Temat:
PEMUG
Witam wszystkich, którzy moga jeszcze zaglądać na ten wątek.
Kilka lat temu zakupiłem PMG jako długoterminową inwestycję. Zajrzałem dziś na ostatnie notowania, potem komunikaty i zdałem sobie sprawę (o naiwny!), ze czas wyjścia przez drobnych dawno już minął.
Obecną sytuację rozumiem w ten sposób: TDJ kupił właścicielski pakiet PMG i właśnie wkłada cały majątek PMG (w postaci ZCP)do swojej perły FMF pozostawiając w PMG tylko środki pieniężne (mam nadzieję). Za tę część przedsiębiorstwa generującą przychody na poziomie (jak piszecie) +/- 80 mln FMF zapłaci 7,6 mln.
PMG będzie funkcjonował zatem jako wehikuł do inwestowania pozostałych środków (z pamięci ok. 20 mln) prawdopodobnie w akcje i udziały spółek z grupy FMF i TDJ lub TDJ zdecyduje się włozyć w miejsce PMG inną spółkę (?).
Kurs jest od kilku już dobrych chwil zbijany na b. niskich obrotach zleceniami po kilkaset akcji i nie widać końca tym dzialaniom. Zakładam, że FMF będzie dążył do squeeze out po minimalnej cenie.
Czy wobec powyższego mamy jakieś szanse przeciwdziałania FMF? To co mi przychodzi do głowy:
a/ zaskarżenie uchwały o podpisaniu umowy przedwstępnej przy takiej cenie zbycia ZPC - tu chyba tylko możliwe zgłoszenie o niegospodarności zarządu.
b/ działania w celu nacisku na PMG (grupa akcjonariuszy, SII, inne?) w celu zmiany warunków sprzedaży ZCP.
c/ próba powtórzenia październikowych działań dwóch akcjonariuszy, którzy zmusili PMG do wykupienia akcji po cenie z wezwania.
Czy macie jakieś przemyślenia, porady? Czy da się dogonić godziwe ceny na tym walorze, czy trzeba sprzedawać póki PMG jeszcze jest na giełdzie?
WatchDog, andypaton, inni - co myślicie?
pozdrowienia
|
Temat:
PEMUG
najpierw ostatni istotny komunikat:
PEMUG SA zawarcie umowy przedwstępnej sprzedaży zorganizowanej części Pemug SA
30.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 50/2010 Działając na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1) ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych Zarząd Przedsiębiorstwa Montażu Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Górniczych "PEMUG" S.A. z siedzibą w Katowicach informuje o zawarciu w dniu 30 listopada 2010 r. z podmiotem powiązanym z Emitentem, tj. FAMUR S.A. z siedzibą w Katowicach, umowy przedwstępnej sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa PEMUG S.A.
Zgodnie z wymienioną umową Strony zobowiązały się do zawarcia, w terminie do 15 stycznia 2011 r., ostatecznej umowy sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa PEMUG S.A. związanej z dotychczasową działalnością operacyjną spółki, w szczególności w zakresie działalności projektowej, budowlano-montażowej i konstrukcyjnej. Wraz ze składnikami majątkowymi do FAMUR S.A. przejdą pracownicy związani z przejmowaną działalnością. Planowana cena sprzedaży, na dzień zawarcia umowy przedwstępnej, wynosi 7.600.000,00 zł. Jej ostateczna wysokość zostanie skorygowana stosownie do ewentualnej zmiany stanu i wartości składników majątku wchodzących w zakres zorganizowanej części przedsiębiorstwa, w oparciu o wartości ustalone na dzień zawarcia umowy przyrzeczonej.
Na przeprowadzenie transakcji Zarząd Emitenta uzyskał zgodę Walnego Zgromadzenia, wyrażoną w uchwale nr 14 z dnia 28 maja 2010 r. W związku ze zbyciem zorganizowanej części przedsiębiorstwa, Emitent po sfinalizowaniu transakcji, będzie koncentrował się na szeroko rozumianej działalności finansowej i inwestycyjnej.
|