Temat:
SERINUS
Trochę to dziwne, że z M-20 jest takie duże wydobycie. W testach mieli 5,3 MMcf/D (zwężka 10mm)a teraz jest w produkcji 6,2 MMcf/d. Dla mnie to duże zaskoczenie, tym bardziej, że jak zdążyłem zauważyć produkcja gazu była zawsze mniejsza niż przepływ w testach. Co o tym sądziecie? Mam nadzieję, że nie było tu jakiejś pomyłki w cyferkachm
|
|
Temat:
SERINUS
Według moich obserwacji niedługo powinni zakończyć odwiert M-16 (albo juz zakończyli). Ciekawe czy będzie o tym info czy dopiero przy rozpoczeciu testów lub po zakończeniu testów. W IV kwartale powinna też ruszyć produkcja z M-20 (testy dały 5,5 mmcf/day zwęzka 10mm) im wczesniej tym lepiej. Przydało by się chociaz jakieś info czy wszytko idzie zgodnie z planem. Odwiert K-7 również powinni zakończyć gdzieś w listopadzie. Tak więc uważam, że w ciągu miesiąca jakiekolwiek info powinno się pojawić.
|
|
@Rabbit & Bruno Dzięki, poprawiliście mi humor. Rzeczywiscie, zapomniałem o tym co napisał Redface. Wiecie, zacząłem wszystko czarno widzieć, wierzę w potencjał KOV ale ich notowania na prawdę potrafią sponiewierać człowieka :)
|
|
@rabbit Niestety ochłodze twoje nadzieje dot. O-14. Odwiert zakończono w lipcu 2011. w październiku (04-10-2011) na ESPI był komunikat o planach dalszych wierceń i niestety nie ma tam planu wiercenia w pobliżu O-14, co może sugerować, że nie ma tam nic szczególnie ciekawego, bo zaplanowani przeniesienie na pole M i NM. Oczywiście wszystko jest możliwe do czasu poznania wyników testów O-14
|
|
Temat:
SERINUS
Czy wiadomo ile czasu mają potrwać formalności związane z przekwalifikowaniem koncesji O i M? Może już o tym była mowa, ale ja sobie nie przypominam? Leos
|
|
Napisze tutaj bo muszę wyrazić swoje rozczarowanie Nigerią. Tyle było oczekiwań, nowa jakość, wzrost wartości i co? Było, że równolegle prowadzone są prace niezależnego eksperta dot. zasobów w OML-42, że przygotowawana jest oferta na AIM a teraz okazuje się, że umowa została podpisana i nic nie mamy. Nie wiemy jakie bedą dalsze działania, kurcze nic nie wiadomo poza tym, że przychody z ropy będą odkładane na osobne konto. Nie wiem nawet czyje to będą pieniądze (na razie niby KOV ale jak bedzie dalej to tak na prawdę też niewiadomo). Tak, jak pisałem na wątku KOV, nie wiem po co KI miałoby w obecnej sytuacji oddawać udziały do KOV? Ktoś mi odpowiedział, że KI potrzebuje wiedzy i doświadczenia KOV. A jak się pytam po co? Necode nie ma statusu operatora, a wystarczy, że KI zleci KOV pewne działania technicze - chyba tylko w zakresie konsultacji i sprawa załatwiona. Szkoda, że nie mamy informacji do dalej z OML-42, nie wiemy nawet co dalej KOV zamierza.Jaki bedzie nastepny krok - nic.
Leos.
|
|
Temat:
SERINUS
Odnosnie Nigerii (nie wiem może ktoś taki scenariusz już zasugerował, ale nie przeczytałem całego weekendowwgo forum), ze słów Redface wynika, że na razie nic nie wiadomo, KOV nie ma na razie nic do OML-42. Zastanawiam się nad takim scenariuszem. KOV jest spółką wydobywczo-poszykiwawczą, a ponieważ w Nigerii nie mają statusu operatora, więc po co mają sie pchać na OML-42. KI bedzie udziałowcem OML-42 i tak już zostanie. W sumie to i tak zyski z OML-42 pozostaną w rodzinie. KOV zajmie sie Ukrainą, Brunei (gdzie też nie jest operatorem) oraz Syria. Po co KOV ma być zwykłym udziałowcem OML-42 skoro pieniądze są od KI (póki co). To są moje rozważanie na temat tego co może się dalej wydażyć. Co o tym sądzicie?
|
|
Temat:
SERINUS
Szukając analogii: Afren podał, że otrzymał rządowe i inne wymagane/typowe zgody, i że wkrótce zakończy sprawy formalne związane z umową. Zgodnie z: www.afren.com/download.axd?id=...Czyli zakończył negocjacje. Z ESPI wiemy, że w KOV negocjacje trwaja. Mam nadzieję, że KOV poda (jak skończy negocjacje) podobny do Afren, komunikat na ESPI, że uzyskali wszelkie zgody. Wcześniej nic sie nie dowiemy. Leos
|
|
Temat:
SERINUS
Na stronie Afren: http://www.afren.com/operations/po kliknięciu w nigerie znalazłem cos takiego: OML26 Working Interest: 45% *** (Held through FHN in which Afren holda a 45% interest), Partner: FHN, Work programme: Production, Appraisal/Development, Exploration Czyli Afren jednak ma udziały w OML26. Czy KOV podąży tą samą drogą?
|
|
Temat:
SERINUS
Na stronie www.kulczykoil.com/postep_prac... jest że 6 października rozpoczeto odwiert O-18 i że potrwa 35 dni. Tymczasem: Cytat:O-14 oczekuje na sprzęt do przeprowadzenia testów. W tej chwili jedna wiertnia pomocnicza (workover rig) pracuje przy szczelinowaniu, druga kończy prace przy O-12. Zatem testy O-14 to zapewne kwestia kilku najbliższych tygodni Zdaje sie, że KOV ma dwie wiernie: normalną produkcyjną i drugą pomocniczą? Czym wierci się O-18? @ Redface: Chyba rzeczywiscie za bardzo spoglądam(y) na harmonogram prac na Ukrainie. Trzeba wyluzować. Jeżeli np. O-8 jest obiecujący, to nie ma co trzymac się sztywno harnonogramu i przenosić się od dziury do dziury. Ale fajnie jest wiedzieć co aktualnie jest zaplanowane i proszę o jaknajczęstsze aktualizacje. Jeżeli chodzi o Nigerię, przydałaby się data kiedy oficjalnie mija te 180 dni, albo od kiedy mamy liczyć te 180 dni (wychodzi na to samo). Leos.
|
|
Temat:
SERINUS
No własnie, nie wiadomo kiedy jakąkolwiek informację należy podac, bo tak na prawdę nie wiadomo kiedy te 180 dni mija. Może 180 dni mija od zawiącania się całego konsorcjum, może w umowie jest jakas inna data startowa? Może liczone sa dni robocze? Dużo tych może. Jeżeli w ESPI jest, że na formalności jest 180 dni to chyba nie powinno być tajemnicą z jaką datą minie 180 dni. Czy podana została oficjalne informacja, 180 dni od daty X, czy nigdzie tego nie ma?
Leos. PS. Pewnie w maju, jakies 180 dni temu deadline nie byłaby tajemicą.
|
|
Temat:
SERINUS
@ Redface
Tym razem odnośnie Nigerii. Panie Prezesie, czy możemy wiedzieć na jaki dokładnie dzień upłynie 180 dni na podpisanie wszelkich ustaleń i spełnienia warunków? Mówi się o dacie 26 października, w komunikacie ESPI z 6 maja jest: "Kierownictwo Wyższego Szczebla spółki Kulczyk Oil Ventures, Inc. (Kulczyk Oil, KOV, Emitent) niniejszym informuje, że w dniu 6 maja 2011 r. spółka zależna należąca w całości do Kulczyk Oil podpisała umowę o przystąpieniu do konsorcjum spółek (Konsorcjum Neconde) posiadających udziały w Neconde Energy Limited(...)" Mi wychodzi, że termin 180 dni od 6 Maja mija 2 Listopada 2011. Proszę o podanie daty kiedy minie te ustalone 180 dni, aby nie było wątpliwości.
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface Jaki przepływ gazu po szczelinowaniu musimy uzyskac aby wydobycie było opłacalne?
|
|
Temat:
SERINUS
Trochę już ochłonałem i myslę, że może to lepiej, że zawielisi działalność zanim odkryli złoże.
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat: 17.10. Warszawa (PAP) - Kulczyk Oil Ventures zawiesił prace nad projektem w Syrii w związku z niepewną sytuacją w tym kraju - poinformowała spółka w komunikacie. Dodatkowo, jak podała firma, sankcje nałożone na Syrię ograniczają potencjalne korzyści z prowadzonych tam prac. KOV potrzebuje czasu na ocenę wyników przeprowadzonych badań i perspektywiczności głębiej położonych struktur.
Jaki wpływ mogły mieć sankcje nałożone na Syrie na wykonnaie odwiertu. Moim zdaniem żadne. Co kupili rury na 2 km, i teraz sankcje nie pozwalają mi kupić kolejnych? EU zaplombowała wiertnię lub dziurę? Owszem bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze i musieli tak postępić, no trudno. Szkoda, że do tej pory wywiercili tylko 2 km. Mi to pochmie tym, że wyniki z pierwszej strefy i 1400 metrów zniechęciły ich do dalszego wiercenia. Cóż trzeba było się liczyć, że rozpoznanie Bloku 9 może skutkować nietrafionym odwiertem.
|
|
Temat:
SERINUS
Może ktoś się doszukał jakiejś informacji odnośnie finalizacji sprzedazy OML-40? Jak tam wygląda sprawa operatora? To może być istotne dla naszego OML-42.Ja nie mogę nic na ten temat odlaleźć.
Mam też pytanie do analityków. Czy aby zwrost akcji KOV do 1,1x nie był wywołany impulsem O-12, który rozpoczął skup akcji przez "zagranice" za słabego złotego? Teraz złoty sie nieco umocnił więc "zagranica" dalej kupuje ale za niższą cene, czyli wzglednie za tyle samo po przeliczeniu na dolary/euro/funty. Przoszę, powiedzacie czy to jest ewidentna wyprzedaż akcji, czy chytre skupowanie?
|
|
Temat:
SERINUS
Wspaniałe wieści z Ukrainy. Prawdopodobnie po podłaczeniu O-12 założą mniejszą zwężke. i produkcja bedzie znacznie mniejsza. Nie wiem czy dobrze szacuję ale jeżeli zwężka bedzie 5mm do przepłym bedzie ok. 4MMcf/d z czego ok. 2,8 MMcf/d dla KOV. To i tak dużo w porównaniu z innymi odwiertami na tych polach.
Jeszcze pytanie do ekspertów odnosnie komunikatu ESPI: "(...) Makiejewskoje-21 ("M-21"), którego celem będzie dalsze rozpoznawanie strefy gazu odkrytej przy okazji wykonywania odwiertu M-19 (...)" - Czy to oznacza, że zakłada się, że M-21 nie bedzie produkcyjny?
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a): [...]
Odnośnie Ukrainy ciekawe czy wraz z podaniem wyników testów O-12 podane zostaną testy O-8 i O-14, które były zaplanowane na sierpień i wrzesień. Pytanie czy zdążyli je przetestować czy pojawiła się zmiana harmonogramu, choć o tym też wypadało by poinformować. [...]
I to jest pytanie do Redface: Panie Prezesie, czy harmonogram prac na Ukrainie uległ zmianie? Może jakieś prace zostąły zawieszone? Przydałoby się również cokolwiek o postępach prac w Syrii - mysle że informacja w sylu jestesmy na n-tym metrze do zakończenioa prac pozostało ok. m dni nie bedzie informację cenotwórczą i jakaś wzmianka na stronie KOV bygłaby się pojawić, może jakieś foto? AED swego czasu ładnie informaował co tydzień o postepnie prac. Wiem, że KOV nie ma takiego obowiązku, ale było by miło dostać taką informację. Leos.
|
|
Temat:
SERINUS
@nfs - produkcja z M-19 ruszyła w 3 kwartale 2011 (wzrost o 70% w stosunku do 2-giego), O-9 ruszył również w 3 kwartale 2011 zwrost o kolejne ok. 20 %. Razem 70% + 20% = 90%. Mysle że podkręcili kurki, zaokrąglili i wyszło prawie 100% :)
Z komunikatów ESPI testy O-8 mały być po O-9, następnie testy O-14 po O-8. Wczesniej nie było podane kiedy testy O-12, teraz info że kończą za tydzień test O-12. Wychodzi że O-8 jest przetestowane (bo kiedy kończyli testowac O-9, O-12 jeszcze nie było wywiercone). Nie wiem co w takim razie z O-14? Może też jest przetestowane, albo charmonogram się zmienił.
Ciekawe, czy KOV zdąży coś jeszcze podłaczyc do produkcji w tym roku?
|
|
Temat:
SERINUS
Witam,
Odwiert Itheria-1 wg. komunikatu ESPI ma być ukończony po 80 dniach Czyli powinien być ukończony ok. 15 Listopada (po 80 dniach roboczych) lub ok. 15 Października (po 80 dniach).
Prosz o odpowiedź, czy odwiert wykonuje się tylko w dni robocze, czy non stop?
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, W oczekiwaniu co dalej z kursen akcji KOV, postanowiłem podsumować to co dzieje się na Ukrainie odnośnie prac i wydobycia. Odw. Prace Termin M-19 rozpoczecie prac 2010 Sierpień M-19 testy 2011 Styczeń M-19 produkcja 2011 Lipiec (dodatkowe 2,8 MMcf/d dla KOV, razem ok. 10MMcf/d)
O-8 rozpoczecie prac 2010 Listopad O-8 zakonczenie odwiertu 2011 Luty O-8 testy mają być po testach O-9 (może trwają) O-8 produkcja ???
O-9 rozpoczecie prac 2011 Marzec O-9 zakonczenie odwiertu 2011 Kwiecień O-9 testy 2011 Sierpień O-9 produkcja (może 2011 Wrzesień/Październik oraz dodatkowe 1,1 MMcf/d)
O-14 rozpoczecie prac 2011 Maj O-14 zakonczenie odwiertu 2011 Lipiec O-14 testy mają być po testach O-8 O-14 produkcja ???
O-12 rozpoczecie prac 2011 Sierpień O-12 zakonczenie odwiertu (może 2011 Wrzesień) O-12 testy ??? O-12 produkcja ???
Nie wiem czy uwzględniłem wszystkie prace na Ukrainie (nie wiem jak ze szczelinowaniem) ale szukając analogii to wychodzi, że od wbicia wiertła w ziemię do rozpoczecia produkcji, to czas prawie 1 roku. Może w przypadku O-9 będzie krócej ale już z O-8 to wyjdzie pewnie 1 rok. Tak, że cierpliwości. Na poczatku 2012 bedziemy mieli może 3,9 MMcf/d gazu wiecej niż na początku 2011. Jeżeli produkcja z O-8 ruszy jeszcze w tym roku to jak dla mnie bedzie to duzy sukces.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, Proszę Was o wyjaśnienie odnośnie przychodów KOV. Z raportów z 2010/2011 wyciągnełem nastepujące dane potyczące przychodów ze sprzedaży gazu i ropy:
Rok Okres zysk/strata netto Przychody 2010 Q3/2010 -11 365 000 8 638 000 2010 Q4/2010 -8 218 000 11 014 000 2011 Q1/2011 -5 405 000 11 013 000 2011 Q2/2011 -9 087 000 11 368 000
Nie mogę się połapać w komunikatach ESPI, ale wyglada na to, że do produkcji w tym czasie podłaczono tylko M-19 (dokładnie od 11 Lipca 2011, czyli Q3/2011). Z tego co pamietam to wczesniej podłączono jeszcze jakieś sprężarki (pewnie ztad wynika skok Q3/2010 Q4/2011 z 8,6 do 11 mln. PLN). Czy w tym czasie nie podłączono produkcyjnie niczego innego? Jakia jest obecnie wielkość produkcji KOV (KubGaz)?
Leos
|
|