No właśnie... dobre pytanie.
Cytat:Jakie prognozy na Tauron macie na najbliższe tygodnie?
Przebije 5,70?
Bynajmniej nie uważam się nawet za "gracza giełdowego", bo na GPW jestem od debiutu PZU, a w Tauronie siedzę po uszy, bo na początku jeszcze dokupiłem.
Badaliśmy poziomy 5.13 (dłuuuuugo), 5.20 (2 razy) potem szybkie 5.40 i teraz mamy 5.60 z korektą, a kurs zbliża się do historycznego (sic!) maxa. Wg mnie po wejściu do mWIG40 spokojnie można mówić o 6.00 - 6.10 bo to z pewnością jakiś popyt napędzi, ale z końcem października pojawi się prospekt emisyjny samej GPW. I co wtedy ?
Cytat:Ja zrealizowałem wczoraj pierwszy zysk od debiutu i czekam na rozwój sytuacji, ale na 90% odkupię.
Myślę, że najpierw pojawią się szybkie realizacje zysków, a chętni na większe pakiety się zaczają. Kurs zacznie spadać, potem panika wśród "leszczy" i jeszcze większy spadek kursu który dno może mieć nawet na magicznym 5.13 chociaż, aż takiej głębokości bym się nie spodziewał. Pozostaje zadać sobie pytanie ile jeszcze akcji trzymają w ręku osoby które, planują wejść w kolejne IPO. Ja niestety na debiucie byłem zbyt zielony, żeby zapisywać całą historię transakcji

Wydaje mi się, że niżej niż 5.40 nie powinno w tym momencie sięgnąć. Sam zamierzam wyskoczyć z Tauronu, ale najpierw poczekam na prospekt GPW.
Dalej widzę powolne wzrosty, ale oferta GPW może być kluczowym momentem do "dopchania" portfela.
To bardziej intuicyjna analiza, ale tak w "dłuższym skrócie" widzę najbliższy kurs TPE.
Chciałem się w końcu włączyć do dyskusji, bo dziwi mnie fakt, że nikt tu się nie wypowiedział na temat półrocznego raportu (a na pewno sporo osób czytało).
Jak widzicie tutaj sprawę optymistycznych zysków vs przepływy ? Dla was może to zbyt oczywiste, a dla mnie to czarna magia.