PARTNER SERWISU
brntkkva
kwadrad

kwadrad

Ostatnie 10 wpisów
Dzień dobry, mam do Was pytanie teoretyczne. Powoli przygotowuje się do pisania pracy mgr na studiach. Mój temat to generalnie opcje, strategie, wycena. Mam taki wymóg do pracy aby napisać część analityczną związaną z danymi statystycznymi. Ktoś może wiedzieć o co może konkretnie chodzić ? Jakie dane mogę wrzucić do modelu i co zrobić z uzyskanymi wynikami? Pozdrawiam!

Witam!
Mam pewien problem i nie mogę się dokopać do danych. Potrzebuję wysokości obrotów, liczby transakcji oraz ilość kontraktów futures na waluty na rynku giełdowym w Londynie na usd, chf oraz na eur. Muszę porównać obroty, transakcje i ich wysokość z polskim rynkiem na lata 2007-2014 Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam!

Witam. Wracam do swojego problemu. Nadal tkwię w tym samym problemem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie napisać jak obliczyć tą wariancję w excelu ? Mam te 12 spółek, do każdej miesięczne stopy zwrotu oraz ich średnie roczne i z pięciu lat. Mam obliczone odchylenia standardowe dla każdej spółki dla pięciu lat ale nadal nie wiem jak wyliczyć wariancję dla całego portfela. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić, będę wdzięczny za każdą odpowiedź bo jestem w kropce, pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź. Zamiast kowariancji można jeszcze użyć korelacji, czy nie byłoby łatwiej zrobić korelacje w excelu niż kowariancji na tych macierzach?

Pośpieszyłem się z tym postem na forum bo już znalazłem odpowiedź ale mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Ze wzoru wynika, że można zestawić tylko spółkę a oraz b. Jeżeli mam 12 spółek to muszę zestawić każdą z każdą? Czy można użyć raz wzoru do wszystkich spółek ?

Witam.
Robię projekt z analizy portfelowej i napotkałem się na pewien problem. Jestem na etapie wyliczania wariancji stopy zwrotu i napotkałem się we wzorze na kowariancje stóp zwrotu. Znalazłem wzór na kowiariancję i w nim znajduję się prawdopodobieństwo osiągnięcia możliwej stopy zwrotu. Co mam z tym zrobić ? Używam historycznych danych i nie wiem co zrobić z tym prawdopodobieństwem. Bardzo proszę o odpowiedź bo czas mi ucieka a ja stoję aktualnie w miejscu. Pozdrawiam!

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 27 września 2016 22:55:56
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,228 sek.

dwcxdurj
pnymgwin
bgyoymwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qskzbotq
akuaodnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat