twsidsyt
Advertisement
PARTNER SERWISU
tysnqepp
TraderKRK

TraderKRK

Ostatnie 10 wpisów
Zakontraktowali - tzn ze cena już się nie zmieni. To niekoniecznie znaczy że już sprzedali w sensie dostarczenia - fully realized sprzedaż ma miejsce tylko at delivery pewnie. Teraz po części w wynikach mamy ta przyszła sprzedaż w formie BA - ale jest tam discount rate (wysoki) i zbyt konserwatywne assumptions dot. yieldow. Czyli przy realizacji sprzedaży powinny być dodatkowe zyski.

Te 15% ma znaczenie że jak np cena kukurydzy pójdzie w górę po ich Q1 - to z tych 15% volumenow w 100% wzrost ceny pójdzie w profits.

Szybkie podsumowanie jak dla mnie kluczowych punktow z earnings calla (jak ktos cos inaczej zrozumial to dajcie znac):

1) 15% long position in corn remaining
2) Infra wroci szybko na wlasciwa sciezke - wolumeny juz mocne w Q2 - de facto full capacity. Oraz efekt cen gazu tylko chwilowy poniewaz bedzie mozliwe przerzucic wyzsze ceny gazu z silos na klienta (w Q1 nie bylo to mozliwe ze wzgledu ze kontraktowane przed wzrostem cen). Ze wzgledu na opoznione zbiory wolumeny w Q1 byly tez slabsze. Beda znacznie lepsze w Q2
3) Renewables rusza w Q2 - pelny EBITDA impact bedzie widoczny od Q3
4) Wzrost cen nawozow itd to 15% - co przy kontraktach +100% na nastepne zbiory powinno dac mega marze we farmingu
5) Avere do tej pory znowu na plus w Q2

Genialny wynik.

Tak jak pisałem wcześniej. Kombinowali z zanizeniem BA przed skupem.Te assumptions były absurdalne jakie mieli nt yields/ discount rates itd.

Teraz powrót marż i wolumenow na oilseed (nowe zbiory) oraz Infra i mamy super wynik na koniec roku - poprzez spłatę długów to zysk netto jeszcze dodatkowo zyska. Pewnie będą próbować ponowny skup dlatego emocje będą studzone na callu (i sa studzone w tym raporcie tez - kasa w gotowce i przy takiej cenie najlepiej przeznaczyc ja na skup). Operacyjnie rok sie zapowiada genialnie.

Tak samo mogli rok temu kupić za 30. Zatem takie gadanie. To po co ten skup z dyskontem w stosunku do ceny rynkowej. Widziałeś kiedyś skup poniżej ceny rynkowej? Ja nie. Insiderzy sami nie mogli bezpośrednio kupowac - bo okres zamknięty. Zero korzyści skupu dla longterm inwestorów tylko chwilowa zwala nam dał ten pseudo skup.

Od poczatku mowilem ze ten skup mi sie nie podoba (nie w 100% gra fair bo zarzad decyduje o timingu). Jakby ewidentne obnizenie ceny - w trakcie ogloszenia byla cena 66-67 PLN. No i nikt sie nie zapisal a przez 2-3 tygodnie kisila cena w okolicach 61 PLN (przy niemalych obrotach - ze 50-70 mln sie przemielilo). Dla mnie to wyglada jakby bylo celowo obnizenie kursu zeby znajomi zdazyli sie zapakowac. Czyli nie ludze sie ze zarzad jest jakims dobroczynca - jednak 0 zapisow powinno pokazywac ze jest zdecydowanie za tanio i gadki o ksiedze podazy z poprzedniego skupu to sie bajka okazaly.

Kurs Kernela trzyma skup. Zobaczymy w którą stronę pójdzie jak wyniki zostaną ogłoszone. Ja liczę na mocny up po info.

Można by powiedzieć że sytuacja w uproszczeniu z tą kasa jest jak dla linii lotniczej która ma na własność własne samoloty (uproszczenie - przy cash nie mamy takiej amortyzacji oraz zabaw z ksiegowoscia). Jak zmiejsza siatkę połączeń mogą sprzedać samolot jak zwiększa muszą dokupić. Zatem jasne że ten cash ma wartość i powinien być uwzględniony w jakiejs formie w metryce przy porównaniu - ale to już zależy od tego z kim porównujemy.

Gdzie ja napisałem że to depozyt klientów. To taki depozyt xtb własnej kasy która nie mogą dotykać przy takiej skali biznesu. Jak się zmniejszy skala wtedy mogą wypłacić.

To taki collateral własny xtb można powiedzieć.

Anty-Teresa kiedys gafe strzelil z tymi wlasnymi srodkami (kazdemu sie moze zdarzyc ;-)). I dlatego tak zbyt konserwatywnie do tego podchodzi (spoko posty robi on average ale nie lubi sie przyznawac do bledow). Jednak jasne ze te srodki maja jaka wartosc. Gdyby ktos chcial przejac taka firme jak XTB to dodaja one oczywiscie wartosci. Jak je liczyc jako ze to jest w pewnym sensie depozyt to juz inna sprawa troche. Czy jako distributable cash Think - no moze nie w 100%.

Pozdrawiam

To chyba jasne że to próba wyciągnięcia akcji ze strony jakis funduszy - przecież insiderzy nie mogą się nawet zapisać. Ile się da ciągnac to zobaczymy. Warto próbować jak i tak prezes nie ma zamiaru robić cash out przy takich perspektywach.

Wedlug mnie innym podparciem mojej hipoteze ze po prostu probuja jak najtaniej zebrac akcje w korzysci dla longterm investors jest to co zrobili z Biological Assets. Oni mimo rekordowego roku na Ukrainie (wiemy tez ze dla Kernela bedzie mocny - operations udpate) uzywaja assumption z 15% mniejszymi yieldami dla 21/22 niez rok temu. Dodatkowo zwiekszyli discount rate o prawie jakies 50% vs rok temu. Z fair assumptions to bysmy juz mieli znacznie wiekszy zysk na akcje juz w Q4 20/21.

Mi sie osobiscie nie podoba ten skup z takimi widelkami - bo w pewnym sensie wlasciciel decyduje o moim timingu wyjscia. Jednak tym bardziej sie zdaje ze po takim sztucznym obnizeniu ceny jakie mialo miejsce ostatnio warto trzymac/ akumulowac akcje w takiej cenie.

No Vox jest przedstawicielem najbardziej czarnego scenariuszu. To jest jakby nuclear option - jak do tego dojdzie to się Verevsky spali na zawsze w Londynie. Ja liczę póki co (biorąc pod uwagę wybujana ambicje prezesa) że obecny scenariusz jest po prostu w limicie jakiejś tam przyzwoitości dla tych którzy long term na papierze siedzą. Czas pokaże - mogę się mylić oczywiście. Ale historia mi pokazuje do tej pory co najmniej że Verevskiemu bardzo zalezy na spostrzeganiu w Londynie. Na jakimś tam UKR farmerze mu nie zależy z kolei w ogole. Ale to hipoteza tak samo jak to co Vox pisze. Jakby historia spółki w stosunku do akcjonariuszy po stronie mojej hipotezy (do tej pory oczywiście).

PS Ja trochę czytając nie uważam ze prezes jest uczciwym człowiekiem - ale ma więcej do stracenia poprzez reputację. To za duża sprawa żeby d.... Akcjonariuszy o kilka złotych. Wystarczy się popatrzyć na Bondy w jakiej skali brali. Mają lepszy rating niż sovereign.

Do tej pory nic by nie wskazywało na to że główny będzie d..... mniejszych inwestor w sprawie skupu. Ryzyko jest jak przy wszystkich spółkach z niemałym udziałem glownego - jednak dyskont tutaj wielki. Może właśnie brak info nt tego na co ma skup być przeznaczony to właśnie granie pod emocje takich jak osób jak Vox żeby oddali taniej. Póki co nie widziałem żeby Kernel na wszelka cena chciał jakimiś zagrywkami sobie reputacje zepsuć. A to nie jest mala firma i jak wcześniej pisałem reputacja jest key przy takiej skali (m.in. dla refinancing costs). Zatem póki co ja jestem jak najbardziej dobrej wiary że ulica nie zostanie oszukana. Póki co dla mnie risk reward (podparciu o historie) korzystny. Ale ryzyko jest jak przy wszystkich inwestycjach - gdyby nie było nie byłoby rewardu i bysmy tracili kasę na oszczędnościowym koncie.

PS Jak ktoś ma jakieś info z przeszłości gdzie dochodziło to jakiegoś fraudu w stosunku do akcjonariuszy (nie mam na myśli lokalne spory) to dajcie znać. Na Kernela nie siedzę od 10 lat. Tylko dopiero pół roku.

Pozdrawiam

Kilka miesięcy temu były też pogłoski ze Verevsky ma przejąć bodajze Alfa Bank (może jakiś inny) na Ukrainie. Gdyby jakieś numery teraz robił za "grosze" na Kernelu to może o sfinansowaniu inwestycji zapomnieć. Oczywiście idealny byłby konkret. Jak dla mnie obecną sytuacja taka że specjalnie graja na niepewność trochę inwestorów ale wszystko we frame "normal practices". Gdybym im teraz akcje oddał miałbym przeczucie ze zostałem wyleszczony.

Pytanie było zadane na callu z tego co pamiętam. Ale Verevski akurat był chory. A zastępca miał knebel nałożony i mówił że możliwe umorzenie, M&A itd.. De facto gadał ale zero konkretów oprócz tego że Avere na plusie w trakcie Q3 było na dzień call. Na następnym będzie już mam nadzieję Verevski. Sam fakt że on tylko gada na callach a nie jego ceo pokazuje że ma trochę parcie na szkło i mu zależy na "brylowaniu" / relacjach w Londynie jak dla mnie.

Jest to możliwe. Jednak jak dla mnie za bardzo zależy Verevskiemu na dobrej reputacji w Londynie do takich manewrów. On pewnie ma trochę za uszami w takiej Ukrainie - ale akurat tacy oligarchowie często z jednej skrajności do drugiej wpadaja żeby oczyszcic się. Do tej pory historia pokazuje że traktują akcjonariuszy bardzo dobrze - nigdy nie ma naganianie itd.. i nie było żadnego syfu. Jak dla mnie firma jest już taka duża i jego ambicje (nie wiem czy dobrze dla zwyczajnego Ukraińca) sa takie duże że nie będzie wałów żadnych. Jak spali raz reputację na jakim shady skupię - to goodbye z ambicjami. To nie Mercator że Zyznowskiemu Palma odbiła jak wygrał los w loterii.

Tani potash mają na Białorusi pod ręką. Belaruskali największy producent na świecie ma mocna presję eksportowa przez sankcje na inne państwowe spółki na BY. Sankcji akurat na Belaruskali nie ma.

Do kompletu - wrzuce jeszcze swoj post z innego forum. Pozdrawiam

Jeszcze z 4 inne szybkie spostrzeżenia :

1) BA dla farmingu wydaje się bardzo konserwatywnie obliczone. Pewnie celowo żeby księgowy wynik zanizyc i ewentualnie skupić więcej przed realizacja wyzszych zysków - nie widzę większego sensu dlaczego tak by miało być - yield prognozowany jest o 10% niższy niż rok temu a że ten rok yield owo będzie lepszy niż poprzednie to jest public knowledge. Tym bardziej że najlepszy yieldy się zapowiadają Oblast Khmelnetsky - gdzie Kernel ma większość plus gdzie powstaje największa fabryka na Ukrainie do oilseed crushing. Poza tym discoun t rate do obliczenia BA zużyli 16% zamiast 12% rok temu. Nie widzę powodu do tego.

2) BA w Kernelu zupełnie inaczej funkcjonują niż np w IMC. Inne principles zużywają. Wiekszosc zyskow z farmingu dla IMC jest zawsze w Q2. Z kolei dla Kernela się w miarę równo przekłada. Czyli zdecydowana większość wyniku na farmingu nie została pokazana.

3) Jak ktoś inny zauważyl to Ukraina ma stosunkowo zdecydowanie najniższe zapotrzebowanie na fertilizers (lepsza ziemia). 3 mniej niż USA - zatem przy wzroście cen końcowego produktu spowodowanym przed fertilizers - to Ukrainskie eksportowe (takim jest Kernel) powinny skorzystać z tego.

