(a):
Wybacz tongue10

Akurat tę branżę znam bardzo dobrze, więc mam coś więcej do powiedzenia niż zwykle "kapitał taki, zadłużenie takie".

Opisałem tylko swoją przygpdę ze spółką i jak ja widzę jej przyszłość. Nie twierdze że tak będzie, życzę Wszystkim aby zarobili na niej jak najwięcej. Czy to źle że omijam ją szerokim łukiem? ;)
Cytat:
Na warsztacie kolejni dystrybutorzy IT... oraz oczywiście kolejne spółki z GPW.

Dlatego ten serwis trafił u mnie do pierwszej piątki ;)
Wielkie dzięki że Ci się chce :D

WatchDog
50
Wysłane: 7 września 2008 11:50:12 przy kursie: 711,00 zł
Hehe, czasem z sił opadam, ale wtedy silny zastrzyk w sekretne miejsce i jadę dalej angel4

Cytat:
Czy to źle że omijam ją szerokim łukiem? ;)

Ależ bardzo dobrze! Zbuków trzeba unikać.
To że coś tutaj napiszę, nie znaczy, że kogokolwiek zachęcam do kupna (albo do sprzedaży). Dostarczam informacji, to moja misja. Jak najbardziej bezstronnej, tak bardzo jak tylko się da.
Edytowany: 7 września 2008 11:50

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 7 września 2008 12:09:34 przy kursie: 711,00 zł
WatchDog napisał(a):

firma generuje coraz mniejszą marżę na obracanym towarze. To nie dziwi - konkurencja na rynku telewizorów jest tak wielka, że są one mniej zyskowne niż akcesoria komputerowe (zwane pogardliwie plastikiem). Niestety, rosną też koszty sprzedaży, czyli marketing i inne wydatki ponoszone na wygenerowanie obrotu. Patrząc jeszcze raz na wskaźniki, widzimy bardzo niskie stany. Ale nie będą większe, dopóki nie zaczną solidniej rosnąć przychody i zostawać większa marża. Bo jako "przewalacz" cudzego towaru, konkurenci są i dużo lepsi, i dużo więksi.

Nie do końca się z Toba zgadzam.

Jeśli produkujesz (składasz) tv lcd, a cała produkcja jest z góry (zakontraktowana) to nie tracisz na marketingu, bo nie musisz szukać zbytu, a tak jest w przypadku Pronoxu.

Odnośnie dystrybucji, zgadza się, spółka ma wysokie miejsce w brazy IT w Polsce, natomiast nie może powalczyć o miejsce w trójce i napewno tego nie zrobi... gdyż powoli odchodzi od dystrybucji, a skupia się na produktach marek własnych, zleceniach i logistyce.

Moim zdaniem wyroby Easytouch są coraz bardziej widoczne, mam nadzieję, że za kilka lat marka ta będzie rozpoznawalna nie tylko w Polsce.

Jarbas
0
Wysłane: 7 września 2008 12:35:10 przy kursie: 711,00 zł
WatchDog napisał(a):
Zbuków trzeba unikać.

Tak nie powiedziałem.
Naprawde nie mam nic do spółi, liczyłem że produkcja lcd to jest to, i już w dokładnie nie pamiętam co powodowało że wszedłem... może mgia branży IT ;)?
Ostatni raz napisze ja się na niej opażyłem więc z daleka się trzymam
Jak ktoś na tym zarobi będę bił brawo - tyle w temacie :-)

WatchDog
50
Wysłane: 7 września 2008 12:43:41 przy kursie: 711,00 zł
Manfred napisał(a):
Nie do końca się z Toba zgadzam.

Jeśli produkujesz (składasz) tv lcd, a cała produkcja jest z góry (zakontraktowana) to nie tracisz na marketingu, bo nie musisz szukać zbytu, a tak jest w przypadku Pronoxu.

Odnośnie dystrybucji, zgadza się, spółka ma wysokie miejsce w brazy IT w Polsce, natomiast nie może powalczyć o miejsce w trójce i napewno tego nie zrobi... gdyż powoli odchodzi od dystrybucji, a skupia się na produktach marek własnych, zleceniach i logistyce.

Moim zdaniem wyroby Easytouch są coraz bardziej widoczne, mam nadzieję, że za kilka lat marka ta będzie rozpoznawalna nie tylko w Polsce.

Szanuję i sam ciągle się uczę.
Koszty marketingu są ponoszone. "Koszty sprzedaży" to w II kwartale br. 7,8 mln zł, w I kwartale 6,5 mln zł. Zawiera oczywiście nie tylko marketing, ale głównie. Rok temu było tego prawie o połowę mniej.
I niech będą jak najwieksze, bo moim zdaniem, żeby strategia marki własnej miała sens, to ta musi być najpierw wypromowana. I to tak na maksa, może nie w skali kampanii telewizyjnej Samsunga, ale co najmniej Zelmera.

W kompetencje logistyczne to ja bym się nie ładował. To się zamawia. Po co mi własne TIRy, kierowcy, do nich kierownicy i licho wie co jeszcze - gdy firmy kurierskie robią to wystarczająco dobrze i coraz taniej. Ale może nie rozumiem kwestii.

I jeszcze do co montowania zwanego produkowaniem. Myślę, że jest to niezłe ćwiczenie z ryzyka. Nie wchodzę w temat czy może być zakwestionowane jako fikcyjne, bo nie jestem inspektorem celnym. Wklejam tylko cytat:

Puls Biznesu, koniec 2007 r. napisał(a):
Jeśli Unia zniesie bariery celne na import monitorów z Azji, to upadną polskie fabryki telewizorów LCD. Gazeta zauważa, że nasz kraj ma szansę stać się za kilka miesięcy liderem w Europie w produkcji telewizorów LCD. Na razie, 14-procentowe cło na taki import udało się przedłużyć o dwa lata, ale ciąg dalszy jest niewiadomą. Eksperci twierdzą, że rząd powinien się zabrać do ostrego lobbingu. Dziennik podkreśla, że jest o co walczyć. Ocenia się, że w 2010 roku w Europie zostanie sprzedanych ponad 45 milionów sztuk telewizorów. Z zapowiedzi firm, które obiecały inwestycje lub już produkują telewizory, wynika, że w Polsce produkowane może być 35 milionów odbiorników. Cały europejski rynek ma być wart około 43 miliardów euro, z czego w Polsce powstawałyby telewizory za 33 miliardy. Gazeta zaznacza, że są to gigantyczne pieniądze i dlatego producenci z Chin, Japonii i USA lobbują za tym, by cła na telewizory zostały zniesione. Bardziej będzie im się opłacało wycofać z budowy fabryk w Polsce, zwrócić pomoc publiczną i importować towary z Azji.

Do obgadania byłyby też nowe technologie: OLED, TMOS i jakieś tam jeszcze - ale tutaj nie widzę problemu. Jeśli można składać jedne, to można i drugie.

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 7 września 2008 15:00:00 przy kursie: 711,00 zł
WatchDog napisał(a):

[quote=Puls Biznesu, koniec 2007 r.]Jeśli Unia zniesie bariery celne na import monitorów z Azji, to upadną polskie fabryki telewizorów LCD. Gazeta zauważa, że nasz kraj ma szansę stać się za kilka miesięcy liderem w Europie w produkcji telewizorów LCD. Na razie, 14-procentowe cło na taki import udało się przedłużyć o dwa lata, ale ciąg dalszy jest niewiadomą. Eksperci twierdzą, że rząd powinien się zabrać do ostrego lobbingu. Dziennik podkreśla, że jest o co walczyć. Ocenia się, że w 2010 roku w Europie zostanie sprzedanych ponad 45 milionów sztuk telewizorów. Z zapowiedzi firm, które obiecały inwestycje lub już produkują telewizory, wynika, że w Polsce produkowane może być 35 milionów odbiorników. Cały europejski rynek ma być wart około 43 miliardów euro, z czego w Polsce powstawałyby telewizory za 33 miliardy. Gazeta zaznacza, że są to gigantyczne pieniądze i dlatego producenci z Chin, Japonii i USA lobbują za tym, by cła na telewizory zostały zniesione. Bardziej będzie im się opłacało wycofać z budowy fabryk w Polsce, zwrócić pomoc publiczną i importować towary z Azji.

Jest to bardzo ważna kwestia, dzięki, że przytoczyłeś ten tekst.

Mam nadzieję, że Polacy obronią swój interes, bo to nie tylko interes poszczególnych firm.

Wymiana tv lcd będzie masowa, nie wspominam tutaj o klientach indywidualnych, ale o firmach, hotelach, biurach, uczelniach etc...

Jest tutaj przez kilka lat o co walczyć.

W temacie logistyki: firma córka (esm logistics) m. in. obsługuje REPORTER-a i największy sklep netowy w Polsce, czyli AGITO,reszta to POMOST: Azja - Europa.

rayo76
0
Wpisów: 23
Wysłane: 8 września 2008 11:48:33 przy kursie: 720,00 zł
Witam!
Zgadzam się z opinią że PR spółki wygląda całkiem nieżle tzn mamy coś na wzór holenderskiego Philipsa,próbę stworzenia marki rozpoznawalnej w całej powiedzmy środkowej i wschodniej Europie ale właśnie małe ale......podbój Chin i sprzedaż tam mozemy włożyć miedzy bajki,jest tam tak dużo lokalnych firm które produkują sprzęt i markowy i zwykłe no-name że ET nie ma najmniejszych szans.Tutaj na miejscu w Polsce konkuruje z różnymi mantami itp i z racji tego popularny jest wśród uboższej części społeczeństwa ale tego trzeba sprzedawać masę bo to jest taniocha i marże są niziutkie.Jedyne wyjście to re-dystrybucja przez gigantów vide Action ale to też dodatkowe koszty.....takze fajnie chłopaki sie zebrali zrobili biznes ale moim zdaniem ciężka branża i nie wróze im wielkich sukcesów

Jarbas
0
Wysłane: 6 października 2008 18:24:17 przy kursie: 500,00 zł
No to mamy tu dzisiaj 5.00 a było nawet 4.90 zyla....

Dawno temu na parkiecie pisałem że po tyle będzie i jest.

Edytowany: 8 października 2008 02:37

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2008 21:00:03 przy kursie: 459,00 zł
Słabo się robi w elektronice i akcesoriach, zarówno w resellerstwie, jak i w handlu hurtowym z marketami.
Raport Pronoksu pokazuje wprawdzie niewielki wzrost przychodów, ale okupiony mikromarżą, to jest sprzedażą niewiele ponad koszty własne.
W raporcie podali jeszcze lakonicznie wyniki narastające od początku roku:
- przychody 466 mln zł,
- z tego 56 mln zł pod marką Easy Touch na marży 5 mln zł czyli 9%.
A ponieważ analogiczne dane były w raporcie za II kwartał, to możemy sobie wyodrębnić sam III kwartał odnośnie Easy Touch: przychody 26 mln zł, marża 1 mln zł. Dramatycznie.

bertfox
0
Wpisów: 17
Wysłane: 17 listopada 2008 21:51:01 przy kursie: 459,00 zł
Witam,
pozwolę sobie zwrócić uwagę na szczegół jaki rożni akapity dotyczące ET w raporcie za 2Q i 3Q

być może nie ma to większego znaczenia, ale cytując 2Q:

(...)Marża na sprzedaży produktów Easy Touch w pierwszych dwóch kwartałach 2008 roku wyniosła 3 778 tysiące złotych(...)

natomiast informacja za 3Q wygląda następująco:

(...)Zrealizowana marża na sprzedaży produktów Easy Touch na koniec trzeciego kwartału 2008 roku wyniosła 4 935 tysiące złotych(...)

Słowo "zrealizowana" jest tu chyba kluczowe... Czy można to stwierdzenie traktować jako "zapowiedź" realizacji marży w kolejnych kwartałach? Chodzi mi tu oczywiście o montowane w Dąbrowie TV LCD...

bertfox
0
Wpisów: 17
Wysłane: 18 listopada 2008 18:55:27 przy kursie: 448,00 zł

muszę nieco sprostować mojego poprzedniego posta:

bertfox napisał(a):
Witam,
pozwolę sobie zwrócić uwagę na szczegół jaki rożni akapity dotyczące ET w raporcie za 2Q i 3Q

być może nie ma to większego znaczenia, ale cytując 2Q:

(...)Marża na sprzedaży produktów Easy Touch w pierwszych dwóch kwartałach 2008 roku wyniosła 3 778 tysiące złotych(...)

natomiast informacja za 3Q wygląda następująco:

(...)Zrealizowana marża na sprzedaży produktów Easy Touch na koniec trzeciego kwartału 2008 roku wyniosła 4 935 tysiące złotych(...)

Słowo "zrealizowana" jest tu chyba kluczowe... Czy można to stwierdzenie traktować jako "zapowiedź" realizacji marży w kolejnych kwartałach? Chodzi mi tu oczywiście o montowane w Dąbrowie TV LCD...

jak się okazało zysk z montowni przypisywany jest ESM Logistics... nie ET

więc ew. "przesunięcia" w realizacji marży nie dotyczą marż z działalności w Dąbrowie...

przy okazji zwróciłem uwagę na śmieszne dwa błędy w raportach PRO za 2Q i 3Q:

(...)Przychody z tytuły działalności logistycznej i serwisowej (usługi świadczone przez ESM
LOGISTICS S.A. dla klientów z poza grupy kapitałowej) wyniosły 10 248 tysięcy złotych i
były ponad dwukrotnie wyższe w porównaniu do sumy z pierwszego kwartału 2007 roku
(5 080 tysięcy złotych).(...)
z tym, że chodziło zapewne o drugi kwartał 2007, bo znalazło się to zdanie w raporcie za 2Q 2008

bardzo podobne zdanie jest także w raporcie za 3Q 2008...

(...)Przychody z tytuły działalności logistycznej i serwisowej (usługi świadczone przez ESM
LOGISTICS S.A. dla klientów z poza grupy kapitałowej) wyniosły 15 832 tysięcy złotych
i były ponad dwukrotnie wyższe w porównaniu do sumy z pierwszego kwartału 2007 roku
(8 364 tysięcy złotych).(...)
tu jednak oprócz błędu z porównywanym kwartałem autorzy nierzetelnie podają też wartości (15832 tys. nijak podzielone przez dwa nie da 8364 tys.), poza tym porównywane kwoty są nie do zweryfikowania z poziomu opublikowanych danych...

Przyznam, że w raporty zacząłem wgłębiać się stosunkowo niedawno, czy tego typu "omyłki" są częste? Czy nikt tego nie sprawdza przed opublikowaniem?

WatchDog
50
Wysłane: 18 listopada 2008 19:17:09 przy kursie: 448,00 zł
Jesteś bardzo spostrzegawczy.
Możliwe, że "marża" i "marża zrealizowana" to dwie różne rzeczy, choć się z tym wcześniej nie spotkałem. Byłby to strasznie grubymi nićmi szyty wałek...
Odnośnie błędów w raportach - ach, jak dobrze mieć czas i spokojnie, kilkukrotnie przeczytać każdy z nich. Wchodzisz wtedy w skórę i osobowość autora, zaczynasz czytać między wierszami. Po paru kwartałach czujesz spółkę każdym swoim nerwem.
Niestety, dla mnie te czasy na razie minęły, jadę masówkę więc siłą rzeczy powierzchownie.
O błędach wytrawni analitycy mówią tak: liczba błędów jest skorelowana z liczbą wałków. Literówki, lapsusy, jakieś pozostawiane dopiski i nie zgadzające się liczby to najczęściej wynik grzebania na ostatnią chwilę przy wynikach. Choć nie musi to być regułą, może dyrektor finansowy to po prostu bałaganiarz ;)
Śmieszne jest natomiast to, że raporty powstają w zasadzie ciągle na tym samym wzorze. Dużo z niego zostaje nie zmienione, wkleja się za to nowe tabelki, pisze parę stron "Istotnych dokonań i niepowodzeń" i gotowe. Łatwo coś zostawić ze starej wersji i potem się pałęta... :blackeye:

Jarbas
0
Wysłane: 2 grudnia 2008 21:39:04 przy kursie: 358,00 zł
Zerkam na kurs tej spółki jedynie z czystej ciekawości.
Coś mi chodziło od dawna po głowie (jak sprzedałem ze sytratą) że to mocno spadnie i widać nie pomyliłem się
Omijam szerokim łukiem ;)

Wpadne na wątek przy 2 zł ;)

WatchDog
50
Wysłane: 2 grudnia 2008 22:16:39 przy kursie: 358,00 zł
Ano porażka na całej linii.
Kapitalizacja 37 mln to bodaj połowa wartości ich nieruchomości w Dąbrowie Górniczej. Ciekawe co jest na bilansie, oprócz masy kredytów, że rynek nie chce dotykać tej "okazji".
Węszę problemy, oraz przeczuwam wyjście lobem z tej sytuacji: zawiązali spółkę Easy Touch SA, może jej się nie da upublicznić, ale czemu by nie spróbować odwrotnego przejęcia, czyli podmienić markę i zrobić "nowe otwarcie"? Tak tylko spekuluję.
Edytowany: 2 grudnia 2008 23:07

Jarbas
0
Wysłane: 3 grudnia 2008 18:37:14 przy kursie: 333,00 zł
Dzisiaj przyspieszenia widać dostało w locie na południe...
Wydaje mi się że jutro będzie green... ale nie kupiłem ni akcyjki.
Poczekam na 2 zyle ;)

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 grudnia 2008 19:09:34 przy kursie: 333,00 zł
Jarbas napisał(a):
Dzisiaj przyspieszenia widać dostało w locie na południe...
Wydaje mi się że jutro będzie green... ale nie kupiłem ni akcyjki.
Poczekam na 2 zyle ;)

O rany,gdzie to ma dno:blackeye:
Ta spółka zaszła tu komuś za skórę.I chce się odegrać angry7 .To się czuje....
No dobra ,już na poważnie.Nie wiem gdzie i kiedy będzie odwrót ale,choć pewnie to żadne odkrycie,szykuje się litera V. ;)
Jarbas,pilnuj odpału. ;)
"Fortuna favet fortibus"

Jarbas
0
Wysłane: 3 grudnia 2008 23:43:37 przy kursie: 333,00 zł
szooler napisał(a):
[quote=Jarbas]
Jarbas,pilnuj odpału. ;)

Pewnie będzie...
Z drugiej strony przy tej spółce jakoś nie bardzo daje wiarę w to co pisze ;)
Ale ustawie się jakby co na peronie ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,878 sek.

jzgybesi
zsumoqrh
abfgwaea
Komunikaty ESPI/EBI Regnon SA w likwidacji

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dvmiowow
ebmgdegr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat