Temat:
11BIT
1ketjoW napisał(a):jakubek napisał(a):Wlaśnie widać kto tu krytyki nie potrafi przyjąć i wraca po kilku dniach do starego posta ^^ przy okazji wykazując się kompletnym brakiem zrozumienia do czego odnosiła się moja wypowiedź, więc łopatologicznie wytłumaczę, bo może tak będzie prościej  . Wrzuciłeś post "rodem z bankiera" bez żadnego uzasadnienia twierdząc, że kolejna gra będą miały premierę w 2025 "bo tak" podczas gdy na tamtą chwilę oficjalne informacje i na steamie i ze spółki mówiły o premierze w roku 2024 i do tego się odnosiłem. Jakbyś podał jakieś argumenty uzasadniające takie spekulacje to możnaby dyskutować nad ich zasadnością i oceniać czy przesunięcie daty premiery miałoby sens, ale tego nie zrobiłeś i podałeś informację obiektywnie sprzeczną z ogólnodostępnymi informacjami, która była (jeszcze raz) na tamtą chwilę błędna i mogła kogoś wprowadzić w błąd co do planów spółki, szczególnie, że z tego co widzę sporo udzielasz się na forum i zwykle piszesz z sensem, więc ktoś mógłby Ci uwierzyć bez zweryfikowania informacji. Ostatecznie premiera rzeczywiście została przesunięta, ale nie ma to w ogóle związku z sednem mojej wcześniejszej wypowiedzi, bo nikt nie ma wglądu do Twojego toku myślowego i nie wie czy były to tylko spekulacje i traktowanie tego po czasie jako argumentu to tak jakby chwalić kogoś za wybór dobrych numerów w totku... Mam nadzieję, że teraz wreszcie uda się zrozumieć Rozumiem, że przewidywania bez dostępu do szklanej kuli są nieważne, a ich trafność to czysty przypadek, tak jak totolotek? Cóż, widzę, że niektórzy nadal mają problem z odróżnieniem analizy informacji i rynku od czystej spekulacji, i wolą trzymać się oficjalnych komunikatów, aż uderzą ich w twarz zmianą terminu premiery. Cieszę się jednak, że udało mi się wytypować tę 'szóstkę', nawet jeśli niektórzy woleli nazywać ją wówczas bzdurą. Życzę więcej otwartości na opinie innych – nigdy nie wiadomo, które okażą się trafne. Tak jak napisałem wcześniej myliłeś się w swojej ocenie i przyjmij to na klatę. Wpis ani nie był nierzetelny ani rodem z bankiera tylko przewidujący co się może stać. A fakty są takie jakie są i trudno z nimi dyskutować. Zamieściłeś wpis, który ani nie miał pokrycia w faktach, ani nie był poparty żadnymi argumentami i nic nie wnosił do dyskusji zasadniczo niczym nie różniąc się od przewidywań poziomów cenowych bez uzasadnienia co jest typowe dla portali typu bankier i kiedyś nie było tutaj tutaj mile widziane, więc zwróciłem Ci jednym zdaniem uwagę na niską jakość wpisu odwołując się do oficjalnych informacji i gdyby nie brak umiejętności czytania ze zrozumieniem/wybujałe ego i szukanie poklasku u użytkowników typu dix czy inny ricordare przyjąłbyś to do wiadomości i nie brnął w to dalej... Z mojej strony to tyle, bo szkoda mojego czasu na dyskusję z osobą, która nie chce/nie potrafi tego zrozumieć i pozostaje mi życzyć powodzenia w przyszłych "analizach", oby następnym razem udało się do nich podejść bez emocji i może nawet jakoś je uargumentować
|
|
Temat:
11BIT
Wlaśnie widać kto tu krytyki nie potrafi przyjąć i wraca po kilku dniach do starego posta ^^ przy okazji wykazując się kompletnym brakiem zrozumienia do czego odnosiła się moja wypowiedź, więc łopatologicznie wytłumaczę, bo może tak będzie prościej  . Wrzuciłeś post "rodem z bankiera" bez żadnego uzasadnienia twierdząc, że kolejna gra będą miały premierę w 2025 "bo tak" podczas gdy na tamtą chwilę oficjalne informacje i na steamie i ze spółki mówiły o premierze w roku 2024 i do tego się odnosiłem. Jakbyś podał jakieś argumenty uzasadniające takie spekulacje to możnaby dyskutować nad ich zasadnością i oceniać czy przesunięcie daty premiery miałoby sens, ale tego nie zrobiłeś i podałeś informację obiektywnie sprzeczną z ogólnodostępnymi informacjami, która była (jeszcze raz) na tamtą chwilę błędna i mogła kogoś wprowadzić w błąd co do planów spółki, szczególnie, że z tego co widzę sporo udzielasz się na forum i zwykle piszesz z sensem, więc ktoś mógłby Ci uwierzyć bez zweryfikowania informacji. Ostatecznie premiera rzeczywiście została przesunięta, ale nie ma to w ogóle związku z sednem mojej wcześniejszej wypowiedzi, bo nikt nie ma wglądu do Twojego toku myślowego i nie wie czy były to tylko spekulacje i traktowanie tego po czasie jako argumentu to tak jakby chwalić kogoś za wybór dobrych numerów w totku... Mam nadzieję, że teraz wreszcie uda się zrozumieć
|
|
Temat:
11BIT
1ketjoW napisał(a):jakubek napisał(a): Następna premiera jest przewidziana na październik/listopad, zachowajmy jakieś minimum rzetelności w tych postach... a oceny nie rosną, bo w grze jest sporo bugów, to że części graczy nie spodoba się zmiana w stosunku do pierwszej części można było przewidzieć i był to niejako koszt wykorzystania bazy graczy pierwszej części. Gorzej, że gra dalej średnio działa na Macach (z perspektywy czasu można chyba było premierę na urządzenia apple zrobić nieco później, bo tu kanibalizacja z gamepassem byłaby raczej znikoma), dalej nierozwiązano problemów z dx12 i dalej występują problemy z optymalizacją nawet na nowoczesnym sprzęcie, a nie jest to typ gry, która teoretycznie powinna wymagać sporych mocy obliczeniowych To na kiedy przewidziana jest premiera? Pisałeś coś o rzetelności, ale to chyba do osób, które mówiły coś o premierze w tym roku. O ile nie miałeś informacji ze spółki o przełożeniu premiery to Twój post był nadal nierzetelny i wprowadzający na tamtą chwilę w błąd, więc poza jakimś dziwnym podbudowaniem ego to nie wiem co ten Twój post ma teraz wnosić...
|
|
Temat:
11BIT
Jak chcą ugłaskać graczy FP1 zachowując elementy "makro" drugiej części to mogliby zrobić DLC, w którym gracz w mikro skali zarządza kolonią, która musi spełniać jakieś tam wymagania głównego ośrodka w kwestii dostarczania surowców etc, a równocześnie ma głos w sprawach polityki całego "państwa" i musi balansować pomiędzy zadowoleniem mieszkańców kolonii, a oczekiwaniami jego zwierzchników, na których przez ewentualne sojusze też może mieć wpływ. Tylko znowu mógłby być tu problem ze skalą czasową, a jak na pełnoprawne DLC mogłoby być to nieco za mało, ale jeśli rzeczywiście chcą "udobruchać" fanów FP1 to powinni wrowadzić jakiś element mikrozarządzania, bo same historie przypadkowych mieszkańców raczej niewiele w tej kwestii wnoszą gdy bezpośrednio nie ma z tymi osobami kontaktu.
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a):Co do The Alters to spółka celuje w graczy z TWOM czyli potencjalne 7 milionów sprzedanych kopii . W tę stronę też nieprzesadzajmy, część zespołu była odpowiedzialna za TWOM, ale to jednak zupełnie inna gra, więc poza tym, że to gra tego samego twórcy co TWOM to nie widzę tu jakichś większych przesłanek, żeby sądzić, że The Alters skorzysta na sukcesie TWOM
|
|
Temat:
11BIT
Rif napisał(a):
Jak w ogóle możesz szukać analogii 11bit do tego co się działo na CIG? Tam w siedem miesięcy kurs wzrósł trzykrotnie i zleciał z powrotem do bazy. Tutaj z 480 na 630 wzrósł w pół roku i spadł po premierze do 300. Jakby miała się odbyć ta sama spekulacja, to kurs z 480 powinien polecieć na >1000 i wrócić do bazy.
Proponuję tego asa ignorować, to może znudzi mu się wypisywanie tych dyrdymałów ^^
|
|
Temat:
11BIT
1ketjoW napisał(a):Krewa,
Pod co to ma rosnąć? Chodzi mi o katalizator wzrostów.
Patrzyłem na oceny, ponieważ uznałem, że w pierwszym okresie sporo negatywów dali ludzie oczekujący kontynuacji FP 1. Nie widzę, aby oceny gry mocno rosły, a z tego wniosek, że nowi gracze nie stanowią dużego odsetka oceniających.
Zaraz zakończy się wpływ preorderów na Global Top Seller i wtedy gra poleci w rankingu. Następne premiery lub premiera to 2025 r.
Następna premiera jest przewidziana na październik/listopad, zachowajmy jakieś minimum rzetelności w tych postach... a oceny nie rosną, bo w grze jest sporo bugów, to że części graczy nie spodoba się zmiana w stosunku do pierwszej części można było przewidzieć i był to niejako koszt wykorzystania bazy graczy pierwszej części. Gorzej, że gra dalej średnio działa na Macach (z perspektywy czasu można chyba było premierę na urządzenia apple zrobić nieco później, bo tu kanibalizacja z gamepassem byłaby raczej znikoma), dalej nierozwiązano problemów z dx12 i dalej występują problemy z optymalizacją nawet na nowoczesnym sprzęcie, a nie jest to typ gry, która teoretycznie powinna wymagać sporych mocy obliczeniowych
|
|
Temat:
11BIT
Już o tym wcześniej wspominałem, ale czy nikogo nie niepokoi fakt, że gra wydaje się być słabo zoptymalizowana? Wszyscy skupiają się na negatywnych recenzjach z powodu różnic pomiędzy FP2, a FP1, a negatywnych opinii z powodu problemów technicznych jest co najmniej podobna ilość co tych z powodu nietrafionego gameplayu i na razie bici nie potrafią sobie poradzić z występującymi bugami. Niepokoi to o tyle, że The Alters też jest robione pod silnikiem Unreal i choć wymagania systemowe ma niższe to możemy mieć powtórkę z rozrywki
|
|
Temat:
11BIT
MrMac napisał(a):jakubek napisał(a):Ja nie wiem czy to tak celowo, czy pesymistycznie zakładamy najczarniejszy scenariusz, ale jak można na podstawie przelicznika wishlisty popremierowego liczyć na x tygodni przed premierą potencjał kolejnej gry, której kampania marketingowa jeszcze się nie rozpoczęła i siłą rzeczy jako nowe IP nie miała jeszcze okazji zgromadzić grona "fanów". Osobiście The alters mi się nie podoba, a po średniej premierze Frostpunka 2 mało kto da 11bit kredyt zaufania, ale zachowajmy minimum zdrowego rozsądku... Wzięcie przewidywań BDM co do kwoty z tytułu równoległej premiery na gamepassie też daje do myślenia ^^ A na jakiej podstawie DM i sami producenci gier przewidują sprzedaż? Wishlisty, wyświetlenia i różnego rodzaju statystyki. Do premiery The Alters pozostały "pojedyncze tygodnie" więc nie więcej jak 2 miesiące, być może krócej. Kiedy ta whishlista ma się zacząć zapełniać? Poza tym to co napisałeś tym bardziej jest przeciwko The Alters, ponieważ nie dosyć, że jest to nowe IP i nie ma historycznych miłośników (gdzie FP2 tą bazę już miał), to niestety statystyki są przeciwko niemu. Ja jedynie pokazałem, że na TEN MOMENT nie widzę dużo pozytywów jeżeli chodzi o najbliższą przyszłość i sytuacja może się dynamicznie zmienić - wystartuje kampania marketingowa, whishlista napuchnie, pojawią się pozytywne recenzje i opinie i sentyment się zmieni. BYĆ MOŻE. Niestety na ten moment nic takiego nie widzę. ehh, gorzej tu niż na bankierze się robi, z takim sposobem wyliczeń to nawet na staż w DM ciężko by się było dostać, chociaż może tego typu metody stosują i dlatego te ich prognozy tak często odbiegają od rzeczywistości ^^ ale żeby post był jakkolwiek merytoryczny to tak, o wishlisty można się opierać, ale trzeba robić to z głową, stosujesz przelicznik dla wishlisty z dnia premiery do ilości osób na wishliście gry, która jeszcze nawet nie ma ogłoszonej konkretnej daty premiery, a co za tym idzie do tego czasu urośnie to raz, a dwa to że gra jest póki co nieznana szerszej grupie odbiorców oznacza, że sporo osób usłyszy o niej po raz pierwszy w czasie kampanii marketingowej i doda ją wówczas do wishlisty, z kolei gdyby gra taka była już znana większej liczbie odbiorców i na tym etapie miałą słabą wishlistę to raczej nie byłoby prawdopodobne, że ta istotnie się zwiększy, bo ciężko byłoby dotrzeć do potencjalnych nowych odbiorców. Jak się trzeźwo ocenia sytuację i ruszy trochę głową to naprawdę nie jest takie trudne do zrozumienia...
|
|
Temat:
11BIT
Ja nie wiem czy to tak celowo, czy pesymistycznie zakładamy najczarniejszy scenariusz, ale jak można na podstawie przelicznika wishlisty popremierowego liczyć na x tygodni przed premierą potencjał kolejnej gry, której kampania marketingowa jeszcze się nie rozpoczęła i siłą rzeczy jako nowe IP nie miała jeszcze okazji zgromadzić grona "fanów". Osobiście The alters mi się nie podoba, a po średniej premierze Frostpunka 2 mało kto da 11bit kredyt zaufania, ale zachowajmy minimum zdrowego rozsądku... Wzięcie przewidywań BDM co do kwoty z tytułu równoległej premiery na gamepassie też daje do myślenia ^^
|
|
Temat:
11BIT
Utnapisztim napisał(a):
Na koniec półrocza mieli 43 mln środków pieniężnych i ekwiwalentów, teraz dojdą wpływy z premiery i będzie ponad 100 mln na koniec roku. Ta spółka akurat ma od lat świetną sytuację finansową i dużą nadpłynność (pokłosie niewypłacania dywidendy), nie wiem jak można w ogóle próbować porównywać ją z wiecznie zadłużonym/drukującym akcje CIG?
Tak samo jak można porównywać model sprzedażowy Frostpunka i Fishing Clash, wystarczy trochę złej woli/braku zrozumienia tematu i nie ma rzeczy niemożliwych ^^
|
|
Temat:
11BIT
Dix22 napisał(a):Vox napisał(a):gra się spłaciła w 72h. gdyby to była spółka PlayWay, byśmy mieli świeto teraz a nie stypę. Uważasz, że wycena 1,5 mld zł zakładała "spłacenie gry w 72h"? Tutaj inwestorzy liczyli na potężne otwarcie, mega dużą premierę, grę z recenzjami 90% i ilość aktywnych graczy KILKUKROTNIE RAZY WIĘKSZĄ. Więc reakcja rynku słuszna - 11BIT to spółka jednej gry, która się wypaliła. Dla instytucjonalnych nie różni się w sumie już niczym od Ci Games. Obecnie przy kursie ok 330 zł kapitalizacja wynosi 800 mln zł. Porównywalna spólka, czyli Ci Games kosztuje 279 mln zł. Więc tylko jestem w stanie sobie wyobrazić jaki jest tutaj zasięg spadków - dla zwykłego inwestora nie do przyjęcia. Zwłaszcza, że nie mają dochodowego portfela gier - to znaczy, że jeśli Frostpunk 2 nie będzie w stanie stabilnie zarabiać w następnych miesiącach to sytuacja finansowa 11BIT będzie arcy nieciekawa. Pamiętajcie, że FP 1 wyszedł w 2018 r. Po 6 latach wyszedł FP 2, więc te cykle są zbyt długie aby wypuszczać takie produkty.... i kolejny raz się kompromitujesz, następna gra będzie miała premierę za kilka/naście tygodni, w produkcji jest już kolejny tytuł, wbrew temu co Ci się uwidziało to, że Frostpunk nie sprzedawał się jak Fishing Clash (kompletnie różne typy gier) nie znaczy, że nie był longsellerem (tu ten ogon będzie krótszy w związku ze słabszymi ocenami, ale o ocenach dalej), a w miarę jak posiadacze starego Frostpunka wyleją swoje żale i poprawione zostaną błędy nowi gracze będą oceniać grę za to czym jest, a nie czym nie jest, już nie wspominając o tym, że po premierze samej gotówki w kasie będzie tyle co połowa kapitalizacji CIGames, a Ty porównujesz te dwie spółki żeby nie było, premiera słaba, gra swoje zarobi, ale ostatnia passa wątpliwych decyzji/słabych premier osłabia wiarę w przyszłość spółki, więc i spadki są nieuniknione, a poza The Alters, które z racji nowego pomysłu jak i obecnej negatywnej atmosfery wokół spółki raczej nie będzie hitem na miarę pierwszego Frostpunka, o dalszych jej planach niewiele wiadomo, także do publikacji raportu i/lub opublikowania szczegółów umowy z Microsoftem na kursie będzie bujać i pozostaje obserwować jakie spółka poczyni zmiany, żeby w przyszłości uniknąć błędów które w ostatnim czasie bez wątpienia popeniła
|
|
Temat:
11BIT
Dix22 napisał(a):
Trzeba jeszcze przeczekać kilka-naście tygodni, aby sprawdzić jak się zachowa ten tytuł. FP1 również miał być longsellerem, natomiast patrząc na wyniki 11BIT w ostatnich kwartałach, to jakby nie powiedzieć - tragedia. Sprzedaż kompletnie wygasła.
Czy ja dobrze rozumiem, że twierdzisz, że Frostpunk 1 nie jest/był longsellerem, bo po 6 latach od premiery bez dodatkowych promocji już się nie sprzedaje  ? Takie kwiatki to nawet na bankierze ciężko znaleźć ^^
|
|
Temat:
11BIT
Problemem nie jest to, że "dwójka" znacząco różni się od "jedynki" (choć tak jak zauważają Ci krytykujący grę inny tytuł pozostający powiązany z Frostpunkiem byłby moim zdaniem bardziej adekwatny), a dość jednak sporo bugów jak na grę która była w becie i wyższe wymagania Unreal Engine przez które część graczy nie może w ogóle pograć i tak na oko negatywnych komentarzy z tym związanych jest przynajmniej podobna ilość co tych dotyczących zmian w stosunku do poprzedniej wersji. O ile to drugie jest kwestią gustu tak problemy techniczne spadają na producenta i mam nadzieję, że szybko to naprawią, bo obecny spadek ocen w dużej mierze wiąże się z negatywnymi komentarzami graczy z Azji właśnie w tej kwestii.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Tego nie sposób nie skomentować. Preorder FP2 na ponad 3 miesiące przed premierą sprzedaje się lepiej niż Cyberpunk. Czytając w necie nie mogłem uwierzyć i sam sprawdziłem - aż zrobiłem screena z Golbalsów. Ostatni raz coś tu chyba komentowałem jak Ty i inni twierdziliście, że prognozowanie na podstawie liczby komentarzy czy innych wishlist jest bardziej dokładne niż skanery baz danych Steam i wygląda na to, że znowu trzeba się wypowiedzieć. Jaki sens ma triumfalne porównywanie sprzedaży preorderów gry, którą w przyszłym tygodniu będzie można po raz pierwszy ograć i jakaś część graczy zainteresowanych trybem sandbox może traktować to jako rzeczywistą premierę (tym bardziej, że automatycznie drugi raz jej na premierę nie kupią) z grą, która ukazała się x lat temu i grono jej potencjalnych odbiorców jest już mocno wysycone, tym bardziej, że są to odleglejsze miejsca na liście. Przeciwnie, gdyby tak nie było byłby to spory powód do niepokoju i, w zależności od jej warunków, mógłby budzić wątpliwości co do zasadności umowy z Microsoftem. To czytanie w necie to chyba polegało na odświeżaniu forum bankiera i piszę to wszystko jako wieloletni akcjonariusz, bo spółka myślę całkiem dobrze sobie radzi i bez manipulowania faktami.
|
|
Jako klient Deutsche Banku złożyłem przez internet wniosek o otworzenie konta maklerskiego około 2 tygodnie temu. Kurier miał się ze mną skontaktować w celu podpisania stosownej umowy i do dziś nic się w tej sprawie nie zmieniło. W zasadzie miałem dzwonić na infolinię i niedługo to uczynię, niemniej takie opóźnienie nie zachęca do korzystania z Państwa usług. Pozdrawiam
|
|
Temat:
EKOPOL
Ktos ma widocznie inne zdanie, dzisiejszy obrot poki co przekroczyl juz chyba obroty za ostatni kwartal -.-.
Co do raportu cieszyc moze wzrost zyskow z abonamentu(choc ma bardzo niski udzial w przychodach) i zwiekszona sprzedaz paliwa w ujeciu ilosciowym. Negatywnym czynnikiem jest z pewnoscia spadek marz, ale tak jak to zarzad wspominal wplyw na to mial z pewnoscia kurs zlotego i ceny na rynkach swiatowych. Odnosnie czesci hutniczej to ja rowniez nie wiem po co sie rozdrabniac i angazowac w ta dzialalnosc, no ale coz taka chyba uroda tej spolki ^^.
|
|
Temat:
COLIAN
Wczoraj analitycy ERSTE wydali rekomendację "kupuj" jednocześnie obniżając cenę docelowa na 2,7 zł. Dziś spory jak na JTZ wzrost, przy b. dużym jak na spółkę wolumenie. Pytanie tylko czy jeśli ta rekomendacja ma coś zmienić, to czy szeroki rynek pozwoli sięJZ wyrwać z marazmu.
|
|