@piotrch
Co do sprzedaży - ile w takim razie, wg Ciebie W2 mogło się sprzedać?
Nie kupuję argumentu z zasobami. Wg mnie W2 technicznie nie był przygotowany do tego żeby się 'zmieścić' na konsoli. Teraz niestety CDP musi zapłacić za to, żeby np przygotować nowe assety specjalnie pod konsole. To moim zdaniem jest błąd bo W2 i W2 na Xboxa to jedna gra, a nie dwie. Robienie gry na każdą platformę osobno zwyczajnie się nie opłaca. Dłuższy czas i co za tym idzie większy koszt developmentu, przy kolejnych platformach wejście na rynek ma się już słabsze, gra się mimo wszystko starzeje i jeszcze trzeba wydać po raz kolejny kasę na promocję. Moim zdanie to jest po prostu wtopa, z której miejmy nadzieję uda się wyjść obronną ręką jeśli W2X dobrze się sprzeda.
Co zaś do konkurencji. Jasne, że fan CoD raczej po W2 nie sięgnie. Z drugiej strony, przeciętny gracz z ograniczoną kasą wybierze raczej tytuły innych grubych marek, za którymi stoi wielka machina marketingowa. W2 na PC miał naprawdę dobry moment na wejście na rynek, bo innych grubych tytułów w tym czasie nie było.
Nie wiem jak wygląda sytuacja finansowa CDP. Fajnie, że nie potrzebowali tej pożyczki. Zwracam tylko uwagę, że póki co sprzedaż W2 i rozwój prac nad W2X wcale nie wyglądają różowo. Co takiego pokazali na E3? Lochy, które są najmniej wymagające technicznie. To dla mnie za mało.
|
|
broker_ns napisał(a):Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji. Niestety wydaje mi się, że dzisiejsze wzrosty to tylko odreagowanie długo trwałych spadków i czysta spekulacja. Optimus nie ma się w tej chwili zupełnie czym pochwalić, nie ma powodów żeby trend miał się długotrwale odwrócić. Wiedźmin na PC sprzedaje się tak sobie. Wiem, że VGChartz nie są najdokładniejsze, nie mniej dają pewien pogląd na sprawę. W tej chwili (wg VG) sprzedanych jest około 500k sztuk. Z tygodnia na tydzień liczba sprzedanych sztuk maleje i to w dość szybkim tempie: 1. 262,229 2. 101,748 3. 58,036 4. 35,251 5. 26,913 Biorąc pod uwagę jak w ogóle sprzedają się gry, nie ma co liczyć, że to się drastycznie zmieni. Zakładając, wydaje mi się dość optymistyczny scenariusz, że 'ukrytych' jest jeszcze drugie tyle, w sumie może uda się sprzedać jakiś 1 mln sztuk, a to niestety jest po prostu mało. Kolejna sprawa, W2 na XBoxa. Trzymam kciuki żeby się udało w tym roku. Niespodziewałbym się jednak sprzedażowego szaleństwa. Na E3 W2 na Xa przeszedł praktycznie bez echa. Pewnie przed wydaniem będzie o grze głośniej, szkoda tylko, że na promocje tej samej gry trzeba wydać kasę drugi raz. Co gorsza na rynku będzie sporo innych mocnych marek, na które ludzie będą woleli wydać pieniądze. Ostatnia sprawa, W2 na PS3. Ktoś coś robi, ale nie wiadomo co, ani jak mu idzie. Przykro mi, ale zupełnie nie wierzę, że to się uda. Dlaczego nie robić tego od razu z Xem? Trzeba będzie wypromować całość kolejne pół roku później, wyłożyć kasę 3 raz, nie mówiąc o tym, że w międzyczasie W2 się zwyczajnie zestarzeje. Myślę, że CDP po prostu nie jest w stanie poradzić sobie z trudnościami technicznymi PS3 w opłacalnym czasie. Nie chcę być złym prorokiem, ale przyszłość CDP wcale nie widzi mi się różowo. Mam wręcz wrażenie, że mamy powtórkę z rozrywki. Wiedźmin zrobiony, sprzedaż słabo, konsole słabo. Nic nie wskazuje na to, żeby CDP na W2 zarobiło grubą kasę. Może uda się wyjść na zero? Może trochę ponad? Tylko czy to wystarczy żeby zrobić następną grę? Czy może znowu trzeba będzie zwolnić połowę ekipy. Czy znajdzie się wydawca na kolejną grę jeśli CDP nie udowodni, że potrafi sobie poradzić z konsolami?
|
|
Cytat:A odnośnie konwersji W2 na konsole, to rzeczywiście na PS3 gry się robi inaczej, jednak CDP zapewniało, że gra robiona jest od podstaw również z myślą o konsolach, więc zakładam że nie powinno być trudności z przeniesieniem gry na X360 i PS3, a więcej info powinni podać po premierze na PC. Jakby nie było trudności to by zrobili jedną premierę na wszystkie trzy platformy - tak jest zwyczajnie efeketywniej :)
|
|
SteV napisał(a):[quote]To że na xboxa zrobią do gwiazdki a na ps3 nie zrobią jak najbardziej można zakładać, z racji tego że z pkt widzenia technicznego przeniesienie gry z pc na xboxa jest o wiele łatwiejsze od przeniesienia gry z pc na ps3. To prawda. Co gorsza, gra powinna być od początku robiona na konsole - tak jest łatwiej. Niestety, CDP brakuje know-how i doświadczenia w tej materii. Zapewne dlatego zdecydowali się wyjść na PC, tak żeby zacząć sprzedawać i zarabiać, a potem dorobić wersję na konsolę. Jak już kiedyś pisałem, łatwe to nie będzie, ale myslę że z xboxem sobie poradzą. Na PS3 spodziewam się dopiero Wiedźmina 3 ;) Sinuhe napisał(a):[quote] Nie wiem, ile kosztuje konwersja gry na konsolę, ale chyba nie za dużo, bo silnik jest własny, a licencje dla Microsoftu, czy Sony są wliczane w cenę gry (m.in. dlatego gry konsolowe są droższe). Chociaż mogę się mylić, to zakładam, że koszt konwersji na każdą z konsol byłby mniejszy niż 10mln, więc łącznie najwyżej kilkanaście mln. Dlatego uważam, że poziom 45mln jest dość realnym budżetem bezpośredniej produkcji (budżet producenta) oraz sprzedaży w Polsce (budżet CDP jako wydawcy) gry na wszystkie trzy platformy (oczywiście część wydatków związana z portem na konsole zostanie poniesiona w drugiej połowie bieżącego [X360] i w przyszłym roku [PS3]).
Ile będzie kosztowała to się dopiero okaże. Wszystko zależy jak sprawnie CDP będzie sobie radziło ze zmieszczeniem i optymalizacją gry na konsole, ile czasu będzie potrzebne na przetestowanie wersji konsolowej oraz ile razy będą podchodzić do submisji w Microsoftcie. To wszystko jest niewiadomą ze względu na brak doświadczenia CDP. Niemniej, biorąc pod uwagę, że assety właściwie będą gotowe, myślę że koszt nie powinien przekroczyć 25%. Sytuację poprawi dodatkowo znalezienie wydawcy na konsole - koszty produkcji powinny być wtedy pokrywane na biężąco. Co do W2 na PS3, mimo wszystko zaryzykuję stwierdzenie, że to się nie uda, ze względu na zbyt duży czas/koszt. Aczkolwiek chciałbym się miło rozczarować :)
|
|
Piękna akcja z tą rekomendacją :) Rzucili hasło i do 11 przehandlowano prawie 2 mln sztuk akcji. Moc :)
|
|
Janus Corvinus napisał(a): Wiedźmin 2 wyjdzie z całą pewnością na obie konsole.
Możesz podać jakieś argumenty za tą "całą pewnością"? Janus Corvinus napisał(a): Assassin's Creed sprzedał się w takiej ilości i nie widzę powodu, dla którego Wiedźmin 2 nie miałby się sprzedać.
A co ma Assasin do W2? To inna gra, innej firmy. Równie dobrze mógłbyś przytaczać tu ilości sprzedanej w zeszłym roku marchwi :) Janus Corvinus napisał(a): 2 miliony sprzedadzą jeszcze przed końcem tego roku. A jak pod koniec roku albo na początku następnego wyjdą wersje konsolowe to licznik sprzedanych egzemplarzy spokojnie dobije do 6 mln. Może nawet 8.
Nie mam nic przeciwko temu :) Tylko znowu, skąd ta pewność? Póki co mamy tylko prognozowane ilości, które CDP chciałoby sprzedać. Natomiast faktem jest, że CDP na konsole nigdy niczego jeszcze nie zrobiło - mają natomiast jedno porządne potknięcie na koncie. Wypowiedzi o wielomilionowej (ponad 2mln sztuk) sprzedaży podgrzewają wyobraźnię, ale obawiam się, że póki co są bezpodstawne. Janus Corvinus napisał(a): Niby dlaczego. Każda duża i dużo znacząca firma była kiedyś firmą małą i mało znacząca. CD Projekt ma szansę wejść do pierwszej ligi producentów gier i myślę, że im się to uda. Jest to w każdym razie ich celem.
Nie no jasne. Trzymam kciuki za CDP i bedę bardzo szczęśliwy widząc ich w Developer TOP 100. Samo CDP zdaje sobie jednak sprawę, że ma przed sobą daleką drogę - patrz wypowiedź Pana Michała Kicińskiego. Swoją drogą szkoda, że Pan Michał wypowiada się na forum bankier.pl gdzie mam wrażenie poziom dyskusji jest czasem absurdalny. Byłoby fajnie zobaczyć go tutaj :)
|
|
Aktywność na forum proporcjonalna do ruchu na papierze... :/ Cena od dłuższego czasu generalnie stoi w miejscu, więc nie zbyt wielu chętnych do handlowania i tak w kółko... Ktoś się orientuje jaki jest powód tego stanu?
|
|
Temat:
CHEMOS
@buldi
Możesz tą myśl jakoś rozwinąć? :)
|
|
Temat:
SERINUS
Myślę, że specjalnie nie ma się co podpalać zarówno Nigerią jak i Syrią. Nie mniej bardzo duże obroty z ostatnich dni nastrajają mnie pozytywnie. Ktoś, a może więcej ktosi uważa bieżąca cenę za niską oraz co ważniejsze, że na KOV da się zarobić :)
|
|
To że ma wyjść na wszystkie platformy to na razie życzenia, a sterowanie to nie wszystko :)
Zrobienie gry na konsole wiąże się z bardzo dużymi ograniczeniami technicznymi - średni PC kupiony dzisiaj jest dużo mocniejszą maszyną. Co za tym idzie grę trzeba tworzyć z myślą o ograniczeniach sprzętu i wpasowywać się w nie przez cały czas. To oczywiście wcale nie jest proste. Próba przeniesienia gotowego, wypasionego tytułu z PC jest znacznie trudniejsza. Na PS3 jest jeszcze więcej technicznej gimnastyki o czym wiedzą wszyscy, którzy cokolwiek mieli z tym doczynienia.
Dodatkowo, zarówno Microsoft jak i Sony mają całą masę specjalnych wymagań (TCR/TRC), które musi spełniać tytuł na ich konsole. Gry PC nie muszą się tym przejmować, chyba że są wydawane jako Games for Windows - ale to akurat W2 nie dotyczy. Pomijając ograniczenia sprzętowe przy samych TCRach CD Projekt będzie się musiał nieźle napocić.
Milion pewniak - myślę, że tak. Ile więcej, tego nie wie nikt. Czas pokaże. Nie mam nic przeciwko żeby sprzedało się choćby i 10 milionów ;)
|
|
Z całym szacunkiem, ale 8 milionów to jest ułańska fantazja :D Jak sprzeda się milion w normalnej cenie to bedzię bardzo dobry wynik. Jeśli sprzedadzą się 2 to już będzie naprawdę kosmicznie super. Podchodziłbym jednak do tego bardzo ostrożnie. Trzeba pamiętać, że mówimy tylko i wyłącznie o PC, gdzie "Starcraft 2" sprzedał się "tylko" trochę ponad 3mln sztuk - a jest to DUŻO mocniejsza marka.
O sprzedaży na konsolach nie ma na razie co rozmawiać, bo to temat bardzo kruchy, z którego może nic nie wyjść. Bardzo bym chciał zobaczyć W2 na XBoxa pod koniec tego roku. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że to nie takie proste. CD Projekt przy całej swojej zajebistości nie ma doświadczenia z robieniem tytułów na konsole. Będzie im naprawdę trudno przebrnąć przez to po raz pierwszy. O wersji na PS3 myślę, że możemy w ogóle zapomnieć - nie sądzę żeby RED było wstanie poradzić sobie z komplikacjami technicznymi w opłacalnym czasie. Jeśli W2 zarobi odpowiednio dużo, to może zobaczymy W3 na PS3 - pod warunkiem, że od samego początku będzie w ten sposób tworzony.
Zaś co do porównań z Blizzardem to chce mi się śmiać :D Nikt kto choć trochę zna lub rozumie tę branżę nie potraktuje tego poważnie :D Jako inwestor wierzę w sukces W2 - myślę, że może sobie poradzić i zarobić wystarcząjaco dużo, aby firma mogła pracować nad następnym. Jednak póki co, historie o światowej potędze i wielomilionowej sprzedaży to bajki mające napompować cenę :P
|
|
Dzięki za info.
Niemniej tak skrajnie małe obroty są dla mnie trochę zaskakujące. Firma sporo inwestuje, to fakt, ale patrząc na raporty okresowe sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że jest niedoszacowana :)
|
|
Witam
Czy ktoś orientuje się ile jeszcze może potrwać skup akcji? Jaki procent przeznaczonych pieniędzy już wydano?
No i skąd taki zastój na wolumenie. Skup akcji to jedyny powód?
|
|