Chciałem otrzymać świadectwo depozytowe dotyczące posiadanych obligacji. Jednak w Biurze Maklerskim Alior Banku chciano pobrać za to opłatę związaną z blokadą papierów na rachunku (250 zł) a nie opłatę za wydanie świadectwa (30 zł). Wobec niedużej wartości obligacji poprzestałem na wydruku stanu rachunku. Jak wyglądają opłaty za świadectwa depozytowe w innych BM - też pobierają opłatę, za blokadę papierów na rachunku? taryfa opłat i prowizji BM Alior Banku
|
|
No tak, wkradł się błąd w obliczaniu wartości - miało być 5,38 zł + 1000 zł * 1,018 = 1023,38 zł Natomiast odsetki wedle wyceny na rachunku 1021,73 zł - 1000 zł * 1,018 = 3,73 zł czyli wycena na rachunku jest podawana z odsetkami na dzień wyceny.
|
|
Na podstawie danych z gpwcatalyst.pl chciałem "ręcznie" obliczać wartość obligacji. Dla przykładu NAV0213 Wartość nominalna (PLN) 1 000,00 Odsetki skumulowane (wartość w PLN) 5,38 Catalyst - Instrument NAV0213kurs ostatni 101.80 Notowania obligacji korporacyjnych - dane opóźnione o 15 min.1005,38 zł * 1,018 = 1023,48 złJednak na rachunku wycena przedstawiana przez biuro maklerskie jest następująca: Papier NAV0213 Kurs wyceny 1 021,73 PLNData wyceny 31-08-2012 Skąd te różnice? Które wyliczenie wartości jest poprawne? Co ciekawe biorąc wycenę z rachunku wychodzi, że odsetki wynoszą 3,66 zł 1021,73 zł / 1,018 - 1000 zł = 3,66 zł Tylko w tabeli odsetkowej taka kwota odsetek nie przypada na żaden z dni. Odsetki - wrzesień 2012Odsetki - sierpień 2012
|
|
O terminach rozliczeń wiedziałem, jednak nie wpadłem na tak oczywistą rzecz.
W sumie to na początku praktycznie wszystko jest dziwne i zaskakujące.
|
|
Chciałem rozpocząć przygodę z Catalyst i kupić pewne obligacje jednak pojawia mi się komunikat: Cytat:Odrzucenie dyspozycji zlecenia K ilość 2 [nazwa] z limitem 101.00 - Brak środków na pokrycie zlecenia Środki na zakup mam - tzn. w gotówce jest jakaś drobna kwota, jednak należności z tytułu sprzedaży akcji na GPW sporo przewyższają kwotę potrzebną na zakup wybranych obligacji. Wygląda jakby obligacje można było kupować wyłącznie za gotówkę. Tak jest? Obligacje będę mógł kupić dopiero, gdy sprzedaż akcji zostanie rozliczona i będę posiadał gotówkę?
|
|