PARTNER SERWISU
ljcnooke
FaktWatch

FaktWatch

Ostatnie 10 wpisów
Sorry, prawidłowy link jest:
wyborcza.biz/biznes/1,101716,1...

Ene, due, rabe itd. - nie najgorsza metoda inwestowania (czyli ubierania się w akcje). Każdy ma swój rozum i na jakiekolwiek tłumaczenia szkoda czasu. Poniżej link do ciekawego tekstu z którym, choć w niewielkim fragmencie, każdy "inwestor" swoich pieniędzy musi się zgodzić - choć niektórzy do ostatniej swojej złotówki będą zaprzeczać: "to przecież nie jest możliwe".

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...">http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Z tzw. rynkiem nie dyskutuje się, tylko płynie wraz z jego nurtem jeśli cenimy własne pieniądze. Jednak logikę w inwestowaniu należy niekiedy wyłączyć, gdyż zachowanie kursu spółki nie zawsze zależy od logiki. W pewnym sensie logiczne jest rysowanie odpowiednich kształtów (dół - góra) przebiegów zmian ceny akcji w oderwaniu od jej fundamentów. Jednak często kurs akcji zależy od zainteresowania spółką konkretnego inwestora. Polimex za 2011 r. miał 100 mln zł skonsolidowanego zysku i inwestorzy zareagowali na to przeceną o 6% do ceny 1,41 zł/akcję. Jest to cena zachęcająca do zakupu, lecz rynek może to różnie ocenić. Co innego gdyby akcjami był zainteresowany jakiś inwestor jak np. w przypadku spółki RESBUD SA , która wykazała stratę 6,6 mln zł za 2011r., ale jej kurs w ciągu kilkunastu ostatnich dni wzrósł o blisko 1000% (10-krotnie) i nadal rośnie. Dlatego mały inwestor powinien zawsze zadawać sobie pytanie: co z kursem spółki zrobi - prawdopodobnie - duży inwestor, aby zarobić na małym inwestorze?

Podziwiam inwestorów wpisujących na forum. Jeśli ich prognozy spełniają się - wówczas są zadowoleni, a jeśli nie ? ... Sorry za mój wpis przy cenie 30 zł. Nie doceniłem AT i spekuły. Mam nadzieję, że nikt nie kupił. Spółka jest zbyt mało płynna i szkoda jednak czasu. Jeśli nie spadnie do 19,80 zł, to będzie się kisiła na poziomie 22 zł jeszcze parę lat. Sądzę także, że spekuła może jeszcze długo łuskać akcje od wiernych akcjonariuszy do ceny - jakiej ? Na tym rynku nie ma "zmiłuj się".

Kod:
mod: uprzejmie proszę zapoznać się z regulaminem i zaprzestać adresowania swoich wypowiedzi pod adresem innych osób na wątkach spółek. w szczególności wpisy wartościujące czy komentujące inne osoby nie są tutaj pożądane. rozmawiamy o spółce, a nie o innych ani o sobie.

Po spadku do 46 zł akcje te są dość atrakcyjne do kupna. Spółka rozwija się i inwestuje w obniżanie kosztów własnych. Polskie świeże mięso od producenta jest milsze dla konsumenta od innego, które przybyło z dalekich krajów. A zyski pojawią się. Moim zdaniem w najbliższym czasie kurs może szybko powrócić do cen z początku tego roku, a następnie jeszcze wyższych, dając bardzo dobry zwrot z inwestycji. Zwłaszcza, że obserwuje się obniżanie cen akcji dużych spółek. Zatem pochodzący stamtąd kapitał będzie szukał nowych możliwości zarobku. Ostatnio kupiłem trochę tych akcji średnio-terminowo. Myślę, że i tym razem intuicja nie zawiedzie mnie. Podobnie jak w 2009r. gdy kupiłem po 37zł i oddałem po 60 zł.
Proszę Forumowiczów o opinie.

Patrząc na GPW chłodnym okiem każdy dochodzi do wniosku, że kursami rządzi spekuła oraz wymagany niekiedy brak cierpliwości. Często patrzę które spółki zanotowały max. wzrosty lub spadki na zakończenie sesji.
Dzisiaj zobaczyłem Oil a na drugim biegunie Pronox (o którym nie będę się wypowiadał) oraz Hydrotor.
Jest to bardzo ciekawe, gdyż w mojej ocenie Hydrotor to stabilna spółka, która rozwija się planowo, jest dobrze zarządzana i jest przewidywalna. Być może nieprzewidywalny był inwestor, który sprzedał akcje i, być może, kupił szybko Oila w celu szybkiego zarobienia? Hydrotor inwestuje aktualnie w obróbkę wielkogabarytowych elementów i nie muszę dodawać, że będzie miał duże możliwości w tym zakresie, nie tylko w produkcji elementów do elektrowni wiatrowych - tak jak planuje. Robota zyskowna. Ja od trzech lat w inwestycjach kieruję się także tzw. wyczuciem i sądzę, że w tej cenie warto te akcje kupować. Wkrótce może to być korzystne, nawet bardzo. Do tej pory inwestowałem od 2009r. w duże firmy np. KGHM, Bogdanka itd. i nigdy się nie rozczarowałem. Obecnie duże spółki muszą zmniejszyć swoje ceny - aby po paru miesiącach mogły ponownie dać zarobić spekule. Jest to oczywiste. Kapitał ze sprzedaży dużych spółek przerzucony może być na mniejsze spółki. Aktualnie obroty na Hydrotorze nie są znaczące, ale np. w 2007r. było inaczej, a i cena była inna. A przecież spółka od tego czasu rozwinęła się. Mam wrażenie, że jednak powoli zbierają akcje przy tej cenie od niecierpliwych.
Chętnie przeczytam opinie Uczestników Forum na ten temat.

Bilans dodatni z tzw. inwestycji mają tylko dobrze poinformowani, pozostali muszą stracić na konto tych pierwszych. W poniedziałek może być moim zdaniem "do góry", a później jak zwykle kilka dużych oscylacji.
Docelowo na południe. Wszelkie analizy w tym przypadku nie mają sensu. Decydują - nie mali ciułacze. Mogą się tylko podłączyć. Scenariusz już istnieje. Najgorsza jest zachłanność.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 21 października 2012 16:25:51
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,206 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat