tettrjyu
Advertisement
PARTNER SERWISU
bpaaqvra
Piotr4s

Piotr4s

Ostatnie 10 wpisów
yoda napisał(a):
Podajcie mi gdzie czytaliście informacje o nowej fabryce?

stooq.pl/n/?f=1365584&sear...

fragment wypowiedzi prezesa z zalinkowanego komunikatu:
"(...)analiza nt. rozwoju mocy obejmuje kilka opcji - m.in. rozbudowę w dotychczasowej lokalizacji w Tajlandii. Nie ma tam możliwości wielkiego rozwoju, ale być może małą fabrykę by się udało. Druga opcja, którą możemy rozważać, to kupienie ziemi zdatnej pod fabrykę w Tajlandii i tam wybudowanie fabryki, blisko obecnego zakładu. Opcją jest też kupienie ziemi w innym kraju i tam wybudowanie fabryki"

W rekomendacji z lutego 2018 DM Boś prognozował 250 tys sztuk w 2018 roku.

static.pb.pl/atta/3302-playway...

Przy swoich założeniach nie uwzględniasz ważnej kwestii, że wycena podmiotu po połączeniu zmieni się i kurs akcji Vistuli raczej nie utrzyma się na obecnym poziomie.
Nie szacował bym zysku z inwestycji w akcje Bytomia po wymianie wg parytetu na akcje Vistuli na podstawie bieżącego kursu Vistuli, tylko wyceny po połączeniu.
I tutaj podstawowa rzecz, jak zostanie wyceniony nowy podmiot? Vistula w całości ma przejąć majątek Bytomia, więc zakładając, że akcje po przejęciu zostaną wycenione na obecnym poziomie C/WK Vistuli czyli ok 1,39 (z Twoich wyliczeń wynika, że przeprowadzane były przy wycenie Vistuli na poziomie ok. 4,02, dla takiej więc wartości przeprowadziłem swoje obliczenia) otrzymujemy wycenę akcji po połączeniu na poziomie 3,35. Idąc dalej, cena akcji Bytomia "powinna" więc wynosić ok. 2,75zł co w stosunku do kursu Bytomia po 2,60zł daje 5,77% premii za ryzyko, że np do przejęcia nie dojdzie z powodu negatywnej decyzji UOKiK. Czyli już nie tak kolorowo.
Przyszłą wycenę można oczywiście szacować na wiele sposobów, oparcie jej o obecny wskaźnik C/WK Vistuli jest dużym uproszczeniem, ale pokazuje moim zdaniem dokładniejsze podejście do tematu.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, sam z ciekawością obserwuję tą fuzję.

jacekkowal napisał(a):
Powinienem jeszcze dodać, że na Integerze mamy dziś wyjątkowo duże obroty, a więc prawdopodobnie spanikowany tłum sprzedaje, a pan Brzoska i s-ka skupują.
Dlatego jesteśmy powyżej ceny z wezwania.
Oczywiście to tylko hipoteza.

Pan Brzoska i s-ka o ile dobrze zrozumiałem treść wezwania nie mogą teraz dokupować ani sprzedawać akcji. W punkcie 32.1 dotyczącym zawartej między Rafałem Brzoska i AI Prime umowy inwestycyjnej znajduje się informacja o lock-up'ie.
Cytat:
Ponadto, Umowa Inwestycyjna zawiera postanowienie co do utrzymania status quo (tzw. lock-up) w odniesieniu do Grupy Integer, w szczególności Spółki oraz InPost. Zgodnie z tymi postanowieniami Wzywający_2 zobowiązał się do: (i) nie zbywania ani nabywania jakichkolwiek akcji spółek z Grupy Integer; (ii) spowodowania, że spółki z Grupy Integer nie będą zbywały ani nabywały akcji/udziałów spółek z tej grupy kapitałowej przez okres 12 miesięcy od dnia podpisania Umowy Inwestycyjnej; z zastrzeżeniem transakcji na akcjach/udziałach spółek z Grupy Integer, które zostały dozwolone w warunkach Umowy Inwestycyjnej. Naruszenie wskazanych powyżej postanowień dotyczących tzw. lock-up jest objęte sankcją w postaci kary umownej w wysokości EUR 20.000.000, która obciążać będzie Wzywającego_2.

Co nie zmienia faktu, że przez rynek przekręciło się dziś jak do tej pory już więcej akcji niż od początku tygodnia do wczoraj. Ktoś to musi odbierać.

Spółka zwiększa dostawy, podpisuje nowe kontrakty, uruchamia pierwszą na świecie instalację do automatycznego pozyskiwania mikrosfery, wnioskuje o dofinansowanie innowacyjnych technologii... Wydaje się, że jest dobrze.
Spotkał się ktoś z czymś niepokojącym co mogło by tłumaczyć ostatnie spadki? Chyba już za duże jak na korektę, kurs przekracza właśnie 61,8% zniesienia ruchu wzrostowego zapoczątkowanego 1.09.

W samej ofercie skupu akcji nie było żadnych zapisów na temat maksymalnej wysokości zapisu, a przepisów na ten temat niestety nie znam, stąd moje pytanie do starszych stażem forumowiczów. Myślałem, że może obowiązują przy skupach jakieś standardy, które funkcjonują za każdym razem i bez głębszego wnikania w temat ktoś będzie w stanie szybko mi pomóc.

Cytat:
Z jednej strony oferta zakupu opiewa na 0,5m akcji, więc niby na logikę, z definicji nie powinny być przyjmowane odpowiedzi na większe ilości. Z drugiej strony, skoro zbiera się odpowiedzi od wielu podmiotów tak, że sumarycznie ilość akcji w odpowiedzi na ofertę może być większa, niż sama oferta, a potem się robi redukcję, to... na dwoje babka wróżyła.

I właśnie ta druga strona wydaje mi się nielogiczna. Owszem rozumiem, że suma zapisów od poszczególnych akcjonariuszy może przekroczyć ofertę zakupu, ale nie pojedynczy zapis, chociażby przez porównanie do emisji nowych akcji, gdzie nie spotkałem się żeby przyjmowano pojedyncze zapisy na objęcie większej liczby akcji niż jest emitowanych... W takich ofertach zazwyczaj jest sprecyzowane górne ograniczenie wysokości zapisu w postaci konkretnej liczby akcji lub właśnie do wysokości emisji.

Cytat:
Nie znam tej sprawy, więc swoją drogą, czemu uważasz, że to akurat jeden akcjonariusz odpowiedział powyżej wezwania, a nie jest to efekt "kumulacji" mniejszych odpowiedzi?

Ponieważ Drop wyemitował 5.867.703 akcji, z czego w wolnym obrocie znajdowało się 867.703 akcji, a pozostałe 5.000.000 posiadał PE-Invest. Swoją droga objął on wspomniany pakiet drogą aportu 15.07.2013 od wcześniejszych akcjonariuszy, prezesa Zbigniewa Chwedoruka (4.000.000 akcji) i Lucyny Chwedoruk (1.000.000), a więc nie tak dawno temu, co pozwalało mi sądzić, że nie sugeruję się przestarzałymi danymi dotyczącymi akcjonariatu.
www.bankier.pl/wiadomosc/DROP-...
Ponadto przy moim (błędnym jak się okazuje) założeniu, że zapis na sprzedaż akcji nie mógł by przekroczyć 580.000 z wezwania, stawiało to mniejszościowych akcjonariuszy w korzystniejszej sytuacji, bowiem ograniczało potencjalną liczbę wystawionych akcji przez większościowych udziałowców do jednego, zamiast dwóch pakietów na całe 580k. Sugerując się tymi przemyśleniami sądziłem, że oszacowałem maksymalny możliwy poziom redukcji, jednak dzisiaj mnie nieco zaskoczyli. A to potwierdzenie faktu po fakcie, że za tak dużą redukcję faktycznie odpowiadał jeden zapis, przekraczający wysokość wezwania (przy redukcji 89,797% główny udziałowiec sprzedał 510.146 akcji:
drop-sa.pl/relacje-inwestorski...

czarny scenariusz się potwierdził, redukcja 89,8%... Wydawało mi się mało prawdopodobne, żeby w wezwaniu na 580.000 akcji można było złożyć zapis na 5.000.000, ma to jakiś sens? Szkoda, że przed zapisaniem się w POK BOŚ zapewniano mnie inaczej

pomoże ktoś życzliwy rozwiać moje wątpliwości?

Witam serdecznie,
Czy ktoś z bardziej zorientowanych może mi powiedzieć jak wygląda sytuacja z zapisami na wezwanie na sprzedaż akcji? Konkretnie chodzi mi o to, czy taki zapis może przekroczyć oferowaną w wezwaniu liczbę akcji, w tym konkretnie przypadku czy posiadający 5 000 000 sztuk akcji PE-Invest może złożyć ofertę na dowolną liczbę z posiadanych przez siebie akcji, powodując tym samym dużą redukcję, czy jest ograniczony do wysokości 580 000 sztuk widniejących w wezwaniu?

Ok, no to nieco mi się rozjaśniło. Podany przez Ciebie raport jest z 2 maja, gdy było 4 968 805 368 akcji, na początku września dokonano scalenia akcji Grupy do liczby 414 067 114 akcji
cdn2.netpr.pl/file/static/3439... str 44
i w związku z tym wartość księgowa na jedną akcję obecnie kształtuje się na poziomie 18,93
cdn2.netpr.pl/file/static/3436... str 3
Dzięki za naprowadzenie na właściwy trop

I właśnie co do tego nie jestem pewien, bo z tego co znalazłem Energa ma 414 067 114 akcji, co przy Twoich wyliczeniach daje nieco ponad 650 mln wartości księgowej. Nie szukałem jeszcze nigdzie więcej danych finansowych, stąd moje pytanie o przyjętą wartość księgową.

rafal9 napisał(a):
Nie widzę uzasadnienia, żeby było drożej niż ENEA.
C/WK ENEA = 0,56

Przy zachowaniu takieg samego wskaźnika cena akcji Energa powinna być na poziomie 0,88 zł.

Jak można nazwać sprzedawanie firmy przez SP za połowę ceny?

a na jakiej podstawie te wyliczenia? jesteś pewien ze wartość księgowa Energi to tylko 650 mln zł?

www.biznes.pap.pl/NSE2/pl/inde...

mogę liczyć na czyjś komentarz odnośnie podanej informacji? zapewne wiąże się to z oczekiwanym dofinansowaniem spółki o 6 mln które miało nastąpić do 31 marca. Czy taka emisja obligacji zamiennych może jakoś drastycznie wpłynąć na kurs?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 31 lipca 2020 17:48:34
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat