Temat:
GREENX
Na ostatnim WZA podjęto uchowały www.parkiet.com/komunikaty-esp...Bardzo ciekawy jest pkt 3. Zatwierdzenie Możliwości Dodatkowej Emisji 10% czyli 26 000 000 nowych akcji Kurs fachowo podbity i teraz nawet po 2 zł może być emisja. Na podbitkę wydali 2 mln a zarobią 52 mln. To jak robią drobnych to majstersztyk. Warto również zobaczyć ile kasy przepalają na zarząd. W zeszłym roku cała emisja poszła na pensje, sam zarząd w TOTAL przepalił 1,6 mln$. A gdzie inne koszty, pracownicy, biuro etc. A emisja była 2 mln $. https://i.ibb.co/Y0pZ12t/zarobki.jpgA na walne nie zgłosił się nikt z dużych inwestorów. Nie znamy ich stanu posiadania bo dane są stare. A może nie zgłosili się, by nie wydało się że akcji to już prawie nie mają.
|
Temat:
GREENX
Czy ktoś wie gdzie można pożyczyć do gry na krótko akcje GreenX ( dawniej Praire Mining ) ?
Jakie biuro oferuje pożyczkę akcji? Sprawa pilna.
|
Temat:
JSW
Dziękuję za objaśnienie.
Z tego co rozumiem, wszyscy którzy zgłosili się na WZA mogą zgłosić w trakcie projekty uchwały i je głosować. Np. SP może wystąpić tak jak wystąpił z propozycją przerwy, również z projektem dywidendy, nawet w wyższej kwocie niż zysk z 2023 roku, bo środki "rezerwowe" też mogłyby pójść na dywidendę, nawet w postaci "va banque " i teoretycznie nawet te 5 mld złotych SP mógłby zechecić rozdzielić miedzy akcjonariuszu. A że ma ponad 55% akcji to jest to dosyć kuszące.
Jeżeli SP chciałby schodzić ze swojego udziału, najpierw musiałby mocno podbić kurs. Albo w postaci dywidendy albo innych działań, ale tylko dywidenda to szybkie lekarstwo. Natomiast JSW to jedyna spółka która dysponuje takimi środkami, a równocześnie nie płaci dywidendy.
PGG - tutaj raczej nic się nie będzie działo. Węglokoks ma przejąć hutę częstochowa. Ogólnie to Węglokoks jest tym podmiotem który będzie cierpiał rany jakichkolwiek przetasowań. JSW pod tym względem wydaje się bezpieczne.Tym bardziej że teraz "wchodzi w trudny okres". I otoczeniu wbrew pozorom mu sprzyja.
Realnie, aż ciężko mi sobie wyobrazić, żeby SP nie zechciał środków. Skoro szukają wszędzie gdzie się da. A tutaj mają sejf pełny po brzegi. Co by nie mówić, za czasów PO, jednak dywidendy to była podstawa. W ten sposób budowali zaufanie zagranicy do nas. A ostatnie lata to jakby nie patrzeć, cofnięcie się i zagrania poniżej pasa.
|
Temat:
JSW
1.Czy ktoś może wie, jak można zarejestrować się na WZA w lipcu. Robiłbym to pierwszy raz w życiu, kilka akcji mam ale jestem dopiero od 3 miesięcy na GPW. W jaki sposób można pobrać dokumenty z eMakler mBanku ? Komu trzeba przesłać ? Kontaktowałem się z relacjami inwestorskimi spółki, ale ludzie którzy tam pracuja powinni zjechać na kopalnię, a nie siedzieć w biurze bo tam się nie nadają. Zero pomocy.
2. Czy ktoś wie gdzie można sprawdzić projekty uchwał wysłane np. przez akcjonariuszy albo skarb państwa na walne 23 lipca ? Gdzieś są publikowane ? Są może tajne /poufne etc ?
Dziękuję.
|