PARTNER SERWISU
zjpxhyrd
Mati8211

Mati8211

Ostatnie 10 wpisów
Każdy pretekst jest dobry by uzasadnić spadek. Trudno jednak pominąć fakt że w KNF pojawilo się 3 fundy w tym czasie a ile jest pod progiem tego osobiście nie wiem ale przypuszczam że trochę jest. To że cdprojekt mógł polecieć po premierze to było by ok gdyby nie fakt że 4 dni po premierze że 160zl spadło na 120 okolo. To nie zwykła sprzedaż faktów. Fakt natomiast jest taki że wystarczyło około 400mln obrotów by zrobić ten zrzut. Teraz zadaj sobie pytałem czy 100mln UDS to dużo kasy nawet jak na polskie warunki.
Prawda jest taka że jak w 3 kwartale wyniki byly lepsze nawet o 100% to nie miało by to żadnego znaczenia, może tylko takie że z +10% z którego zaczynaliśmy nie spadłoby na -3 a zatrzymało by się na 0. Ja obserwuje tu wyniki od połowy 21roku.
Z tego co pamiętam to zawszę były lepsze niż oczekiwał rynek i zawszę dobry start był zasypywany.
Jm

aircanada15 napisał(a):
Mati8211, pozwól, że uprzejmie ci wytłumaczę. Ostatnia sprzedaż faktów dotyczyła raportu za trzeci kwartał oraz sprzedaży Phantom Liberty.

No tak po phantom liberty sprzedaz faktow to zupełnie normalne ze spółka leci 40% w dół wg ciebie.
Tydzień później konferencja I ogliszenie sprzedanych 3mln w tydzień czyli zaliczony dolny ptzedział jaki był podawany prez Bloomberg do konca roku. Ogłoszenie filmu/serialu i kolejna " sprzedaż faktów" na prawie 100zł czyli tyle ile po podbitce chodzily akcje po tym jak analitycy pomylili się co Edgerunners.
Dwa miechy potem bardzo dobre wyniki i dotykamy górnej granicy tego co miało sprzedać się do końca roku a przed nami najlepszy okres sprzedażowy i kolejna "sprzedaż faktów"

Czy ty naprawdę wierzysz w to że to zupełnie normalne by spółka po czymś takim mogła stracić w tydzień 60% i to zwykła "sprzedaż faktów "? Pomijając już to co widzimy w KNF i to co jest pod progiem...serio ale coś mi się tu nie klei.

krewa napisał(a):
Ad. 1. Zwykła sprzedaż faktów. Nie po raz pierwszy, nie po raz ostatni. Rynek kupuje tylko takie wyniki, jakich się nie spodziewał.

Jak to jest ze te same fakty mozna sprzedawać kilka razy? Od 160zł juz te fakty sa sprzedawane. Czyli co aktualnie nie ma pod co rosnać a jak wyjdzie Wiesiek 4 to sprzedaż faktów I lecimy na 30zł? Mniej wiecej takie rozumowani niektórzy mają.

Biorąc pod uwagę ze wiedzmin byl koncepcyjnie rozwijany juz w 2020r a w sumie poinformowano o tym półtorej roku temu to wg twoich wyliczeń by zrobić grę jak Wiedzmin potrzeba podobnego czasu ile na wybudowanie elekrowni atomowej. Naprawdę nie źle:). Weź pod uwagę że unreal engine jest znanym powszechnie silnikiem. Obsługa tego silnika jest o wiele prostrza i zaplecze ma się w postaci inżynierów z epica więc to oni pomogą rozwikłać problemy. Cyberpunka robiono 5 lat zaczynając od zera bo nawet silnik trzeba bylo samemu zmieniać a formuła gry była zupełna nowością dla cd projekt.
Przy grze na której cd projekt zjadł żeby na serio oczekujesz co najmniej 6 letnego okresu produkcji pomijają ze przedtem nowy Wiesiek był uwzględniany jako w grafice jako "projekty inne".
Wg tego co mówiło szefostwo to zmiana na epica nie wpłynie znacząco na produkcję pierwszej gry z serii ani pozytywnie ani negatywnie. Skoro tyle czasu na trwać zrobienie wieśka to jak wytłumaczysz 2 letni okres od pierwszej części nowej sagi do drugiej części?

Właśnie widzę że ubisoft, wypuscił Assassin creed mirage. Tak z ciekawosci sprawdzałem jak tam wygladała "realizacja zysków " gry po prostu przeciętnej z tego co widzę renzje I ze zdziwieniem widze ze sesja na plus. Moze kluczowe to jechać na steacie I wydawać srednie gry jak ubisoft ( no ok anno 1800 jest genialne ale to gra nie dla wszystkich). Jednak jest szansa bo jak tu niektórzy wróżą za 3 miechy cd projekt będzie już jechał na stracie więc szykują się mocne up.

No tak mniej więcej 5% akcji przemielonych by zbić kapitalizacje o 50% to dużo czy mało? W piątek 130łacznie ale przy 100mln obrotu już było -10% czyli ponad miliard kapitalizacji. Tym czasem cd projekt wydał 95mln na reklame cyberpunka. 100mln to trochę ponad 22mln USD to dużo wg ciebie?

Moim zdaniem to w czwartek mieliśmy istotną informację którą rynek zupełnie zignorował albo poprostu chciał pominąć bo nie za bardzo padowała do ideii uwalenia kursu. Mocny akcent na popkulturę, wejście w Hollywood nie bezpośrednio ale można się domyślić ze z Triggerem robią kolejne anime. Mi to wyglądało że uwalenia było już ustawione i ktoś tam miał spać nie ważne co by się działo. Pretekst to koszty dodatku o których było wiadomo że będą wysokie bo nawet cd projekt wypowiadał się że jest najdroższy w historii. Wywalić w dzień akcji za 30ml USD i zepchnąć kurs o 10 procent to w zasadzie dziecinada na GPW. Pytanie tylko ile mogą go trzymać na tym poziomie. Spadek 50% w niecałe 2 tygodnie to praktycznie jak by chciano z cd projekt zrobić bankruta a nie firmę która właśnie osiągnęła wielki sukces.
Co do tej mitycznej realizacji zysków i rzekomej pustyni o której mowa. Jeśli cena akcji to max 80zl bo nic nie wydają to ja rozumiem że po wiesku 4 powinna też nastąpić realizacja zysków i z tych 80zl jedziemy na 40, ja taką logikę tych anali widzę.
W pewnym sensie to Spadek na te 100zl był by o tyle dobry o ile cd projekt zaczął by skup za te 100mln. Zebrane prawie 1 mln akcji trochę zmniejszyło by pole do popisu szortą i usunęło niechcianych akcji.
Zobaczymy co zarząd zrobi.

Właśnie skala przeceny I z poziomu z jakiego spadło to absurd. Gdyby spadło z 200 na 150 to bym zrozumiał ale zdyskontować wszystko co wydarzyło się w ostatnim roku to moim zdaniem nie sprzedaż faktów tylko pokaz że na GPW możesz robić to co chcesz jak tylko masz 100USD czyli tyle co wydano na phantom liberty z nextgen cyberpunka. Moim zdaniem te 3 lata nie będą suche bo jasno powiedziano o wejściu w popkulturę. Przecież takie rzeczy budują markę i rozpoznawalność. Kolejne anime na pewno też podbije sprzedaż i zbuduje bazę pod kolejne produkcję. W firmach takich jak cd projekt ważne jest by dotrzeć do świadomości że istnieje takie coś jak cyberpunk. Ja np ostatnim obejrzałem One Piece z netflix, nie miałem pojęcia że to na bazie najlepiej sprzedającej się anime na świecie, gdyby nie serial pewnie nigdy bym na to nie zwrócił uwagi.
Co do gier to ciekawe co z tym tytułem od Molesas flood. To coś mniejszego więc może w przyszłym roku czegoś się dowiemy.

juhas99 napisał(a):

Żeby nie było, sam akcji CDP obecnie nie posiadam i nie będę posiadał w przyszłości. Kiedyś kupiłem po 4zł, wyszedłem po 9zł. CDP zasponsorował mi wtedy dobre wakacje. W sumie po czasie trochę żałuję, bo zamiast wakacji mogłoby być spore mieszkanie ale analiza wsteczna zawsze skuteczna...

No tak tyle pisania a w sumie bez sensu na końcu trochę historii gieldy która ogólnie powinna dawać do myslenia. Ja sam pamietam jak cd projekt byl po 9zl I spadl na 4.5zl. Ilu wtedy bylo genuszy co pisali ze to wydmuszka, wiedźmin to syf itp. Itd. Pamietam tez jak po wiedzminie 3 byla zwała bo to wydmuszka I zero perspektyw a juz wtedy chodzil cd projekt po 20-30zl.
Wracając do dzisiejszych czasów. Jak by cd projekt byl po 450zl. to bym uznał ze faktycznie wszystko jest w cenie I jeszcze z nawiązka.
Czy zwala 50% po doskonałym finale cyberpunk 77 to normalna rzecz? Jak dla mnie tak nie wygląda ta sprzedarzy faktów bo przy tych cenach to juz fakty dawno sa sprzedane. Praktycznie cd projekt dzisiaj to spolka ktora jest w totalnie innym miejscu jak nawet rok temu a historia cyberpunka to historia upadku i zwycięstwa a nie odwrotnie. Przykre to ze na GPW spolka z wig 20 moze byc pojechana za troche ponad 100 USD co kazdy przy fundach to sa grosze. Dzisiejsza zwala to raptem 30 mln USD obrotu czyli troche ponad to co cd projekt wydał na reklame phantom liberty. Tyle wystarczlo by zbić kapitalizacje o 10%. Jak dla mnie to smiech na sali. I teraz jeszcze najlepszy żart jak czytam na stockwatch analityk pisze ze myslał ze koszty to bedą okolo 340ml a nie 370mln. Niech bedzie ze 10mln USD? To są jakieś grosze. Ciekawe czy Apple moglo by spaść 50% bo ktos stwierdził ze nie zarobią miliarda w dwa tygodnie tylko w trzy. I to jeszcze przewalajac niecale 5% akcji.

No tak, a czemu nie 50 lat? przecież Jodorowsky tez miał juz scenariusz i ale jednak nic nie wyszło z tematu Diuny. Jak wspominam weź sobie poczytaj ile realnie to trwalo a nie jakieś farmazony o 10 latach. I tak na marginesie to Diuna 2 miala byc w listopadzie gdyby nie obsuwa przez strajk. Czyli 2 lata po czesci pierwszej. Zresztą jak pisalem cd projekt juz od 10lat ma prawa do wszystkiego niech ci będzie ze będzie to trwalo te 12 lat.
Pozatym ja osobiście nie spodziewam sie czegoś na miarę Diuny bo to był by absurd, jakaś seria to tak. Jak dla mnie film to głeboka woda jedyny strzał. Ogólnie filmy na podstawie gier to trudny temat. Serial daje o wiele wieksze mozliwosci i pozwala go robić wiekszym rozmachem przy dobrym odbiorze pierwszej serii. Film to finansowo dzisiaj realnie 200 baniek w USD plus marketing.

micpl napisał(a):
Mati8211 napisał(a):
[quote=imp-p][quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Fantasta z ciebie wiesz o tym

Dune robili 2 lata, jeśli to dla ciebie kino klasy B to ja z takiego filmu w świecie cyberpunka będę bardziej niż zadowolony.

Od uzyskania praw przez Legendary do premiery minęło jakieś 10 lat.
Wiesz, trzeba napisać scenariusz (w tym przypadku było wiele wersji - np. te z lat 2011-2016 wylądowały w koszu), poszukać pieniędzy, poszukać reżysera (w tym przypadku był akurat zajęty, więc trzeba było poczekać), poszukać scenarzystów, którzy zmienią
scenariusz pod widzimisię reżysera, poszukać aktorów (którzy też mogą być akurat zajęci i trzeba na nich zaczekać), zebrać ekipę, nakręcić, zrobić postprodukcję.
Dwa lata to mogły minąć od początku zdjęć do premiery.

Acha czli zakladasz ze oni będą go robic przez 10 lat skoro tyle trwa robienie od kupienia praw:D no cóż cd projekt kupil prawa do cyberpunka 10 lat temu to niech będzie że jeszcze te 2 lata dodamy dla marudnych. A tak poważnie to poczytaj sobie ile realnie to trwało I nie zapomnij o covidzie bo ogólnie Diuna miała juz wyjść w 2020 tylko nie bylo sensu jej wypuszczac z oczywistego powodu.

imp-p napisał(a):
[quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Fantasta z ciebie wiesz o tym

Po pierwsze cyber robili 8 lat po drugie dodatek robili 3 lata mając zespół itd. Powiadasz film w świecie cyber za 2 lata. To chyba nigeryjskie kino klasy B. Daj spokój zejdź na ziemie i myśl realnie

Acha to ja nie wiedziałem że pokazanie obrazka to już robota nawet jeśli tematu się nie dotykało przez 3 lata.
Przecież to jest wiadome kto trochę temat śledził że oni cyberpunka nie dotykali do skończenia dodatku do wieska krew i wino. Czyli dopiero realnie pracę zaczęli gdzieś w 2016. No ale ok, no ale ok jeśli chcesz wierzyć że robili go 8 lat to ok chociaż wystarczy wygooglowac poznać jak było naprawdę.

Dune robili 2 lata, jeśli to dla ciebie kino klasy B to ja z takiego filmu w świecie cyberpunka będę bardziej niż zadowolony.

imp-p napisał(a):
Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Za spadkiem kursu:
- bark perspektyw na premierę w ciągu 3 - 4 lat
-coraz mniejsze wpływy ze sprzedaży
-rosnące koszty produkcji i wynagrodzeń
-brak harmonogramu wydawniczego
-z bieżących posiadanych środków nie ma możliwości realizacji wszystkich projektów więc albo trzeba będzie robić nową emisję akcji albo zaciągać dług
-koszty budowy nowej siedziby

- 3- 4 lata? A czemu nie 5-6 ? Cyberpunka robili 4 lata wraz z robieniem silnika to czemu z silnikiem i wsparciem od epica nie zajmnie I'm to dwa lata dłużej? Przypominam że wieśka już robią od ponad roku.
- No tak ten argument znam, tydzień po premierze przestaną sprzedawać cyberpunka.
- w sumie to 100 osób idzie do zwolnienia ale niech będzie że im koszty wzrosną.
- nauczeni na błędach nie będą rzucać daty w ciemno bo gawiedź by potem darła się że jest miesiąc obsuwy.
- nie wiedziałem że oni w tym samym dniu wydadzą wieska 4,5,6 oraz nowego cyberpunka no ale ok. Pamietam coś o odstępach 2 lat pomiędzy wieskami.
- ta siedziba to już prawie gotowa.

Co moim zdaniem rynek nie uwzględnia?
- kolejne anime które wygląda mi że jest już faktem i do końca roku może coś nam o tym powiedzą. Wpłynie na wyniki 2024. Przypominam że edgerunnersial mieć znikomy wpływ na odbiór cyberpunka. Polecam poczytać sobie tych analityków jakie mieli zdanie na ten temat. Trochę się pomylili.
-film/serial realnie może wyjść w 2025 skoro już nad tym pracują. Jak dla mnie wiadomość kompletnie zignorowana a bardzo ważna.
Cd projekt chce tworzyć popkulturę jak to powiedziano na konferencji. Zakładam że oni liczą na jakieś zyski kiedy o tym piszą.

imp-p napisał(a):
możecie zaklinać rzeczywistość a prawda jest taka że dodatek będzie taniał a wpływy będą coraz mniejsze a koszty będą rosły lawinowo. Na horyzoncie min 3 lat nie mamy pod co grać wszystkie karty są na stole. Teraz fundusze będą się bawiły kursem i w mojej opinii przy 50 zł zaczną powoli odkupywać. Kilkanaście lat na GPW nauczyło mnie jednego nigdy nie graj przeciwko trendowi a dzisiaj jest spadkowy i żadne czary tego nie zmienią. Gdyby np na tej konferencji ogłosili jakąś sensacje typu multi DLC 2 czy coś to mogło być paliwo do wzrostów. Zresztą mega się dziwie jako inwestor i gracz że dalej odpuszczają multi bo cyber nadaje się do tego idealnie. A na multi mogli by zarabiać krocie cały czas.

Gdyby na tej konferencji powiedzieli o nowym DLC z multiplayer to byś narzekał że to dopiero za 3 lata i razem z fundami kreował rzeczywistość że tu nic się nie wydarzy. Spadki są mocno naciągane. Czy oglaszali by możliwość skupu za 500mln jeśli jak tu twierdzą niektórzy CD projekt za 3 miesiące będzie leciał na stracie? Jakoś do tej pory zarabiali nie mając premiery a tu nagle po premierze mają jechać na stracie. Wcale bym się nie zdziwił jak ten Analityk z Barclays za rok by gadał że Wiesiek będzie szybciej jak myślano a cyberpunk już dawno na siebie zarobił, tylko z tą różnicą że Barclays będzie już miałem w kieszeni kilka milionów akcji.

Ty poważnie czy żartujesz. Policz prowizję reklamę itd. W ogóle umyka tobie fakt że dzisiaj dlc kosztuje tyle ale za 2 mc będzie chodził za 60 zł i mniej a w grudniu cyber będzie sprzedawany w pakiecie z DLC. W zakładacie że cena będzie stała a nie jest. [/quote]

Czemu mają sprzedawać phantom liberty za 2 miesiąe 50% taniej skoro właśnie podniesli cene cyberpunka I w promo jest 40% a nie 50% jak bywało.
Aktualne cyberpunk sprzedaje sie szybciej jak Wiedzmin 3 takie są fakty. Nastepne 2 lata to mocne rozwijawie franczyzny co powinno nakręcac sprzedaż. Zakładajac ze sprzedali tylko 3miliony i ani sztuki wiecej to biorąc cene w usd to 90usd minus prowizje itp.dolar mocny a przed nami najlepszy okres sprzedaży. Do konca roku phantom sie zwrócić i to z nawiązką.

Tu raczej wyniki sprzedaży nie miały znaczenia. 26mln obrotu by zbic kapitalizacje o 1 miliard to raczej mocna przesada.

O ile dobrze rozumiem to oni powiedzieli że sprzedali ponad 3 mln a nie równie 3mln. Biorąc pod uwagę ze najlepszy okres sprzedaży dopiero przed nami to chyba da radę sprzedaż te niecałe 1.5mln w 3 miechy.
W 2024 pewnie zobaczymy to anime bo ja rozumiem zxwypowiedzi szefostwa ze wspolpracują. 2025 to ten film, serial.
CD projekt musi zobic teraz ten skupu by pokazac fundą szortujacym ze będą od nich kupować I zapewne kilka graczy sie do skupu podłaczy.

imp-p napisał(a):
w mojej opinii jest bardzo źle i według mnie szybko przywitamy 99zł a pewnie przebijemy może i 50 zł. Tłumacze już dlaczego. Po pierwsze kiepska sprzedaż DLC mamy 3 mln kopii co daje około 240 mln zł przychodu a gdzie dopiero dochód. Dzisiaj sprzedaż DLC nawet nie pokryła kosztów produkcji. Kolejny bardzo zły czynnik to koszt produkcji prawie 300 mln za dodatek widać że koszty rosną lawinowo. W tym tempie za chwilę kasa będzie pusta. Bo jeśli taki dodatek pochłania 300 mln to wiedźmin 4 bedzie kosztował 2 -3mld zł. I jeszcze ten film znów kolejne koszty taki worek bez dna. Na chwilę obecną w firmie dzieje się źle nawet prezes rezygnuje z kasą coraz gorzej a na horyzoncie nie mamy nic nowego. Cd produkuje gry za wolno. Dodatek robili uwaga 3 lata to wiedzmina 4 możemy się spodziewać za 7 lat? A co przez te 7 lat ?. Fundusze bedą teraz powoli odkupywać akcje np przez rok więc nie będzie to miało żadnego wpływu na kurs.

No tak najlepiej to jak by nic nie robili. Nie wiem czy ty na serio na poważnie czy tylko przylazłeś z forum bankiera durnia z siebie porobić. Dodatek do cyberpunka robili 2 lata przechodząc jeszcze zmiany w firmie na nową metodologie pracy. Do tak pory gry średnio robili co 4 lata a wieśka już tłuką z 1.5 roku.
Twoje dramatyzowanie co do tego ze chcą wypuscic film/serial to zostawie bez komentarza. Rozumiem ze zrobienie Edgerunners to tez była strata kasy I lepiej jak by szaszyli ten chajs w materacu. Tak na marginesie ja z tej konferencji rozumiem ze szykuje sie kolejne anime tylko jeszcze nie mogą o tym mówić.

Ciekawe czy to dobra mina do złej gry, czy po prostu jiz wiedzą ze do końca roku przebiją oczekiwania.

Moderator:
Serdeczna prośba od moderacji o niecytowanie ostatniego postu, udzielając odpowiedzi. Zamiast tego proszę używać przycisku "odpowiedz". Szanujmy nasze oczy

Trudno powiedzieć czy szorty znikły, mogą mieć 0.49% i w knf ich nie zobaczysz.
Czwartek będzie kluczowy i wyznaczy kurs aż do wyników a może i do końca roku.
Dla mnie zasadnicze pytanie co planują w kwestii tego koła zamachowego. Czy tylko książki kucharskie z cyberpunka czy coś konkretnego.

Początek września już był w miarę dobry. Zastanawia mnie ile kopii sprzedaje się w pierwszej 10 na steamie.
Ciekawe co na konferencji powiedzą o sprzedaży podstawki. Wygląda na to ze cyberpunk przeżywa trochę drugą młodość i na YouTube ten temat sie kręci. Nie powinno być problemu ze sprzedażą w duzych ilosciach podstawki + DLC w obniżonej cenie jak to robili teraz.

Z tego co kojarzę to phantom liberty było trochę lepiej jak setne miejce. Ja kojarzę że te 3 od premiery preorderu. Siedziała w okolicach 50 pozycji na steamie. Zresztą cd projekt wspominał że w czerwcu przerzucili 18mln z preorderów. Wydaje się że to raczej słaby wynik chociaż redzi mowili ze są zadowoleni.
Ciekawe co nam powiedzą na tej konferencji, moim zdaniem rynek już przekreslił cd red. Wygląda to tak że oni musieli by poinformować o sprzedaniu 4mln kopii, by zatrzymać spadki co jest raczej niemożliwe.

Ja nie wiem dokładnie ile sprzedali za pośrednictwem goga bo takiej informacji po prostu nie znalazłem. Jeśli prezes mówił że to 10% to ok. Rozumiem że zakładasz że przez ostatnie 3 lata nic w tym temacie się nie zmieniło.
Ile z graczy z steama przełożyło się na ten milion też nie wiem ale rozumiem że tu jesteś pewien że steam odpowiada za te 90% graczy ogólnie i cała resztę można pominąć.

Milion graczy dziennie przez tydzień wziął się że 160tys w szczycie na steamie? Nie sądzę.
Nie kojarzę by gdzieś dokładnie podawano że 10% sprzedanych pochodzi z goga i dokładnie. Kojarzę jednąk że cd projekt chwalił się jeszcze przed premierą że co trzeci preorder pochodził z goga a w preorderach sprzedano finalnie ponad 8mln kopii. Zresztą w tamtym czasie gog zanotował rekordowe przychody i zyski.

aircanada15 napisał(a):
Mati8211: proszę bez takich absurdalnych teorii o 50 tys. kopii od uruchomienia preorderów. Przedmówca miał zapewne na myśli okres ostatnich dni.
Trzeba jednak pamiętać, że sprzedaży gier AAA daleko do liniowości. Dlatego nie ma mowy o jakimś uśrednionym, wysokim wolumenie w dłuższym okresie.

To nie moja teoria. Nie wiem co przedmowca mial dokładnie na myśli a właściwie jaki okres. Oczywiście na bank w czerwcu nie sprzedawali w takich ilosciach, ani w lipcu czy sierpniu. Co warto jednak odnotowac to zupełnie pominany gog.com a tam cd red przedalo ładnych parę milionów cyberpunka. Przypomnę że kiedy wyszedł edgerunners to informowali że na wszystkich platformach siedziało milion graczy w pewnym momencie. Na steamie podczas edgerunners nigdy nie przebilo 160tys o ile dobrze pamiętam. To gdzie te 850tys?

GRAF78 napisał(a):
Mati8211 napisał(a):

Phantom liberty jest w sprzedaży od czerwca. Jesli sprzedawali nawet te 50tys dziennie na PC I konsole łacznie to do konca września juz sprzedali 4.5mln kopii Phantom liberty a do konca mamy jeszcze 3 miesiące.

nie sprzedawali tyle zobacz na liczbę graczy w tamtym okresie i ostatnio

Phantom liberty przecież dostepne jest od 26 września to jak mieli ludzie grać?

GRAF78 napisał(a):
tgolik napisał(a):
Wg ogłoszonej w zeszłym roku strategii:

strategia strategia a realia w branży realiami - oj coś czuję że bedzie za jakis czas wylewanie żali na forum i szukanie winnych wsród osób trzecich swoich porażek inwestycyjnych, kolega widzę 100% kapitału w CD-R i podwójne różowe okulary na nosie :)

Żeby nie było, nie jestem pesymista ja widzę potencjał do wzrostów w przypadku gdyby obecna sprzedaż przekroczyła szacunki analityków, fakt kapitalizacja 12,5 mld to nie mało i trzeba ją jakoś uzasadnić, tak sobie luźno szacuje dzienna sprzedaż samego CP2077 na PC na ok 50k kopii jeśli sie mylę to poprawcie, pewnie drugie tyle schodzi na konsole a zostało 90dni do końca roku to założenia 3-4,5mln kopii mogą być zrealizowane

Phantom liberty jest w sprzedaży od czerwca. Jesli sprzedawali nawet te 50tys dziennie na PC I konsole łacznie to do konca września juz sprzedali 4.5mln kopii Phantom liberty a do konca mamy jeszcze 3 miesiące.

Ja to widzę tak...
Po pierwsze w czwartek 05/10 realnie dowiemy się jak wygląda sytuacja po premierze. Zakładam że skoro robią takie podsumowanie to widzą tą spekulacje na kursie i chcą to uciąć wiec być może zaskoczą pozytywnie. Poza tym przy tych cenach można by pokusić się o skup akcji za 100mln.
Po drugie, moim zdaniem nie można traktować premiery phantom liberty jako stricte DLC. Zmiany w grze są tak zasadnicze że nawet jak ktoś już tą gre przeszedł (jak ja) to może z czystym sumieniem jeszcze raz wskoczyć i nie czuć nudy. Dla mnie ten reset jest o tyle ciekawy, że cdred po niecałych 3 latach wydał tą samą grę jeszcze raz, tak to wygląda. Natepny miesiąc będą ja polerować mniejszymi fixami i spokojnie jechać przez cały 2024 na solidnym plusie.
Po trzecie, nie rozumiem skąd ten pomysł że redzi zamkną się teraz na 2 lata i nic tam się nie wydarzy. Przypomnę że redzi mają pełne prawa do cyberpunka, film, książka itp. ( do wieska nie mają). Musieli by być niezłymi frajerami by kupować prawa i z nich nie korzystać w momencie kiedy mają produkt taki jaki chcieli mieć. Oczekiwał bym anime, być może serial by ten świt rozwijać i budować bazę pod cyberpunk 2 w międzyczasie napędzać sprzedaż Cyberpunk 2077.
Po czwarte, z tego co pamiętam szefostwo cdr mówiło że pierwsza część nowej sagi nie wyjdzie przed 2025 (czyli napewno nie 2024), nawet jeśli wyjdzie w 2026 to pompa na akcjach zacznie się najpóźniej w 2025 czyli trochę ponad rok.
Po piąte to dalej w produkcji jest ta gra od Molesas flood. I kto wie jakie mobilki, cd projekt wspominał rok temu że chcą też w tym kierunku iść. Tak więc czy na 100% nie zobaczymy nic w 24 i 25? Na pewno wielkich gier nie ale te małe też potrafią zaskoczyć jeśli są dobrze zrobione.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 19 grudnia 2023 22:43:43
Liczba wpisów: 28
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,409 sek.

byytgnjy
yidtfskp
yxykmdeo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fghlojll
xtsbvhvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat