PARTNER SERWISU
laatukdg
Draqqar

Draqqar

Ostatnie 10 wpisów
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
1/ O Świadectwo/Zaświadczenie Depozytowe (w przypadku posiadania obligacji zdematerializowanych) występujemy nie do banku ale do Domu Maklerskiego prowadzącego ewidencję. W moim DM w takim wniosku wpisuje się ile takie SD ma być ważne - zapewne w innych DM jest tak samo. Jest to dokument imienny tzw legitymizujący.
2/ Oprócz udokumentowania faktu bycia obligatariuszem przy zgłaszaniu kandydata do Rady Wierzycieli Świadectwo/Zaświadczenie Depozytowe przyda się (lub może się przydać):
a/ Do udokumentowania faktu bycia obligatariuszem gdyby ktoś chciał wnioskować o dopuszczenie do postępowania i samodzielnie lub przez pełnomocnika głosować układ na zgromadzeniu wierzycieli. Wnioskować o dopuszczenie do postępowania nie trzeba od razu, można to zrobić później – grunt żeby się „wyrobić czasowo’ przed zgromadzeniem wierzycieli.
b/ Do udokumentowania faktu bycia wierzycielem w postępowaniach innych rodzajów - czego wykluczyć nie można. Gdyby przyspieszone postępowanie układowe się nie powiodło (np. układ nie zostałby przegłosowany) i zostało umorzone wtedy są 2 możliwości: sanacja (jej częścią też jest układ który głosują wierzyciele) lub upadłość likwidacyjna (zgłasza się roszczenia do masy upadłości i trzeba je udokumentować).
3/ Członkiem Rady Wierzycieli może być wierzyciel - wynika to wprost z artykułu 122 ustawy, może on działać samodzielnie lub przez pełnomocnika. Zatem p. mec Tatara nie może być członkiem RW (no chyba, że jest wierzycielem GetBack SA o czy nie wiemy) ale wybrany przez nas członek RW może mu udzielić pełnomocnictwa.
5/ Można wnioskować o zwrot oryginału Świadectwa Depozytowego.
6/ Wydanie Świadectwa Depozytowego przez Dom Maklerski skutkuje blokadą walorów (obligacji, akcji) w nim wskazanych do dnia jego ważności lub dnia jego zwrotu do Domu Maklerskiego.

Powyższy post Maupy wyjaśnia bardzo dobrze cele, jakim może służyć świadectwo udziałowe.
W tej chwili potrzebne może być do:
- zgłoszenia przedstawiciela do Rady Wierzycieli;
- żądania wcześniejszego wykupu przy braku terminowej wypłaty odsetek lub kapitału z obligacji (wg mnie obecnie bezcelowe).
Pozostałe przypadki w chwili obecnej nie są pilne.
Wystawienie świadectwa to czas paru dni - zawsze się zdąży.
Z drugiej strony świadectwo zawsze można zwrócić (tylko w oryginale - to może być problem, jeżeli się je złożyło w którymś z powyższych celów), co likwiduje blokadę obligacji na koncie w Domu Maklerskim.
Dlatego wg mnie należy przemyśleć celowość brania i termin ważności świadectwa.

Zawsze można wnioskować o zwolnienie z opłat.
W DMBH to poskutkowało.

Obligatariusz kontakt napisał(a):
Co do warunków układu, który proponują to pamiętajmy, że kurator oraz sąd nie dopuszczą do głosowania układu, bez poparcia go analityką - tzn. że jest możliwy do zrealizowania. Dlatego też my na razie nie wysuwamy takich tez bo możemy się mocno przestrzelić z rzeczywistością.

Ja mogę się podpisać póki co pod mechanizmem ustalenia warunków układu, póki co jeszcze bez liczb:
1. Spłata obligacji dopasowana do CF z istniejących portfeli - zakupione przez nas obligacje finansowały historyczne zakupy portfeli, a nie te które dopiero mają być zakupione; zakładam, że mówimy o okresie ok. 5 lat z nieliniową amortyzacją
2. Jeżeli luka kapitałowa będzie duża, to jestem gotowy przyjąć konwersję części na kapitał, ale:
- wprowadzamy do gry inwestora, który kupuje od obligatariuszy akcje z konwersji i przejmuje kontrolę nad spółką
- cena emisyjna, co do zasady, równa 0.05 zł (uprzedzam, mam też akcje GBK i uważam, że gdy zarząd twierdzi, że albo układ albo upadłość likwidacyjna i odzyskanie 25% kapitału obligacji, to znaczy to, że wartość kapitału pre-money jest ujemna - z tym nie ma jak dyskutować); jaka cena zostanie wynegocjowane, to druga rzecz, ale mówimy raczej o kosmetycznych zmianach
3. Cała pozostała kwota obligacji jest oprocentowana na poziomie adekwatnym do struktury bilansu po konwersji (zakładam, że wyjdzie to ok. 6-6,5% p.a - to i tak ogromna oszczędność na kuponie oraz braku kosztów dystrybucji)

Popieram przedstawione powyżej zasady ustalenia warunków układu.
Myślę, że wielu z nas także je poprze.
Ale żeby móc je oficjalnie przedstawić, z konkretami wynikającymi z analizy raportu GBK, musimy mieć swojego przedstawiciela w Radzie Wierzycieli.
Uważam, że trzeba jak najszybciej wybrać kandydata i poprzeć go wysyłając pisma ze świadectwami do kuratora.
Naturalnym kandydatem jest wg mnie mec. Karol Tatara, zgłoszony na kuratora po ujawnieniu wniosku GBK.
Innym kandydatem mógłby pewnie być któryś z założycieli naszego Porozumienia.
Działać trzeba szybko, a przede wszystkim każdy powinien jak najszybciej uzyskać świadectwo depozytowe, umożliwiające zgłaszanie do kuratora wybranej kandydatury albo występowanie samodzielnie w postępowaniu.

Czy wysłane do kuratora świadectwa depozytowe będą zwracane?
Jeżeli nie, to chyba trzeba występować o krótki termin ważności, bo następne mogą być potrzebne na kolejnych etapach postępowania - czy mam rację?

Vox napisał(a):
Cytat:
Czy tenże kolejny wniosek o sanację został gdzieś opublikowany ? I skąd ta informacja ?

Byłem dzisiaj osobiście w Sądzie. Wniosek o sanację jest UTAJNIONY.

Nie całkiem utajniony.

obligacje.pl/pl/a/nieoficjalni...

Cytat:

Wierzyciele wnioskują o sanację GetBacku - aktualizacja
W środę do sądu Rejonowego dla Wrocławia-Fabrycznej wpłynął wniosek wierzycieli GetBacku o otwarcie postępowania sanacyjnego i wyznaczenie spółce zarządcy.

Treść zaktulizowana o informację przekazaną przez rzecznika sądu.

Informację tę nieoficjalnie potwierdziliśmy we wrocławskim sądzie. Wciąż natomiast czekamy na oficjalne stanowisko rzecznika. Wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego mieli złożyć obligatariusze, którzy zaangażowali w papiery GetBacku po kilkanaście milionów złotych – wynika z naszych informacji.

- Mogę tylko potwierdzić, że taki wniosek wpłynął. Więcej nie mogę na ten temat powiedzieć, ponieważ sędzia jeszcze się z nim nie zapoznał, a sam wierzyciel wniósł o utajnienie wniosku - powiedział nam rzecznik prasowy sądu okręgowego we Wrocławiu.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:

Zarząd #GetBack S.A. informuje o złożeniu w dniu dzisiejszym rezygnacji przez Pana Kennetha Williama Maynarda – Przewodniczącego Rady Nadzorczej – z pełnienia funkcji w Radzie Nadzorczej oraz wykonywania czynności Prezesa Zarządu oraz Członka Zarządu GBK
2:25 PM · 7 maj 2018
Jako przyczynę (...) do działań związanych z restrukturyzacją Emitenta i złożeniem wniosku do Sądu o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego powoduje, że w tych okolicznościach sprawami Spółki powinni zarządzać lokalni menadżerowie.
2:27 PM · 7 maj 2018

Kod:
Zmieniłem link na prowadzący do komunikatu ESPI.

Właśnie wysłałem mail z deklaracją dołączenia do Porozumienia.
Trochę późno, ale sądzę, że każde wsparcie zwiększające siłę grupy jest istotne.

Wśród postów nie znalazłem odpowiedzi na istotne pytanie (może go nie zauważyłem): czy zgłaszając żądanie wcześniejszego wykupu obligacji z powodu nie
wypłacenia odsetek nie traci się prawa do brania udziału w zgromadzeniu obligatariuszy?

Termin płatności odsetek moich obligacji serii PP1 przypada na 10.05, więc 15.05 mogę zgłosić takie żądanie.
Czy taki ruch zmienia cokolwiek w mojej sytuacji na lepsze lub gorsze?

Dziś w Monitorze Sądowym i Gospodarczym (MSIG 223/2015 (4854) 17 listopada 2015 r. str. 16/17) poz. 17854 opublikowano postanowienie Sądu o ogłoszeniu upadłości Polfa SA. (ems.ms.gov.pl/msig/przegladani...)
Sygn. akt X GUp 565/15
Cyt.:
"Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, Sąd Gospodarczy, X Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Naprawczych, postanowieniem z dnia 6 listopada 2015 r. ogłosił upadłość układową Polfa S.A. z siedzibą w Warszawie, wyznaczono Sędziego komisarza w osobie Sędziego Sądu Rejonowego Arkadiusza Zagrobelnego oraz nadzorcę sądowego w osobie Jarosława Liśkiewicza.
Sąd wzywa wierzycieli upadłego, aby w terminie jednego miesiąca od daty ukazania się obwieszczenia w „Monitorze Sądowym i Gospodarczym” zgłosili swoje wierzytelności Sędziemu komisarzowi.
Sąd wzywa osoby, którym przysługują prawa oraz prawa i roszczenia osobiste ciążące na nieruchomościach należących do upadłego, jeżeli nie zostały ujawnione przez wpis w księdze wieczystej, do ich zgłaszania w terminie jednego miesiąca, od daty ukazania się obwieszczenia w „Monitorze Sądowym i Gospodarczym”, pod rygorem utraty prawa powoływania się na nie w postępowaniu upadłościowym.
Zgłoszenia należy kierować do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Naprawczych, przy ulicy Czerniakowskiej 100A, podając sygn. akt X GUp 565/15."

Pozdrawiam współtowarzyszy niedoli.
Obligatariusz_C

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 4 grudnia 2020 13:34:23
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

rukqlpyz
kyjbppxd
tdvgtbdw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yullhvgp
bstnynfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat