|
|
Właśnie PTI opublikowało komunikat o postanowieniu z dnia 12 stycznia 2016 roku o umorzeniu postępowania upadłościowego obejmującego likwidację majątku dłużnika TOPMEDICAL S.A. z siedzibą w Warszawie. Umorzenie
|
|
@Arcio - a możesz potwierdzić, że dostałeś także ustawowe? Bo PTI się chwali, że niby za zwłokę zapłaciło:
"Z uwagi na przekroczenie terminu wypłaty kuponu odsetkowego od obligacji na okaziciela serii C, określonego w warunkach emisji, emitent dokonał również wypłaty odsetek za opóźnienie w realizacji powyższego świadczenia.",
ale ja u siebie ustawowych nie widzę, tylko zwykle.
|
|
Bez ustawowych za zwłokę, tylko zwykłe (przepraszam, nie mogę edytować).
|
|
Z dobrych (i zaskakujących) wieści - wpłynęły mi zaległe odsetki od PTI1115.
|
|
Jesli ktos juz zlozyl wniosek do sadu - prosze o kontakt na priv, chcialbym dowiedziec sie kilku szczegolow.
|
|
Z newsów, byc może Wam znanych, wiekszość aktywów sprzedanych przez PTI, tj. CSY, RSY, Edison, Tableo, Molmedica, objęła spółka komandytowo-akcyjna Benten (siedziba w Poznaniu, na tej samej ulicy i domu co PTI), a teraz Benten przemianował się na Amida Capital i przeniósł do Wawy. www.krs-online.com.pl/msig-472...Teraz pewnie znów wszystkie spółki będą pompować od nowa.
|
|
Tak wlasnie patrze na komunikaty KDPW dzisiaj i nie widze Powszechne... - brak środków.
Dobrej myśli jednak nie jestem, wydaje mi się, że jeszcze dzisiaj zobaczymy taki komunikat :( Tej serii nie posiadam, wiec nie wiem co tam na rachunkach słychać, ale gdyby coś tam się pojawiło byłbym mocno ździwiony.
|
|
Z "ciekawostek" to znany nam skądinąd W. Skiba został Prezesem w Colomedice (14.04.2015), a Colomedica zmienila siedzibę (20 maja) na ten sam adres, pod którym obecnie prowadzi działalność PTI.
|
|
Przy czym w dalszym zdaniu: Cytat:Zmiana adresu (miejsca) prowadzenia działalności nie stanowi zmiany Statutu Spółki (zmiany siedziby) w rozumieniu art. 304§1 Kodeksu spółek handlowych. Na jaki adres zatem wyslac zawiadomienie? miejsca prowadzenia dzialalnosci czy siedziby spolki? Dla bezpieczenstwa lepiej na obydwa.
|
|
No to sa juz wolne zarty: Cytat: Raport bieżący 23/2015
Zarząd Powszechnego Towarzystwa Inwestycyjnego S.A. z siedzibą w Poznaniu informuje, że w dniu 14.05.2015 roku została podjęta Uchwała nr 1/05/2015 Zarządu Spółki z dnia 14.05.2015 roku dotycząca zmiany adresu prowadzenia działalności.
Na podstawie podjętej uchwały zostaje zmieniony adres prowadzenia działalności z dotychczasowego: 60-842 Poznań, ul. J.H. Dąbrowskiego 49/13; na aktualny 60-527 Poznań, ul. St. Staszica 2/4.
Takze wysylajac wezwanie warto o tym pamietac.
|
|
Arcio napisał(a):Poza tym... kto kupuje te obligi? Chyba bardziej obeznany niż Ci co brali je w emisji publicznej. O tu odpowiedzi moze byc wiele. Znajac cwaniactwo PTI, to podejrzewam ich nawet o to, ze robi to znajomy, od ktorego pozniej wykupia sa "symboliczne" 96% nominalu.
|
|
|
|
Zgadza sie, bedzie niezla strata, co widac po wykresach cen posiadanych spolek.
Niestety nie znajde tam najwazniejszego - co teraz maja. Bo bedzie wypiska na koniec 1Q, a wiekszosc ruchow porobili w 2Q (w kwietniu).
|
|
konunikat PTI - odsetkiKonkretów brak. Co do udziałów w spółkach - nie wyglada to dobrze. PTI nie informuje o zbyciach przez siebie akcji, ale przejrzalem strony teoretycznie posiadanych przez nich spolek i z komunikatow wyglada, ze ze wszystkiego (sic!) juz wyszli. Wsystkiego pozbyli sie w kwietniu. Jesli tego nie reinwestowali, tylko puscili bokiem/wyprowadzili, to zostanie wydmuszka. Nie dowierzam w te emisje akcji. Po drodze mialy byc euroobligacje, zakup Hawe za 100 milionow, inwestowanie Colomedice i dlugo by jeszcze wymieniac. Ciekawe, ze komunikat wydali, ale juz nie byli laskawi napisac, jakie to niesie skutki odnosnie mozliwosci przedterminowego wykupu.
|
|
Swoja droga na ile bierzecie swiadectwo depozytowe? 7,14 dni, miesiac? Jakis termin trzeba w DM podac, a w sumie im krotszy tym lepiej, bo nie chce miec blokady obligacji zbyt dlugo. Jesli spolka nic nie zrobi chcialbym miec mozliwosc ich zbycia na rynku.
Z drugiej strony: czy wyslanie zadania przedterminowego wykupu nie zamyka juz mozliwosci pozniejszej sprzedazy obligacji na rynku? Chodzi mi o sytuacje, w ktorej PTI nie chce zrealizowac zadania, mija termin waznosci swiadectwa (wiec teoretycznie blokada powinna zejsc), ale nasz DM, ktory zostal poinformowany o zadaniu dalej blokuje papiery i nie chce zwolnic blokady, bo zadanie dalej "obowiazuje".
|
|
Arcio napisał(a): Rozumiem, że dla serii PTI1115 nie ma wymogu dostarczenia świadectwa depozytowego? Nic o tym nie pisze. Mam na myśli wariant gdy zażądamy wykupu nie z par 24 ust.2 ustawy o obligacjach, tylko odczekamy i powołamy się na pkt. 8.3 Memorandum.
Tak?
W memorandum nic o tym nie ma (przynajmniej ja nie widze), pytanie tylko czy jak nie wyslesz swiadectwa, to PTI nie wykorzysta tego jako pretekstu, zeby Ci nie wyplacic. Teoretycznie nie powinno, ale ze to spolka dziwna, to pewnie dziwne ruchy bedzie wykonywac. świadectwo depozytowe - tyle teorii :)Pozostaje zatem pytanie czy warto oszczedzac na tych 30zl. Kolejna sprawa to ten pkt 8.3. Memorandum - napisany jest dosc niejasno w zakresie tych 14 dni i raportu biezacego. Patrzac na spolke, RB moze nigdy nie wyjsc. Na poczatku chcialem powolywac sie wlasnie na pkt 8.3. Memorandum, ale ze zapisy sa tam mniej korzystne, wiec raczej powolam sie na ustawe o obligacjach. W koncu jest to akt wazniejszy.
|
|
Zdaje sie, ze zgodnie z punktem 8.3 Memorandum PTI (s.32) mamy prawo do zadania przedterminowego wykupu obligacji C, powod: emitent nie wyplacil odsetek.
"Obligatariusz ma prawo do żądania wcześniejszego wykupu wszystkich lub części Obligacji, a Emitent zobowiązany jest dokonać, przedterminowego wykupu Obligacji (Opcja Wcześniejszego Wykupu na Żądanie Obligatariusza) w przypadku wystąpienia w okresie od Dnia Emisji do Dnia Wykupu Obligacji którejkolwiek z następujących okoliczności: a) nie wypełnienie w terminie, w całości lub w części, jakichkolwiek zobowiązań wynikających z Obligacji serii C wyemitowanych przez Emitenta,"
Co wiecej, spolka w swoim komunikacie powinna nas o tym poinformowac.
"Żądanie wykupu Obligatariusza będzie skuteczne jeśli zostanie dostarczone w formie pisemnego żądania Przedterminowego Wykupu Obligacji do 14 Dnia Roboczego po dniu publikacji Raportu Bieżącego bądź do 14 Dnia Roboczego po powzięciu przez Obligatariusza informacji o niedopełnieniu obowiązku przekazania tej informacji o tej okoliczności w formie Raportu Bieżącego."
Co ciekawe zadanie to trzeba wyslac na adres podmiotu prowadzacego nasz rachunek maklerski: Po dematerializacji Obligacji w rozumieniu Ustawy o Obrocie pisemne zawiadomienie z żądaniem wcześniejszego wykupu Obligacji powinno zostać przesłane przez Obligatariusza na adres podmiotu prowadzącego rachunek papierów wartościowych Obligatariusza, na którym będą zapisane Obligacje. (str. 33) Dla bezpieczenstwa lepiej chyba takze wyslac do emitenta, zeby nie bylo.
Wydaje mi sie, ze nie ma co sie zastanawiac, tylko wysylac - skoro od czasu do czasu maja kase, to moze uda sie pozbyc tych papierow, choc patrzac na spolke rownie dobrze nie bedzie zadnej reakcji i nie dostaniemy zadnej odpowiedzi.
Tak przy okazji, ma ktos wzor takiego zadania do przedterminowego wykupu? (w necie widze tylko wzory dla zadania wykupu po terminie zapadalnosci, ew. sie je zmodyfikuje odpowiednio).
|
|