4) Z ciekawości sprawdzałem bond yields Ukrainskiego rządu w USD. Ja tam widzę oprocentowanie na poziomie 3.79. Nie wiem czy dobre źródło - excel z central bank. Większość zrodel podaje interest nominowany w UAH. Taki analityk jak Szkopek z mBanku daje risk free rate dla DCF Kernela na jakiś 13-14% z tego co pamiętam. Uzasadnia to interest rate dla bonds gov UKR - Kernel ma niższy oprocentowanie NB na ich bonds (jakieś 6-7%). Szkopek bierze pod uwagę z tego co rozumiem oprocentowanie denominowanych UKR gov bonds w UAH i jeszcze prognozuje wzmocnienie się uah względem USD (co już w ogóle jest bez sensu - gdyby tak wierzył powinien by wsadzić całą swoją kasę w UAH lokaty na Ukrainie (10%) - parity of interest rate - zyskałby rocznie 10% i inne 20% przez aprecjację uah względem USD. Jako że Kernel jest eksporterem przede wszystkim zdaje się że jak już chce Szkopek brać dla risk free sovereign bonds to już bardziej sensownie dać z USD/EUR bonds. Zaznaczam że taka zmiana by powodowała wzrost wyceny z DCF dwukrotna.

Na Ukrainie się zużywa 3 mniej nawozow na ha niż w USA i 4 mniej niż w EU. Wzrost cen spowodowany wyższymi kosztami nawozow może być zatem competitive advantage Kernela w średnim/ długim terminie.

Dzięki za link. No sami wyceniają Agro na Ukrainie jako atrakcyjne do przejęć za 5xEbtida. Biorąc ich wyniki z ostatnich 12 miesięcy to daje w przybliżeniu 5x900 = 4.5 mld USD. Od tego odciągamy net debt w wysokości jakiś 0.8mld USD to wychodzi nam 3.7 mld USD. To by dawało market cap 14.5mld PLN - co by oznaczało cenę akcji grubo ponad 150 PLN.

To tak z głowy na szybko.

Vox - co do niedowartosciowania to sie zgadzam - uważam ze tutaj powinno być 1xx. Dlatego tez mam pakiet wartosci domu Kernela. Jednak graph który pokazujesz jest trochę missleading. Po pierwsze skala - umocnienie się uah względem eur to ”tylko” 10%. Jednak najważniejsze jest to ze długoterminowo słaby uah jest lepszy dla Kernela a nie na odwrot. I tutaj można znowu shittowac na anali - wprost Szkopek w reko daje risk free discount rate na poziomie 13-15% i prognozuje bardzo mocne umocnienie się uah względem USD (20% lub nawet więcej o ile dobrze pamietam) - to zupełnie nielogiczne. Gdyby tak miało być to wszyscy powinnismy ładować kasę w lokaty uah ze względu na parity of interest rates.

Sorry za angielskie słowa ale uczyłem się i pracowałem we fundzie za granica. Na dodatek na komórce pisze. Tak po prostu szybciej mi idzie. Pozdrawiam

Mala korekta - analityk z Allianza nie powiedział wprost że 5 min spędził. Znajomy którego cytowałem mówił że zadał takie pytanie jakby czytał maks 5 min. Nie zmienia to faktu że jednak nasi analitycy się popisali po raz kolejny. Tym bardziej że się dwoilem i troilem żeby być chociaż na początku callu i czas był marnowany na takie głupoty.

Bylem na callu ale tym razem nie zdazylem zadawac pytan bo z dzieciakami bylem u pediatry a "nasi" analitycy zadawali bezsonsowne pytania i nie doczekalem sie glosu przed wejsciem do gabinetu. Jednak dowiedzielismy sie ze Avere znowu cos dorzuci w Q1 - poza tym cyztajac raport te BA sa mega konserwatywne - oni przyjmuja do BA na ten rok yield o 10% nizszy niz przyjmowali rok temu. Moze to troche efekt miksu jednak mimo wszystko biorac pod uwage zniwa na Ukrainie bedzie bankowo znacznie lepiej.

Prezes zachorowal - a call prowadzil Kovalchuk ktory ewidentnie mial kaganiec nalozony. Verevsky bardziej wylewny na callach zazwyczaj. Jednak mi sie kreuje obraz troche jak za Mercatora jak chcieli zrobic skup za 50 PLN - gadanie ze niewiadomo jak to bedzie itd.. - zeby taniej z rynku zebrac akcje.

Nasi "analitycy" sie znowu popisali - gosciu z Allianz nawet mowil na wstepie ze spedzil 5 minut nad raportem XD. A pierwszy czy drugi sie pytal czy Verevsky sie zapisal na skup XD.... po pierwsze w ogole nie mogl sie zapisac - lock up przed raportem - po drugie nie byl to skup diwidendowy - tylko ewidentnie branie okazji z niskiej ceny akcji. To po cholere by sie mial zapisywac. Z jednej strony troche przykro sluchac naszych "analitykow" z drugiej strony dzieki temu ze nie ogarniaja firmy to mamy poki co jescze okazje na Kernelu.

PS Powyzsze podsumowanie na podstawie pierwszych 30 min - potem juz u pediatry bylismy. Gdyby jeszcze cos innego wartosciowego zostalo powiedziane to dajcie znac. Linka do transcripta chyba jeszcze nie ma?

Wyslalem maila do relacji inwestorskich Kernela. Ponizej odpowiedz. Wyglada super ten farming - wedlug mnie mozna w miare konserwatywnie przyjac +200M USD w EBITDA dla farmingu przy obecnych okolicznosciach (oczywiscie jak zawsze jakies ryzyko jest - gorsze zbiory itd - mi sie wydaje ze +10% vs poprzedni rok to jest base case patrzac sie na historie a do tej pory wyglada git ze zbiorami - ryzyko cen tez istnieje oczywiscie - generalnie Kernel z moich doswiadczen zawsze zachowawczo sie wypowiada czyli dla mnie ok zeby brac ich estimate na dzien dzisiejszy - ale sie moze zmienic w gore i w dol oczywiscie)

Thank you for your letter.

Answering your questions:

1) We contracted 1.4m tons of corn of 2021 harvest (to be recognized in fY2022 farming EBITDA) at 211 US$ per ton FOB Black Sea price. We estimate our remaining long position at 0.8 million tons (but it is subject to favorable weather conditions in summer) at mark-to-market price of US$ 283. Average corn FOB price for FY2021 was 206 US$.

2) We promised to announce a formal capital allocation policy in October 2021 in our FY2021 annual report. Current thinking is to keep dividend for FY2021 flat at 0.42 US$ per share. We also plan to repay ~US$ 200m of the remaining 2022 bonds outstanding in January 2022.

Ponizej obliczenia na szybko (dirty bo to copy paste z Excela)

Corn 21/22
Contracted Assumption Total
1.4 0.8 2.2
Price (fix) Price (Assumption)
211 283 521.8

Corn 20/21
Sold (assumption 10% less than 21/22) Total
1.98 1.98
Price (fix)
206 407.88

Difference 113.92

Land use
Corn 255
Other 246
Sum 501

Applying similar EBITDA effect to remainder and no major cost increase yields following upside (in M USD)
224

W skrocie jest bardzo dobrze. Gra tutaj pod "nasz" Q3 / Q4. Wyniki super bo niewiadomy element Avere znowu sporo dorzucil - o reszcie wiedzielismy ile bedzie bo juz wszystko np z farmingu sprzedane i robimy wyniki na bazie zbiorow w trakcie suszy w poprzednim sezonie.

Taki moj skrot earnings calla:

2020/2021
Oilseed – USD 70 mln EBITDA [(3.2/2.2) x 50 USD]
Infra – 400 mln
Farming – 300 mln (excl reevaluation)

2021/2022
64% corn contract
80% sunflower
80% wheat
75 USD for sunflower from third parties (czyli marza minimum na oilseed to bedzie wedlug mnie dla calego 2021/2022 – upsides mozliwe kogeneracja + mocne zbiory) – Minimum w nowym roku zatem 150M USD w EBITDA – pod 200M USD spokojnie mozliew
3 cogen done – 100% (commissioned a bit later than planned)
3 other 2022 to be commissioned
Avere Q4 will bring contribution
Infra – 10M plus (kluczowy ten plus) – whole infrastructure will be better than 20 USD – Mysle ze spoko mozemy przyjac nawet konserwatywnie 25 USD zatem – moze nawet ?30?. 250 mln USD w EBITDA praktycznie pewne nawet bez Avere

Dostalem odp z investor relations kilka dni temu (tylko bylem zajety innymi sprawami dlatego tak pozno wrzucam). Trzymaja poziom chlopaki z ich zespolu investor relations:

We will have no impact on the P&L, and effect will be recognized in other comprehensive income. The negative impact will amount to 11.5m USD total transaction size less 2.8m equity-settled employee benefits reserve = 8,7m USD. And we will remain with 4.6-2.8 = 1.8m USD of equity-settled employee benefits reserve.

W podsumowaniu to oznacza ze to jakies grosze w stosunku do skali Kernla i ze juz niedluzo opcji zostala (1.8M USD w book value).

Z wazniejszcyh info mielismy wczoraj raport USDA - zasiew nizszy niz konsensus w US. Kukurydzy przebija rekordowa cene z 2012. IMC juz rosnie o prawie 10% dzisiaj.

www.agriculture.com/news/crops...

Wydaje mi sie ze jest tak jak anty-teresa napisala:

As of and during the six months ended 31 December 2020, the fair value of the share-based options granted to the management was
USD 4,624 thousand and no expenses were recognized (part of payroll and payroll related expenses), since all the existing options have been
already vested (as of and during the six months ended 31 December 2019: USD 4,624 thousand and USD 567 thousand, respectively) and no
decrease in the fair value of the share-based options was recognized as a result of exercised share-based options (31 December 2019:
USD 5,054 thousand).

Opcje byly vested juz wczesniej - czyli warunek przyznanie jak np. staz pracy byl juz wczesniej spelniony. Zatem nie ma tutaj zadnego krecenia lub surprise. Efekt na w rachunku zysku i strat powinien byc wedlug mnie nastepujacy:

1.8M x $6.38 = $11.5M

$11.5M - $5.2M = $6.3M jako koszt w H2 2021/22

Tak ja to czytam co najmniej. Napisze to ich investor relations zeby potwierdzic.

Pozdrawiam

Jest nowe reko Ipopemy - 75 PLN:

biznes.pap.pl/pl/news/all/info...

@Dahowiec: Niektorym spolkom sie oplaca byc notowanym. Np przez jakis cash XTB tradeowal rok temu prawie za net cash. Jako PE zaraz bym przejal Kernela przy takiej cenie - no i jak sie taki pojawi to mozna lyczyc na jakas premie vs cena akcji. Kernelowi moze zalezec na nizszych kosztach finansowania przez bond issues i ratingy - tania kasa sie przyda po reformie ziemi w 2024.

Co do wpisu kolegi Dahowca - to akcje Kernela juz chodzily za >70 PLN w 2017 - i mielismy znacznie gorsze otoczenie niz obecnie. Wyglada mi to na szukania wytlumaczenia na sile.

Poza tym zawsze opcje na przejecia sa itd. Obecnie smiesznie tania spolka vs peers z tym sie chyba wszyscy zgodza. Wystarczy ze ktos z zagranicy sie tym zainteresuje - na nasze OFE nie ma co liczyc to prawda.

A jak rynek nie ogarnie to warto trzymac dla diwidendy przy takim cash flow, zakonczeniu programu Capexowego i deleveraging. Ja do tego gotow jestem. Lepsze to niz nieruchomosci biorac pod uwage risk/ return jak dla mnie.

100% zgoda z Miliko - jeszcze brakuje chyba wplywu spalania husks w modelu mBanku (50-60 mln EBITDA zakontraktowane rocznie - offtake umowy z rzadem (OZE) czyli nie jakies wielkie ryzyko). Kiedy sie doczekamy wreszcie jakiegos solidnego analityka. Jak widza country risk lub cos innego to spoko niech o tym napisza - ale bez manipulacji w FCF (FX rate, itd). Co do country risk to wiele firm jak ARCHER-DANIELS-MIDLAND lub Bunge ma bardzo duza ekspozycje na Ukraine. Taki Bunge z tego co slyszalem nawet >50% profits z UKR i Brazylii (w wolnej chwili sprobuje ich zweryfikowac). Tym spolkom nie przeszkadza miec c/z 15.3 i 12.3 respectively vs Kernel 3.4 (bez starego write offu dot operacji w Rosji nawet 2.9).

No i tak jak pisalem jest nowe reko mBanku - poki co tylko w ich tabeli. Cena docelowa 71,84 PLN. Nadal pewnie bardzo zachowawczo szacuje ale musial podniesc co najmniej EBITDA projection za 2022. Pewnie nadal merytorycznie slabo jezeli chodzi o WACC, FX itd ale krok do przodu zrobil chociaz. Mi nawet z takim za wysokim WACCem i ostroznym szacunku EBITDA na kolejne lata wychodzi cena w poblizu 100 PLN.

On ma 18% dla kosztu kapitalu wlasnego i 13% dla kosztu dlugu Kernela - mimo tego ze koszt dlugu ich rzeczywisty to 5-6% (market value of debt). Z tych jego zalozen wychodzi WACC 15.6%. Nie wiem czemu przyjmuje 13% dla kosztow dlugu - po prostu mysli ze jak Ukrainskie rzadowe obligacje ida za 13% to spolka taniej nie moze uzyskac finansowania. I to mimo faktu ze w Pazdzierniku 2020 roku Kernel sprzedal 300 mln USD w Eurobonds za 6.75%. Bez sensu wedlug mnie.

De facto wszedzie w tym reko jak na moj gust jest zanizany na sile ten Kernel. Zaczynajac od EBITDA (ale tutaj bedzie korekta pewnie wkrotce), do WACCu, FX rate i nawet peers comparison tez dziwny. 1/3 jego firm w zestawieniu to firmy Ukrainskie - i do tych peersow jeszcze daje 40% dyskont ze wzgledu na to ze Ukraina Boo hoo! . To tak jakby porownywac dwie polski spolki i dawac jeszcze dyskont do tej ktora wyceniam vs druga spolka bo to spolka z Polski Anxious

anty_teresa napisał(a):
A ile wynosi ten koszt kapitału własnego dokładnie w tym reko?

WACC w reko wynosi - 15.6%
Dla cost of debt przyjmuje 13% w reko mimo ze rzeczywista srednia Kernela jest znacznie nizsza liczac tez pol darmowe kredyty z jakiegos EBRD - a ostatnie obligajce Kernela poszly za 6.75%.

Na dodatek ma wzmocnienie UAH vs USD o jakies 15-20% - co sie odbija negatwynie na marzach do projekcji. Wedlug mnie bez sensu zalozenie - takie zeby konserwatywnie zanizyc na koniec.

To ma bardzo duzy wplyw na wycene. A sama projektowana EBITDA przez za niskie ceny vs obecne dla corn itd tez zdecydowanie za niska - ale tutaj sie juz sam do tego przyznaje (rynek sie zmienil na softcommodities plus zakontraktowanie), dlatego pewnie zrobi nowe reko.

www.mdm.pl/.../analizy_i.../ko...
Czekamy na nowe reko zatem 😉.
Oby sie wreszcie wykazali odwaga. Bo poprzednie reko nie oddaje wedlug mnie fair podejscie do spolki wzgledem jak sie ceny rozwinely (teraz mamy 2.5 wyzsze ceny na corn niz w reko).
Przypominam ze risk free rate uzywany do WACCu w modelu mBanku wynosi 13%! mimo ze sam Kernel obligacje sprzedaje za 6%. Na uniwersytecie nie przewidzieli nizszego oprocentowania spolki niz skarbu panstwa najwyrazniej. Kazdy sam sobie moze odpowiedziec jaki jest WACC/discount rate odpowiedni - wedlug mnie za wysoki w modelu daje analityk mBanku. Na dodatek przewiduje w starym reko mocne wzmocnienie sie UAH wzgledem USD - co ma glownie wplyw na wyzsze koszty i mniejsze prognozowane zyski. Skad sie takie zalozenie bierze nie wiem...nie ma sensu wedlug mnie bo gdyby tak bylo (oczywiscie czas pokaze) to wszyscy moglibysmy sporo zarobic kupujac teraz UAH i zostawiajac na lokacie w Ukrainskim banku (wyzsze oprocentowanie + wzmocnienie sie waluty).

PS1 Kontaktowalem sie z mBankiem w sprawie reko. Zgodzili się ze mna co do core biznesu (znacznie wyzsze ceny na corn) ze poprzednia prognoza zdecydowanie za niska - dlatego będzie pewnie nowe reko. Co do Wacc pewnie bez zmian - ale tak jak pisze tak nie uczyli w szkole dlatego mu trudno zmienić pod tym względem podejście. Ale pewnie będzie solidny up - mimo ze zachowawczo zawsze podchodza BMy do rekos - czasami celowe zaniżanie żeby nie było zbyt odbiegające od ceny rynkowej. Pozdrawiam

PS2 Rozmawiajac ze znajomymi z IBD to malo kto sie zna na Agro obecnie. Nie jest to po prostu sexy temat dla analitykow vs np taka Tesla. Skutek taki ze moze nadal sie utrzymywac okazja.

Czytalem pelne reko MBanku - mam kilka kluczowych zastrzezen do tego.

1) W porownawczej analizie 1/3 peersow to spolki z Ukrainy (kazda ma wyzsze wspolczynniki niz Kernel) a potem jeszcze dodaje 40% dyskont? Nie kumam. Rozumialbym dyskont gdyby nie bral do porownawczej UKR spolek (chociaz osobiscie widze tutaj mniejsze ryzyko niz te 40% jako ze Kernel ma mega mocna pozycje na Ukrainie - ale ok niech bedzie nawet te 40% tylko bez UKR peersow).

2) Stopa wolna od ryzyka na Ukrainie = 13% (rentownosc 10 letnich obligacji skarbowych)... Widze skad sie to bierze - ale chyba zbyt ksiazkowo ze CFAa tutaj do tego podchodzi analytik. Zeby brac US obligacje do obliczenia WACCu to ma to jakis sens. Jednak tutaj ostatni Eurobond issue samego Kernela byl w tym roku za 6.75%. Kernel ma tez lepszy rating niz rzad Ukrainy. Dodatkowo Beta = 1 - chyba to tez wziete troche z d.... - wiekszosc spolek ze sektora ma 5 letnie Beta na poziomie 0.7. Te zalozenia dot Rf i Beta maja bardzo duzy wplyw na wycene w DCFie oczywiscie. Na szybko liczac to wychodzi nawet przy takim free cash flow (jak na moj gust tez za niski) jaki MBank prognozuje jakas 2 razy wyzsza wycena.

3) Co do samego prognozowanego EBITDA to wedlug mnie tez za nisko celuja. Juz teraz mamy 559 mln USD po dwoch kwartalach a tutaj szacunek na 550 mln USD na caly rok 2021. Ok reko przed wynikami wydane i avere zrobilo swoje (tego ciezko przewidziec). De facto mamy zagwarantowane 700 mln na 2021 (jakis dodatkowy upside mozliwy). Jednak trzeba pamietac ze robia 700 mln w EBITDA w roku ktory ma rekordowo niskie zbiory. To ma bezposredni wplyw na marze na oilseed (ktore sa w 2021 przez overcapacity z takimi malymi zbiorami rekordowo niskie) i na wolumeny w infrastructure. Dodatkowo tez nie skorzystali za bardzo ze wzrostu cen na farmingu - za szybko sie zakontraktowali w tym roku (teraz juz czesciowo sa locked in na wysokich cenach za 2022). Od 2022 bedziemy mieli tez nowa oilseed crushing factory z capacity 1 mln - co da kolejne 50-100 mln EBITDA rocznie - poza tym jak Miliko wspomnial dodatkowe 60 mln w EBITDA z kogeneracji rocznie. Zatem uwazam ze szacunek Mbanku na 2022 z 495 mln oraz 481 mln USD EBITDA za 2023 jest tez bardzo zanizony.

Cena docelowa (przed wynikami MBanku) to 62.93 PLN za akcje z rekomendacja "kupuj". Wyniki dwa lepsze w Q2 niz szacowal MBank. Podsumowujac wydaje mi sie ze zabraklo analytikowi troche odwagi zeby dac znacznie wyzsza cena - moze tez maja jakis corporate policy ze dysproporcja miedzy cena rynkowa i ze reko nie moze byc zbyt wysoka. Ale ta zabawa z tymi zalozeniami wyglada mi na triangulation zeby nie dac zbyt dalego odbiegajacej ceny docelowej niz cena rynkowa w dzien reko. Przypomina mi to troche rekos Rodaka z Bosia nt Mercatora z poczatku 2020. Jego ostatnie juz lepsze jak na moj gust. Ale akurat przy rekawiczkach ciezko prognozowac bylo przy takich zmianach a tutaj mamy raczej bardzo stabilny biznes u Kernela.

Wdzieczny za uwagi od Was. Jak ktos ma jakies info z innych rekos to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam

Dodalbym do tego potencjal dalszej ekspansji - raczej beda pojawialy sie dodatkowe projektu ponizej kosztu kapitalu dla takiej spolki.

Ale nawet bez tego to obecna cena jakas anomalia - chyba ze czegos nie widze? Country risk to tez nie wytlumaczenie bo nawet w trakcie Majdanu i wojny na Wschodzie to mielismy wyzszy C/Z niz obecnie i kilka miechy po juz znacznie wyzszy. A ten rok 2021 wcale nie jest wyjatkowy - bardzo slabe zbiory byly w tym sezonie. Byl country risk jak mieli terminal w Tamanie (Rosji) wiekszy - tego country risk sie pozbyli w ich Q3 2020 i dlatego odpis za 50 mln USD - czyli de facto C/Z = 3.0 teraz bez tego non-recurring event.

www.pb.pl/10-spolek-polecanych...

Kilka cytatow:

Spółka opublikowała bardzo dobre wyniki za IV kwartał 2020 r., notując dwucyfrowy wzrost wolumenów w głównych obszarach (sprzedaż oleju, usługi i zbóż). Przełożyło się to na 29-procentowy wzrost przychodów....“Kernel jest naszym zdaniem na drodze do osiągnięcia rekordowych wyników w roku obrotowym 2020/21, a kolejnym czynnikiem wspierającym jest zakończony program inwestycyjny dotyczący infrastruktury handlu zbożami. Zwiększenie wolnych przepływów pieniężnych pozwoli więc na zmniejszenie zadłużenia oraz wypłatę wyższej dywidendy. Spółka może też być beneficjentem poprawiających się cen zbóż na świecie” - podsumowują eksperci. W poprzednim roku obrotowym spółka zanotowała 443 mln USD EBITDA.

Co do Rosji to nie widze tego ryzyka w takim terminie w jakim mozna sadzic po obecnym discount rate przy tym market cap. Rosja ma wlasne problemy (jako polak bez szans obecnie np na wize - Navalny). Pierw jakby cos trzeba to zrobia integracje z Białorusią (gdzie ja obecnie przybywam). O ile w ogole do tego dojdzie kiedykolwiek (mysle ze dojdzie), to bedzie to proces ktory trwal latami - do tego momentu Kernel juz kilkakrotnie wygeneruje obecny market cap w zysku. Nawet zaraz po Majdanie szybko kurs wrocil na normalne tory - a sentyment obecnie na Ukrainie jest zupelnie inny do Rosji niz byl w trakcie Majdanu. Nie widze szans na powodzenie jakiejkolwiek interwencji - a Putin glupi nie jest.

Oprocz dalszego M&A w 2022 mamy nastepujace upsides do wynikow z 2021:

1) Farming juz w czesci zakontraktowany po obecnie rekordowych cenach. Oni w 2021 roku mieli slaby timing. Wiekszosc sprzedali zbyt wczesnie po nizszych cenach. Gdyby czekali mielibysmy pewnie jakies dodatkowe 100 mln w EBITDA lub nawet wiecej w tym roku.
2) Nowy oilseed crushing plant (1 mln capacity) - ktory przy marzach z 2020 roku da 100mln w EBITDA lub 50 mln EBITDA przy marzach z 2021 - pewnie realistycznie mozna szacowac jakies 75mln w EBITDA
3) Przy normalnych zbiorach (w tym roku byly rekordowo niskie - dlatego tez slaby oilseed processing margins - overcapacity na rynku) mamy pewnie jakies 100-200 mln dodatkowego EBITDA z infra. Szacuja ze 8.5 mln ton prerobia na export w 2021 a maja wlasnego capacity na 12 mln ton.
4) Mini projekty z kogeneracji - dodatkowe 10 mln lub wiecej.

Pewnie jeszcze o czyms zapomnialem. Pod wzgledem biznesu to jest prawdziwa zyla zlota ten Kernel. Dodatkowo mozna zwiekszyc lewar zeby wybic jeszcze bardziej ROE. Nie ma problemow do kredytowania takiego stabilnego biznesu - juz teraz maja koszty bonds ponizej obligacji. Jak EBOIR jeszcze cos za pol darmo dorzuci to jeszcze lepiej.

Czytalem jeszcze troche w trakcie weekendu o tym Kernelu. I na podstawie danych wyglada to chyba jeszcze lepiej. Ponizej wykres C/Z - obecnie rekordowo niski (3.5 i to w biznesie ktory stabilnie rosnie i w ktorym net debt/ EBITDA spadl do 1.6 - bardzo niskie wspolczynnik dla tej branzy). Rzeczywisty c/z (bez non-recurring events) jest jeszcze lepszy bo mielismy w kalendarzowym Q1 2020 write off terminalu w Rosji za 50 mln USD. Odejmujac to wychodzi mamy c/z = 3.0.

Dla porownania peers w US ADM traduje na c/z = 15. Na dodatek jak wspominalem prezesowi jest chyba po drodze z rzadem - wydaje sie to byc typowa UKR oligarchia. Nie sa takie powiazania dla dobra narodu raczej, ale jest jak jest.

To daje oczywiscie dalsze mozliwosci do rozwoju po niskim koszcie. Prezes nie nagania w trakcie conf calli - czyli raczej nie bedzie jakiegos ABB z kapelusza - zalezy im na tanim finansowaniu (wiarygodnosc kluczowa) zeby przejac jeszcze wiecej Ukrainy pewnie za bezcen. Mam nawet troche moralne wyrzuty do tej inwestycji mojej - ale finansowo i w kontekscie wealth accumulation wyglada to naprawde bardzo dobrze.

PS Ktos cos wie o land reform w 2024? Prezes o tym wspominal na jednym ze starszych conf calli - z kontekstu by wynikalo to ze moze to byc kolejna okazja dla nich - nawet mowil ze do tego momentu wstrzymuje M&A.

PE Kernel
stooq.pl/q/?s=ker_pe&c=3y&...

PE ADM
https://stooq.pl/q/?s=adm_pe.us

Podsumowujac cel na 2021 to

Oilseed ~120,443,800
Infra 370,000,000
Farming 230,000,000
EBITDA 720,443,800
i z doswiadczenia bardzo konserwatywnie zawsze szacuja. Jak sie pomylilem w pospiechu co do IFRS 16 o kilka mln to prosze o poprawke.

Gdyby ktos byl zainteresowany transcript conf call nt wynikow.

finance.yahoo.com/news/edited-...

Sporo funduszy i asset managers na callu i to z poza CEE. Troche im zajmie potwierdzenie inwestycji przez invesment committees o ile sie zdecyduja wejsc (np Columbiathreadneedle - 550 mld USD a AUM). Nie slyszalem przy okazji innych calli zeby az tyle pytan bylo z takich firm.

Ja mam slaby sluch co do wysluchania nazw - moze ktos pomoze zeby zidentyfikowac te nazwy - Advent Capital tam byl - dobrze uslyszalem? Jeszcze ?Lumislay? - podajcie please jak ktos cos konkretnego wylapal. Pozdrawiam

Milko napisał(a):
Trader poprzednia analiza spoko, ale widać, że nie rozumiesz jak się zarabia na oleju.
Marża oleju zależy od ceny surowca - słonecznik, kosztu przetwórstwa i cen wyrobów końcowych - oleju, paszy i co się robi z łusek. Jeśli procentowo cena słonecznika rośnie bardziej niż cena paszy i oleju, to marża - zarobek firmy spada. W ostatnich miesiącach cena słonecznika wzrosła zdecydowanie więcej niż cena produktów przetworzonych - dlatego marża spada. Sam wzrost ceny oleju w oderwaniu od innych czynników nic nam nie mówi.

Zresztą napisali w raporcie, że całoroczna marża na tłoczeniu wyniesie ~45USD - w kolejnych kwartałach, żeby tyle wyszło będą mieć marżę ~25 USD. Żeby to wiedzieć, wystarczy przeczytać raport.

Nie zmienia to faktu, że za FY2021 będą mieć EBITDA między 620 -740 mln USD - w zależności od tego jaki pozytywny wpływ Avere będzie.

W przyszłym roku przy lepszych cenach agro, zerowym wpływie Avere, poważniejszym wpływie elektrowni, i nieco wyższej ale nie wysokie (80 USD za tone) marży na tłoczeniu EBITDA może wynieść ~700mln USD.
Także to nie jest pojedynczy wyskok wynikowy. To, że nasze OFE sypią te akcje, znaczy, że pracują w nich idioci, co zresztą widać po zwrotach z ich funduszy.

Milko moze powoli z tym na shitowaniem na mnie ;-). Post byl przed wynikami nt oleju. Prezes mowil na konferencji ze sie zakontraktowali 3 miesiecy wczesniej i mowil ze to blad niestety byl. Oczywiscie ze marza jest funkcja ceny ostatecznej i ceny inputu. Glownym driverem w Q3 i Q4 bedzie pewnie zatem infra/trading. Dobra konferencja sie zaczyna

Reko Mbanku

Q2 (nasz Q4) - EBITDA 125 mln USD
Cena docelowa 62.93 PLN za akcje

Sa wyniki. Jednym slowem REWELACJA! Mbank szacowal 120 mln EBITDA w Q2 (przy cenie 62.5 PLN za akcje - tez niskiej) - a tutaj mamy 269 mln EBITDA w Q2!

Cel za 2021 mieli 495 mln w EBITDA. A juz po Q1 i Q2 maja 559 mln i ceny w Q3 (naszym Q1) jeszcze poszly w gore. Czyli na oil wreszcie zarobia - Q2 tutaj slabsze marze byly bo sie zakontraktowali na koniec Q1 i wzrost dopiero byl w Q2 i Q3 ich (nasz Q4 i Q1).

Wrzucam swoj post sprzed kilku dni. Dzisiaj w nocy/ lub z rana przed sesja wyniki. Pozdrawiam akcjonariuszy.

Moderator:
Regulamin forum się kłania

Sam jestem skeptycznie nastawiony do wycen np na Nasdaq i mialem sobie dac spokoj do jakiejs korekty z gielda – jednak tutaj mamy mega mocne fundamenty, spadajace koszty finansowania (interest rates i bond rating) plus inflacje na soft commodities.

Glowne czynniki przemawiajace za Kernelem to wedlug mnie:

1) Wzrost soft commidity prices + inflacja – corn i sunflower seed oil swietuja rekordy obecnie rekordy i bedzie to raczej dlugoterminowy trend przy takim dodruku gotowki. Efekt obecnych cen sunflower seed oil bedzie pewnie widoczny w „kalendarzowym” Q1. Na Q4 juz byli na poczatku zakontraktowani

2) Wedlug operations update mamy swietne wolumeny na oil sales i exporcie. Marza na oil sales zapewne powyzej 100 USD/ton (minimum weglug slow prezesa ktory generalnie zawsze bardzo ostroznie podchodzi do spraw – wystarczy sie popatrzyc na outlook w Q2 na Q3). Przy tych cenach corn – to na eksporcie na pewno tez wiecej zarobili na tone.

3) Farming – ¾ farmingu zostalo sprzedane w Q3. Dlatego wartosciowo nie przebijemy kalendarzowego Q3 w EBITDA ale nie ma tez takich oczekiwan. Mbank szacuje ~120 mln EBITDA (przy wycenie 62.50 PLN za akcje) dla calej dzialalnosci spolki w Q4. Czyli prawie 3 mniej niz w Q3. Prezes wspominal ze sa long 700.000 ton na corn – czyli na samej aprecjacji cen/ tradingu przez Avere powinni wedlug mnie zarobic minimum 30-40 mln USD a dodatkowo pewnie jeszcze dojdzie.

4) Smiesznie niska cena – C/WK wynoski 0.7! I to nie dla jakiejs spolki ktora ma aktywa w jakims goodwill czy assetach z ktorych tylko oni moga korzystac. Tutaj mamy real assets jak farmy, terminaly i processing plants. Przeciez to bedzie zawsze sporo warte i uzyteczne. I to wszystko przy wskazniku na dzien dzisiejszy C/ZO = 2.16 i EV/EBITDA = 3.44 (i to przed publikacja na pewno dobrego Q4 plus wliczenia negatywnego Q1 20 kiedy wszyscy mysleli ze sie swiat zawali przez Covid).

5) Dewelerowanie spolki – Spolka jest w trakcie zakonczenia glownych projektow capexowych. Pozostanie znacznie nizszy mainenance capex. Co za tym idzie to zyski beda wraz ze splata kredytow inwestycyjnych sie bardzo szybko zblizac do wynikow EBIT.

6) Dalsza konsolidacja – Juz w samym lutym dostali zezwolenie na kupno 13 przedsiebiorstw - latifundist.com/.../53949-kern...
a. Dochodza zatem do coraz mocniejszej pozycji i gradualnie zwiekszaja ich pricing power.

7) Najbardziej profesjonalny investor relations managment na MWIG jaki widzialem. Nawet lepszy niz wiele spolek w WIGu. Sprawdzalem team – i naprawdze maja sporo ludzi bardzo mocnego kalibru w zespole – np www.linkedin.com/in/ysamusenko... Ten pan nie musial wrocic na Ukraine, mogl spokojnie znalezc po MBA na Booth w Chicago prace w Google czy Apple w Kalifornii. Jednak zdecydowal sie wrocic – a do szajsu mysle zeby nie wrocil z takimi perspektywami.

8) Jedyny aspekt ktory wedlug mnie moze spowodowac taka niska wycene to jest country risk jaki inwestorzy na GPW widza. Jednak tutaj chialbym zaznaczyc ze to nie jest jakas tam spoleczka. Firmie zalezy bardzo na korzystnych kosztach finansowania zeby dalej prowadzic ekspansje. S&P nawet ocenia ich bonds – i to na wysokim poziomie B+. Ile polskich corporates ma taki rating? Oprocentowanie Kernela jest nawet nizsze niz obligacji Ukrainskiego rzadu! Ba, nawet rekordowo wysoki dyskont w stosunku do obligacji skarbowych w calym regionie – „Kernel achieved the highest ever discount (ca. 115pbs) to the sovereign curve in the CEEMEA region1”. Zatem to nie jest jakas tam szemrana spolka z Ukraine wedlug mnie. Dodatkowo znajac troche realia na Wschodzie (sam prowadze biznes w panstwach CIS) to polityka w Ukrainie wedlug mnie moze nie jest przyjazna dla zwyklych ludzi. Jednak dzika prywatyzacja (port w Odessie, nawet wieziena) sprzyja wlasnie takim konglomeratom jak Kernal. Obecny rzad mozna porownywac do epoki Balcerowicza w PL. Oni wedlug mnie nie beda dbac o los jednostki tylko przedzej o losy big business. A ostatnie ustawy i polityczne doswiadczenia (ustawa Vat oraz zezwolenia na przjecie CasCadeAgro) raczej o tym swiadcza ze prezesowi jest bardziej na drodze z prezydentem niz nie. Dla Kernela widze zatme obecne otoczenie bardziej jako „country opportunity” niz „country risk”.
9)
Moderator:
Regulamin się kłania
. Jako Krakus bardzo konserwatywnie podchodze do wycen i np gaming mnie przeraza ale tutaj mam bardzo dobrze przeczucie co do dlugoterminowego zwrotu z inwestycji. Nawet jak dojdzie do jakiejs globalnej korekty to farming nie powinien oberwac jakos mocno wedlug mnie – bardziej moze skorzystac dlugoterminowo na inflacji i dalszym dodruku gotowski. (firma placi regularnie diwidenda – ostatnio nawet powiekszyli payout). Przy takich wynikach i otoczeniu przewiduje bardzo dobry payback w srednim/ dlugim terminie.

10) Nasluchalem sie troche wlasciecila na conf callac. Gosc mega ogarniety. Takiego wlasciciela nie spotkalem na naszym MWigu - WIG20 raczej nie tykam dlatego ciezko sie wypowiadac dla mnie na ich temat. Ale cos czuje ze gosc gra o wiele wiecej. Kernel globalna spolka i on sam moze zostac high flierem nie tylko poprzez market cap Kernela. Oczywiscie to subiektywna opinia - porownanie przede wszystkim na podstawie mojego doswiadzenia z XTB i Mercatora. Ten gosc sie wydaje grac w zupelnie innej lidze. Polecam posluchac conf calls (bardzo konserwatywnie podchodzi do spraw nawet przed super Q3 kalendarzowym jak omawial Q2).

11) Na koniec chcialbym zaznaczyc ze powyzsze punkty sa moimi prywatnymi subiektywnymi przemysleniami z ktorymi sie zdecydowalem podzielic, zeby je skonfrontowac z podejsciem innych inwestorow. Nie namawiam nikogo do inwestowania w akcje Kernela. Jak to bywa kazda inwestycja na rynkach kapitalowych sie wiaze z duzym ryzykiem finansowym. Zatem oficjalny disclaimer: Przedstawione treści są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Opracowanie to jest chronione zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 roku O prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.Nr24,poz.83). Opis autora ma charakter edukacyjny. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne ani za szkody poniesione w wyniku decyzji inwestycyjnych podjętych na podstawie opracowania.

yellowshadow napisał(a):
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego spółka, które generuje takie wyniki, wypłaca taką dywidendę, skupowała historycznie swoje akcje notowana jest z dyskontem do polskich i zagranicznych peersów, z dyskontem do wycen w rekomendacjach?

Tylko nie piszcie, że dlatego, że prowadzi biznes na wschodzie, bo w dzisiejszych czasach to truizm biorąc pod uwagę dodatkowo jakość ich sprawozdań finansowych.

To jest jakaś patologia GPW.

Odpowiedź jest bardzo prosta. Bialorus. Robie tam biznesy no i niestety country risk wysoki. A co do firmy ok fajnie sie rozwija, jednak nie ma wiekszej innowacji tutaj. Generalnie ich wlasny brand to jest chinczyzna pod ich marka.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 16 grudnia 2021 18:06:54
Liczba wpisów: 47
[0,01% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,660 sek.

zzwrfulf
gqclnzfe
ntorpbfe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emhukpvy
ojihoegd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat